rozwińzwiń

Fast Food Nation

Okładka książki Fast Food Nation Eric Schlosser
Okładka książki Fast Food Nation
Eric Schlosser Wydawnictwo: Houghton Mifflin reportaż
288 str. 4 godz. 48 min.
Kategoria:
reportaż
Tytuł oryginału:
Fast Food Nation
Wydawnictwo:
Houghton Mifflin
Data wydania:
2001-01-17
Data 1. wydania:
2001-01-17
Liczba stron:
288
Czas czytania
4 godz. 48 min.
Język:
angielski
ISBN:
0395977894
Tagi:
Eric Schlosser Fast Food Nation Houghton Mifflin
Średnia ocen

6,7 6,7 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Książki autora

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
6,7 / 10
3 ocen
Twoja ocena
0 / 10

OPINIE i DYSKUSJE

Sortuj:
avatar
1361
121

Na półkach: , ,

Reportaż składa się z dwóch części, pierwsza - historyczna, opisuje początki fast foodów; druga przenosi nas do czasów współczesnych- opisując, jak wygląda proces przygotowania jedzenia, w jakich warunkach pracują ludzie, jak działają firmy, które mają tak dużą pozycję, że mogą dyktować kongresowi, aby żywność z ich fabryk była poza wszelką kontrolą.
Książka przerażająca w swej wymowie pokazująca proces wykorzystywania przyrody, zwierząt, pracowników szeregowych oraz konsumentów w imię zysków korporacyjnych.

Reportaż składa się z dwóch części, pierwsza - historyczna, opisuje początki fast foodów; druga przenosi nas do czasów współczesnych- opisując, jak wygląda proces przygotowania jedzenia, w jakich warunkach pracują ludzie, jak działają firmy, które mają tak dużą pozycję, że mogą dyktować kongresowi, aby żywność z ich fabryk była poza wszelką kontrolą.
Książka przerażająca w...

więcej Pokaż mimo to

avatar
964
648

Na półkach:

Trudna lektura, ale bardzo ciekawa. Jeśli znajdę się kiedyś w Stanach, nigdy nie zjem ani grama jedzenia z McDonald's, to pewne. Pozostaje mi się cieszyć, że mieszkam w Unii Europejskiej, gdzie regulacje prawne dotyczące żywności są - mam nadzieję... - znacznie rozsądniejsze niż w USA. Przeczytałam tu kilka przerażających rzeczy. Ogólnie rzecz biorąc - warto to przeczytać.

Trudna lektura, ale bardzo ciekawa. Jeśli znajdę się kiedyś w Stanach, nigdy nie zjem ani grama jedzenia z McDonald's, to pewne. Pozostaje mi się cieszyć, że mieszkam w Unii Europejskiej, gdzie regulacje prawne dotyczące żywności są - mam nadzieję... - znacznie rozsądniejsze niż w USA. Przeczytałam tu kilka przerażających rzeczy. Ogólnie rzecz biorąc - warto to przeczytać.

Pokaż mimo to

avatar
896
361

Na półkach: ,

Z tą książką jest trochę, jak z jedzeniem fast foodów. Najpierw się zachwycasz jakie to dobre, a potem oburzasz, bo wiesz, że to niezdrowe. Tutaj podobnie. Najpierw poznajemy historie założycieli różnych sieci fast foodu w dużej mierze brzmiące jak ,,american dream", po czym autor przechodzi do bardzo wnikliwego opisu monopolizacji rynku żywnościowego, procesu hodowli bydła i makabrycznych procesów uboju, wyzysku w rzeźniach i chorób cywilizacyjnych związanych z jedzeniem śmieciowym. Im bliżej końca reportażu tym obrzydliwiej było. Warto zapoznać się z książką i przewartościować pewne schematy i priorytety XXI wieku.

Z tą książką jest trochę, jak z jedzeniem fast foodów. Najpierw się zachwycasz jakie to dobre, a potem oburzasz, bo wiesz, że to niezdrowe. Tutaj podobnie. Najpierw poznajemy historie założycieli różnych sieci fast foodu w dużej mierze brzmiące jak ,,american dream", po czym autor przechodzi do bardzo wnikliwego opisu monopolizacji rynku żywnościowego, procesu hodowli bydła...

więcej Pokaż mimo to

avatar
461
102

Na półkach:

Rzetelna pozycja pokazująca prawdziwe oblicze branży spożywczej - nastawionej na zysk i wzrosty. Autor bez skrupułów obnaża praktyki branży, powiązania z ustawodawcami oraz tuszowanie wpadek.
Jednocześnie opowiada historię powstania rynku szybki dań w sposób przystępny i wciągający.
Dla osób, które interesują się tym, co jedzą - pozycja obowiązkowa.

Rzetelna pozycja pokazująca prawdziwe oblicze branży spożywczej - nastawionej na zysk i wzrosty. Autor bez skrupułów obnaża praktyki branży, powiązania z ustawodawcami oraz tuszowanie wpadek.
Jednocześnie opowiada historię powstania rynku szybki dań w sposób przystępny i wciągający.
Dla osób, które interesują się tym, co jedzą - pozycja obowiązkowa.

Pokaż mimo to

avatar
15414
2028

Na półkach: ,

It would be tempting to comment on the book in the language it has been written. However, Ii'll switch to Polish.
Większość informacji o przemyśle fastfoodowym można zdobyć z Fast Food Nation i Super Size Me, genialnych reportaży, dokumentów filmowych. Ksiażka jest dopełnieniem i informuje o zalążkach tego biznesu. Kilka postaci, np. bracia mac Donald, czy założyciele Domino Pizza, Wendy's i Burger King zostało dokładnie prześwietlonych. mamy też drastyczne opisy w jaki sposób powstaje sztucznie ulepszony smak frytek czy McNuggetsów. Skutecznie zniechęca do kosztowania tych smakołyków, które powstają kosztem zwierzęcego bólu, podejrzanych etycznie doświadczeń i eksperymentów na hormonach wzrostu, genetycznych modyfikacji warzyw i owoców.

It would be tempting to comment on the book in the language it has been written. However, Ii'll switch to Polish.
Większość informacji o przemyśle fastfoodowym można zdobyć z Fast Food Nation i Super Size Me, genialnych reportaży, dokumentów filmowych. Ksiażka jest dopełnieniem i informuje o zalążkach tego biznesu. Kilka postaci, np. bracia mac Donald, czy założyciele...

więcej Pokaż mimo to

avatar
1867
203

Na półkach: , ,

Niby wszyscy wiemy - fast food to zło.
Dlaczego? Na to pytanie odpowiada nam tak książka. Świat bez etyki, z brutalnym kapitalistycznym podejściem, z oszustwami i nadużyciami dla własnej korzyści - to właśnie świat hamburgera.

Niektóre fragmenty wprost obrzydliwe, a jednak prawdziwe.

Niby wszyscy wiemy - fast food to zło.
Dlaczego? Na to pytanie odpowiada nam tak książka. Świat bez etyki, z brutalnym kapitalistycznym podejściem, z oszustwami i nadużyciami dla własnej korzyści - to właśnie świat hamburgera.

Niektóre fragmenty wprost obrzydliwe, a jednak prawdziwe.

Pokaż mimo to

avatar
1577
1572

Na półkach: ,

Eric Schlosser pokazuje, czym jest metaforyczna druga strona hamburgera.
Rozczaruje się ten, kto szuka bezmyślnego plucia jadem: każde zdanie, każda teza są tu dokładnie udokumentowane, podane do znudzenia wręcz rzetelnie i z całą troską o obiektywność faktów. Schlosser pokazuje zatem, skąd się wzięły fast foody, jakie było tło i przyczyny niebywałego wzrostu ich popularności i wreszcie - jakie skutki wywierają dziś na uprawę roli, hodowlę bydła, warunki pracy, ustawodawstwo amerykańskie i kształtowanie nawyków społecznych. Oczywiście, wszyscy mniej więcej wiemy, czym jest fast food i jego wpływ, począwszy od makdonaldyzacji kultury skończywszy na rosnącym problemie otyłości, ale Schlosser pozwala zajrzeć jeszcze głębiej - i to, co pokazuje, jest wstrząsające. Nie efekciarsko, nie sensacyjnie, ale w sposób zmuszający do refleksji nad tym, co reklama robi z dziećmi, dlaczego właśnie z dziećmi, co to znaczy dla społeczeństwa i jak olbrzymie mechanizmy społeczne, prawne i ekonomiczne wprawiają w ruch całą tę machinę, produkującą niewinnie wyglądające bułeczki z kotlecikiem. Owszem, rzecz dotyczy głównie Stanów, ale nasuwa się nieuchronne pytanie, czy w ogóle, a jeśli tak, to kiedy opisane w tej książce problemy staną się udziałem nas, Europejczyków. Schlosser nie straszy, nie kiwa paluszkiem, nie przyjmuje pozy moralnej wyższości, nie potępia, nie grzmi z ambony, ale rzeczowo pokazuje stworzony przez fast food świat, w którym przyszło nam żyć i uczula na mechanizmy, które w nim działają.

Książka jest obszerna i w toku niektórych wyjaśnień wymaga od czytelnika sporej cierpliwości, natomiast jest warta włożonego w lekturę wysiłku.
Nie po to, żeby wpędzić się w stany lękowe i zaszczepić trwałą nieufność wobec świata. Po to, żeby mieć świadomość, jak ten świat może działać i dlaczego czasem lepiej wiedzieć, żeby zachować chociaż minimum wolności wyboru.

Eric Schlosser pokazuje, czym jest metaforyczna druga strona hamburgera.
Rozczaruje się ten, kto szuka bezmyślnego plucia jadem: każde zdanie, każda teza są tu dokładnie udokumentowane, podane do znudzenia wręcz rzetelnie i z całą troską o obiektywność faktów. Schlosser pokazuje zatem, skąd się wzięły fast foody, jakie było tło i przyczyny niebywałego wzrostu ich...

więcej Pokaż mimo to

avatar
233
29

Na półkach: ,

Pozycja w dogłębny i szczegółowy sposób przybliża i objaśnia temat nawyków żywieniowych w dzisiejszych czasach. W dużej mierze skupia się na samym sercu problemu - czyli Ameryce. Autor aby wyjaśnić związki przyczynowo-skutkowe bierze pod lupę naprawdę wszystkie możliwości. Począwszy od rozwoju techniki, poprzez ceny paliwa, klimat, zmiany w preferencjach konsumentów i ich stylu życia.

Czytając niejednokrotnie byłam oburzona i zgorszona tym co dzieje się za kurtyną przyozdobioną znaczkami McDonald's i uśmiechami pań zza lady. Jako wegetarianka dowiedziałam się, że nawet z pozoru mało mięsne frytki nie są wegetariańskie.

Książka jest przede wszystkim dość obszerna biorąc pod uwagę fakt, że skupia się tylko na jednym zagadnieniu. Autorowi nie można zarzucić braku profesjonalizmu. Widać, że napisanie tej pozycji zajęło sporo czasu i wymagało zajrzenia w najgorsze zakątki fast food'owego królestwa. Dla osób zainteresowanych tematem będzie to obszerne kompendium wiedzy i zapewne wciągająca lektura :)

Pozycja w dogłębny i szczegółowy sposób przybliża i objaśnia temat nawyków żywieniowych w dzisiejszych czasach. W dużej mierze skupia się na samym sercu problemu - czyli Ameryce. Autor aby wyjaśnić związki przyczynowo-skutkowe bierze pod lupę naprawdę wszystkie możliwości. Począwszy od rozwoju techniki, poprzez ceny paliwa, klimat, zmiany w preferencjach konsumentów i ich...

więcej Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    168
  • Przeczytane
    88
  • Posiadam
    30
  • Teraz czytam
    6
  • 2014
    3
  • Spectrum
    2
  • 2011
    2
  • Socjologia
    2
  • Literatura faktu
    2
  • Nauki społeczne
    2

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Fast Food Nation


Podobne książki

Przeczytaj także