Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Dzieje soli

Tłumaczenie: Cezary Cieśliński
Wydawnictwo: Książka i Wiedza
6,67 (12 ocen i 3 opinie) Zobacz oceny
10
1
9
2
8
0
7
1
6
6
5
1
4
1
3
0
2
0
1
0
szczegółowe informacje
tytuł oryginału
Salt. A World History
data wydania
ISBN
978-83-05-13380-X
liczba stron
448
słowa kluczowe
ryba, sól, historia soli,
język
polski

Homer nazywał sól pokarmem bogów, Platon opisywał jako substancję szczególnie miłą bogom. Dziś wydaje się pospolita. Mark Kurlansky w swej wspaniałej książce, zawierającej opowieści ze wszystkich stron świata, twierdzi jednak, że sól - jedyna spożywana przez nas skała - to twór doskonały. Od zarania dziejów kształtowała cywilizację. Jej historia tworzy olśniewający, a często wręcz zdumiewający...

Homer nazywał sól pokarmem bogów, Platon opisywał jako substancję szczególnie miłą bogom. Dziś wydaje się pospolita. Mark Kurlansky w swej wspaniałej książce, zawierającej opowieści ze wszystkich stron świata, twierdzi jednak, że sól - jedyna spożywana przez nas skała - to twór doskonały. Od zarania dziejów kształtowała cywilizację. Jej historia tworzy olśniewający, a często wręcz zdumiewający fragment dziejów ludzkości i obejmuje tak różnorodne dziedziny, jak inżynieria, religia, sztuka kulinarna. Każdą z nich Kurlansky dogłębnie bada. Niewiele przedsięwzięć poza wytwarzaniem soli stanowiło takie pole do popisu dla ludzkiej wynalazczości - od pieców w starożytnych Chinach, opalanych gazem ziemnym, do technik wiertniczych, które zaowocowały nastaniem epoki ropy naftowej.
Zdolność do konserwowania oraz podtrzymywania życia uczyniła z niej metaforyczny symbol we wszystkich religiach. Sól była substancją tak cenioną, że niekiedy służyła jako środek płatniczy. Prowokowała i finansowała wojny, inspirowała rewolucje. Równie ważna okazała się w dziejach licznych potraw. Autor podaje kilkadziesiąt historycznych przepisów i opowiada, w jaki sposób kształtowały one cywilizację i zwyczaje kulinarne na całym świecie.

 

źródło opisu: Książka i Wiedza, 2004

pokaż więcej

Brak materiałów.
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Dodaj dyskusję
Dyskusje o książce
    Obecnie jeszcze nie ma dyskusji powiązanych z tą książką.
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (27)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 357
fragola | 2014-08-21
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 21 sierpnia 2014

Nie miałem szczęścia do nauczycieli historii. W związku z tym zlepek dat, motywów politycznych i wydarzeń, które nie łączyły się (pozornie) ze sobą, nie były dla mnie zbyt interesujące. Dlatego lubię książki autorów amerykańskich, w których historia jest opowiedziana wokół jakiejś "rzeczy" lub idei. Kurlanski osią swojego opowiadania zrobił sól. Mamy więc historię innowacji, rewolucji, społeczeństw, przesądów zbudowaną na kanwie białego proszku, który dziś można kupić za groszę, a niegdyś był wart wiele wiele więcej.
Swoją drogą popularny przesąd mówiący o tym, żeby kobiety w czasie okresu nie robiły kiszonek pochodzi z XIII wieku :)

książek: 499
Gra_ce | 2012-06-01
Na półkach: Przeczytane

Takie przecięcie, przekrojenie perspektywy i wyjęcie wątków opowieści odpowiednich dla tematu jest dość powszechne -jak pokazuje przeglądanie internetowego Amazona - na amerykańskim rynku wydawniczym(czego tam nie ma - historia przypraw, ziemniaka, bawełny, czystości itd.) Lubię tego typu książki -pewnie to spuścizna po polskim systemie edukacji - od czasu do czasu potrzebuję sobie przyswoić trochę faktów ;-)
(Dowiedziałam się na ten przykład że Galicja - to ziemia soli...)

książek: 52
AniaM | 2016-04-10
Na półkach: Posiadam, Przeczytane
Przeczytana: 2015 rok

Interesujące spojrzenie na dzieje świata - przez pryzmat soli i jej znaczenia dla ludzkości: polityki, gospodarki, życia codziennego. Książka momentami się dłuży, wymaga skupienia, nie jest to lektura na jeden wieczór. Ale warto przeczytać.

książek: 1071
Johel | 2016-04-07
książek: 96
drPo | 2015-07-19
książek: 428
agnpat | 2015-04-23
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 23 kwietnia 2015
książek: 472
Albertowithtea | 2014-03-03
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
książek: 575
Mateusz R | 2013-06-02
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 15 czerwca 2013
książek: 1622
Łukasz Kuć | 2012-02-15
Przeczytana: 15 lutego 2012
książek: 136
mistus | 2012-01-07
Na półkach: Posiadam, Przeczytane
Przeczytana: 07 stycznia 2012
zobacz kolejne z 17 
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Cytaty z książki
lista cytatów dodaj cytat
Inne książki autora
więcej książek tego autora
zgłoś błąd zgłoś błąd