Ogniem i dymem. Niebanalne przepisy. Nie tylko z warzyw
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Tytuł oryginału:
- Eld Rök Grönt
- Wydawnictwo:
- Zwierciadło
- Data wydania:
- 2019-08-14
- Data 1. wyd. pol.:
- 2019-08-14
- Liczba stron:
- 192
- Czas czytania
- 3 godz. 12 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788381320900
- Tłumacz:
- Urszula Pacanowska Skogqvist
Ogniem i dymem. Niebanalne przepisy. Nie tylko z warzyw zabierze Cię w podróż po nowych, wyjątkowych i niespotykanych smakach oraz zapachach. Odkryj jak opiec, przyrumieniać, uprażyć warzywa na ogniu i sprawić, by cebula stała się słodka, bakłażan przeszedł smakowitym dymem, a buraki nabrały pięknego brązowego koloru.
Przyrządzanie warzyw na ogniu, to znacznie więcej niż tylko pieczenie na grillu. Niektóre jarzyny można żarzyć bezpośrednio na gorącym węglu, inne opiekać na ruszcie albo po prostu wędzić.
Ta wyjątkowa książka pomoże Ci przygotować oryginalne i niepowtarzalne dania. Wykorzystaj jeden z ponad 70 autorskich przepisów. Baw się i eksperymentuj. Wypróbuj nowe techniki, miej odwagę skosztować grillowanego groszku czy ananasa, poczuj wyjątkowy smak chrupiących papryczek chili i kalafiora. Wypij love drink z pieczonego selera. Zjedz wędzone pomidory, czy burgera z kabaczka i fasoli mung.
Zaproś przyjaciół, sąsiadów i rodzinę do stołu, zaproponuj im pyszny, aromatyczny posiłek oraz niezapomnianą podróż kulinarną w krainę ognia i dymu.
Martin Nordin - pasjonat kuchni i fotografii. Prowadzi własną firmę cateringowa i artystyczną The Cabbage Butcher. Autor książki "Gröna burgera"(Zielone burgery),przetłumaczonej na 6 języków. W wolnym czasie fotografuje potrawy i prowadzi popularny kulinarny profil na Instagramie (martin_nordin).
Już jako dziecko lubił przebywać w kuchni, gdzie chłonął zapachy i smaki potraw gotowanych przez matkę i babcię. Pierwsze profesjonalne doświadczenie zdobył na lodołamaczu, gdzie spędził kilkunastomiesięczną służbę wojskową jako szef kuchni. Przez wiele lat pracował dla Ikea Food m.in. jako Creative Leader. Ma wielu przyjaciół wegetarian i wegan, stąd zainteresowanie nowymi, niemięsnymi potrawami. Lubi eksperymentować w kuchni z różnymi warzywami i sposobami gotowania. Ciągle poszukuje nowych smaków. W swoich książkach dzieli się z czytelnikami pasją do potraw z warzyw i nie tylko. Mieszka i pracuje w Malmö.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 14
- 5
- 5
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
Cytaty
Bądź pierwszy
Dodaj cytat z książki Ogniem i dymem. Niebanalne przepisy. Nie tylko z warzyw
Dodaj cytat
OPINIE i DYSKUSJE
Przedstawiona jak dla mnie najnowsza kulinarna książka autorstwa Pana Martina Nordina pt. '' Ogniem i dymem. Niebanalne przepisy. Nie tylko z warzyw'' odnosi się na pierwszy rzut oka wrażenie, że przyswajana wiedza na temat zaproponowanych przez niego dań sprawia mu ogromną przyjemność, a przede wszystkim lubi on gotować.
Autor według mnie jest bardzo dobrym obserwatorem miejsc, w których to czynnie uczestniczy, jako smakosz, a przy okazji jest poszukiwaczem nowych smaków, przepisów, z którymi uwielbia potem się dzielić ze swoimi Czytelnikami.
Nie ukrywam tego, że wiele zaproponowanych przez autora mnie zaskoczyło, gdyż ich nie znałam z nazwy, ale po dokładnym zapoznaniu się z nimi spodobały mi się.
Lubię bardzo jeść warzywa, a szczególnie te, które są grillowane, a przy tym mogę, przyrządzając je rozkoszować się ich niezwykłym zapachem, a pod sam koniec znakomitym smakiem.
Uważam podobnie, jak autor, że sięgając po dobre i sprawdzone od lat przepisy należy pytać osób, które je przyrządziły, w jaki sposób one powstają, aby móc potem na nowo je otworzyć ciągle je unowocześniając, dodając dodatkowy do niego składnik.
Moją szczególną uwagę w tej oto kulinarnej książce zwróciłam na następujące przepisy:
Szaszłyk z jabłka i brukselki z gorczycą marynowaną w whisky, fasolka szparagowa z podpalaną cebulą i śmietaną creme fraiche z czosnkiem i oliwą ziołową, por na cztery sposoby, pieczony seler z kurkami z grilla, dukkah z cykorii i kremem ziołowym, love drink z pieczonego selera, buraki w soli w skorupce cebulowej, gruszki w soli z burratą i grillowanym jarmużem, marchew na węglu z wywarem z lubczyku, pieczone buraki z serem feta i dukkah, chlebki stompa z marchewką i szałwią, zimna kwaśna zupa pomidorowa, bulion warzywny, marynowana czerwona cebula, kwaszony sos z żółtych pomidorów, majonez na gotowanych ziemniakach, marynowane owoce czosnku niedźwiedziego.
Autor udziela wielu cennych wskazówek dotyczących, jak można również zastąpić dany składnik, którego się nie posiada do wykonania dania, a przy okazji wyjaśnia, jakiego można używać drewna do grillowania, do jakich potraw można wykorzystać węgiel, a do jakich drewno.
Elementem dodatkowym w tej oto książce są pięknie zaprezentowane zdjęcia potraw wykonane przez autora tychże niezwykłych potraw.
Książka ta składa się z 7 rozdziałów oraz zawiera spis przepisów zamieszczony na samym końcu książki.
Wydawnictwu Zwierciadło dziękuje za podarowanie mi do zrecenzowania kulinarnej książki autorstwa Pana Martina Nordina pt. '' Ogniem i dymem. Niebanalne przepisy. Nie tylko z warzyw''.
Polecam mieć tę książkę w swojej kulinarnej kolekcji.
Przedstawiona jak dla mnie najnowsza kulinarna książka autorstwa Pana Martina Nordina pt. '' Ogniem i dymem. Niebanalne przepisy. Nie tylko z warzyw'' odnosi się na pierwszy rzut oka wrażenie, że przyswajana wiedza na temat zaproponowanych przez niego dań sprawia mu ogromną przyjemność, a przede wszystkim lubi on gotować.
więcej Pokaż mimo toAutor według mnie jest bardzo dobrym obserwatorem...
Wśród rozgrzanych szczap drewna nie może oczywiście zabraknąć pizzy z opalanego pieca. Choć nie każdy ma do takiego wynalazku dostęp, to forma ta jest coraz bardziej popularna wśród domowych grillów czy wędzarni. Autor cały rozdział poświęca właśnie tego typu wypiekom. Fani burgerów też znajdą coś dla siebie. Jeżeli nie przepadamy za klasycznymi mięsnymi, to zawsze możemy przyrządzić z kabaczka lub bakłażana. Brzmi zachęcająco? Wszystko to możemy przepić drinkiem przyprawionym grilowanym owocami. Wrażenie robi mezcal z grillowanym grejpfrutem.
Poza przepisami znajdziemy tu mnóstwo ciekawych porad dotyczących technik grillowania. Od rodzaju grilla, po rodzaje węgla i drewna, który wykorzystujemy, a także sposoby prowadzenia samej obróbki. Autor ze szczegółami omawia każdy aspekt tego niesamowitego procesu.
Mocną strona tego poradnika są również niesamowite zdjęcia autora. Zaryzykowałbym nawet stwierdzenie, że to właśnie obrazy z książki Ogniem i dymem na pierwszym miejscu przykuwają naszą uwagę i sprawiają, że nasze gruczoły ślinowe już na sam widok zaczynają działać dużo szybciej i efektowniej. Więc nawet jeżeli pogoda już nie sprzyja przesiadywaniu pod gołym niebem, to nic straconego. Już niedługo znów będzie lato, warto przez ten czas odpowiednio się przygotować do kolejnego sezonu, aby zaskoczyć wreszcie swoich gości czymś naprawdę niesamowitym i niebanalnym.
http://kulturacja.pl/2019/10/ogniem-i-dymem-niebanalne-przepisy-nie-tylko-z-warzyw/
Wśród rozgrzanych szczap drewna nie może oczywiście zabraknąć pizzy z opalanego pieca. Choć nie każdy ma do takiego wynalazku dostęp, to forma ta jest coraz bardziej popularna wśród domowych grillów czy wędzarni. Autor cały rozdział poświęca właśnie tego typu wypiekom. Fani burgerów też znajdą coś dla siebie. Jeżeli nie przepadamy za klasycznymi mięsnymi, to zawsze możemy...
więcej Pokaż mimo to