Zamień chemię na jedzenie

Okładka książki Zamień chemię na jedzenie
Julita Bator Wydawnictwo: Znak poradniki
200 str. 3 godz. 20 min.
Kategoria:
poradniki
Wydawnictwo:
Znak
Data wydania:
2013-08-26
Data 1. wyd. pol.:
2013-08-26
Liczba stron:
200
Czas czytania
3 godz. 20 min.
Język:
polski
ISBN:
9788324020454
Tagi:
odżywianie zdrowie potrawy ekologia

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Książki autora

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
7,1 / 10
1180 ocen
Twoja ocena
0 / 10

Opinia

avatar
979
40

Na półkach:

Skład wybieranych przeze mnie produktów i ich etykiety mogłabym zaliczyć do szerokiej gamy lektur, po które sięgam. Niestety na chemii się nie znam, a już same skomplikowane kilkuwyrazowe nazwy dodatków do żywności powodują u mnie ból głowy1, dlatego postanowiłam sięgnąć po poradnik, który w przystępny i interesujący sposób wyjaśni mi „co i jak?”.

Autorka opisuje wszystkie najpopularniejsze produkty spożywcze, przedstawiając ich skład oraz dodatki „dobre” i „złe”: mleko, masło, kawa rozpuszczalna, płatki śniadaniowe, sery, jogurty itd. Na szczęście podaje również czytelnikom przepisy na wyroby domowe. W wielu miejscach Julita Bator akcentuje składniki uczulające i groźne dla alergików, co dla wielu może być bardzo pomocne.

Ważne dla mnie jest to, że autorka oparła teorię na doświadczeniu własnym i swojej rodziny. Ja na razie mogę potwierdzić jedno – porzucenie kawy rozpuszczalnej na rzecz mielonej i parzonej uwolniło mnie od częstych bólów żołądka. Skoro w tej kwestii doświadczenie moje i autorki jest zbieżne, uważam, że warto zaufać jej też w innych tematach.

Książkę warto mieć stale pod ręką, w razie wątpliwości lub pytań będzie dobrym źródłem wiadomości. Część informacji podana jest w tabelach lub wypunktowana, dzięki czemu korzystanie z poradnika jest łatwe i przyjemne.

Wniosek jest taki, że warto zwrócić uwagę na to, co się serwuje codziennie swojemu organizmowi. Wiadomo, że raczej nic nie zaszkodzi nam od razu, po pierwszym zjedzeniu, ale spożywanie przez długi czas pewnych substancji może bardzo źle wpłynąć na zdrowie. Z drugiej strony trzeba też mieć świadomość, że zdrowego odżywiania nie zacznie się ot tak – od jutra czy od teraz. Stopniowo, konsekwentnie, powoli i rozsądnie – myślę, że to dobra droga do efektywnych i trwałych (no i oczywiście przede wszystkim zdrowych!) zmian.


1 np. sól wapniowo-disodowa kwasu etylenodiaminotetraoctowego – hmmm…
albo: butylohydroksyanizol – brzmi jak nazwa odległej galaktyki
i mniejszy kaliber: karboksymetyloceluloza – tylko ta celuloza jakaś taka znajoma ;)

Skład wybieranych przeze mnie produktów i ich etykiety mogłabym zaliczyć do szerokiej gamy lektur, po które sięgam. Niestety na chemii się nie znam, a już same skomplikowane kilkuwyrazowe nazwy dodatków do żywności powodują u mnie ból głowy1, dlatego postanowiłam sięgnąć po poradnik, który w przystępny i interesujący sposób wyjaśni mi „co i jak?”.

Autorka opisuje wszystkie...

więcej Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Przeczytane
    1 557
  • Chcę przeczytać
    1 333
  • Posiadam
    635
  • Teraz czytam
    108
  • Ulubione
    60
  • 2014
    47
  • Chcę w prezencie
    44
  • Poradniki
    28
  • Zdrowie
    22
  • 2013
    18

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Zamień chemię na jedzenie


Podobne książki

Przeczytaj także