Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Kraina Fast Foodów

Tłumaczenie: Lech Niedzielski
Seria: Spectrum
Wydawnictwo: Muza
6,78 (37 ocen i 5 opinii) Zobacz oceny
10
0
9
3
8
5
7
16
6
10
5
1
4
1
3
1
2
0
1
0
szczegółowe informacje
tytuł oryginału
Fast Food Nation
data wydania
ISBN
837319648X
liczba stron
496
słowa kluczowe
fast food
język
polski
dodał
Robert

Historia fast foodu jest do tego stopnia opowieścią o powojennej Ameryce, że fakt ten jednocześnie fascynuje i przeraża. Choć stworzony przez garstkę indywidualistów, przemysł szybkich dań doprowadził do homogenizacji amerykańskiego społeczeństwa. Fast food przyspieszył włączenie do amerykańskiego krajobrazu pasaży handlowych, poszerzył otchłań między bogatymi i biednymi, wzmógł epidemię...

Historia fast foodu jest do tego stopnia opowieścią o powojennej Ameryce, że fakt ten jednocześnie fascynuje i przeraża. Choć stworzony przez garstkę indywidualistów, przemysł szybkich dań doprowadził do homogenizacji amerykańskiego społeczeństwa. Fast food przyspieszył włączenie do amerykańskiego krajobrazu pasaży handlowych, poszerzył otchłań między bogatymi i biednymi, wzmógł epidemię otyłości i zwiększył siłę niszczycielską amerykańskiego imperializmu za granicą. Długa jest lista oskarżeń, jednak Eric Schlosser składa je w całość dzięki mistrzowskiemu połączeniu reportażu, cierpkiego humoru i rygorystycznego toku rozumowania. Książka Erica Schlossera ma szczególną wartość zwłaszcza dla czytelnika polskiego, którego dopiero od kilkunastu lat dotyka ekspansja zachodnich korporacji żywieniowych. Skąpana w różnych sosach mięsna lub rybna mielonka w oczach wielu symbolizowała początkowo nadejście nowej epoki swobód obywatelskich i demokracji, powiew wolnego świata. Schlosser uświadamia nam tymczasem, że rzeczywistość nie jest tak kolorowa jak krzykliwe szyldy i neony fastfoodowych restauracji. Poza legendarnymi już postaciami pionierów tego przemysłu do rangi poważnych bohaterów książki urastają E.coli 0157:H7, salmonella i inne wirusy.

 

źródło opisu: http://www.muzaklub.com

źródło okładki: http://www.muzaklub.com

pokaż więcej

Brak materiałów.
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Dodaj dyskusję
Dyskusje o książce
    Obecnie jeszcze nie ma dyskusji powiązanych z tą książką.
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (135)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 32301
Muminka | 2015-06-26
Na półkach: 2015, Przeczytane
Przeczytana: 26 czerwca 2015

It would be tempting to comment on the book in the language it has been written. However, Ii'll switch to Polish.
Większość informacji o przemyśle fastfoodowym można zdobyć z Fast Food Nation i Super Size Me, genialnych reportaży, dokumentów filmowych. Ksiażka jest dopełnieniem i informuje o zalążkach tego biznesu. Kilka postaci, np. bracia mac Donald, czy założyciele Domino Pizza, Wendy's i Burger King zostało dokładnie prześwietlonych. mamy też drastyczne opisy w jaki sposób powstaje sztucznie ulepszony smak frytek czy McNuggetsów. Skutecznie zniechęca do kosztowania tych smakołyków, które powstają kosztem zwierzęcego bólu, podejrzanych etycznie doświadczeń i eksperymentów na hormonach wzrostu, genetycznych modyfikacji warzyw i owoców.

książek: 1098
Dociekliwy_Kotek | 2013-05-26
Przeczytana: maj 2013

Eric Schlosser pokazuje, czym jest metaforyczna druga strona hamburgera.
Rozczaruje się ten, kto szuka bezmyślnego plucia jadem: każde zdanie, każda teza są tu dokładnie udokumentowane, podane do znudzenia wręcz rzetelnie i z całą troską o obiektywność faktów. Schlosser pokazuje zatem, skąd się wzięły fast foody, jakie było tło i przyczyny niebywałego wzrostu ich popularności i wreszcie - jakie skutki wywierają dziś na uprawę roli, hodowlę bydła, warunki pracy, ustawodawstwo amerykańskie i kształtowanie nawyków społecznych. Oczywiście, wszyscy mniej więcej wiemy, czym jest fast food i jego wpływ, począwszy od makdonaldyzacji kultury skończywszy na rosnącym problemie otyłości, ale Schlosser pozwala zajrzeć jeszcze głębiej - i to, co pokazuje, jest wstrząsające. Nie efekciarsko, nie sensacyjnie, ale w sposób zmuszający do refleksji nad tym, co reklama robi z dziećmi, dlaczego właśnie z dziećmi, co to znaczy dla społeczeństwa i jak olbrzymie mechanizmy społeczne, prawne i ekonomiczne...

książek: 415
sachmet | 2011-08-09
Na półkach: Przeczytane, 2011
Przeczytana: 2011 rok

Pozycja w dogłębny i szczegółowy sposób przybliża i objaśnia temat nawyków żywieniowych w dzisiejszych czasach. W dużej mierze skupia się na samym sercu problemu - czyli Ameryce. Autor aby wyjaśnić związki przyczynowo-skutkowe bierze pod lupę naprawdę wszystkie możliwości. Począwszy od rozwoju techniki, poprzez ceny paliwa, klimat, zmiany w preferencjach konsumentów i ich stylu życia.

Czytając niejednokrotnie byłam oburzona i zgorszona tym co dzieje się za kurtyną przyozdobioną znaczkami McDonald's i uśmiechami pań zza lady. Jako wegetarianka dowiedziałam się, że nawet z pozoru mało mięsne frytki nie są wegetariańskie.

Książka jest przede wszystkim dość obszerna biorąc pod uwagę fakt, że skupia się tylko na jednym zagadnieniu. Autorowi nie można zarzucić braku profesjonalizmu. Widać, że napisanie tej pozycji zajęło sporo czasu i wymagało zajrzenia w najgorsze zakątki fast food'owego królestwa. Dla osób zainteresowanych tematem będzie to obszerne kompendium wiedzy i zapewne...

książek: 1781
Krzysiek | 2015-05-31

Niby wszyscy wiemy - fast food to zło.
Dlaczego? Na to pytanie odpowiada nam tak książka. Świat bez etyki, z brutalnym kapitalistycznym podejściem, z oszustwami i nadużyciami dla własnej korzyści - to właśnie świat hamburgera.

Niektóre fragmenty wprost obrzydliwe, a jednak prawdziwe.

książek: 4
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 22 listopada 2016

Książka opisuje mechanizmy funkcjonowania globalnych korporacji spożywczych, koncentrując się na sieci McDonalds. Głównie pod kątem krytyki tej instytucji. Jak komuś się spodobało "No Logo", to warto i na tę książkę rzucić okiem.
Miłośnicy alterglobalizmu, wegetarianizmu, zdrowego sposobu odżywiania, obrońcy praw pracowników,... utwierdzą się w swoich przekonaniach.

książek: 799
Megsss | 2016-11-26
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: 2006 rok
książek: 739
diamentowalady | 2016-08-26
Na półkach: Przeczytane
książek: 2138
książek: 634
Marghot | 2016-07-11
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
książek: 410
Natala21 | 2016-03-03
Przeczytana: 08 marca 2016
zobacz kolejne z 125 
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Cytaty z książki
Inne książki autora
więcej książek tego autora
zgłoś błąd zgłoś błąd