Dzieje soli
- Kategoria:
- popularnonaukowa
- Tytuł oryginału:
- Salt. A World History
- Wydawnictwo:
- Książka i Wiedza
- Data wydania:
- 2004-01-01
- Data 1. wyd. pol.:
- 2004-01-01
- Liczba stron:
- 448
- Czas czytania
- 7 godz. 28 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 978-83-05-13380-X
- Tłumacz:
- Cezary Cieśliński
- Tagi:
- ryba sól historia soli
Homer nazywał sól pokarmem bogów, Platon opisywał jako substancję szczególnie miłą bogom. Dziś wydaje się pospolita. Mark Kurlansky w swej wspaniałej książce, zawierającej opowieści ze wszystkich stron świata, twierdzi jednak, że sól - jedyna spożywana przez nas skała - to twór doskonały. Od zarania dziejów kształtowała cywilizację. Jej historia tworzy olśniewający, a często wręcz zdumiewający fragment dziejów ludzkości i obejmuje tak różnorodne dziedziny, jak inżynieria, religia, sztuka kulinarna. Każdą z nich Kurlansky dogłębnie bada. Niewiele przedsięwzięć poza wytwarzaniem soli stanowiło takie pole do popisu dla ludzkiej wynalazczości - od pieców w starożytnych Chinach, opalanych gazem ziemnym, do technik wiertniczych, które zaowocowały nastaniem epoki ropy naftowej.
Zdolność do konserwowania oraz podtrzymywania życia uczyniła z niej metaforyczny symbol we wszystkich religiach. Sól była substancją tak cenioną, że niekiedy służyła jako środek płatniczy. Prowokowała i finansowała wojny, inspirowała rewolucje. Równie ważna okazała się w dziejach licznych potraw. Autor podaje kilkadziesiąt historycznych przepisów i opowiada, w jaki sposób kształtowały one cywilizację i zwyczaje kulinarne na całym świecie.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 40
- 22
- 7
- 4
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
Cytaty
Sól zawarta w ketchupie pochodziła na początku z konserwowej ryby. W najwcześniejszych przepisach na ketchup z sardeli [...] nie wymienia si...
RozwińW 1870 roku Anglicy zamierzali zaprojektować flagę kolonii, poprosili więc mieszkańców Turks i Caicos [przyp. wyspy we wschodniej części arc...
Rozwiń
Opinia
Nie miałem szczęścia do nauczycieli historii. W związku z tym zlepek dat, motywów politycznych i wydarzeń, które nie łączyły się (pozornie) ze sobą, nie były dla mnie zbyt interesujące. Dlatego lubię książki autorów amerykańskich, w których historia jest opowiedziana wokół jakiejś "rzeczy" lub idei. Kurlanski osią swojego opowiadania zrobił sól. Mamy więc historię innowacji, rewolucji, społeczeństw, przesądów zbudowaną na kanwie białego proszku, który dziś można kupić za groszę, a niegdyś był wart wiele wiele więcej.
Swoją drogą popularny przesąd mówiący o tym, żeby kobiety w czasie okresu nie robiły kiszonek pochodzi z XIII wieku :)
Nie miałem szczęścia do nauczycieli historii. W związku z tym zlepek dat, motywów politycznych i wydarzeń, które nie łączyły się (pozornie) ze sobą, nie były dla mnie zbyt interesujące. Dlatego lubię książki autorów amerykańskich, w których historia jest opowiedziana wokół jakiejś "rzeczy" lub idei. Kurlanski osią swojego opowiadania zrobił sól. Mamy więc historię...
więcej Pokaż mimo to