Zmierzch Tudorów

Logo Lubimyczytac Patronat
Okładka książki Zmierzch Tudorów
Philippa Gregory Wydawnictwo: Książnica Cykl: Dynastia Plantagenetów i Tudorów (tom 15) powieść historyczna
powieść historyczna
Dynastia Plantagenetów i Tudorów (tom 15)
The Last Tudor

Oficjalne recenzje książki Zmierzch Tudorówi

Ofiary królowej

Konto usunięte
Konto usunięte

Oceny książki Zmierzch Tudorów

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zmierzch Tudorów

Świetnie się czytało. Polecam.

Świetnie się czytało. Polecam.

Opowiesc, bedaca dowodem na to, ze urodzenie sie z krolewskim rodowodem nie zawsze zapewnialo sukces, a wrecz moglo powaznie zaszkodzic zainteresowanemu.

Bardzo smutna historia siostr Grey, corek karierowiczow i zdrajcow, a zarazem ciotecznych siostrzenic chorej na wladze monarchini. I to by bylo na tyle: tylko tyle, i az tyle.

A przechodzac do subiektywnej oceny wlasnej: dla mnie bomba, sama lepiej bym nie napisala ;) Kolejna ksiazka z serii, ktora przypadla mi do gustu.

W wiekszosci jestesmy przyzwyczajeni do teorii, ze Tudorowie to wielcy krolowie byli. Tu zas Elzbieta przedstawiona jest jako zawistna i mentalnie skrzywiona jednostka. Nawet jesli zalozymy, ze to tylko Autorka nie znosi Tudorow, to jednak wydarzenia, przedstawione w serii mowia same za siebie. W przypadku tego tomu i historii siostr Grey rowniez. Najstarsza Joanna miala przynajmniej jakis ambitny watek przewodni, aby stracic glowe. Ale jej mlodsze siostry, oprocz pochodzenia, nie mialy wiele na sumieniu. Sposob w jaki zostaly potraktowane, bez konkretnego powodu, byl zaiste bardzo okrutny. Musze przyznac, ze ja tez nie lubie Tudorow.

Ciesze sie, ze skonczylam, gdyz na ostatnich stronach popadalam juz w depresje.  Dowiedzialam sie jednak w koncu o co z ta 9-dniowa Joanna szlo, co wiecej - poznalam ciekawa i smutna historie jej siostr, o ktorych istnieniu nie mialam dotad pojecia.

A przechodzac do subiektywnej oceny...

Książka zamykająca serię, więc musiałam po nią sięgnąć. Kiedy na tronie sadzają małoletniego i chorowitego Edwarda, zaczyna się dyskusja kto powinien zasiąść na tronie Anglii. Wybór pada na Joannę, w powieści przedstawioną jako niewinną, bogobojną dziewczynę, która została "wrobiona" przez żądnych władzy wuja i ojca, w zostanie królową Anglii, co przypłaciła życiem. W powieści Gregory ciekawie przedstawia Joannę (o której wiadomo niewiele) oczami jej dwóch sióstr. Książka ciekawa, ale nie tak dobra jak inne z serii i siłą rzeczy bardziej oparta na wyobrażeniach autorki, niż prawdziwych wydarzeniach (które są zgodne z prawdą, nie są natomiast osią powieści). O ile ta książka nie zawładnęła moim sercem, to nadal ją polecam, bo ładnie domyka cykl tudorowski i aż szkoda, że to ostatnia z tej fascynującej serii.

956 użytkowników ma tytuł Zmierzch Tudorów na półkach głównych
132 użytkowników ma tytuł Zmierzch Tudorów na półkach dodatkowych

Philippa Gregory
Philippa Gregory
Kenijska pisarka, mieszkająca w Anglii. Ukończyła historię na Uniwersytecie Sussex. Stopień doktorski z literatury XVIII-wiecznej uzyskała na Uniwersytecie w Edynburgu. Książka Philippy Gregory „Klątwa Tudorów” była nominowana w Plebiscycie Książka Roku 2015 lubimyczytać.pl w kategorii Powieść historyczna.

Cytaty z książki Zmierzch Tudorów