Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Sztuka umiaru

Wydawnictwo: Czarna Owca
6,08 (181 ocen i 26 opinii) Zobacz oceny
10
10
9
6
8
18
7
31
6
53
5
36
4
13
3
10
2
2
1
2
szczegółowe informacje
tytuł oryginału
L'art de la frugalité et de la volupté
data wydania
ISBN
9788375542011
słowa kluczowe
zdrowie, kuchnia, poradnik, kobieta
kategoria
poradniki
język
polski
dodała
Ag2S

Umiarkowanie w jedzeniu i nauczenie się czerpania z tego przyjemności to klucze do lepszego życia. Wystarczy zmienić nawyki żywieniowe, by odzyskać zdrowie i dobre samopoczucie, a także by chronić środowisko naturalne i... swój portfel. Autorka książki "Sztuka prostoty" Francuzka od ponad dwudziestu pięciu lat mieszkająca w Japonii, opisuje styl życia w nowym kraju. Japończycy kierują się we...

Umiarkowanie w jedzeniu i nauczenie się czerpania z tego przyjemności to klucze do lepszego życia. Wystarczy zmienić nawyki żywieniowe, by odzyskać zdrowie i dobre samopoczucie, a także by chronić środowisko naturalne i... swój portfel.
Autorka książki "Sztuka prostoty" Francuzka od ponad dwudziestu pięciu lat mieszkająca w Japonii, opisuje styl życia w nowym kraju. Japończycy kierują się we wszystkich sferach życia prostą zasadą: "mniej znaczy więcej". Loreau stawia diagnozę, że mieszkańcy Zachodu stali się, w ciągu zaledwie pół wieku, maszynami do spożywania, namawia do refleksji nad naszym stosunkiem do jedzenia, będącym źródłem wielu współczesnych bolączek cywilizacyjnych i prowadzącym do hiperkonsumpcji.
Loreau w swojej książce przedstawia sekrety zdrowej, prostej i smacznej kuchni, namawia do większego umiaru w jedzeniu i zachęca, abyśmy wsłuchali się nie tylko w potrzeby ciała, ale też ducha. Książka dostarcza wielu wskazówek, które pomogą zmienić na zawsze nawyki żywieniowe na lepsze pod względem ekonomicznym i ekologicznym, a jednocześnie pozwolą czerpać prawdziwą przyjemność z jedzenia.
"Sztuka umiaru" uczy jak osiągnąć harmonię ciała i umysłu, oraz odzyskać radość życia.

 

źródło opisu: opis wydawcy

źródło okładki: okładka wydawcy

pokaż więcej

Brak materiałów.
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Dodaj dyskusję
Dyskusje o książce
pokaż wszystkie
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (525)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 652
orchideaidea | 2014-08-05
Przeczytana: 04 sierpnia 2014

Sięgnęłam po tę książkę, ponieważ żyjąc w świecie coraz bardziej rosnącego w siłę konsumpcjonizmu, postanowiłam sprawdzić, co Pani Loreau ma ze swojej strony do zaproponowania osobom, które niekoniecznie czują się "szczęśliwe" za każdym razem kiedy robią zakupy...

Przyznaję, że sam pomysł podjęcia tematu zdrowszego i bardziej świadomego odżywiania wydaje się być ciekawy i godny uwagi, jednak, czy sposób w jaki został przedstawiony w tej książce mógłby stać się alternatywą dla osoby, która przykładowo zdążyła zatracić się w szaleństwie niezdrowej "paszy", którą serwują znane sieci lokali gastronomicznych, czy chociażby nałogowo kupuje żywność, która jest na potęgę faszerowana chemią?!
Miło, że autorka dodatkowo upomina czytelnika, że supermarkety/producenci towarów wcale nie robią nam prezentów, chcąc przy zakupie określonej liczby jakiegoś produktu, dodać nam niby w promocji kilka następnych do kompletu. Niestety mimo, iż niektórzy zdają sobie sprawę, co naprawdę się pod tym...

książek: 514
Pistacia_Vera | 2016-09-24
Na półkach: 2016, Przeczytane
Przeczytana: 24 września 2016

"Sztuka umiaru" Dominique Loreau porusza głównie problem nadmiernego objadania się zachodniego społeczeństwa, za wzór do naśladowania stawiając sztukę umiaru praktykowaną w kuchni japońskiej. zaleca jedzenie mniejszych porcji ale przy użyciu różnorodnych, sezonowych produktów, nie zabijania naturalnego smaku potraw solą lub cukrem i celebrowania posiłków bez pospiechu. nie trzeba stosować diet, nie trzeba liczyć kalorii wystarczy się nie przejadać. książka jest króciutka, na końcu autorka serwuje czytelnikom garść przepisów na potrawy, które sama przygotowuje. mnie zafascynowały wspomniane w książce naczynia z laki.

książek: 1504
kultur-alnie | 2016-03-11
Na półkach: Inspiracje, Kindle, 2016, Przeczytane
Przeczytana: 11 marca 2016

W "Sztuce prostoty" autorka skupiła się przede wszystkim na umyśle, ciele i aspekcie materializmu. W "Sztuce umiaru" pisze głównie o jedzeniu, o podejściu do codziennych posiłków, a minimalizmie w kuchni. Na końcu książki podaje proste, sprawdzone przepisy na potrawy, które ucieszą zmysły. Można przeczytać, ale zdecydowanie polecam zacząć spotkanie z Dominique Loreau od "Sztuki prostoty".

książek: 467
PrzyAromacieKawy | 2011-10-18
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 17 października 2011

Tym razem oberwało się tym, co zbyt dużo jedzą, czyli w sumie każdemu:) Pamiętacie moją frustrację po książce"Sztuka prostoty"? Tym razem było lepiej. Może dlatego, że temat mi bliższy, może dlatego, że sensowniej pisała i miała oparcie w badaniach, licznych badaniach. Dominique Loreau porusza temat spożywania nadmiernej ilości posiłków, nakładania sobie zbyt obfitych porcji na talerz, jedzenia nawet wtedy, gdy nie jesteśmy głodni, problemów gastrycznych, otyłości, nadwagi i niechlujstwa w tej sferze życia. Nie dbamy o to, żeby zjadać ładnie posiłki. Nie jadamy ich już z rodziną, bo po prostu nie ma na to czasu. Każdy pracuje w innych godzinach, każdy gdzieś się śpieszy itd. itd. A wspólne posiłki są taki fajne. Można przy nich tyle rzeczy ustalić, tak miło spędzić czas i posiłek zdecydowanie lepiej smakuje (to już moje prywatne zdanie). Autorka zwraca uwagę na zmiany jakie zaszły w przeciągu kilku-kilkunastu ostatnich lat. "...liczba kalorii w rożku z frytkami wynosiła 200 kalorii...

książek: 414
Sylwia | 2011-04-22
Na półkach: 2011, Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: 22 kwietnia 2011

Znalazłam w tej książce parę wskazówek dla siebie, nie ze wszystkim się zgadzam. Ogólnie może skłonić do zastanowienia się nad sobą, podsunąć parę ciekawych pomysłów. Uważam, że każdy znalazłby coś dla siebie w tej książce. Osobiście podoba mi się pomysł z "obento", oczywiście małe urozmaicone porcje no i narobiła mi autorka apetytu na sushi ;)Dowiedziałam się także wielu ciekawych rzeczy, szczególnie o tym jak jadają Chińczycy czy Japończycy. Nie podoba mi się pomysł z szampanem do zwykłego posiłku :P oraz posty itp. ;D
Chyba skusze się na jej pierwszą książkę "Sztuka prostoty", bo podobno lepsza jest ;)

książek: 1256
Besia | 2016-01-17
Na półkach: 2016, Przeczytane
Przeczytana: 17 stycznia 2016

Nieadekwatny tytuł - powinno być Sztuka umiaru w jedzeniu.
Autorka próbuje wprowadzić model japoński w Europie, zupełnie nie rozumiem po co. Jej porady dietetyczne są zupełnie nie pociągające, a umieszczone na końcu książki konkretne przepisy wcale nie zdrowe (kukurydza z puszki dodawana do sałatek to raczej zły nawyk), i z produktów niezbyt popularnych w Polsce (krewetki, kraby,tofu).
Jedyna sensowna rada to jeść mniej, ale to jest po prostu banalne.
Nie polecam. Chyba, że ktoś chce przestawić się na kuchnię japońską.
Wywody filozoficzne też dosyć cieniutkie.

książek: 465
Kuba Puchajda | 2014-12-17
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 17 grudnia 2014

To jest trzecia książka Dominique Loraeu (po Sztuka Sprzątania i Sztuka Prostoty), którą przeczytałem i najsłabsza w mojej opinii. Co nie znaczy, że nie warto jej przeczytać. ABSOLUTNIE warto, lecz może przy kawie, nie opuszczając Empiku ;) Autorka miała spory wpływ na jakość mojego życia, za co jestem niezmiernie jej wdzięczny. A wracając do Sztuki Umiaru to nie jest zła książka, lecz nie ma w niej nic odkrywczego, co według mnie jest w Sztuce Sprzątania. Ale może akurat Ty znajdziesz tam element, który wpłynie na jakość Twojego życia?

książek: 754
ani_anka | 2016-07-03
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 03 lipca 2016

"Sztukę umiaru" kupiłam w pakiecie ze "Sztuką prostoty" i chociaż ta druga okazała się być całkowitą porażką, przeczytałam a raczej przekartkowałam "Sztukę umiaru". Mogę teraz z całą pewnością powiedzieć, że książki są napisane przez jakąś egocentryczną osobę, która nie tyle zachęca do swojego sposobu życia, co uważa go za jedyny słuszny i wręcz próbuje nakazywać innym jak mają żyć. Sztuka umiaru skupia się na tym, żeby jeść małe porcje. Jedz mało ale luksusowo i popijaj szampanem ;) Bzdety! Totalne bzdety

książek: 75
anvii1 | 2016-08-10
Na półkach: Przeczytane

Już po przeczytaniu samego wstępu miałam ochotę wyrzucić z lodówki całe śmieciowe jedzenie, opróżnić szuflady z czekolady, razem z prowiantem chciałam pozbyć się też i nadmiaru ubrań, rzeczy, książek, kosmetyków, a najchętniej zostałabym po prostu sama ze sobą i delektowała się ciszą kontemplując po prostu proste życie.
Autor przyrównując naszą kulturę konsumpcjonizmu do kultury japońskiej uwidacznia bardzo wiele faktów o towarzyszącym nam nieustannie nadmiarze we wszystkich aspektach życia. A przecież życie nie polega tylko na tym, żeby mieć jak najwięcej, żeby najeść się do granic możliwości nie mogąc potem ruszać się do następnego dnia z przejedzenia, nie polega na tym, by ciągle sobie dogadzać pakując w siebie niezmierzone ilości pożywienia, cukru, węglowodanów, a wręcz przeciwnie - o wiele więcej zyskamy w tym życiu, jeśli dostrzeżemy piękno umiaru i stosując go przyczynimy się nie, jak większość myśli, do utraty wagi, do głodu, do psychicznych męczarni, a do pewnego rodzaju...

książek: 92
idorotka | 2013-08-09
Przeczytana: 09 sierpnia 2013

BARDZO inspirująca. Nie wyczuwam tutaj pretensjonalnego tekstu. Książka jest napisana naprawdę przyjaźnie. Nie muszę się zgadzać ze wszystkim, ale zdecydowanie pomaga UZDROWIĆ nastawienie do jedzenia i otworzyć oczy ludziom, którzy żyją w kompletnie konsumpcyjny sposób. Pomaga nam zwrócić uwagę na inne sfery życia, czerpać przyjemność z każdej najmniejszej rzeczy, każdego kęsa, zapachu, faktury. :)

zobacz kolejne z 515 
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Cytaty z książki
lista cytatów dodaj cytat
Inne książki autora
więcej książek tego autora
zgłoś błąd zgłoś błąd