Bralczyk o sobie

Okładka książki Bralczyk o sobie autora Jerzy Bralczyk, Paweł Goźliński, Karolina Oponowicz, 9788326842597
Okładka książki Bralczyk o sobie
Jerzy BralczykPaweł Goźliński Wydawnictwo: Agora biografia, autobiografia, pamiętnik
biografia, autobiografia, pamiętnik
2023-10-25
2023-10-25

Kup Bralczyk o sobie w ulubionej księgarnii

Oceny książki Bralczyk o sobie

OPINIE i DYSKUSJE o książce Bralczyk o sobie

Nie rozumiem fenomenu pana Bralczyka.
Przeczytałam tę książkę, bo chciałam zrozumieć.
Nadal nie zrozumiałam.
Już wiem, że na tym portalu (słusznie!)nie oceniamy człowieka, tylko książkę.
No. I dlatego jedynka.

Nie rozumiem fenomenu pana Bralczyka.
Przeczytałam tę książkę, bo chciałam zrozumieć.
Nadal nie zrozumiałam.
Już wiem, że na tym portalu (słusznie!)nie oceniamy człowieka, tylko książkę.
No. I dlatego jedynka.

Książka, która pomogła mi polubić czytanie, oswoić się z nim. Niesamowicie płynnie się czyta, z dużym zainteresowaniem. Pierwszy tytuł, który 'pochłonąłem' przez to, że czynność czytania sprawiała mi przyjemność, a nie, jak niegdyś, udrękę. Nie ukrywam, że takie właśnie nadzieje pokrywałem w tej książce, która została mi podarowana na święta - przystępna forma (wywiad - rzeka),bogaty język, interesujące treści. Na niczym się nie zawiodłem, wszystko się sprawdziło.
Interesująca postać, dobrze przeprowadzona rozmowa, która jest przy tym stymulująca intelektualnie (w końcu rozmowa z Profesorem). Poruszone mnóstwo ciekawych wątków z zakresu historii, polityki, kultury, obyczajowości, filozofii (poglądów Profesora na różne kwestie dotyczących życia i śmierci),języka no i oczywiście życia Profesora.

Fajna xiążka o fajnym celebrycie. Takie xiążki często czyta się by znaleźć cechy wspólne z przedstawiającą się personą. I faktycznie znalazłem w niej kilka cech łączących mnie z Bralczykiem, kilka podobnych doświadczeń. Tym bardziej było mi przykro znajdywać w tej xiążce te kwestie, które mnie z nim dzielą, bo Bralczyk przyznał się do kilku niefajnych rzeczy. Na przykład nie podobało mi się, że zarzuca PiSowi jako partii, oględnie pisząc, nieuczciwość. Słusznie zarzuca, bez dwóch zdań, ale taki zarzut z ust człowieka, który należał do PZPR i nie rzucił legitymacji partyjnej nawet gdy wybuchł stan wojenny, brzmi niepoważnie.
Mimo takich, międzyinnymi różnic, Bralczyk okazał się ciekawym człowiekiem.

427 użytkowników ma tytuł Bralczyk o sobie na półkach głównych
72 użytkowników ma tytuł Bralczyk o sobie na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Bralczyk o sobie

Okładka książki Cukier na języku. Rozmowy o cukrzycy Jerzy Bralczyk, Leszek Czupryniak, Artur Mamcarz
Okładka książki Słowa pierwsze Jerzy Bralczyk, Jarosław Mikołajewski, Ewa Poklewska-Koziełło
Słowa pierwsze Jerzy Bralczyk, Jarosław Mikołajewski, Ewa Poklewska-Koziełło
Okładka książki Zdrowy język. Dla lekarza, dla pacjenta Jerzy Bralczyk, Artur Mamcarz
Zdrowy język. Dla lekarza, dla pacjenta Jerzy Bralczyk, Artur Mamcarz
Jerzy Bralczyk
Jerzy Bralczyk
polski językoznawca, profesor nauk humanistycznych, specjalista w zakresie języka mediów, reklamy i polityki.

Cytaty z książki Bralczyk o sobie