Mokradła

Okładka książki Mokradła Philippa Gregory
Okładka książki Mokradła
Philippa Gregory Wydawnictwo: Książnica Cykl: The Fairmile (tom 1) powieść historyczna
powieść historyczna
2020-06-03
2020-06-03

Patronaty LC

Książki autora

Bardzo lubię opowieści tej autorki. Opiniowana tu książka bardzo mi się spodobała, od samego początku wciągnęła i po połowie stała się nie odkladalna. Z ciekawością i nie mogąc się doczekać kontynuacji wielkiej namiętności Alinor sięgam po druga część i już cieszę się na wieczory ( nie będzie ich zbyt wiele) w jej towarzystwie. Polecam.

Najnudniejsza książka Philippy Gregory.

Najnudniejsza książka Philippy Gregory.

Philippa Gregory chyba najbardziej jest znana z pisanych z rozmachem ale i dbałością o prawdę historyczną, powieści historyczno-obyczajowych, których bohaterkami są kobiety znane z kart angielskich kronik historycznych. Wystarczy tylko wspomnieć, że chyba najsłynniejszą powieścią Gregory są ,,Kochanice króla".

,,Mokradła" rozpoczynają nowy cykl, który w zamiarze na być sagą rodzinną rozciągniętą na kilka pokoleń. Osią cyklu mają być zwykłe kobiety, którym przyszło się mierzyć z rzeczywistością. ,,Mokradła" pozornie zaczynają się bardzo spokojnie. Młoda kobieta, Alinor, wioskowa akuszerka i zielarka, porzucona przez męża, spotyka na swojej drodze tajemniczego mężczyznę. Nie wie jeszcze, że przybysz jest ukrywającym się katolickim księdzem oraz królewskim szpiegiem. To zdarzenie wyzwoli ciąg zdarzeń, które zmienią na zawsze życie młodej kobiety. Pokażą jej czym jest pożądanie, tęsknota, wierność zasadom, prawdziwa odwaga ale także zdrada, słabość i tchórzostwo.

Akcja powieści toczy się powolnie, momentami nawet sennie, tylko od czasu do czasu rzucając niepozorne sugestie, że stan spokoju nie może być wieczny. Niespokojne historyczne czasy, wojna domowa, wszechobecna podejrzliwość i zabobonny strach sprawiają, że w czytelniku narasta poczucie, że coś musi się zdarzyć, coś musi zniszczyć idealny sielankowy obraz. Powoli narasta niepokój, obawa, pojawia się się poczucie, że kłębowisko tajemnic i spisków musi wyjść na światło dzienne i doprowadzić do dramatu, który pokaże prawdziwe oblicze bohaterów i odsłoni to jakimi ludźmi są. Kolosi okazują się mieć gliniane nogi, głupota i strach zwyciężą miłość i oddanie.

,,Mokradła" to świetna powieść historyczno-obyczajowa. Oddaje realia XVII wieku, mentalne ograniczenia, zabobonne i paranoidalne działania, niepewność sytuacji i dokładnie w sam środek wrzuca kobietę, która zostaje zostawiona sama sobie i ze wszystkich sił próbuje znaleźć wyjście dla siebie i swoich bliskich. To opowieść o sile, determinacji i odwadze by pozostać wiernym sobie i swoim zasadom. Polecam!

,,Mokradła" rozpoczynają nowy cykl, który w zamiarze na być...

więcej Pokaż mimo to

Jest w tej książce klimat i potencjał. Różni się od kilku pozycji autorki, które do tej pory gdzieś wpadły mi w ręce. Na plus na pewno trzecioosobowa narracja (o ile dobrze pamiętam, w którymś tomie dotyczącym Wojny Dwóch Róż była 1-osobowa, za czym nie przepadam). Na pewno akcja jest inaczej umiejscowiona: na uboczu głównych wydarzeń historycznych. Bohaterka nie jest członkinią rodu panującego Anglii, a prostą kobietą żyjącą na zapomnianej prowincji (tytułowe Mokradła wyspy Sealsea). Jej aspiracje są może wygórowane jak na osobę żyjącą niemal na marginesie nawet tak prowincjalnej społeczności (porzucona żona, akuszerka i zielarka, co samo przez się kojarzy się wszak z ciemnymi sztukami). Z drugiej strony, któż nie ma prawa marzyć o normalnym życiu, o bezpiecznym dostatku dla siebie i swoich dzieci. Alinor jest postacią szczerą i pełną uczuć. Może aż po granice naiwności. Jej córka z kolei to dziewczyna, która dla realizacji marzeń nie cofnie się nawet przed występkiem. Do tego jest oczywiście i męski protagonista. W tej fabule nie jest to jednak waleczny książę, a ukrywający się przed nowymi porządkami młody ksiądz. Jak to w prozie Gregory między bohaterami rodzi się uczucie... Ogólnie całkiem przyjemne czytadło.

więcej Pokaż mimo to

Dobra książka, aczkolwiek niespecjalnie wciągająca. Obszerna w treść, z bardzo spokojnie toczącą się akcją. Fabuła jest wielowątkowa, a kierunek rozwoju każdego z nich nie jest łatwy do przewidzenia. W życiu bohaterów jest dużo niespodzianek, dużo zawiłości, chociaż według mnie ich historia opisana została zbyt marudnie. W treści znajduje się mnóstwo przygnębiających opisów krajobrazów, w których dominują woda, bagna oraz ubogie, nadbrzeżne wiejskie chałupy. Sporo uwagi zostało poświęcone też na przedstawienie spraw politycznych XVII – wiecznej Anglii, co niekoniecznie wyszło książce na dobre. Za to klimat od samego początku budowany jest w sposób perfekcyjny – ponury, mroczny, tajemniczy. I jeszcze obraz XVII wiecznego społeczeństwa zasługuje na duże uznanie – biedni rybacy żyjący nieopodal lordów, zacofanie, wiara w zabobony, czary i czarownice. Książka napisana jest przystępnym, współczesnym językiem, co dla niektórych może być dużym mankamentem (w końcu jest to dzieło opisujące życie w czasach sprzed kilku wieków, a tutaj nawet w dialogach nie została podjęta próba stylizowania języka na taki, jaki dawniej używano). Jednak nie obniżam za to oceny, gdyż dla mnie to akurat zaleta ułatwiająca i przyśpieszająca czytanie.

Moja ocena to 7/10. Uważam, że „Mokradła” są książką wartą uwagi. Nie mniej jednak, nie zachęciły mnie do sięgnięcia po kolejne tomy. Nie żałuję czasu, jaki poświęciłam na czytanie, ale na tym tomie poprzestanę.

więcej Pokaż mimo to

Akcja książki dzieje się w XVII wiecznej Anglii. Główna bohaterka Alinor porzucona przez męża musi radzić sobie w brutalnej rzeczywistości ówczesnej Anglii. Samotna kobieta z dwójką dorastających dzieci to łatwy kąsek dla okolicznych plotkarek. Pomimo że kobieta jest znaną w okolicy akuszerką i zielarką a z jej usług korzysta większość mieszkańców, uważają ją za wiedźmę. Los na jej drodze stawia Jamesa tajemniczego wysłannika. Niestety drobna przysługa diametralnie odmieni los kobiety i ich dzieci.
Na plus książki przemawia świetnie opisane realia tamtych czasów, zabobony, ludzka obłuda. Akcja sama w sobie spokojna, monotonna. Przez obraz Alinor autorka pokazuje jak mało znaczyła w lokalnej społeczności samotna kobieta. Wątek miłosny napędza akcje, co sprawia że książkę czyta się z zaciekawieniem. Wyważona proporcja między fikcja literacką a faktami historycznymi sprawia że książka jest ciekawa i godna polecenia.

więcej Pokaż mimo to

Akcja powieści toczy się w Anglii 1648 roku .Tocząca się wojna domowa , dociera nawet na tytułowe mokradła na południowym wybrzeżu . Jest to czas polowań na czarownice, guślarki , kobiety czyniące zaklęcia i pomagające potrzebującym.
Taka jest właśnie główna bohaterka książki - Alinor . Zyje z dwójką dzieci , bez męża . Zna się na ziołach , pomaga rodzącym kobietom , budzi tym samym lęk i zawiść zabobonnych wieśniaków.
Poznanie tajemniczego emisariusza - Jamesa , wniesie w jej życie wiele dotąd skrywanych uczuć , ale też przyjdzie jej zapłacić wielką cenę za tę znajomość...

więcej Pokaż mimo to

Philippa Gregory jako kenijska pisarka, mieszka w Anglii. Studiowała historię na Uniwersytecie Sussex, natomiast stopień doktorski z literatury XVIII-wiecznej uzyskała na Uniwersytecie w Edynburgu. Zadebiutowała książką „Klątwa Tudorów”, która była nominowana w Plebiscycie Książka Roku 2015 lubimyczytac.pl w kategorii Powieść historyczna.

Powieść „Mokradła” to pierwszy tom sagi, która przedstawia kobiety silne, które nie bały się zawalczyć o swoje szczęście. Przenosimy się do Anglii, rok 1648. Kraj pochłania wojna domowa, a jej historię docierają nawet na odludne mokradła południowego wybrzeża. Jest okres, gdzie trwają polowanie na czarownice. To zdecydowanie niebezpieczne czasy dla kobiet, które chcą być niezależne. Historia rozpoczyna się w noc letniego przesilenia, gdzie zielarka Alinor wyczekuje na cmentarzu znaku, że jej brutalny mąż rozstał się ze światem śmiertelnym. Tym czasem pod kościołem pojawia się James, młody emisariusz, który prosi młodą kobietę o pomoc oraz schronienie.

Jest to pierwsza powieść autorki, z którą miałam do czynienia. Młoda pisarka pokazuje swój talent pisarski. Tłem historycznym jest Anglia w roku 1648 roku, czasy gdzie „polowanie na czarownice” był czymś popularnym i okropnym. Zainteresował mnie opis, nie ukrywam, że czasy „czarownic” to coś czym bardzo się interesuję. Szczerze? Nie miałam pojęcia dokładnie czego się spodziewać po książce. Gdy doszłam do momentu spotkania dwóch niezwykłych bohaterów – Alinor oraz Jamesa, miałam mieszane uczucia. Jak to, miłość do księdza? Z góry założyłam, że będzie to romans, który z ledwością skończę – tak, nie lubię romansów. Język, w którym pozycja została napisana jest bardzo przyjemny oraz wciągający.

Przypomniały mi się od razu, czasu technikum, kiedy w bibliotece miejskiej wypożyczałam romanse historyczne. Pani Philippa to osoba, która przypomniała oraz odświeżyła moją miłość to powieści historycznych. Poznajemy tutaj miłość, która w innych czasach była bardzo niebezpieczna i trudna do spotkania. Polecam każdej kobiecie, na relaksujący wieczór z herbatą.

Powieść „Mokradła” to pierwszy tom...

więcej Pokaż mimo to

Dla mnie nudna. Wątki historyczne rozwlekłe i mało ciekawe.
Główna bohaterka - zielarka z nizin społecznych, ledwie pisać i czytać umiała, ale jakże mądra w kwestiach politycznych(?) a zupełnie zielona w kwestiach damsko-męskich.
ble, ble

Dla mnie nudna. Wątki historyczne rozwlekłe i mało ciekawe.
ble, ble

Jak wszystkie inne P. Gregory... Rewelacja!

Jak wszystkie inne P. Gregory... Rewelacja!

• Chcę przeczytać
  • Przeczytane