Siedem życzeń. Rozmowy o źródłach nadziei

Okładka książki Siedem życzeń. Rozmowy o źródłach nadziei autora Katarzyna Kasia, Grzegorz Markowski, 9788324094257
Okładka książki Siedem życzeń. Rozmowy o źródłach nadziei
Katarzyna KasiaGrzegorz Markowski Wydawnictwo: Znak publicystyka literacka, eseje
publicystyka literacka, eseje
2023-10-09
2023-10-09

Kup Siedem życzeń. Rozmowy o źródłach nadziei w ulubionej księgarnii

Siedem życzeń. Rozmowy o źródłach nadziei

Oceny książki Siedem życzeń. Rozmowy o źródłach nadziei

OPINIE i DYSKUSJE o książce Siedem życzeń. Rozmowy o źródłach nadziei

Każdy z nas ma swoje życzenia. Nieprawdopodobne jest to, że tak wiele moich marzeń znalazłam na stronach tej książki. Cieszę się, że tak wiele łączy mnie z bohaterami tej książki.

Bardzo ciekawe rozmowy o problemach współczesności wynikających z przeszłości (m.in. z profesorem Lederem i profesorem Kuiszem). Interesujący rozmowa o ekonomii z profesor Turowicz. Reszta rozmów (zwłaszcza z A. Holland i J. Owsiak) bardzo sztampowa, takie jakie można przeczytać na popularnych portalach internetowych.

Lektura, która wymagała myślenia – a nie z każdą tak jest, wiele ma po prostu dawać rozrywkę albo być miłą odskocznią od niekoniecznie ciekawej rzeczywistości. Ta książka jednak kazała na chwilę przystanąć, zastanowić się, pomyśleć o rzeczach naprawdę nieoczywistych. Nie każdy wywiad przypadł mi do gustu w równym stopniu i nie każdy rozmówca równie mocno mnie zaciekawił. Ale z pewnością każdy był na swój sposób oryginalny. Czasem powtarzali banały ale w taki sposób, że chciałem raz jeszcze wniknąć w to co już myślałem, że doskonale wiedziałem. Wywiady zdradzają mocno lewicowy punkt widzenia (niektórym może to przeszkadzać),niemniej jednak uważam, iż musimy siebie nawzajem słuchać i szukać racji, w tym co druga strona myśli. Sztuką jest bowiem darzyć szacunkiem rozmówce i słuchać co mówi, nawet jeśli nie zawsze zgadzamy się z diagnozami czy środkami zaradczymi na problemy dotykające nas wszystkich.

316 użytkowników ma tytuł Siedem życzeń. Rozmowy o źródłach nadziei na półkach głównych
52 użytkowników ma tytuł Siedem życzeń. Rozmowy o źródłach nadziei na półkach dodatkowych

Abakanowicz. Trauma i sława Paweł Kowal
Abakanowicz. Trauma i sława
Paweł Kowal
W swojej biografii „Abakanowicz. Trauma i sława”, Paweł Kowal – historyk i polityk, a tutaj przede wszystkim dociekliwy biograf – podejmuje się zadania odczarowania jednej z najbardziej enigmatycznych postaci polskiej sztuki współczesnej. Magdalena Abakanowicz jawi się w tej opowieści nie tylko jako światowej sławy rzeźbiarka, ale przede wszystkim jako kobieta ukształtowana przez wielkie i małe dramaty XX wieku. Postać artystki: Między arystokracją a płótnem Kowal zaczyna od nakreślenia skomplikowanego rodowodu artystki. Abakanowicz, wywodząca się z arystokratycznej rodziny o tatarskich korzeniach, przez całe życie niosła w sobie piętno „obcej”. Jej dzieciństwo w majątku na kresach zostało brutalnie przerwane przez wojnę, która zostawiła w niej niezatarty ślad – traumę postrzelonej przez pijanego żołnierza matki, utratę statusu i lęk przed systemem. Autor pokazuje Abakanowicz jako osobę niezwykle silną, a jednocześnie kruchą; kobietę, która swój ból przekuła w monumentalne „Abakany”. Kowal świetnie oddaje jej dualizm: z jednej strony była to wyniosła „pani na dworze” sztuki, z drugiej – ciężko pracująca rzemieślniczka, która w surowym splocie tkaniny odnajdywała język do opisania kondycji ludzkiej. Zalety książki: Reportaż z archiwum duszy Największą zaletą publikacji Pawła Kowala jest jej rzetelność badawcza. Autor nie zadowala się powszechnie znanymi anegdotami. Przekopuje się przez archiwa, listy i relacje świadków, by pokazać, jak Abakanowicz budowała swoją legendę. Kowal z fascynacją opisuje proces tworzenia wielkiej kariery w czasach PRL-u, balansowanie między uznaniem władz a niezależnością twórczą oraz podbój zachodniego rynku sztuki. Kolejnym plusem jest szeroki kontekst historyczny. Autor nie zamyka artystki w pracowni; osadza jej życie na tle wielkiej polityki, pokazując, jak doświadczenia totalitaryzmu wpłynęły na anonimowość i masowość jej słynnych „Grup” rzeźbiarskich. Książka jest napisana językiem wartkim, niemal reporterskim, co sprawia, że nawet czytelnik niezajmujący się na co dzień historią sztuki, z łatwością wsiąknie w tę opowieść o ambicji i cierpieniu. Wnioski: Sława jako pancerz Głównym wnioskiem płynącym z lektury jest przekonanie, że dla Abakanowicz sztuka była jedyną formą ocalenia. Sława, którą zdobyła na świecie, stała się dla niej pancerzem chroniącym przed traumami przeszłości. Kowal sugeruje, że każda nitka jej rzeźb była próbą zaszycia ran zadanych przez historię. Nota 7/10 wynika z faktu, że autor czasem zbyt mocno skupia się na faktach biograficznych i politycznych, momentami spychając samą analizę artystyczną dzieł na dalszy plan. Niektóre partie tekstu mogą wydawać się przeładowane szczegółami administracyjnymi, co spowalnia tempo narracji. Niemniej, to pozycja obowiązkowa dla każdego, kto chce zrozumieć fenomen kobiety, która z szarego sznurka stworzyła nową jakość w rzeźbie światowej.
Muminka - awatar Muminka
oceniła na71 miesiąc temu
Ciało huty Anna Cieplak
Ciało huty
Anna Cieplak
Powieść Anny Cieplak, „Ciało huty”, to gęsta, wielowarstwowa opowieść o tożsamości miejsca i ludzi, których życie nierozerwalnie splotło się z rytmem wielkiego przemysłu. Autorka, znana z wrażliwości na kwestie społeczne, tym razem zabiera nas do Dąbrowy Górniczej, kreśląc obraz miasta żyjącego w cieniu giganta – Huty Katowice. Moja ocena to solidne 7/10 – to literatura ważna i potrzebna, choć wymagająca od czytelnika dużej uważności. Cieplak konstruuje narrację wokół metafory ciała – huta nie jest tu jedynie tłem, zimną konstrukcją z betonu i stali, lecz żywym, pulsującym organizmem, który karmi, ale i powoli trawi swoich mieszkańców. Śledzimy losy bohaterów z różnych pokoleń: od tych, którzy budowali kombinat z entuzjazmem socjalistycznego czynu, po współczesnych trzydziestolatków, próbujących odnaleźć się w postindustrialnej rzeczywistości. Autorka po mistrzowsku pokazuje, jak „ciało huty” przenika do ciał ludzi – poprzez choroby zawodowe, zmęczenie, ale także specyficzny hart ducha i lokalną dumę. To historia o tym, jak wielka polityka i ekonomia odciskają piętno na najbardziej intymnych sferach życia: związkach, macierzyństwie i marzeniach. Co przyciąga do tej publikacji? Największym atutem książki jest jej autentyczność i bezkompromisowość. Cieplak nie upiększa Śląska i Zagłębia, unikając jednocześnie taniej martyrologii. Przyciąga nas: Socjologiczne zacięcie: Autorka genialnie oddaje niuanse klasowe i napięcia między „starym” a „nowym” światem. Język: Styl jest surowy, niemal fizyczny, co doskonale koresponduje z tematyką ciężkiego przemysłu. Lokalny patriotyzm bez patosu: Książka daje głos regionowi, który w literaturze głównego nurtu wciąż bywa traktowany peryferyjnie. Mimo wysokiej noty, „Ciało huty” może być dla niektórych lekturą trudną. Wielowątkowość i spora liczba bohaterów sprawiają, że początkowo łatwo pogubić się w koligacjach i ramach czasowych. Momentami narracja staje się tak ciężka od nagromadzonych problemów społecznych, że brakuje w niej oddechu czy choćby odrobiny światła, co może przytłaczać. Nie jest to książka do „szybkiego czytania” – wymaga ona pełnego skupienia, by nie uronić żadnego z subtelnych znaczeń ukrytych między wierszami. Podsumowując, Anna Cieplak stworzyła przejmujący portret transformacji, która nigdy się nie kończy. To obowiązkowa lektura dla każdego, kto chce zrozumieć współczesną Polskę przez pryzmat jej przemysłowych korzeni.
Muminka - awatar Muminka
oceniła na71 miesiąc temu