Świat od kuchni. W poszukiwaniu posiłku doskonałego

Tłumaczenie: Jacek Środa
Seria: Bieguny
Wydawnictwo: Carta Blanca
6,38 (201 ocen i 26 opinii) Zobacz oceny
10
5
9
11
8
31
7
56
6
51
5
21
4
13
3
8
2
1
1
4
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
tytuł oryginału
A Cook's Tour. Global Adventures in Extreme Cuisines
data wydania
ISBN
9788377050750
liczba stron
336
słowa kluczowe
kulinaria, podróże
język
polski
dodał
Nieznośna

Znany szef kuchni Antony Bourdain wyrusza na poszukiwanie posiłku idealnego. Otwiera przed Czytelnikiem drzwi najbardziej zaskakujących restauracji świata, a także opisuje najdziwaczniejsze i najdziwniejsze potrawy. Podczas swej kulinarnej podróży Bourdain dociera do Kambodży, Portugalii, Japonii, Hiszpanii, Wietnamu, Rosji, Francji, Maroka, Wielkiej Brytanii, Meksyku i Zachodniego wybrzeża...

Znany szef kuchni Antony Bourdain wyrusza na poszukiwanie posiłku idealnego. Otwiera przed Czytelnikiem drzwi najbardziej zaskakujących restauracji świata, a także opisuje najdziwaczniejsze i najdziwniejsze potrawy.
Podczas swej kulinarnej podróży Bourdain dociera do Kambodży, Portugalii, Japonii, Hiszpanii, Wietnamu, Rosji, Francji, Maroka, Wielkiej Brytanii, Meksyku i Zachodniego wybrzeża USA. A co znajduje w menu? Trującą rybę fugu (rybę, która mogą przygotować jedynie kucharze ze specjalną licencją), bijące serce kobry, flaczki z trawą cytrynową, zupę z koziej głowy, bacalao al pil-pil, haggis, ostrygi z La Teste i wiele innych rarytasów.

 

źródło opisu: okładka książki

źródło okładki: merlin.pl

pokaż więcej

Brak materiałów.
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (26)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 160
fynfeuro | 2018-10-14
Przeczytana: 14 października 2018

O różnych smakołykach słyszałem ale bijące serce kobry mnie powaliło. Antoni! jestem pod wrażeniem.
Książka to bardziej opis nazw niż smaków, miejsc niż klimatu. Spodziewałem się czegoś bardziej smakowitego. A to zwykły hot dog bez dodatków. To gdzie jest idealny posiłek? Podany na końcu książki. Tam gdzie ... nam smakuje ;)

książek: 1908
Ola | 2017-11-08
Na półkach: Przeczytane, Mam, 2017
Przeczytana: 04 listopada 2017

Książka Burdaina to nie jest produkt na hasła reklamowe do folderu biura turystycznego. Na szczęście, bo można by się było po... zwymiotować. To nie jest również przewodnik po świecie, ani po kuchniach świata w stylu "to trzeba zjeść i ma mi smakować, choćbym miał się przekręcić". Żadnego takiego "ą, ę". To subiektywna relacja z podróży, faceta, dość kontrowersyjnego, który o jedzeniu i gotowaniu z pewnością wie znacznie więcej niż przeciętny człowiek, pełna osobistych wstawek i wycieczek, a zarazem obfitująca w pewne spostrzeżenia socjologiczne, moim skromnym zdaniem, bardzo wartościowe. Bez zadęcia i zbędnego filozofowania. Z poprawnością polityczną wywody autora niewiele mają wspólnego i to właśnie jest atutem książki. Burdain wyraża swoje opinie, używa swojego smaku, opowiada o swoim widzeniu świata. Można się z nim zgadzać lub nie. Mnie się podobało, dowiedziałam się o wiele więcej i znacznie ciekawszych rzeczy niż z przesłodzonych książek sztucznie uśmiechniętych...

książek: 3869

Wiadomo nam, że programy telewizyjne są nagrywane, montowane z najlepszych ujęć i wtedy Anthony Bourdain jawi się jako spec od kuchni i jej tajemnych technik. Niestety, po napisaniu książki odkrył swoje prawdziwe oblicze człowieka, który wie lepiej, jeśli nie najlepiej, ignorując przesłanki kulturowe odwiedzanego kraju. Pisząc o kuchni trzeba mieć w pamięci jej rodowód, np skąd wywodzi się takie a nie inne podejście do danego gatunku mięsa, czy w ogóle postrzeganie jakichkolwiek zwierząt w narodowej kuchni. A tu wyszło trochę tak, że wpada obcokrajowiec, chce coś zobaczyć i skosztować, ale chyba zbytnio nie zajmuje go temat, bo opis potraw jest zdecydowanie pobieżny. Trudno było mi czymkolwiek sie tu delektować. I nie chodzi o smaki stołu, ale przede wszystkim sposób przedstawiania historii. O samym durianie kiedyś czytałam opis na kilka stron, gdy jakiś Europejczyk przeżywał zmagania z własnym poczuciem smaku, smrodem owocu i chęcią skosztowania czegoś zupełnie nieznanego. Ale nie...

książek: 2047
majkey | 2016-10-21
Przeczytana: 21 października 2016

Z jednej strony nie powinno się tracić czasu na męczące książki, ale z drugiej... mnie naprawdę temat książki interesuje. Niestety książka jest bardzo nierówna. Fragmenty czytałam z dużym zainteresowaniem, a przy innych usypiałam po 2 akapitach. Jedno uczucie towarzyszyło mi prawie cały czas: GŁÓD! Tak więc, czy polecam? Nie bardzo. Czy oddam komuś? Nie, bo ta książka jest skarbnicą wiedzy na wypadek podróży :)

książek: 207
Marcin Rutkowski | 2015-04-15
Na półkach: Przeczytane, Posiadam

Za mało ciekawych historii (jak np w jego programie na kuchnia+), na gotowaniu się nie znam więc nie ocenię tego aspektu.

książek: 326
Pathka | 2015-02-03
Przeczytana: 03 lutego 2015

Fenomenalne miejsca, zaskakujące dania i cięty język = to lubię.

książek: 943
Suerte | 2014-08-19
Na półkach: Przeczytane, Podróże

Miałam spore oczekiwania wobec tej książki. Spodziewałam się, że przepełniona będzie smakami i aromatami światowych kuchni, oraz zachęci mnie do odwiedzenia miejsc opisywanych przez autora. A co otrzymałam? Książka momentami szokuje czytelnika, nie brak w niej opisów brutalnego zabijania zwierząt, które autor potraktował w sposób zwyczajny, zupełnie jakby zabijanie świni było czymś tak oczywistym jak wizyta u fryzjera. Dodatkowo potrawy w większości są dość kontrowersyjne - po raz kolejny czytelnik ma być zszokowany. Niemniej jednak spodobała mi się część o świeżych potrawach z Meksyku i najlepszych kucharzach na świecie ze stanu Puebla, aczkolwiek niewiele tu fragmentów, które w ciekawy sposób ukazywałyby kuchnię danego kraju. Książka prawe w całości jest niestety...niesmaczna, a przecież miało być odwrotnie.

książek: 5669
Majka | 2014-01-12
Przeczytana: 08 stycznia 2014

Jakoś lepiej mi się oglądało jego program niż czytało książkę, trochę brakowało mi fotografii. No ale cóż, to nie ja napisałam tę pozycję.

książek: 656
buziaczek197 | 2013-10-08
Przeczytana: październik 2013

Anthony Baurdain jest niesamowity. Ucieszyłam się kiedy zakupiłam jego książkę. Jest naprawdę fajna choć przyznać muszę, że jego programy kulinarne są robione z większym rozmachem. Choć zapewne to jest sztuka telewizji. Nie wstydzi się mówić o tym, że się upija, ale trudne jest to, że go zmuszają to niektórych potraw tylko na potrzeby programu. No ja większości bym nie tknęła ...

książek: 109
Joe | 2013-08-21
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: 2009 rok

śłaba jak na AB, niestety.

Przeczytaj także

Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Zapisując się na newsletter zgadzasz się na otrzymywanie informacji z serwisu Lubimyczytac.pl w tym informacji handlowych, oraz informacji dopasowanych do twoich zainteresowań i preferencji. Twój adres email będziemy przetwarzać w celu kierowania do Ciebie treści marketingowych w formie newslettera. Więcej informacji w Polityce Prywatności.
Cytaty z książki
Inne książki autora
więcej książek tego autora
zgłoś błąd zgłoś błąd