Kraina Fast Foodów
- Kategoria:
- nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
- Seria:
- Spectrum
- Tytuł oryginału:
- Fast Food Nation
- Wydawnictwo:
- Muza
- Data wydania:
- 2005-01-01
- Data 1. wyd. pol.:
- 2005-01-01
- Data 1. wydania:
- 2001-01-17
- Liczba stron:
- 496
- Czas czytania
- 8 godz. 16 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 837319648X
- Tłumacz:
- Lech Niedzielski
- Tagi:
- Stany Zjednoczone USA fast food
Historia fast foodu jest do tego stopnia opowieścią o powojennej Ameryce, że fakt ten jednocześnie fascynuje i przeraża. Choć stworzony przez garstkę indywidualistów, przemysł szybkich dań doprowadził do homogenizacji amerykańskiego społeczeństwa. Fast food przyspieszył włączenie do amerykańskiego krajobrazu pasaży handlowych, poszerzył otchłań między bogatymi i biednymi, wzmógł epidemię otyłości i zwiększył siłę niszczycielską amerykańskiego imperializmu za granicą. Długa jest lista oskarżeń, jednak Eric Schlosser składa je w całość dzięki mistrzowskiemu połączeniu reportażu, cierpkiego humoru i rygorystycznego toku rozumowania. Książka Erica Schlossera ma szczególną wartość zwłaszcza dla czytelnika polskiego, którego dopiero od kilkunastu lat dotyka ekspansja zachodnich korporacji żywieniowych. Skąpana w różnych sosach mięsna lub rybna mielonka w oczach wielu symbolizowała początkowo nadejście nowej epoki swobód obywatelskich i demokracji, powiew wolnego świata. Schlosser uświadamia nam tymczasem, że rzeczywistość nie jest tak kolorowa jak krzykliwe szyldy i neony fastfoodowych restauracji. Poza legendarnymi już postaciami pionierów tego przemysłu do rangi poważnych bohaterów książki urastają E.coli 0157:H7, salmonella i inne wirusy.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 168
- 88
- 30
- 6
- 3
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
OPINIE i DYSKUSJE
Reportaż składa się z dwóch części, pierwsza - historyczna, opisuje początki fast foodów; druga przenosi nas do czasów współczesnych- opisując, jak wygląda proces przygotowania jedzenia, w jakich warunkach pracują ludzie, jak działają firmy, które mają tak dużą pozycję, że mogą dyktować kongresowi, aby żywność z ich fabryk była poza wszelką kontrolą.
Książka przerażająca w swej wymowie pokazująca proces wykorzystywania przyrody, zwierząt, pracowników szeregowych oraz konsumentów w imię zysków korporacyjnych.
Reportaż składa się z dwóch części, pierwsza - historyczna, opisuje początki fast foodów; druga przenosi nas do czasów współczesnych- opisując, jak wygląda proces przygotowania jedzenia, w jakich warunkach pracują ludzie, jak działają firmy, które mają tak dużą pozycję, że mogą dyktować kongresowi, aby żywność z ich fabryk była poza wszelką kontrolą.
więcej Pokaż mimo toKsiążka przerażająca w...
Trudna lektura, ale bardzo ciekawa. Jeśli znajdę się kiedyś w Stanach, nigdy nie zjem ani grama jedzenia z McDonald's, to pewne. Pozostaje mi się cieszyć, że mieszkam w Unii Europejskiej, gdzie regulacje prawne dotyczące żywności są - mam nadzieję... - znacznie rozsądniejsze niż w USA. Przeczytałam tu kilka przerażających rzeczy. Ogólnie rzecz biorąc - warto to przeczytać.
Trudna lektura, ale bardzo ciekawa. Jeśli znajdę się kiedyś w Stanach, nigdy nie zjem ani grama jedzenia z McDonald's, to pewne. Pozostaje mi się cieszyć, że mieszkam w Unii Europejskiej, gdzie regulacje prawne dotyczące żywności są - mam nadzieję... - znacznie rozsądniejsze niż w USA. Przeczytałam tu kilka przerażających rzeczy. Ogólnie rzecz biorąc - warto to przeczytać.
Pokaż mimo toZ tą książką jest trochę, jak z jedzeniem fast foodów. Najpierw się zachwycasz jakie to dobre, a potem oburzasz, bo wiesz, że to niezdrowe. Tutaj podobnie. Najpierw poznajemy historie założycieli różnych sieci fast foodu w dużej mierze brzmiące jak ,,american dream", po czym autor przechodzi do bardzo wnikliwego opisu monopolizacji rynku żywnościowego, procesu hodowli bydła i makabrycznych procesów uboju, wyzysku w rzeźniach i chorób cywilizacyjnych związanych z jedzeniem śmieciowym. Im bliżej końca reportażu tym obrzydliwiej było. Warto zapoznać się z książką i przewartościować pewne schematy i priorytety XXI wieku.
Z tą książką jest trochę, jak z jedzeniem fast foodów. Najpierw się zachwycasz jakie to dobre, a potem oburzasz, bo wiesz, że to niezdrowe. Tutaj podobnie. Najpierw poznajemy historie założycieli różnych sieci fast foodu w dużej mierze brzmiące jak ,,american dream", po czym autor przechodzi do bardzo wnikliwego opisu monopolizacji rynku żywnościowego, procesu hodowli bydła...
więcej Pokaż mimo toRzetelna pozycja pokazująca prawdziwe oblicze branży spożywczej - nastawionej na zysk i wzrosty. Autor bez skrupułów obnaża praktyki branży, powiązania z ustawodawcami oraz tuszowanie wpadek.
Jednocześnie opowiada historię powstania rynku szybki dań w sposób przystępny i wciągający.
Dla osób, które interesują się tym, co jedzą - pozycja obowiązkowa.
Rzetelna pozycja pokazująca prawdziwe oblicze branży spożywczej - nastawionej na zysk i wzrosty. Autor bez skrupułów obnaża praktyki branży, powiązania z ustawodawcami oraz tuszowanie wpadek.
Pokaż mimo toJednocześnie opowiada historię powstania rynku szybki dań w sposób przystępny i wciągający.
Dla osób, które interesują się tym, co jedzą - pozycja obowiązkowa.
It would be tempting to comment on the book in the language it has been written. However, Ii'll switch to Polish.
Większość informacji o przemyśle fastfoodowym można zdobyć z Fast Food Nation i Super Size Me, genialnych reportaży, dokumentów filmowych. Ksiażka jest dopełnieniem i informuje o zalążkach tego biznesu. Kilka postaci, np. bracia mac Donald, czy założyciele Domino Pizza, Wendy's i Burger King zostało dokładnie prześwietlonych. mamy też drastyczne opisy w jaki sposób powstaje sztucznie ulepszony smak frytek czy McNuggetsów. Skutecznie zniechęca do kosztowania tych smakołyków, które powstają kosztem zwierzęcego bólu, podejrzanych etycznie doświadczeń i eksperymentów na hormonach wzrostu, genetycznych modyfikacji warzyw i owoców.
It would be tempting to comment on the book in the language it has been written. However, Ii'll switch to Polish.
więcej Pokaż mimo toWiększość informacji o przemyśle fastfoodowym można zdobyć z Fast Food Nation i Super Size Me, genialnych reportaży, dokumentów filmowych. Ksiażka jest dopełnieniem i informuje o zalążkach tego biznesu. Kilka postaci, np. bracia mac Donald, czy założyciele...
Niby wszyscy wiemy - fast food to zło.
Dlaczego? Na to pytanie odpowiada nam tak książka. Świat bez etyki, z brutalnym kapitalistycznym podejściem, z oszustwami i nadużyciami dla własnej korzyści - to właśnie świat hamburgera.
Niektóre fragmenty wprost obrzydliwe, a jednak prawdziwe.
Niby wszyscy wiemy - fast food to zło.
Pokaż mimo toDlaczego? Na to pytanie odpowiada nam tak książka. Świat bez etyki, z brutalnym kapitalistycznym podejściem, z oszustwami i nadużyciami dla własnej korzyści - to właśnie świat hamburgera.
Niektóre fragmenty wprost obrzydliwe, a jednak prawdziwe.
Eric Schlosser pokazuje, czym jest metaforyczna druga strona hamburgera.
Rozczaruje się ten, kto szuka bezmyślnego plucia jadem: każde zdanie, każda teza są tu dokładnie udokumentowane, podane do znudzenia wręcz rzetelnie i z całą troską o obiektywność faktów. Schlosser pokazuje zatem, skąd się wzięły fast foody, jakie było tło i przyczyny niebywałego wzrostu ich popularności i wreszcie - jakie skutki wywierają dziś na uprawę roli, hodowlę bydła, warunki pracy, ustawodawstwo amerykańskie i kształtowanie nawyków społecznych. Oczywiście, wszyscy mniej więcej wiemy, czym jest fast food i jego wpływ, począwszy od makdonaldyzacji kultury skończywszy na rosnącym problemie otyłości, ale Schlosser pozwala zajrzeć jeszcze głębiej - i to, co pokazuje, jest wstrząsające. Nie efekciarsko, nie sensacyjnie, ale w sposób zmuszający do refleksji nad tym, co reklama robi z dziećmi, dlaczego właśnie z dziećmi, co to znaczy dla społeczeństwa i jak olbrzymie mechanizmy społeczne, prawne i ekonomiczne wprawiają w ruch całą tę machinę, produkującą niewinnie wyglądające bułeczki z kotlecikiem. Owszem, rzecz dotyczy głównie Stanów, ale nasuwa się nieuchronne pytanie, czy w ogóle, a jeśli tak, to kiedy opisane w tej książce problemy staną się udziałem nas, Europejczyków. Schlosser nie straszy, nie kiwa paluszkiem, nie przyjmuje pozy moralnej wyższości, nie potępia, nie grzmi z ambony, ale rzeczowo pokazuje stworzony przez fast food świat, w którym przyszło nam żyć i uczula na mechanizmy, które w nim działają.
Książka jest obszerna i w toku niektórych wyjaśnień wymaga od czytelnika sporej cierpliwości, natomiast jest warta włożonego w lekturę wysiłku.
Nie po to, żeby wpędzić się w stany lękowe i zaszczepić trwałą nieufność wobec świata. Po to, żeby mieć świadomość, jak ten świat może działać i dlaczego czasem lepiej wiedzieć, żeby zachować chociaż minimum wolności wyboru.
Eric Schlosser pokazuje, czym jest metaforyczna druga strona hamburgera.
więcej Pokaż mimo toRozczaruje się ten, kto szuka bezmyślnego plucia jadem: każde zdanie, każda teza są tu dokładnie udokumentowane, podane do znudzenia wręcz rzetelnie i z całą troską o obiektywność faktów. Schlosser pokazuje zatem, skąd się wzięły fast foody, jakie było tło i przyczyny niebywałego wzrostu ich...
Pozycja w dogłębny i szczegółowy sposób przybliża i objaśnia temat nawyków żywieniowych w dzisiejszych czasach. W dużej mierze skupia się na samym sercu problemu - czyli Ameryce. Autor aby wyjaśnić związki przyczynowo-skutkowe bierze pod lupę naprawdę wszystkie możliwości. Począwszy od rozwoju techniki, poprzez ceny paliwa, klimat, zmiany w preferencjach konsumentów i ich stylu życia.
Czytając niejednokrotnie byłam oburzona i zgorszona tym co dzieje się za kurtyną przyozdobioną znaczkami McDonald's i uśmiechami pań zza lady. Jako wegetarianka dowiedziałam się, że nawet z pozoru mało mięsne frytki nie są wegetariańskie.
Książka jest przede wszystkim dość obszerna biorąc pod uwagę fakt, że skupia się tylko na jednym zagadnieniu. Autorowi nie można zarzucić braku profesjonalizmu. Widać, że napisanie tej pozycji zajęło sporo czasu i wymagało zajrzenia w najgorsze zakątki fast food'owego królestwa. Dla osób zainteresowanych tematem będzie to obszerne kompendium wiedzy i zapewne wciągająca lektura :)
Pozycja w dogłębny i szczegółowy sposób przybliża i objaśnia temat nawyków żywieniowych w dzisiejszych czasach. W dużej mierze skupia się na samym sercu problemu - czyli Ameryce. Autor aby wyjaśnić związki przyczynowo-skutkowe bierze pod lupę naprawdę wszystkie możliwości. Począwszy od rozwoju techniki, poprzez ceny paliwa, klimat, zmiany w preferencjach konsumentów i ich...
więcej Pokaż mimo to