Ostatnia żona Tudora. Poskromienie królowej

Logo Lubimyczytac Patronat
Okładka książki Ostatnia żona Tudora. Poskromienie królowej autorstwa Philippa Gregory
Philippa Gregory Wydawnictwo: Książnica Cykl: Dynastia Plantagenetów i Tudorów (tom 12) powieść historyczna
powieść historyczna
Dynastia Plantagenetów i Tudorów (tom 12)
The Taming of the Queen
2016-04-27
2015-08-01
2015-08-01
Urszula Gardner
Intymny portret ostatniej żony Henryka VIII, która w niebezpiecznym otoczeniu starzejącego się króla walczyła o własne życie i niezależność.

Zaledwie kilka miesięcy po pochowaniu piątej żony Henryk VIII planuje ponowne małżeństwo. Jego wybór pada na niedawno owdowiałą Katarzynę Parr. Młoda kobieta wie, że życzenie króla jest rozkazem i choć zamierzała wyjść za przystojnego Tomasza Seymoura, porzuca swoje plany. Po ślubie z Henrykiem Katarzyna jednoczy rodzinę królewską, a w samym sercu dworu gromadzi krąg uczonych. Jawne poparcie królowej dla reformy religijnej sprawia, że zaczynają przeciwko niej spiskować dworzanie aspirujący do władzy. Król początkowo szaleje za młodą żoną, ale wkrótce ulega podszeptom tych, którzy oskarżają ją o herezję. Aby ocalić życie, Katarzyna musi uprzedzić spiskowców…

Przykuwająca… Odmalowany przez Philippę Gregory portret starzejącego się króla oraz jego zmysłowej i oczytanej młodej żony zachwyci wszystkich miłośników Tudorów.
„Publishers Weekly”

Ostatnia żona Tudora. Poskromienie królowej to nie tylko wciągająca opowieść o zdumiewająco mało znanym okresie panowania Tudorów, ale też odsłona czystego przerażenia, które towarzyszy rządom kapryśnego tyrana – zwłaszcza gdy jest się jego żoną.
„Reader’s Digest”

Kup Ostatnia żona Tudora. Poskromienie królowej w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oficjalne recenzje książki Ostatnia żona Tudora. Poskromienie królowej i

Konto usunięte
Konto usunięte

Opinia społeczności książki Ostatnia żona Tudora. Poskromienie króloweji

Książki 5958 Opinie 1295

Oceny książki Ostatnia żona Tudora. Poskromienie królowej

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ostatnia żona Tudora. Poskromienie królowej

Powieść bardzo średnia, by nie powiedzieć - kiepska. Zarówno "Kochanice króla", jak i "Dwie królowe" czytałam z wypiekami na twarzy, natomiast tutaj towarzyszyły mi głównie nuda i irytacja. Rozwleczone to strasznie, biorąc pod uwagę jak niewiele tam powieściowego "mięcha". Tak ze 3/4 książki zajmują opisy zmagań Katarzyny z katolicyzmem i próby walki o reformację w Anglii. Jest to temat kompletnie dla mnie niezajmujący, a dodatkowo Katarzyny nie udało mi się nie tylko polubić, ale też nie była dla mnie postacią interesującą (w przeciwieństwie do na przykład Anny Boleyn, której też nie darzyłam szczególną sympatią, ale w ujęciu Gregory była bohaterką niezwykle ciekawą i barwną). Wygląda to trochę, jakby Gregory czuła się zmuszona do domknięcia podcyklu o żonach Henryka, nie mając jednocześnie na to specjalnej ochoty ani serca dla ostatniej żony króla. Co się niestety przekłada na (nie)przyjemność czytania.

O tej, która przetrwała.
Historia ostatniego z małżeństw Henryka VIII, z Katarzyną Parr.
Pierwsza połowa książki jest bardzo pozbawiona jakiejkolwiek dramaturgii. Henryk wydaje się w niej przede wszystkim żałosnym, zniedołężniałym starcem, który może nawet budzić coś w rodzaju współczucia podszytego politowaniem - nie jest już tym nieobliczalnym szaleńcem, stale obecnym uśpionym zagrożeniem. To zmienia się pod koniec książki i jest to właściwie jedyny moment, w którym czuć tu jakiekolwiek napięcie, choć też umiarkowane, jeśli zna się historię. Poza tym fabuła składa się niemal wyłącznie z niekończących się teologicznych dysput na temat reformacji - co jest umiarkowanie interesujące, jeśli człowiek się średnio w tym orientuje. Rzeczą, która mi przeszkadzała było ciągłe powtarzanie tych samych informacji bez powodu - nie zliczę ile razy w tej książce jest podkreślane to, że król się nieprzyzwoicie obżera i wydziela niemiłe zapachy, a jego żona gorąco kocha innego mężczyznę, ale nie może tego po sobie pokazać. Nie widzę powodu, dla którego konieczne było, aby wspominać o tym tak często.
Katarzyna Parr jest ciekawą bohaterką, ale "Dwie królowe" podobały mi się bardziej.

O tej, która przetrwała.
Historia ostatniego z małżeństw Henryka VIII, z Katarzyną Parr.

Kolejna powieść Philippy Gregory o silnej, mądrej, niezależnej kobiecie, której przyszło zostać królową. 32-letnia wdowa, Katarzyna Parr, zostaje wybrana na 6 żonę króla Henryka VIII. Zakochana w kimś innym kobieta postanawia być przykładną żoną i dobrą matką dla trojga dzieci króla - nastoletniej Marii, młodej Elżbiety i najmłodszego Henryka. Dzięki niej król postanawia znów uznać dziewczynki za swoje prawowite córki (Marii nie uznał ze wzgl. na unieważnione małżeństwo z Katarzyną Aragońską, a Elżbiety dlatego, że jej matkę, Anne Boleyn, uznał za czarownicę). Król ufa nowej żonie tak bardzo, że mianuje ją swoją regentką, kiedy sam wyrusza na wojnę. Katarzyna Parr okazuje się godną zaufania, dobrą i mądrą żoną. Tłumaczy Biblię z łaciny na angielski, zgodnie z rozporządzeniem króla, który chce, żeby Biblię rozumiał każdy, nie tylko księża. Najsłabszą stroną powieści było zbytnie skupienie się na reformie religijnej, do której, według autorki, bardziej dążyła Katarzyna, niż Henryk (za co przyszło jej zapłacić wysoką cenę - w żenującej scenie "poskromienia królowej"). Długie rozdziały książki traktują o jej przekładach Biblii, jej własnej książce, religijnych rozważaniach i dysputach. Zakładam, że o ostatniej żonie Tudora wiadomo niewiele, stąd autorka musiała czymś innym zapełnić książkę. Jak zwykle u Gregory, jest wielka polityka, wielki, dworski świat, ale i wielka miłość. Tym razem nie do podstarzałego króla, ale do Tomasza Seymoura, z którym Katarzyna planowała się związać, czemu zapobiegły oświadczyny króla. Jednak to Tomasz jest ciągle w jej sercu i to o niego drży, gdy ten wyrusza wraz z królem na wojnę. Wkrótce też Katarzyna przekonuje się, po jak kruchym lodzie stąpa, każdy jej krok jest bacznie obserwowany przez cały dwór, z dnia na dzień przybywa jej wrogów, a król łatwo ulega wpływom i złym podszeptom. Czy lojalność wobec króla wystarczy do zachowania korony?

1394 użytkowników ma tytuł Ostatnia żona Tudora. Poskromienie królowej na półkach głównych
214 użytkowników ma tytuł Ostatnia żona Tudora. Poskromienie królowej na półkach dodatkowych

Philippa Gregory
Kenijska pisarka, mieszkająca w Anglii. Ukończyła historię na Uniwersytecie Sussex. Stopień doktorski z literatury XVIII-wiecznej uzyskała na Uniwersytecie w Edynburgu. Książka Philippy Gregory „Klątwa Tudorów” była nominowana w Plebiscycie Książka Roku 2015 lubimyczytać.pl w kategorii Powieść historyczna.

Kobiety wojny Dwu Róż: księżna, królowa i królowa matka Philippa Gregory
Kobiety wojny Dwu Róż: księżna, królowa i królowa matka
Philippa Gregory David Baldwin Michael Jones
Trzy kobiety, trzy różne charaktery i trzy historie na tle bardzo burzliwych czasów Wojny Dwóch Róż. Jakobina Luksemburska, jej córka Elżbieta Woodville oraz Małgorzata Beaufort (mata Henryka VII Tudora) musiały stawić czoła wielu przeciwnościom losu, wykazać się nie lada dyplomacją, żeby w ogóle zachować głowę, a także przebiegłością, aby w porę trafnie stawać po właściwej stronie konfliktu. Jakkolwiek byśmy nie oceniali tych trzech postaci z perspektywy czasu, każda z wymienionych kobiet wykazała się ponad przeciętną inteligencją i determinacją. Niestety, historiografia dla żadnej z nich nie była szczególne łaskawa i w źródłach historycznych zgodnie z trendem epoki wszystkie trzy panie jeśli już zostały wspomniane, to albo jako przykład niemal świętej (Małgorzata Beaufort),albo ladacznicy (Elżbieta Woodville),albo czarownica (Jakobina Luksemburska). Dla mężczyzn tworzących kroniki tylko te trzy kanony były zarezerwowane dla kobiet i w efekcie współcześni historycy muszą czytać między wierszami i wyciągać wnioski z pobocznych źródeł (np. rachunki, listy, wyroki sądowe),aby oddać sprawiedliwość kobietom, które de facto tworzyły historię Anglii na równi z mężczyznami. Książka składa się z trzech esejów ciekawie napisanych, do tego zawiera obszerne wprowadzenie autorstwa Philippy Gregory, w którym pisarka wyjaśnia trudności ze znalezieniem wiarygodnych źródeł na temat życia i działalności nie tylko tych trzech, ale wszystkich kobiecych postaci historycznych. Jest to interesujące (choć nieobowiązkowe) uzupełnienie historycznego cyklu Dynastia Plantegenetów i Tudorów.
Elżbieta - awatar Elżbieta
oceniła na73 lata temu
Lady Jane. Niewinna zdrajczyni Alison Weir
Lady Jane. Niewinna zdrajczyni
Alison Weir
Po kilku powieściach Gregory postanowiłam zmienić autora, żeby przekonać się czy inna narracja potwierdzi Jej obserwacje i odczucia na temat epoki Tudorów. Nie jestem historykiem, ale obie panie piszą tak, jakby w XVI wiecznej Anglii w ogóle ludzie nie doznawali pozytywnych uczuć, jakby nie było wdzięczności, miłości, dobra. Całe otoczenie króla i wszyscy jego krewni potrafią jedynie nienawidzić, spiskować, zdradzać, oskarżać -najczęściej fałszywie, kopać pod innymi dołki etc. I tu, w "Niewinnej zdrajczyni "nie brakuje prawdziwie czarnych charakterów: Krwawa Mary, która (brzmi dziwnie znajomo:( gotowa jest ratować nieistniejące dziecko w łonie Jane, ale nie ją samą -i choć zdaje sobie sprawę z tego, że dziewczyna jest niewinna wydaje wyrok bo...narzeczony nie przyjedzie !Nie, nie dlatego, że boi się ofensywy protestantów czy dalszych spisków tylko dlatego, że Filip jej nie poślubi jeśli nie utrzyma swojego pierwotnego postanowienia(moja niezawodna pod względem życiowej mądrości Babcia rzekłaby: "nie wszystko złoto co się świeci" czyli zastanów się dziecko co on ci jeszcze zrobi i powie czy czego odmówi bo tak mu będzie wygodniej); Jan Dudley planujący jak zastąpić prawowite spadkobierczynie królewskiej korony własnym synem oraz Frances Brandon -cioteczna wnuczka Henryka VIII, nimfomanka i sadystka nie wahająca się poświęcić własnej córki, jej szczęścia, spokoju i w efekcie życia dla ambicji, paru zamków i skrzyń z klejnotami więcej. Smutne co z ludźmi robi chęć zysku, tytułów i bycia "pamiętanym", nieważne jak. Na plus pod kątem człowieczeństwa chyba tylko pani Ellen, wychowawczyni Jane, dozorcy więzienni oraz kat (!). Lektura wymaga dużej koncentracji uwagi, bowiem narracja rozpisana jest na wiele głosów, jest też sporo szczegółów wskazujących, w którym kierunku potoczą się wydarzenia. Oddaje mroczny klimat epoki, ale też pozbawia złudzeń na temat motywów ludzkiego działania. Odrębnie od wydarzeń na dworze królewskim i okolicach, rozpatrywać należy przejawy fanatyzmu religijnego i to zarówno w wersji katolickiej jak i protestanckiej. Tu pozwolę sobie na drobny przytyk w kierunku Autorki -skoro obie kobiety, zarówno Maria jak i Jane, młode królowe były tak świetnie wykształcone w dziedzinie nie tylko języków, ale literatury i teologii, odbyły dziesiątki rozmów ze swoimi nauczycielami, trudno zrozumieć jak mogły nie pojmować prawdy oczywistej dla każdego wierzącego człowieka, prawdy takiej, że Bóg jest jeden i nie ma żadnego znaczenia w jakim kościele ktoś się modli ani czy czyni to podczas mszy i w jakim języku czyta Biblię... Taki solidny warsztat i takie stereotypy, droga pani Weir:)
Amalia - awatar Amalia
oceniła na63 lata temu
Trzy siostry, trzy królowe Philippa Gregory
Trzy siostry, trzy królowe
Philippa Gregory
To już kolejny przeczytany przeze mnie tom o dynastii Plantagenetów i Tudorów. Mogę zatem stwierdzić, że seria autorstwa pani Gregory wypada bardzo nierówno. ,,Trzy królowe, trzy siostry” zaliczam pod względem prowadzenia fabuły do tych słabszych. Portret Małgorzaty Tudor, starszej siostry Henryka VIII odmalowany z jej perspektywy. Pozostałe dwie królowe to Katarzyna Aragońska, żona Henryka VIII i Maria Tudor, młodsza siostra króla i wdowa po królu Francji. Tragiczne losy sióstr splatają się ze sobą przez prawie 30 lat. Bohaterki mają ze sobą wiele wspólnego, natomiast ciągłe uzależnienie od dobrej woli Henryka VIII i poczucie zagrożenia nie pozwala im pozostać ze sobą w dobrych stosunkach. Maria, jako najmłodsza i najpiękniejsza z nich przedstawiona została, jako osoba bardzo płytka interesująca się jedynie nowymi sukniami i dworskimi plotkami. Słynna Katarzyna Aragońska rozpoczęła swoje panowanie od triumfu nad Jakubem IV, królem Szkocji, który był mężem Małgorzaty Tudor i zginął pod Flodden. Tego faktu Małgorzata ,,siostrze” nigdy nie wybaczyła, a od śmierci swojego męża musiała nieustannie walczyć o władzę i osobiste szczęście. Fabuła sama w sobie jest ciekawa, ale w głównej postaci jak dla mnie za dużo jest próżności, ciągłych wahań nastroju i niezdecydowania. Małgorzata wypada raz jak wilczyca, raz jak głuptaska. Nie potrafi się zdecydować, czy szanować i bronić Katarzyny, czy widzieć w niej rywalkę, w której cieniu pozostaje. Miota się między radością, a smutkiem, przez lata jej zazdrości, potem ją kocha, potem znowu się na nią gniewa. A ponieważ Philippa Gregory w posłowiu sama przyznaje, że historycznie o Małgorzacie wiemy bardzo mało to ten zagmatwany portret psychologiczny powstał w głowie autorki, więc nie musiał być aż tak pokrętny. Bardzo dużym plusem dla mnie był fakt, że większość akcji rozgrywa się w dwóch głównych siedzibach Małgorzaty - Zamek w Edynburgu oraz pałac Holyrood. Byłam w obu i z czystym sumieniem mogę gorąco polecić wizytę w nich. Są majestatyczne i stanowią odpowiednie tło dla tej skomplikowanej historii.
alfi78 - awatar alfi78
Zbuntowana królowa Michelle Moran
Zbuntowana królowa
Michelle Moran
Przepiękna opowieść, zabierająca czytelnika w podróż do Indii połowy XIX wieku. Kto lubi powieści historyczne, egzotyczne klimaty, silne i waleczne kobiety tego „Zbuntowana Królowa” nie zawiedzie. Książka zaczyna się bardzo dramatycznie. W małej wiosce położonej na odludziu, podczas drugiego porodu, umiera młoda kobieta. Osierociła dwie córeczki, ich wychowaniem zajął się ich ojciec oraz babka. W Indiach opisywanego okresu nowo narodzone dziewczynki po urodzeniu były często zabijane, ich utrzymanie i uzbieranie posagu często wykracza poza możliwości finansowe rodziny. Dlatego też, aby zebrać na posag dla młodszej siostry, który umożliwiłby jej wyjście za mąż, Sita – starsza z sióstr długie lata uczy się i ćwiczy sztuki walki, aby zostać durgawasi (członkinią osobistej ochrony królowej Dźhansi -Lakszmi). Choć wydaje się to praktycznie niemożliwe, Sicie udało się pozyskać zaufanie królowej i dostać się pod jej służbę. Jest to ogromne wyróżnienie i zaszczyt dla skromnej dziewczyny z małej wioski. Doskonale wyszkolone durgawasi są bardzo cenione ze względu na zagrażający i coraz bardziej narastający konflikt między Imperium Brytyjskim a Indiami ( właściwie wieloma niezależnymi, drobnymi indyjskimi królestwami). Po przybyciu do pałacu w Dźhansi Sitę zaskakuje piękno i przepych królewskiej rezydencji. Jest oszołomiona barwnymi strojami, klejnotami, a nawet smakami i zapachami potraw. Wszystko jest dla niej nowe, nieznane, niewyobrażalnie piękne. Niemiło zaskoczona jest pałacowymi intrygami, dochodzącymi do jej uszu szokującymi plotkami, nieprzychylnością innych durgawasi co do jej osoby. Stabilne i dostatnie życie u boku królowej Lakszmi przerywa przybycie wojsk brytyjskich do Dźhansi. Władczyni, jak również mieszkańcy królestwa, są zaskoczeni brutalnością i bezwzględnością wojsk angielskich, a te z kolei nie spodziewały się tak silnego oporu i bezkompromisowej walki tubylców o niezależność. Całość powieści jest niezwykle barwna, oczarowuje czytelnika kolorami strojów, zdumiewa wystrojem pałacu, ogrodów pełnych egzotycznych, wonnych kwiatów i spacerujących wokół rezydencji pawi. Michelle Moran pokazuje również ciemną stronę Indii tego okresu. Biedę, głód, dramatyczną sytuację kobiet, bardzo niesprawiedliwy system kastowy, handel ludźmi, mordowanie noworodków płci żeńskiej lub wydawane za mąż kilkuletnich dziewczynek, patriarchalny model rodziny (kobiety nie miały absolutnie żadnych praw). Autorka nie boi się również mówić o barbarzyńskich czynach wojsk Imperium Brytyjskiego – gwałtach, napadach na ludność cywilną, podstępnych działaniach w celu grabieży i zawłaszczenia cudzego mienia. Jest to tematyka bardzo rzadko poruszana w literaturze, niełatwo znaleźć tak dramatyczny opis polityki kolonialnej Imperium Brytyjskiego. Jestem pod ogromnym wrażeniem tej powieści. Gorąco polecam
jousna - awatar jousna
oceniła na83 lata temu
Druga cesarzowa Michelle Moran
Druga cesarzowa
Michelle Moran
To powieść historyczna. Polecam ją wszystkim miłośnikom gatunku. Czyta się ją z wielką przyjemnością i zaciekawieniem, bo to perełka. Autorka przenosi nas w czasy napoleońskie, a dokładnie w ostatnie lata panowania Napoleona I. Wydarzenia przedstawiane są oczami Marii Ludwiki (Luizy) drugiej żony Napoleona, Pauliny jego siostry i jej szambelana. Michelle Moran ma niezwykły dar subtelnej narracji, prowadzi czytelnika po zakamarkach historii w sposób tak spokojny, że nawet awantury między rodzeństwem Bonapartów nie budzą niesmaku. To zasługa kultury wypowiedzi. W swojej powieści autorka porusza także ważne kwestie, takie jak zdobycze rewolucji francuskiej, problem zniesienia niewolnictwa, skutki zaborczych wojen Napoleona i jego tyranię. Podoba mi przedstawienie osoby cesarza i jego rodziny - ludzi przesadnie ambitnych, zachłannych i samolubnych, którzy zdobywając władzę, zaszczyty i pieniądze zatracili szacunek dla drugiego człowieka. To ważny przekaz tej powieści. Niestety autorka nie uniknęła błędów merytorycznych. Po pierwsze to poród Marii Ludwiki był tak ciężki i skomplikowany, że lekarz poprosił Napoleona o decyzję koga ratować - matkę czy dziecko. Tymczasem w powieści rzecz idzie jak po maśle. Dwa Maria Ludwika nie miała romansu z hrabią Adamem Neippergerem przed zawarciem małżeństwa z Napoleonem. Hrabia otrzymał zadanie uwiedzenia cesarzowej, która chciała trwać przy mężu. I jeszcze jedno, Napoleon miał zaufanego sługę, który miał na imię Constant. Przekazał on w swoich pamiętnikach wiele cennych informacji o życiu cesarza. Nie ma go w powieści. Uważam, że autorzy tego gatunku powinni zwracać wielką uwagę na rzetelność historyczną, ponieważ są przekazicielami i popularyzatorami wiedzy o przeszłości. Mimo to polecam.
KotBazyli - awatar KotBazyli
Rywalka królowej Carolly Erickson
Rywalka królowej
Carolly Erickson
Przy okazji krótkiego wypadu do Szkocji wzięłam ze sobą książkę historyczną najbliższą tego rejonu, jaką posiadałam w swojej biblioteczce. To już moje drugie spotkanie czytelnicze z Carolly Erickson. Zakres tematyki podobny jak u mojej ulubionej Philippy Gregory. Jednak jest to jednak trochę inne spojrzenie na Elżbietę I. Poznajemy ją z perspektywy Letycji Knollys. Pisarka przedstawiła obraz Elżbiety i jej dworu tak od wewnątrz, trochę od kuchni. Te dwie kobiety połączyła namiętność do Roberta Dudleya - jednego z bardziej wpływowych i charyzmatycznych mężczyzn okresu Tudorów. Musiał być niezwykły, jeśli zainteresował sobą tak niezależną kobietę, jaką była Elżbieta. Nie zdecydowała się go poślubić, ale lubiła go zwodzić. Królowa przedstawiona jest jako kobieta wykształcona, silna, bardzo samodzielna, wręcz despotyczna, wyśmienita dyplomatka, ostrożna w polityce, ale odważna i niestrudzona podczas polowań, tańców i innych aktywności fizycznych. Jednocześnie jest bardzo wybuchowa, kapryśna, pamiętliwa i złośliwa oraz bardzo samotna. Powieść ta dobrze przybliża realia życia dworskiego tamtego okresu, a także społeczne i historyczne aspekty toczących się wojen. Książka jest dobra, ale według mnie brak jej szerszego spojrzenia. Za bardzo skupia się na kobiecej stronie. Gdyby dodać nieco więcej kontekstu historycznego byłaby to lepsza powieść.
Gosia - awatar Gosia
oceniła na71 rok temu

Cytaty z książki Ostatnia żona Tudora. Poskromienie królowej

(...) nie chce mi się wierzyć, aby Pan Bóg obdarzył mnie rozumem, gdyby nie chciał, abym myślała samodzielnie.

Philippa Gregory Ostatnia żona Tudora. Poskromienie królowej Zobacz więcej

Bluźnierstwem jest wspomagać się Bogiem, gdy po prostu coś przekracza nasze pojęcie.

Philippa Gregory Ostatnia żona Tudora. Poskromienie królowej Zobacz więcej

Ukrzyżowanie to dzieło boże. Kościół jednak to dzieło człowieka.

Ukrzyżowanie to dzieło boże. Kościół jednak to dzieło człowieka.