Nóż
- Wydawnictwo Dolnośląskie
- 2019-06-19
- 2019-06-19
- Iwona Zimnicka
- kryminał literatura norweska literatura skandynawska norweski kryminał oskarżenie przestępstwo samotność wykluczenie wyścig z czasem zabójstwo zemsta
- Inne
Harry Hole wrócił do punktu wyjścia: znowu pije, Rakel wyrzuciła go z domu, ponownie mieszka przy Sofies gate. Pewnego dnia budzi się z obezwładniającym kacem, a na dłoniach i ubraniu ze zdumieniem spostrzega ślady krwi. Kompletnie nic nie pamięta z minionej nocy…
Harry wiele przeżył, ale nawet on nie jest gotowy na koszmar, jaki zgotował mu los. Policjant musi zmierzyć się nie tylko ze starym, śmiertelnym wrogiem, ale i ze swoim osobistym piekłem.
Oficjalne recenzje
Perfekcyjnie ostry kryminał
Jeżeli zamierzasz sięgnąć po tę książkę, ostrzegam: Jo Nesbø przykłada nóż do szyi czytelnika i nie odpuszcza do ostatnich stron. Nie wiesz, jakiego rodzaju to nóż – puginał jawajski, rampuri, karambit, mający kształt tygrysiego pazura, czy taki z ostrzem o długości blisko piętnastu centymetrów. Nie możesz się poruszyć, oderwać wzroku, w ustach zasycha, serce wali, ale czytasz. Czytasz jednym tchem, do końca. Nie masz wyjścia. Po drodze autor bawi się twoją intuicją, prowadzi cię w mroczne zakamarki psychiki bohaterów, a Harry Hole jest twoim przewodnikiem. Tylko czy na pewno chcesz, żeby nim był?
Harry dobiega pięćdziesiątki, znowu pije i toczy boje ze swoimi demonami – tymi z przeszłości i teraźniejszości. Spotykamy go w momencie, w którym po alkoholowym ciągu nie pamięta wydarzeń poprzedniej nocy… I już przerywam, bo każdy zdradzony szczegół może zaburzyć proces dedukcji, przez który musi przejść czytelnik. Mój mózg pracował na najwyższych obrotach, aby ułożyć elementy makabrycznej układanki. Autor potrafi jednak mylić tropy bezkonkurencyjnie. Ta część ma w sobie sporo z thrillera psychologicznego, bo oprócz zawodowo prowadzonego śledztwa, Nesbø skupia naszą uwagę na psychice postaci, wnikliwie tłumacząc motywy, które nimi kierują. Narracja prowadzona jest za pomocą eleganckiego i dojrzałego języka, a doświadczenie pisarza pozwala od początku do końca panować nad ścieżką myśli czytelnika.
To kryminalny literacki majstersztyk i niewątpliwie jedna z najlepszych części cyklu. Po arcydobrej „Policji” i mistrzowskim „Pragnieniu”, „Nóż” utrzymuje najwyższy poziom. Jest mniej brutalny, za to jeszcze bardziej sugestywny. Akcja rozwija się wolniej, ale bardziej precyzyjnie. Gwarantuję, że za każdym razem, kiedy już w myślach krzykniesz: „wiem, kto zabił!”, poczujesz lodowate ostrze, a Jo Nesbø udowodni, że znowu się mylisz.
Czy można przeczytać „Nóż”, nie znając poprzednich części cyklu z norweskim śledczym w roli głównej? Można. Tylko jestem pewna, że na tym jednym kryminale się nie skończy, więc przygodę z Harrym Hole’em polecam rozpocząć od początku. Zazdroszczę wszystkim, którzy mają ją jeszcze przed sobą.
Izabela Sadowska
- 5 416
- 2 463
Polubiłam Harrego Hole gdy umiał zapanować nad ciągłą potrzebą picia i taka wersja śledczego bardzo mi odpowiadała. Tymczasem autor ponownie wrzucił go w szpony alkoholizmu. I to mi się już nie podobało. Zwyczajnie szkoda mi człowieka. A poza tym książka jest fajnym uwieńczeniem cyklu o Harrym Hole. Wiele niejasności się wyjaśnia, normują się stosunki między pewnymi osobami a Harry staje przed największym wyzwaniem w swoim życiu. Wartka akcja i burza emocji zapewniają doskonałe wykorzystanie czasu przeznaczonego na czytanie. A napięcie rośnie na każdej kolejnej stronie. Trochę mi żal, że cykl się kończy ale z pewnością sięgnę po inne powieści autora, chociażby po to aby sprawdzić, czy uda mi się polubić innych, wykreowanych prze Nesbo , bohaterów.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWiadomo, że Harry Hole jest najlepszy. I ta jego intuicja. Żadna sprawa nie może pozostać nierozwiązana, gdy on się za coś weźmie. Nawet w tym przypadku, gdy ginie najbliższa mu osoba. Harry miewa przejściowe kłopoty, ale przyzwyczailiśmy się już do tego, że wychodzi cało z największych opresji.
Książkę czyta się bardzo dobrze, od samego początku jest intrygująca. Zakończenie zaskakuje, ale można śmiało powiedzieć, że w pozytywny sposób.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążkę czyta się bardzo dobrze, od samego początku jest intrygująca....
Przyznać wypada, że chociaż od "kryminału" zwykłem wymagać prawdopodobieństwa, a w tym przypadku wielokrotnie parskałem śmiechem "naciągactwa", to czyta się (słucha),kapitalnie. Fajna, wielowątkowa opowieść, która wkręca.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMomentami powieść sprawia wrażenie przydługiej.
Zakończenie przynosi satysfakcjonujące rozwiązanie i nawet zaskakuje.
Momentami powieść sprawia wrażenie przydługiej.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZakończenie przynosi satysfakcjonujące rozwiązanie i nawet zaskakuje.
CAWPILE rating: 7.07/10
Nie daję jednak 5 gwiazdek za okropne spoilery do innych dzieł literackich ("Dziwne losy Jane Eyre", serial o policjantach, którego tytułu nie pamiętam niestety). Moim zdaniem nie powinno się zdarzyć, jeśli spoilery te nie są konieczne do popchnięcia fabuły dalej, lub jej wyjaśnienia. Tutaj nie były konieczne.
Dodatkowe pół gwiazdki odejmuję za to, że ta książka nie miała w sobie tego czegoś. Nie chodzi o fabułę, może bardziej o taki polot pisarski. Miałam wrażenie, jak to czytałam, że autor czasami sam miał dość Harrego i jego przygód, które zawsze kończą się pozytywnie. Spadnięcie z 20 metrowego wodospadu? Nie no co wy, Harry skończy z obitym kolanem i rozcięciem na głowie! Takie to trochę zbyt optymistyczne moim zdaniem.
CAWPILE rating: 7.07/10
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOgólnie rzecz biorąc jest to kolejny świetny kryminał, serię ubóstwiam i czekam z niecierpliwością na kolejną część. Bardzo spodobało mi się rozwiązanie kto jest zabójcą. Mimo że miałam w głowie tą osobę jako podejrzaną to zbyłam to tym, że nie - ta osoba na pewno taka nie jest.
Nie daję jednak 5 gwiazdek za okropne spoilery do innych dzieł...
Słaby to był kryminał. Mało dynamiczny, trochę przegadany. A końcówka? Bardzo słaba. Zdziwiło mnie, że akurat ta osoba okazała się mordercą. Rozumiem, że autor chciał pewnie jak najbardziej zaskoczyć czytelnika, ale fakt, że była to ta osoba i wyjaśnienie jej motywu - jakoś w ogóle mnie to nie przekonało. Pisałam to już przy poprzedniej części i teraz powtórzę - szkoda, że Harry Hole to już nie ten sam Harry Hole, co na początku serii. Ostatnie części nie zaskakują już tak bardzo, nie wciągają. Są lekko naciągane. Wiem, że jest jeszcze jedna część serii, ale może to już czas, żeby na dobre skończyć z tym bohaterem?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDobry kryminał, pierwsza część mało łączy się z głównym bohateram, a na koniec wszystkie wątki spinają się. Dobra rozrywka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo już 12 tom i tym razem Harry znów jest na samym dnie. Po ostatnim tomie mężczyzna znów się stoczył i ponownie zaczął pić , bo Rakel wyrzuciła go z domu , a sam Harry na początku książki budzi się na kacu nie pamiętając co się stało , a ręce ma we krwi. I jak to Harry musi odkryć prawdę i ku swojemu przerażeniu bardzo szybko dowiaduję się o czymś co jeszcze bardziej niszczy Jego świat i Harry wie , że nie spocznie dopóki nie rozwiąże najtrudniejszej i najbardziej osobistej sprawy w swojej karierze… Muszę przyznać , że ta część mną wstrząsnęła. Nie spodziewałem się , że nowy morderca zabiję właśnie tą osobę. Ciekawe czemu autor zdecydował się na taki krok. Poza tym książka jest miejscami naprawdę smutna i naprawdę szkoda nam Harrego. Co do wyjaśnienia tajemnicy to jest kapitalne i tak się zastanawiam jak teraz potoczy się los Harrego. Został jeszcze jeden tom(Choć pewnie Nesbo wróci z 14 tomem)
To już 12 tom i tym razem Harry znów jest na samym dnie. Po ostatnim tomie mężczyzna znów się stoczył i ponownie zaczął pić , bo Rakel wyrzuciła go z domu , a sam Harry na początku książki budzi się na kacu nie pamiętając co się stało , a ręce ma we krwi. I jak to Harry musi odkryć prawdę i ku swojemu przerażeniu bardzo szybko dowiaduję się o czymś co jeszcze bardziej...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBrakowało mi już porządnego kryminału. Nesbø i Harry jak zwykle nie zawiedli. Ta część była smutna, nie da się ukryć, ale zakończenie łączące dwa wątki było mistrzowskie. Dobrze, że przede mną jeszcze jedna zaległa część z Harrym.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOj, dobry ten dwunasty odcinek sagi o Harrym Hole jest. Mroczny, jak norweska zima. I krwawy, jak norweskie zorze.
Nieustannie doceniam tez kunszt literacki w postaci wybitnego tlumaczenia p. Iwony Zimnickiej.
Zarowno ona, jak i Nesbo w swietnej formie!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZwrotow akcji niby troche mniej, niz nas do tego przyzwyczaila seria, w w srodku fabuly nieco przegadany watek afganski, moim zdaniem, za to final! No, palce lizac.