Okno skąpane w mroku

Okładka książki Okno skąpane w mroku Rachel Gillig
Logo plebiscytu Książka Roku Nominacja w Plebiscycie 2023
Okładka książki Okno skąpane w mroku
Rachel Gillig
Logo plebiscytu Książka Roku Nominacja w Plebiscycie 2023
Wydawnictwo: Nowe Strony Cykl: Tajemnice Króla Shepherda (tom 1) fantasy, science fiction
Tajemnice Króla Shepherda (tom 1)
One Dark Window
2022-09-27
9788383208985
Aleksandra Górczyńska
Tagi:
fantastyka gotyk horror fantasy romance
Inne

Patronaty LC

Książki autora

Kurcze, nie wiem. Pomysł na wewnętrznego demona (vibe Venom, BlackBird Academy) i system magiczny oparty na kartach bardzo mi się podobały, ale jakoś tak z nikim się nie zżyłam i było mi totalnie obojętne, co się za chwilę wydarzy

Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tovideo - opinia

Uwielbiam uwielbiam uwielbiam! Przeczytałam w 3 dni bo nie miałam czasu, ale zapewne pochłonęła bym ją w 1 dzień, cały czas myślałam o niej i co będzie dalej. Czekam bardzo na kolejną część.

Dla mnie ta historia jest nijaka. Ciekawy system magiczny ginie w mdłym wątku romantycznym i miałkiej historii. Słuchałam, ale bez większego zainteresowania. Wszyscy bohaterowie są ot poprawni, ale nic szczególnego. Nie sądzę żebym zabrała się za drugi tom, a jeżeli mnie skusi to pewnie nie prędko. Myślę, że szybko zapomnę o tej książce.

Ciężko mi oceniać tą pozycję. Z jednej strony bardzo ciekawy koncept kart oraz związany z nimi system magiczny, gotycka otoczka, aura mroku i tajemnica. Lecz z drugiej strony kiepski wątek romantyczny (bohaterowie ledwo się znają a autorka już nadaję ich relacji namiętny charakter-lepiej by wyszło gdyby po prostu łączyła ich zwykła koleżeńska więź, która dopiero w późniejszych tomach by rozkwitła),ciągłe wymienianie jednego z głównych bohaterów z imienia i nazwiska oraz niekiedy sztuczne dialogi- co z wielkim prawdopodobieństwem nie jest winą samej książki a wydawnictwa, które jest znane z wątpliwej jakości tłumaczenia i korekty.

Ciekawa pozycja, ale niezapamiętywalna (jest takie słowo?) 😃

Przeczytałam obie części. Niby nowy pomysł, ale jednak wtórny. Postaci fajne a jednak nijakie. Niby polecam a jednak …

Nie. I tak polecam. Czytało się fajnie. Czy potrzeba więcej?

Ciekawa pozycja, ale niezapamiętywalna (jest takie słowo?) 😃

Nie. I tak polecam. Czytało się fajnie. Czy potrzeba więcej?

Książka napisana lekkim językiem, więc wchłania się ją szybko. Ciekawa historia magii oparta na kartach, które kryją w sobie nie tylko moc, ale także tajemnicę. Polecam jako "coś lekkiego do czytania i oderwania od rzeczywistości". Wątek miłosny trochę mnie zawiódł, jakby autorce zabrakło pomysłu jak go urozmaicić. Niestety nie poczułam tego "ognia i żaru". Ale książka ogólnie na plus. Zobaczymy drugi tom.

Nudy. Schematycznie. Nie ma tu sztuki ani poczucia humoru.

Nudy. Schematycznie. Nie ma tu sztuki ani poczucia humoru.

Książka kupiona zupełnie przypadkiem, ale za to jaka perełka mi się tutaj trafiła. Jest to romantasy, ale dla odmiany całkiem odświeżające, więc takie, które chętnie biorę w swoje ręce. Bardzo podoba mi się wybrany motyw. Jest na pewno czymś innym, choć tak jak wspomniałam wyżej, nie brakuje tu romansu. Książka ma ten w sobie nieco motywów politycznych, choć one nie są bardzo rozbudowane, bo w historii przede wszystkim chodzi o magię. I myślę, że przede wszystkim system magiczny w tej książce buduje naprawdę dobry klimat. Zaraz po zakończeniu I tomu od razu sięgnęłam po drugi, by poznać dalsze losy bohaterów.

No nie podobało mi się...

No nie podobało mi się...

Byłaby wyzsza ocena, ale odejmuje jedną gwiazdkę za wątek miłosny i drugą za grafomanstwo w stylu 'krzywizna moich piersi', 'matowo lśniący' itp.

• Chcę przeczytać
  • Przeczytane