Łowca
- Komisarz Sikora (tom 1)
- Skarpa Warszawska
- 2021-07-29
- 2021-07-29
- literatura polska kryminał sensacja zemsta policja zabójstwo mord brutalność thriller piotr kościelny Łowca pedofil pedofilia
Thriller roku 2021 w plebiscycie Złoty Kościej 2021.
W świecie przesiąkniętym przemocą, ktoś postanawia wymierzyć sprawiedliwość na własną rękę…
Podczas kolonii w Karpaczu, dziesięcioletni chłopiec ginie pod kołami ciężarówki. Zrozpaczeni rodzice docierają na miejsce tragedii by skonfrontować się z największym koszmarem swojego życia.
Policja rozpoczyna śledztwo, w które zamieszany jest wychowawca. Szybko na jaw wychodzą kolejne mroczne sekrety, które na zawsze odcisną piętno na pogrążonych w żałobie rodzicach tragicznie zmarłego chłopca.
Wiele lat później, w innej części kraju, znalezione zostaje ciało dziecka. Czy sprawy, które dzieli niemal dekada, są ze sobą powiązane? Kto stoi za tajemniczą śmiercią?
Rozpoczyna się wyścig z czasem, w którym brutalna prawda wkrótce ujrzy światło dzienne…
- 2 821
- 1 041
Nie ma dla mnie nic straszniejszego niż tematyka pedofili, molestowania i ogólnej krzywdy dzieci. A odkąd sama zostałam matką ten temat boli 10x bardziej.
P. Piotr Kościelny porusza tu niezwykle ważny i trudny temat w sposób bezpośredni i bezpardonowy. Jednak w pewnym momencie miałam problem z lekturą. Mianowicie mamy tu mnóstwo ciągłych przeskoków po różnych miejscach, a co za tym idzie różnych przypadkach. Jednak jest tego tak dużo i tak szybko, a przy tym tak wiele postaci, że miejsami się gubiłam i musiałam chwilę wgryźć się w dany fragment by wiedzieć o kim aktualnie mowa. Może przy ciągłym czytaniu całości odbiór byłby inny. Jednak ja miałam kilka sesji czytania po kilkanaście/-dziesiąt minut i wtedy robił się problem. Poza tym przez ogrom tych wszystkich, różnych przypadków w pewnym momencie już miałam dość. Mogę jedynie przypuszczać, że w ten sposób autor chciał zaakcentować jak wielkie jest to zjawisko jednak dla mnie stanowiło to już w pewnym momencie problem w odbiorze lektury.
Ze względu na tematykę i powyższe książka ciężka i trudna. Ale przede wszystkim potrzebna.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka pokazuje ogrom skali tego przestępstwa. W tym także jak wiele dzieci i rodzin to spotyka. Przeciętny człowiek zupełnie nie zdaje sobie z tego sprawy.
P. Piotr Kościelny porusza tu niezwykle ważny i trudny...
Uwaga grafomania - trzymać się z daleka!
Sięgnąłem po tę książkę zachęcony wysokimi ocenami na LC i sam się sobie dziwię, że dobrnąłem do końca. Napisane to prostym językiem, jak w gimnazjum. Postaci są nudne, jednowymiarowe, może Sikora wzbudza trochę sympatii, ale też za wiele się o nim nie dowiadujemy. Cała reszta sztampowa, pedofile odrażający, gliniarze zmęczeni, bandyci zdemoralizowani. Dialogi sztywne, tła w zasadzie brak.
Szkoda czasu!
Uwaga grafomania - trzymać się z daleka!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSięgnąłem po tę książkę zachęcony wysokimi ocenami na LC i sam się sobie dziwię, że dobrnąłem do końca. Napisane to prostym językiem, jak w gimnazjum. Postaci są nudne, jednowymiarowe, może Sikora wzbudza trochę sympatii, ale też za wiele się o nim nie dowiadujemy. Cała reszta sztampowa, pedofile odrażający, gliniarze zmęczeni,...
Kościelny jak zwykle szokuje i tematem i wykonaniem. Sam nie wiem jak bym się zachowywał będąc na miejscu tytułowego łowcy. Godna polecenit
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMocna, kontrowersyjna i szokująca od pierwszych stron książka. Tematy ciężkie, okrutne, opisujące krzywdę tych najbardziej niewinnych. Zostaje na psychice na długo. Niemniej święta książka, expresowo się ją czytało.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo ostra rąk w samej formie użytego języka jak i samej treści. Książka o zemście, krzywdzie i nieskuteczności systemu prawnego. Dla mnie zbyt przerysowana a miejscami wręcz odrealniona co do prawdopodobieństwa opinanych w niej zdarzeń. Tematyka trudna ale warta nagłaśniania.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFabuła mnie trochę wciągnęła pomimo podtekstów, że Kościół to instytucja zbijająca kasę i złożona z pedofilów i gejów. W miarę upływu czasu te sugestie się wzmagały. Do końca zostało mi jakieś 10%, ale musiałem przerwać, bo po tekście, że kleryk nocami w seminarium słyszał z niektórych sal stękanie książka upadła na dno. Naprawdę żenujący poziom. Myślę, że nie tylko dla katolików.
Fabuła mnie trochę wciągnęła pomimo podtekstów, że Kościół to instytucja zbijająca kasę i złożona z pedofilów i gejów. W miarę upływu czasu te sugestie się wzmagały. Do końca zostało mi jakieś 10%, ale musiałem przerwać, bo po tekście, że kleryk nocami w seminarium słyszał z niektórych sal stękanie książka upadła na dno. Naprawdę żenujący poziom. Myślę, że nie tylko dla...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo mocny kryminał… Wciąga i szokuje już od pierwszego rozdziału. Tematyka poruszana w książce jest bardzo ciężka - podejrzewam, że dla wielu osób mogłaby być nawet zbyt brutalna. Jest dużo wątków, ale akcja rozwija się dynamicznie, a rozdziały są krótkie i zwięzłe. Chętnie przeczytam dalsze kontynuacje.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążkę przeczytałam z zapartym tchem w 1 dzień. Pochłonęła mnie bez reszty.
Książkę przeczytałam z zapartym tchem w 1 dzień. Pochłonęła mnie bez reszty.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMocna i wciągająca treść. Z każdym przeczytanym rozdziałem, z przerażeniem łapałam się na swojej sympatii dla "łowcy". Choć wiem, że każda zbrodnia powinna być ukarana to......... cóż może gdyby to nie tyczyło krzywdy dzieci? Czułam podskórnie, że zakończenie mnie zaskoczy, no i zaskoczyło.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMocno brutalna teść, historia zemsty, środowisko pedofilskie ,seryjny zabójca.
Mocno brutalna teść, historia zemsty, środowisko pedofilskie ,seryjny zabójca.