Tatarskie ziele w cukrze czyli staropolskie słodycze

Seria: Silva Rerum
Wydawnictwo: Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie
7 (4 ocen i 3 opinie) Zobacz oceny
10
0
9
0
8
0
7
4
6
0
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
data wydania
ISBN
9788360959220
liczba stron
92
kategoria
historia
język
polski
dodała
Grzechoteczka

Średniowieczne upodobanie do pieprzu doprowadziło do przypadkowego odkrycia Ameryki. Głęboka zmiana europejskich gustów kulinarnych, detronizacja pieprzu i zastąpienie go przez cukier stworzyły Nowy Świat. Nie wierzycie? To poczytajcie! Dawno, dawno temu, pewna pani krzyczała na swojego męża... W Żonie modnej Ignacego Krasickiego elegancka dama z pasją zaatakowała staroświeckie upodobania...

Średniowieczne upodobanie do pieprzu doprowadziło do przypadkowego odkrycia Ameryki. Głęboka zmiana europejskich gustów kulinarnych, detronizacja pieprzu i zastąpienie go przez cukier stworzyły Nowy Świat. Nie wierzycie? To poczytajcie!
Dawno, dawno temu, pewna pani krzyczała na swojego męża... W Żonie modnej Ignacego Krasickiego elegancka dama z pasją zaatakowała staroświeckie upodobania swego męża-prowincjusza. Przedmiotem kpin stały się zwłaszcza jego ulubione słodycze… Dlaczego do tej kłótni doszło, o co w niej chodziło i jak to naprawdę było, a także jak przyrządzić tytułowy tatarak w cukrze, pasztet z migdałów i marcepan z piany cukrowej – tego i wiele więcej dowie się Czytelnik z książki o staropolskich słodyczach.

 

źródło opisu: http://www.wilanow-palac.pl/tatarskie_ziele_w_cukrze.html

źródło okładki: http://www.wilanow-palac.pl/tatarskie_ziele_w_cukrze.html

pokaż więcej

Brak materiałów.
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Dodaj dyskusję
Dyskusje o książce
pokaż wszystkie
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (3)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 502
Kazik | 2019-02-16
Przeczytana: 16 lutego 2019

Mało kto pamięta, że szlachcic z "Żony modnej" ożenił się tylko ze względu na jej forsę, więc zasłużył na wszystko, co go spotkało. Pewnie jeszcze mniej osób przypomina sobie fragment, w którym świeżo upieczona małżonka nabija się z upodobań deserowych głównego bohatera. Kmin kandyzowany, gomułki, tatar w cukrze, okej, dziwne – ale co ta kobieta ma do pierników?

"Tatarskie ziele w cukrze" to książka-cukierek – słodka i malutka, liczy sobie niecałe 90 stron. Jej treść kręci się wokół kariery cukru w Europie, rozumienia deseru po barokowemu i oświeceniowemu, słodyczowych eksperymentów, postrzegania miodu, kawy... Niewiele wiadomo w sumie o tym rozdziale historii kuchennej (i nierzadko autor powtarza te same informacje; mógłby też dać już spokój Wielądce, że literat i chudy), ale to, co Dumanowski wygrzebał z książek kucharskich zaspakaja apetyt. Na koniec zaserwowane zostaje siedem przepisów Macieja Nowickiego zainspirowanych smakami przeszłości.

Jestem wielkim fanem e-booków, ale...

książek: 4463
ryszpak | 2018-02-21
Przeczytana: 21 lutego 2018

Fascynująca historia cukru i słodyczy na polskich stołach, oparta o kilka najstarszych wydanych w Polsce książek kucharskich. Od "Compendium ferculorum..." Czernieckiego, poprzez "Modę bardzo dobrą..." po "Kucharza Doskonałego" Wielądki.

"Tatarskie ziele w cukrze..." stanowi idealny wstęp dla tych, którzy chcieliby głębiej poznać smaki Polaków schyłku wieku siedemnastego. Po więcej szczegółów proszę sięgnąć do pięknie wydanych przedruków z serii "Monumenta Poloniae Culinaria" Muzeum Pałacu w Wilanowie.

książek: 2217
Komaga | 2017-01-04
Przeczytana: 03 stycznia 2017

Ciekawa pozycja. Nie tylko historia słodyczy w Polsce, ale również historia niektórych przypraw, potraw czy też książek kucharskich. Niestety książka zostawiła niedosyt informacji. Chciałabym więcej.

Przeczytaj także

Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Zapisując się na newsletter zgadzasz się na otrzymywanie informacji z serwisu Lubimyczytac.pl w tym informacji handlowych, oraz informacji dopasowanych do twoich zainteresowań i preferencji. Twój adres email będziemy przetwarzać w celu kierowania do Ciebie treści marketingowych w formie newslettera. Więcej informacji w Polityce Prywatności.
Cytaty z książki
więcej książek tego autora
zgłoś błąd zgłoś błąd