Etyka a to, co jemy

Wydawnictwo: Czarna Owca
7,52 (50 ocen i 8 opinii) Zobacz oceny
10
4
9
7
8
17
7
12
6
6
5
3
4
0
3
0
2
1
1
0
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
data wydania
ISBN
978-83-7554-394-0
liczba stron
472
kategoria
zdrowie, medycyna
język
polski

Co tak naprawdę wiemy o produktach, które zjadamy? W sklepach spożywczych wybieramy kuszące wyglądem towary, nie myśląc o ich pochodzeniu. Nie znamy zatem przerażającej strony procesu ich produkcji, ukrytej pod płaszczykiem eleganckich sklepowych opakowań. Własnymi pieniędzmi napędzamy działania, których świadomie nigdy byśmy nie poparli. Tę ponurą prawdę odsłaniają Peter Singer, jeden z...

Co tak naprawdę wiemy o produktach, które zjadamy? W sklepach spożywczych wybieramy kuszące wyglądem towary, nie myśląc o ich pochodzeniu. Nie znamy zatem przerażającej strony procesu ich produkcji, ukrytej pod płaszczykiem eleganckich sklepowych opakowań. Własnymi pieniędzmi napędzamy działania, których świadomie nigdy byśmy nie poparli. Tę ponurą prawdę odsłaniają Peter Singer, jeden z największych autorytetów współczesnej filozofii, i Jim Mason, pisarz i prawnik wyczulony na problemy środowiska naturalnego. Wyruszają w szokującą, choć pouczającą podróż przez tajemnice, które producenci żywności wolą przemilczeć. Tak docierają do pytania: jak kupować i jeść etycznie?

 

źródło opisu: Czarna Owca 2012

źródło okładki: Czarna Owca 2012

pokaż więcej

Brak materiałów.
Już teraz nowa funkcja: pakiety. Dowiedz się więcej jak kupić kilka książek w najlepszej cenie >>>
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Dodaj dyskusję
Dyskusje o książce
pokaż wszystkie
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (328)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 4229
Krystian P | 2016-10-18
Na półkach: Przeczytane

Autor nie do końca rozumie chyba zagadnienie etyki i rożne jej rodzaje. Natomiast sama pozycja dostaje tak niską ocenę, bo zbudowano mi podczas rekomendacji obraz przygotowywania żywości. Oczywiście to, że ryby we fiordach mają wlewaną rtęć żeby zneutralizować fekalia (kto nie wie o czym mówię, niech założy akwarium i nie sprząta dnia). Oczywiście zwierzęta jedzą pasze z gmo, są z antybiotykami, modyfikuje się je itp.
Jednak ja liczyłem na krytykę korporacji, które sprzedają nam produkty w zasadzie nie nadające się do spożycia. Żółty ser nie ma nic wspólnego z serem, nawet mleko to nie mleko tylko proszki. W kiełbasach jest po 7-40% mięsa, pomijając jakość mięsa. Jabłek nie ruszają nawet robale. Zresztą w tych wielkich ślicznych owocach jest dziś ok 5 g witamy, kiedy w tych starych małych robaczywych polskich było ok 50...
Wszędzie są produkty tzw. BIO. Co też jest doskonałą manipulacją...
Bardzo mierna pozycja, dla ludzi wierzących, że genetycznie modyfikowana soja i kukurydza od...

książek: 3665
żabot | 2013-10-09
Przeczytana: 07 października 2013

Faktem jednak jest, że podobnie jak miliony innych ludzi, sięgając po jakieś produkty na półce w sklepie rzadko mam dylematy moralne. Człowiek kieruje się zasadniczo dwoma motywami: czy go na dany produkt stać, czyli ekonomią oraz czy produkt jest/wydaje się być zdrowy i smaczny. Tymczasem chrupiąc w niedzielę schaboszczaka czy kiełbaski z grilla nie tylko jesteśmy współwinni śmierci jakiegoś zwierzaka, ale być może też jesteśmy współwinni jego niesłychanych cierpień. Ale książka Singera i Masona nie jest jedynie protestem przeciwko przemysłowej hodowli różnych zwierząt. To już Singer wyraził w swoim pierwszym manifeście, w „Wyzwoleniu zwierząt”. Tutaj Singer trochę złagodniał. Owszem, ocenia, ale jednocześnie nie potępia w pień i stara się zrozumieć motywy, którymi się kierują ludzie w swoich kulinarnych poszukiwaniach. Pokazuje różne strony etycznych skutków buszowania w supermarketach. Choć generalnie oskarża mięsożerców o przyczynianie się do cierpień zwierząt w skutek...

książek: 0

Peter Singer w mediach otrzymał już łatkę "guru" ruchu wegan - problem polega na tym, że jego podejście wcale nie jest dla samych wegan oczywiste ani reprezentatywne.

Uzasadnia on wybór diety bezmięsnej na gruncie etyki, a konkretnie założeń utylitaryzmu.

W największym skrócie opierają się one na postawie zwanej filozofią zdrowego rozsądku. Jest to kierunek etyki, według którego najwyższym dobrem jest pożytek jednostki lub społeczeństwa, a celem wszelkiego działania powinno być największe szczęście największej liczby istot żywych.

Brzmi pięknie? Jak to teorie. W praktyce już nie do końca, bo w określonych wypadkach daje się tą regułą uzasadnić akty sprzeczne z "pięknem idei". Jest to rozumowe, poparte logiczną argumentacją filozoficzną podejście, którego nikomu nie bronię, natomiast brak w tym istoty weganizmu - serca i empatii - które nie potrzebują uzasadnień. Jak w każdej dyspucie, z argumentami Petera Singera można polemizować, obalać je lub zmieniać ich sens...

Dla...

książek: 147
Innseine | 2018-03-05
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 05 marca 2018

Kawał dobrej literatury dla osób zainteresowanych tematyką żywności zarówno tej z niższych półek dostępnych na masową skalę z chowu przemysłowego jak i tej organicznej. Książka porusza wiele ciekawych aspektów m.in. dlaczego warto uważać na żywność z etykietkami BIO, które często są tylko chwytem marketingowym czy o destrukcyjnym wpływie żywności chowu przemysłowego zarówno na organizm ludzki jak i środowisko wokół nas.

książek: 264
andziorek | 2013-02-25
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 25 lutego 2013

Wśród nas jest wielu mięsożerców – lubimy zjeść na obiad czy też na kolację dobre mięsko. Często nie wystarczają nam same warzywa. Może to i dobrze, bo mięso zawiera wiele wartościowych dla naszego organizmu składników (począwszy od wysokowartościowego białka, poprzez żelazo, cynk czy też witaminy z grupy B…).

Czy ktoś z nas zastanowił się jednak czasem w jakich warunkach zwierzęta, będące podstawowym składnikiem naszych dań są hodowane, a następnie zabijane… Czy odbywa się to w sposób humanitarny czy też łamane są wszelkie zasady począwszy od zwykłej ludzkiej przyzwoitości, a skończywszy na respektowaniu zasad, uregulowanych prawnie…

O tym właśnie jest ta książka. Autorzy biorą pod lupę Stany Zjednoczone Ameryki, chcą nam uświadomić, w jak tragicznych warunkach odbywa się przemysłowy chów zwierząt. Na wielu farmach przemysłowych nie ma w żadnej mierze mowy o etyce. Liczy się tylko szybki wzrost zwierzęcia, aby jak najszybciej móc spieniężyć jego mięso.

Kurczaki żyją „na kupie”,...

książek: 41
kawka | 2016-05-17
Przeczytana: luty 2016

Każdy powinien przeczytać tą książkę. Nie należy ona do książek przyjemnych, raczej do tych po których musimy przemyśleć kilka kwestii. Na pewno uświadamia rzeczy które mimo że oczywiste, dziwnym trafem nie docierają do opinii publicznej.

książek: 133
budzik | 2015-09-02
Na półkach: Przeczytane

Wydaje mi się, że jest to pozycja obowiązkowa aby zagłębiać się w tematykę przemysłowej hodowli zwierząt. Autorzy ukazują wszystko co początkujący w temacie wiedzieć powinien.

książek: 108
raperydopiachu | 2015-12-15
Na półkach: Przeczytane, 2015
Przeczytana: 2015 rok

Świetne rozwinięcie "Wyzwolenia zwierząt", poszerza i aktualizuje pogląd. Mówi o zmianach jakie nastały i problemach, które jeszcze się ostały. Porusza wiele tematów, a to właśnie było mi potrzebne do pracy licencjackiej. Polecam.

książek: 50
Nopoint | 2018-01-05
Na półkach: Przeczytane
książek: 84
zobacz kolejne z 318 
Przeczytaj także

Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Cytaty z książki
więcej książek tego autora
zgłoś błąd zgłoś błąd