Zemsta

Okładka książki Zemsta autora Jo Nesbø, 9788327161420
Okładka książki Zemsta
Jo Nesbø Wydawnictwo: Wydawnictwo Dolnośląskie Seria: Ślady zbrodni kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller

Kup Zemsta w ulubionej księgarnii

Zemsta

Oceny książki Zemsta

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zemsta

Ostatnie opowiadanie zadecydowało o ocenie końcowej książki. Bardzo mi się podobało. Polecam -w odróżnieniu od poprzedniej części „Zazdrość”.

Po lekturze prawie wszystkich książek, jakie ma swojej bibliografii Jo Nesbo, stwierdzam że jest to jeden z najbardziej nierówno piszących autorów jakich znam.

Po lekturze "Zazdrości", która również była zbiorem krótkich opowiadań - byłem zaskoczony na plus. Narobiłem sobie więc nadziei na to, że kolejna książka z opowieściami od Jo Nesbo, czyli "Zemsta" będzie równie dobra, a nawet lepsza. Nic bardziej mylnego. Jest to pozycja tak przeciętna, że ciężko uwierzyć, że napisał to ten sam autor. Opowieści bez polotu, kompletnie do zapomnienia, w dodatku strasznie rozciągnięte opisy i niepotrzebne fakty.

Tutaj się troszkę zawiodłam. Z czterech opowiadań tak naprawdę podobało mi się jedno, ostatnie. Post apokaliptyczna wizja świata nie do końca do mnie przemawia, ale ostatnie opowiadanie rzeczywiście traktowało o zemście i trzymało mocno w napięciu. Ciekawe też było opowiadanie o dwóch przyjaciołach.

1583 użytkowników ma tytuł Zemsta na półkach głównych
303 użytkowników ma tytuł Zemsta na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Zemsta

Jo Nesbø
Jo Nesbø
Urodził się w roku 1960 w Oslo. Pracował jako dziennikarz i makler. Finanse porzucił dla pisania. Jego książki są tłumaczone na 50 języków. Na świecie sprzedano ich ponad 40 mln, a bestsellerowy cykl kryminałów z komisarzem Harrym Hole zdobył kilkanaście nagród. Powieść Łowcy głów została w 2012 roku przeniesiona na ekrany kin. Tomas Alfredson wyreżyserował Pierwszy śnieg z Michaelem Fassbenderem w roli Harry’ego Hole. Nad filmową adaptacją Krwi na śniegu pracuje wytwórnia Warner Bros.

Ostatnie polowanie Jean-Christophe Grangé
Ostatnie polowanie
Jean-Christophe Grangé
O tym, co się dzieje, gdy arystokratyzm wejdzie za mocno. Mniej więcej 20 lat po wydarzeniach z "Purpurowych rzek", Pierre Niemans pracuje w pomocniczej komórce francuskiej policji, a partneruje mu młodsza od niego policjantka pochodząca z Chorwacji i ukrywająca tajemniczą przeszłość. Wspólnie mają zająć się sprawą morderstwa członka arystokratycznego rodu, które zostało wystylizowane na polowanie z podchodu. Przyznajmy to szczerze - to nie była potrzebna kontynuacja, już nawet pomijając to, że autor musiał niemal dosłownie wyciągnąć swojego bohatera za uszy z grobu. Książka jest zresztą do "Purpurowych rzek" pod wieloma względami bardzo podobna i wykorzystuje niemal te same chwyty fabularne. Sypianie ze świadkiem - jest, okrutne okaleczanie zwłok - jest, morderstwo osoby, która jako pierwsza odkryła prawdę - jest, liczne zamachy na życie policjantów - są, mała, fanatyczna i niemal sekciarska społeczność - jest. I choć do poprzedniej części również można było mieć zastrzeżenia, zwłaszcza dotyczące trochę nazbyt przegiętej intrygi, to całość jednak wciągała aż miło. A tu wyszło nie dość, że mocno niedorzecznie (trochę za dużo tu grzybów w barszczu, bo mamy i nazistowskie eksperymenty i jakąś sektę fanatycznych wielbicieli polowania, i arystokratyczny ród przywiązany do czystości krwi, i pradawne klątwy, i nie wiadomo co jeszcze),to całość jest jakaś taka bez ikry. Nie bez znaczenia był też dla mnie fakt, że kompletnie nie byłam w stanie polubić Ivany, nie do końca rozumiem, czym się kierował autor, gdy zdecydował się zastąpić nią Karima, moim zdaniem to był bardzo zły wybór.
niedź - awatar niedź
Mów mi Win Harlan Coben
Mów mi Win
Harlan Coben
#1 część z cyklu Windsor Horne Lockwood III Nie czytałam jeszcze serii z Myronem Bolitarem, a już tyle o nim wiem. Jak się okazuje tytułowy Win to przyjaciel Myrona. Mam bardzo dużo do nadrobienia. Oj bardzo dużo. Jak na Cobena przystało rozpoczynamy historię zagadką kryminalną: luksusowy apartament na Manhattanie, martwy mężczyzna oraz zaskakujące znaleziska na miejscu zbrodni: obraz Vermeera i skórzana walizeczka z inicjałami WHL3. Sprawa ma charakter nie tylko kryminalny, ale również historyczny i polityczny. Szybko pojawiają się wątki terroryzmu, dawnej przemocy ideologicznej oraz nierozliczonych win sprzed lat. Konstrukcyjnie powieść jest dość sprawna. Coben prowadzi narrację liniowo, ale regularnie sięga do przeszłości.Nie w formie długich retrospekcji, lecz krótkich, precyzyjnych informacji, które stopniowo uzupełniają luki w historii rodziny Lockwoodów. Dzięki temu dostajemy pełny obraz wydarzeń. Autor konsekwentnie dawkuje informacje, a każdy nowy trop ma realne znaczenie dla dalszej fabuły. Na uwagę zasługuje także warstwa „techniczna” śledztwa. Win nie działa jak klasyczny detektyw. Ma pieniądze, dostęp do prywatnych archiwów, kontaktów z najwyższych sfer i gotowość do działania poza systemem. Z czego często korzysta. Fabuła rozwija się w szybkim, ale kontrolowanym tempie. Nie ma tu przypadkowych scen ani zbędnych wątków pobocznych. Każdy rozdział posuwa historię do przodu, a napięcie budowane jest głównie przez odkrywanie kolejnych warstw przeszłości. „Mów mi Win” to thriller solidnie zaplanowany i technicznie dopracowany. Nie opiera się na emocjonalnych monologach ani psychologicznych analizach bohatera, lecz na dobrze skonstruowanej intrydze, logicznych powiązaniach i konsekwentnym prowadzeniu śledztwa. Jedyne co mi tu nie zagrało to… wersja audio. Przez chwilę wspomagałam się nią, gdy nie mogłam sięgnąć po wersję papierową. Kompletnie nie mogłam się wczuć w historię przez lektora i dźwięki w tle. Troszkę za dużo wszystkiego. Jak to się mówi: „too much”.
easy_book_world - awatar easy_book_world
ocenił na830 dni temu