Zemsta

- Rotteøya og andre fortellinger
- 2022-02-23
- 2022-02-23
- Iwona Zimnicka
Londyński finansista zmagający się z uzależnieniami odwiedza swojego ojca na farmie węży w Afryce. Czy uda im się naprawić trudne relacje?
Naukowiec, który opracował środek na nieśmiertelność, zamierza skasować swoją pamięć. Czy uda mu się usunąć niebezpieczne wspomnienia, zanim będzie za późno?
Podczas gdy zamożne elity czekają na ewakuację, zwykli obywatele walczą na ulicach o przetrwanie. Tak prezentuje się Ameryka po wyniszczającej pandemii. Czy w tym świecie ktoś przestrzega jeszcze prawa?
Bohaterowie zbioru opowiadań "Zemsta" stają przed niezwykle trudnymi wyborami. Autor z wirtuozerią odmalowuje mroczne wizje przyszłości, w których sprawiedliwość rządzi się swoimi zasadami.
Kup Zemsta w ulubionej księgarni
Opinia społeczności
Zemsta
Bardzo długo nie mogłem się przemóc by sięgnąć po kolejny zbiór opowiadań Jo Nesbo, rozczarowanie po poprzednim jakoś do tego nie zachęcało, w sumie to do tej pory nie mogę uwierzyć że Jo wypuścił taki chłam pod swoim nazwiskiem. Z przykrością stwierdzam że " Zemsta " wcale nie jest lepsza. Przede wszystkim pierwsza myśl jaka mnie naszła po przeczytaniu tegoż zbioru była taka że te opowiadania są potwornie nierówne, momentami wygląda to tak jakby pisały je dwie różne osoby. Pierwsze trzy opowiadania to po prostu jakiś dramat, jakieś udziwnione filozofie życiowe, równolegle rzeczywistości i coś co z grubsza przypomina jakieś futurystyczne fantasy, które na dobrą sprawę brzmi jak jeden wielki bełkot. Dopiero dwa ostatnie opowiadania mają w sobie choć cień dawnego Nesbo,w miarę sensowne i logiczne i w porównaniu do poprzednich całkiem niezłe. Dwa dobre opowiadania to trochę mało jak na pisarza tej klasy co Nesbo. Nawet trudno mi powiedzieć gdzie szukać przyczyny takiego stanu rzeczy , chociaż z drugiej strony jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze. 50% pierd.... nia o niczym ,byleby tylko wypełnić gramaturę i 50% procent czegoś co ujdzie w tłoku i zawsze coś tam wpadnie do kieszeni. No cóż bywa i tak ,życie.
Oceny książki Zemsta
1583 użytkowników ma tytuł Zemsta na półkach głównych- Przeczytane 1 112
- 2022 66
- 2023 23
- Legimi 8
- Przeczytane w 2022 7
- 2024 7

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zemsta
Ostatnie opowiadanie zadecydowało o ocenie końcowej książki. Bardzo mi się podobało. Polecam -w odróżnieniu od poprzedniej części „Zazdrość”.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo lekturze prawie wszystkich książek, jakie ma swojej bibliografii Jo Nesbo, stwierdzam że jest to jeden z najbardziej nierówno piszących autorów jakich znam.
Po lekturze "Zazdrości", która również była zbiorem krótkich opowiadań - byłem zaskoczony na plus. Narobiłem sobie więc nadziei na to, że kolejna książka z opowieściami od Jo Nesbo, czyli "Zemsta" będzie równie dobra, a nawet lepsza. Nic bardziej mylnego. Jest to pozycja tak przeciętna, że ciężko uwierzyć, że napisał to ten sam autor. Opowieści bez polotu, kompletnie do zapomnienia, w dodatku strasznie rozciągnięte opisy i niepotrzebne fakty.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo lekturze "Zazdrości", która również była zbiorem krótkich opowiadań - byłem zaskoczony na plus. Narobiłem sobie więc nadziei na to, że kolejna książka z opowieściami od Jo Nesbo, czyli "Zemsta" będzie równie...
Tutaj się troszkę zawiodłam. Z czterech opowiadań tak naprawdę podobało mi się jedno, ostatnie. Post apokaliptyczna wizja świata nie do końca do mnie przemawia, ale ostatnie opowiadanie rzeczywiście traktowało o zemście i trzymało mocno w napięciu. Ciekawe też było opowiadanie o dwóch przyjaciołach.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo moja pierwsza przeczytana książka tego autora. Książka zawiera zbiory opowiadań. Każde opowiadanie opiera się na czymś innym: farma węży, lek na chorobę, płatny zabójca. Ciekawa książka. Kiedyś miałam opory przed czytaniem książek tego pisarza, bo uważałam jego książki za trudne do czytania. Bardzo mi się spodobała.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrochę za mało akcji, a za dużo myślenia. Ale nie takiego detektywistycznego tylko filozoficznego. Momentami mnie nudziło. Ale książka dobra na wakacje, chociaż raczej nie będę jej dłużej pamiętał. Jeszcze coś tego autora czytałem i mi się znacznie bardziej podobało, tylko też nie mogę sobie przypomnieć tytułu. Może to książki nie dla mnie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toO, niezwykle mi się podobało. Niezwykły mix trillera, horroru i postapo. Może ciut rozważań za dużo, ale tylko ciut. Kilka opowiadań o dość finezyjnych zemstach. Interesujące fabuły. No i ogromnie doceniam brak łopatologii, stanięcia za lub przeciw, oceny moralnej. To pozostawione w całości czytelnikowi. Za to 9*.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZnam tego autora z jego wcześniejszych książek. Po raz pierwszy chyba napisał książkę w formie kilku opowiadań. Każde jedno udowadnia, że ten autor to mistrz w swoim fachu. Pisze wybitnie dobre kryminały, ale tutaj uderza w nieco inną nutę, bardziej filozofuje, ale jakże to jest dobre! Rewelacyjne pomysły. Szczerze mówiąc chętnie obejrzała bym każde z tych opowiadań przeniesione na ekran.
Po lekturze pierwszego opowiadania z książki pomyślałam sobie "Wow! Jazda bez trzymanki, to było inne niż to, z czym mi się pan Nesbo kojarzy, ale jakże kurcze genialne!". Każde kolejne opowiadanie bardziej wbijało w fotel. Mój mistrz Nesbo jest w najlepszej formie. Nie mogę się doczekać "Zazdrości", która już czeka w kolejce.
Znam tego autora z jego wcześniejszych książek. Po raz pierwszy chyba napisał książkę w formie kilku opowiadań. Każde jedno udowadnia, że ten autor to mistrz w swoim fachu. Pisze wybitnie dobre kryminały, ale tutaj uderza w nieco inną nutę, bardziej filozofuje, ale jakże to jest dobre! Rewelacyjne pomysły. Szczerze mówiąc chętnie obejrzała bym każde z tych opowiadań...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka przeczytana z braku laku, w międzyczasie gdy czekam na kolejne dostawy. Zainteresowała mnie okładka, oraz dopisek "ślady zbrodni". Książka jest zbiorem opowiadań, które łączy motyw zemsty.
Jest to zbiór kilku opowiadań, dość zróżnicowanych pod względem długości, pociągnięcia tematów, bohaterów czy nawet gatunków. Jednak w każdym z nim znajdziemy szerszej lub węziej rozwinięty motyw zemsty. Widoczny wyraźnie też jest motyw apokalipsy, zbliżającego się końca, czy działań przypominających te wojskowe. Pierwsze opowiadanie jako jedno z nielicznych przypadło mi do gustu i szczerze myślałam, że kolejne będą równie dobre, albo nawet lepsze, jednak z każdym kolejnym mój zapał był słabszy, a ostatnie historie już całkowicie mnie męczyły i gdyby nie to, że nie mam nic innego do czytania to zostawiłabym tą książkę nieprzeczytaną.
Opowiadanie wprowadzające jest dość krótkie, każde następne jest dłuższe, a niektóre przypominają książkę w książce. Jednak poza dwoma pierwszymi historiami, reszta po prostu mi się nie podobała. To było moje pierwsze spotkanie z twórczością autora, lubię poznawać nowych twórców, ale szczerze mówiąc nie wiem czy w przyszłości skusze się na kolejne powieści wychodzące spod jego pióra. Styl pisania nie do końca mnie porwał, choć zapowiadało się obiecująco ze względu na dwie pierwsze historie, które naprawdę mnie zaciekawiły, historie były nietypowe, wyróżniające się i niosły ze sobą też kilka wartości i morał. Kolejne jednak coraz bardziej mnie nużyły, ze względu na poruszane w nich tematy, ciężkość, tematy którymi się nie interesuję i po prostu nie lubię, dlatego ostatecznie przemęczyłam tą książkę.
Lubuję się w czytaniu zarówno antologii jak i zbiorów opowiadań, ale ten wyjątkowo nie przypadł mi do gustu, oczekiwałam czegoś innego, czegoś bardziej związanego z zemstą i faktycznym kryminałem, dostałam nieco katastroficzne, nico sensacyjne opowieści, które nie przypadły mi do gustu. Dla mnie to przeciętna pozycja, jeśli ktoś interesuje się tematyką apokalipsy czy militarną to może mi się to podobać.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJest to zbiór kilku opowiadań, dość zróżnicowanych pod względem długości, pociągnięcia tematów, bohaterów czy nawet gatunków. Jednak w każdym z nim znajdziemy szerszej lub węziej...
Zbiór kilku opowiadań, w których autor zawarł swoje przemyślenia na temat ludzkości. Bardzo dobra lektura.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZbiór taki trochę bardziej filozoficznych przypowieści o przyszłosci, nieśmiertelności, fantazjach naukowych, Sporo matriału do refleksji, raczej nie pocieszających - ale przstudiować, i zastanowic się - warto.
Ale pomysł, by do tlumaczeń dialogów w obcym jezyku - gęsto wplecionych w jedno z opowiadań - kazdorazowo odsyłać do indeksu na końcu książki - zaiste oryginalny. Znakomicie wybija z nastroju scen.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAle pomysł, by do tlumaczeń dialogów w obcym jezyku - gęsto wplecionych w jedno z opowiadań - kazdorazowo odsyłać do indeksu na końcu książki - zaiste oryginalny....