Rok 1984

nowomowa myślozbrodnia Wielki Brat antyutopia totalitaryzm
Inne

Patronaty LC

Książki autora

Ciekawa i ładnie napisana książka. Kreatywna wizja antyutopijnego świata. Prosty i zrozumiały język z rozbudowanym zasobem słownictwa. Uważam, że druga księga powinna być nieco dłuższa. Pisarzem jednak nie jestem. Tytuł godny polecenia.

Na półkach: , , , , ,

Cóż, o Roku 1984 napisano i powiedziano już chyba wszystko. Nieśmiertelny klasyk literatury. Ciężka w odbiorze dystopia czerpiąca garściami z systemu politycznego ZSRR. Wiele orwelowskich zwrotów stało się już dziś powszechnie używanych w różnych kontekstach a wśród nich przede wszystkim Wielki Brat. Dla mnie rok 1984 to arcydzieło literatury, które każdy powinien znać. Ja powróciłem do niego po latach i pewnie jeszcze nie raz przeczytam. 10 na 10.

" Czy świadomość, że Partia jest w stanie zawłaszczyć historię i obwieścić, że dane fakty nigdy nie miały miejsca, nie budzi większej grozy niż zwykłe tortury i śmierć? "

W trakcie czytania. Dobra klasyka.

W trakcie czytania. Dobra klasyka.

Moja ulubiona książka. Nigdy jej nie przeczytałem, i nie zamierzam tego robić. Bardzo lubię sobie wyobrażać, że jest taka jak myślę.

Klasyk lektury. To uczucie kiedy czytasz książkę którą ma 50 lat i widzisz jak na kalce to, co się dzieje wokół ogarnaiajacego ciebie świata ... . Orwell i jego niesamowite wyczucie mechanizmów smutnych panów w garniturach🤌
Polecam.

Polecam.

każdy powinien ją przeczytać by nigdy świat nie wyglądał podobnie

każdy powinien ją przeczytać by nigdy świat nie wyglądał podobnie

Matka wszystkich dystopii a właściwie antyutopii. Czytam ją drugi raz i dopiero teraz należycie ją doceniłem. Orwell pisał
ją tuż po wojnie a ona z każdym rokiem coraz bardziej nabiera na aktualności

ją tuż po wojnie a ona z każdym rokiem coraz bardziej nabiera na aktualności

Przerażający obraz dystopii. Warto przeczytać

Przerażający obraz dystopii. Warto przeczytać

Wielki brat patrzy i moja pierwsza opinia została usunięta.
Ale lewaków i tak trzeba *****

Wielki brat patrzy i moja pierwsza opinia została usunięta.
Ale lewaków i tak trzeba *****

• Przeczytane