Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Kill grill. Restauracja od kuchni

Tłumaczenie: Jacek Konieczny
Wydawnictwo: W.A.B.
7,04 (292 ocen i 34 opinie) Zobacz oceny
10
20
9
31
8
56
7
94
6
48
5
25
4
8
3
7
2
2
1
1
szczegółowe informacje
tytuł oryginału
Kitchen Confidential. Adventures in the Culinary Underbelly
data wydania
ISBN
978-83-7414-473-5
liczba stron
424
słowa kluczowe
Anthony, Bourdain, Kill, Grill
kategoria
literatura faktu
język
polski
dodał
zbr

Zabawna książka zarówno dla wielbicieli jedzenia, jak i dla osób, które poprzestają na hamburgerach. Ci pierwsi znajdą w niej pyszne opisy potraw, smaków i kulinarnych inicjacji. Drudzy zapewne z satysfakcją przeczytają, w jaki sposób i z czego naprawdę (!) przygotowywane są potrawy dla smakoszy – lektura tyleż wstrząsająca, co pouczająca. Czytelnicy szukający rozrywki będą się skręcać ze...

Zabawna książka zarówno dla wielbicieli jedzenia, jak i dla osób, które poprzestają na hamburgerach. Ci pierwsi znajdą w niej pyszne opisy potraw, smaków i kulinarnych inicjacji. Drudzy zapewne z satysfakcją przeczytają, w jaki sposób i z czego naprawdę (!) przygotowywane są potrawy dla smakoszy – lektura tyleż wstrząsająca, co pouczająca.

Czytelnicy szukający rozrywki będą się skręcać ze śmiechu. Ale warto też docenić soczysty (nomen omen) i sugestywny język, galerię niezapomnianych portretów literackich, a także znakomitą analizę socjologiczną wiata ludzi zajmujących się kuchnią („zbieraniny psychopatycznych specjalistów od grillowania, alkoholików wyspecjalizowanych w zajmowaniu się zimnym bufetem, głupich lasek kandydujących na stanowisko sosjera, ekwadorskich speców od makaronu, obłąkanych cukierników”). Bourdain uchwycił ich żargon, nałogi, zwyczaje i przywołał wiele ciekawostek gwarantujących pasjonującą lekturę.

 

pokaż więcej

Brak materiałów.
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (596)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 708
Miss_Jacobs | 2010-06-20
Na półkach: Przeczytane

Kiedy oglądacie programy na Kuchnia.tv zauważacie błogość na twarzach prowadzących, niewątpliwie apetyczne dania, kwiecisty język ( skreślić w przypadku programów Gordona Ramsay’a), hawajskie koszule .. Ogólnie mówiąc kuchnia staje się rajem na ziemi. Jednak zawsze zastanawiałam się jak jest naprawdę? Odpowiedzi na to pytanie postanowiłam poszukać w książce Anthony’ego Bourdain’a „ Kill grill: restauracja od kuchni”. Zawsze lubiłam Anthony’ego za jego niewybredne poczucie humoru i szczerość w tym, co robi. Tym razem również mnie nie zawiódł.
Pewnie po tej książce zastanowicie się 2 razy zanim wybierzecie restauracje na romantyczną kolację. Autorowi i jego kompanom nie obce są narkotyki w ilościach hurtowych, seks z kelnerkami ( te sceny w filmach przy blacie pełnym mąki nie są zmyślone), alkohol w ilościach, które trudno porównać do czegokolwiek. Przyznaje to nie są najlepsze cechy szefa kuchni, ale jest też druga strona po przeczytaniu, której dacie mu klucze do własnej...

książek: 3246
Garbaty-Aniol11 | 2014-06-07
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 02 czerwca 2014

Jeśli ktoś lubi jego programy kulinarne z specyficznym sposobem narracji i nie boi się odkrycia kulisów gastro-biznesu, to naprawdę warto. Język cięty , dosadny. Mnóstwo ciekawych anegdot związanych z przemysłem restauracyjnym, które nas jako konsumentów mogą zmusić do zaprzestania wizyt w restauracjach;) Tajemnice te mogą czasami przerazić.
Ogólnie polecam, dla fanów dobrego jedzenia, ciekawych opowieści, wyluzowanego życia po wspomagaczach i nie tylko!!!!

książek: 649
chiara | 2012-04-29
Przeczytana: 05 września 2011

Jeśli ktoś kiedykolwiek marzył o założeniu własnej restauracji, to po przeczytaniu tej książki nie będzie już na to miał ochoty.

książek: 267
Monika | 2014-03-25
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 25 marca 2014

Są osoby, którym ta książka się wcale nie spodoba. Uznają ją za zbiór opowieści o jedzeniu i ludziach, a nie historię szefa kuchni, który 14 godzin na dobę stoi przy palnikach i panuje nad bandą oszołomów.

Bourdaina znam przede wszystkim z jego programów w których jeździ po świecie, odwiedza najlepsze restauracje, tylko po to, żeby skończyć przy lokalnej budzie z hotdogiem, mając we krwi zbyt dużą ilość alkoholu. Jest facetem gastro z krwi i kości, a gdy pisze, że całe życie chciał dowodzić bandą piratów to wyciąga esencję tego co mnie fascynuje w kuchni.

Anthony to facet, który pokazuje, że nie trzeba być gwiazdą rocka, żeby prowadzić życie na pełnym wykopie. Wszystko jest w zasięgu ręki.

książek: 0
| 2014-02-17
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: 30 kwietnia 2012

Rewelacja,
taka kuchnia od kuchni bez słodzenia i upiększania.
jak dla mnie bomba.

książek: 954
Pistacia | 2016-05-02
Przeczytana: 01 maja 2016

Program kulinarny "Bez rezerwacji" oglądałam jak rewelacyjny serial, który wciąga z minuty na minutę oraz nie możemy doczekać się kolejnego odcinka.
Trzeba przyznać, że Bourdain ma charyzmę, jest zawadiackim facetem, który bez owijania w bawełnę pokazuje nam co się dzieje w kuchni. Do tego jest "swój". Z lubością pałaszuje cudeńka oblizując przy tym paluchy. Nie zobaczymy go z przyklejonym uśmiechem, w śnieżnobiałym uniformie reklamującego przy okazji zupę w proszku/lek na wzdęcia/etc. i chyba za to pokochali go widzowie. Ukazuje nam się zwykły prawie dwu metrowy facet, który chce coś zjeść, a i z chęcią łyknie sobie jakieś piwko.
I właśnie taka jest ta książka. Cały Bourdain, który posunął się nawet krok dalej w swych opowieściach. W programie telewizyjnym skupia się głównie na jedzeniu. Tutaj mam wrażenie, że jedzenie czasami jest dodatkiem, a serwuje nam pikantne opowieści z kuchni i życia współpracowników oraz swojego.
Jeśli ktoś polubił jego program powinien sięgnąć po...

książek: 229
AcA | 2010-07-10
Na półkach: Posiadam, Przeczytane
Przeczytana: 10 lipca 2010

Nigdy do tej pory nie sądziłam, że zawód kucharza może być aż tak wymagający. Bourdain świetnie opisuje na podstawie swoich własnych doświadczeń jak ciężka jest praca kucharza. Nie kryje też że kucharze to bardzo często ludzie wykolejeni, z problemami alkoholowymi, narkotykowymi - jak sam Bourdain zresztą. Autor bez cenzury opisuje świat restauracyjny od wewnątrz, nie szczędzi również słów zachwytu nad smakami kuchni francuskiej. Dla mnie bomba, polecam!

książek: 322
Ola Kobylarz | 2016-07-25
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 25 lipca 2016

Kłamałabym gdybym napisała, że mam doświadczenie w gastronomii. W sumie 2 lata klepania to żadne doświadczenie. Natomiast jakieś tam pojęcie mam i wiem z czym to się mniej- więcej je. I po tym zdaniu autor (przynajmniej tak wnioskuję) kazałby mi "spierdalać z jego kuchni dalej niż mnie moje koślawe nogi poniosą".
O co więc chodzi w tej książce? No chodzi o to, że jest w sumie trochę niewiarygodna. Bo jakoś nie mogę sobie wyobrazić, żeby ktoś miał aż tak zmienną filozofię życiową, żeby w jednym akapicie opiewać zbawienne działanie kokainy, równocześnie dając do zrozumienia, że narkotyki to zło. No shit, Sherlock.
Co do samego meritum. Nie znajdziecie tu wiele "kuchennych przekrętów", które tak szeroko zapowiada okładka. Jest to raczej luźna biografia, a właściwie opis "drogi do sukcesu", jeżeli można to tak nazwać. Ale ja rozumiem, hasło "w tej książce odpowiem twierdząco na wasze domysły, że 'mocno wysmażony' to jakiekolwiek gówno, które akurat mi zalega w chłodziarce" się...

książek: 687
beladonna | 2011-01-17
Przeczytana: 17 stycznia 2011

nie wiem jak mam się odnieść do polskiego tłumaczenia tej książki. niby "kill grill. restauracja od kuchni" jest tytułem chwytliwym. moderny, najs i cały taki w ogóle marketingowo dwuznaczny. ale jakby nie patrzeć z oryginałem niewiele ma wspólnego. można oczywiście wdać się teraz w długą dysputę jaka jest rola tytułu i czy powinien odzwierciedlać oryginał... pomijając jednak kwestie związane z tłumaczeniem (de gustibus...)książka jest całkiem niezła.
Bourdaina znałam do tej pory ze szklanego pudełka, ale jak się okazuje z piórem radzi sobie też całkiem nieźle.
Kucharz bezkompromisowo odkrywa przed nami karty. dań. zdradza sekrety skryte do tej pory kuchenną ścierką. czasem brudną.opowie nam wcale nie na ucho i w sekrecie ale wprost i donośnym głosem:
dlaczego nie powinniśmy zamawiać ryby w poniedziałek
dlaczego nie powinniśmy jeść małży
co przykrywa sos vinegrete czy holenderski
że chleb w koszyczku jest prawie zawsze second hand
jaką niespodziankę kryją w sobie promocje na...

książek: 277
marika3333 | 2012-11-09
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: 09 listopada 2012

Świetna książka, zwłaszcza dla tych co związani są z gastronomią:) Człowiek podczas czyta uśmiecha się i mruczy pod nosem: "Skądś to znam" :) Polecam!

zobacz kolejne z 586 
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Cytaty z książki
więcej książek tego autora
zgłoś błąd zgłoś błąd