O krok za daleko

- Magdalena Słysz
- thriller Coben
- Inne
Sekrety nie umierają nigdy
Simon Greene żyje na krawędzi obłędu. Od miesięcy szuka swojej córki, Paige. Kiedy wreszcie trafia na jej ślad – namierza ją w Central Parku, gdzie ćpuni grają dla pieniędzy przy pomniku Lennona – na jego drodze staje Aaron, człowiek, przez którego uciekła. A Paige znowu znika.
Tym razem jednak Simon nie zamierza odpuścić – za wszelką cenę chce sprowadzić córkę do domu. Ale sytuacja się komplikuje…
W mieszkaniu, w którym koczowała dziewczyna, zostają znalezione zwłoki Aarona. A kiedy żona Simona, do której ktoś strzelał, walczy o życie, on musi zadać sobie pytanie – w co wplątała się ich córka? I czy to ona zabiła?
Aby znaleźć odpowiedź, Simon posunie się nawet… o krok za daleko.
Mogą Ciebie zainteresować
Wyróżniona opinia
O krok za daleko
Twórczość Harlana Cobena zawsze wywiera na mnie ogromne wrażenie. Jego potężna wyobraźnia i niesamowita umiejętność złożenia wielu zagmatwanych wątków w jedną logiczną całość budzą we mnie podziw. Swoim stylem i pomysłowością Coben sprawia, że jego książki pochłania się w ekspresowym tempie a napięcie nie pozwala oderwać się od lektury nawet na chwilę. Nie inaczej jest w przypadku najnowszej powieści autora pt. "O krok za daleko". W tej powieści zagadki, tajemnice i pytania bez odpowiedzi są na porządku dziennym. Jest intrygująco i niepewnie. Tak naprawdę przez dość długi czas nie znamy żadnych konkretów dających podstawę do wysnucia trafnych wniosków - autor szczędzi czytelnikowi poszlak, stopniowo, ale w przemyślany sposób dozuje kolejne rewelacje, nie ma możliwości aby czytelnik zorientował się co tu tak naprawdę się wydarzyło i dlaczego. Mnogość bohaterów i skomplikowane, nieoczywiste powiązania między nimi budzą ogromne zainteresowanie a kolejne tropy jakie ujawnia autor absorbują i skupiają odbiorcę do tworzenia rozmaitych domysłów. Bohaterowie - jak na thriller przystało - dzielą się na tych dobrych i na tych złych. W tej kwestii też radzę być czujnym, bo nigdy nie wiadomo kto przed kim jakie skrywa tajemnice. Co tu właściwie jest prawdą dowiadujemy się dopiero w finale i pewnie nikogo nie zaskoczę stwierdzeniem, że jest to finał co najmniej zaskakujący. Najnowszy thriller Harlana Cobena dostarczył mi mnóstwo emocji, wśród których dominowała ekscytacja, ale i niedowierzanie, kiedy zachłannie przewracałam kartki i odkrywałam kolejne elementy tej zdumiewającej historii, w której nic nie jest przypadkowe, nawet tytuł. Oryginalna fabuła, nieprzewidywalność a przede wszystkim nurtujące niemalże przez całą lekturę pytanie - "co łączy wszystkich bohaterów i co wspólnego ma z tym Paige?" - sprawiają, że lektura mija w mgnieniu oka, zaś apetyt głodnego prawdy czytelnika zostaje w 100% zaspokojony. Emocje, dezorientacja, a także oczarowanie kunsztem pisarza pozostają w czytelniku jeszcze długo po zakończeniu lektury. Polecam nie tylko wiernym fanom autora, na pewno nikt nie będzie się nudził.
6.5
6.5
Pokaż mimo toCoben nie zawodzi.
Uwielbiam postać Ash'a i Dee Dee.
Coben nie zawodzi.
Pokaż mimo toUwielbiam postać Ash'a i Dee Dee.
Historia ciekawa fajnie się czyta ale jak dla mnie brak dreszczyka. Spodziewałam się czegoś więcej po autorze.
Pokaż mimo toDobra, ale nie taka jak kiedyś Coben potrafił.
Dobra, ale nie taka jak kiedyś Coben potrafił.
Pokaż mimo toBardzo dobra książka. Generalnie bardzo fajnie się ją czyta. Dużo tajemnic, bardzo dużo postaci, ale wszystko idzie w takim tempie że spokojnie jesteśmy w stanie za tym nadążyć. Wiele wątków, które wyjaśniają się dopiero na ostatnich stronach książki i ciężko do tych rozwiązań dojść samemu. Odejmuję punkcik na pewno za "zakończenie" wątku Paige, bo to było dla mnie bardzo naciągane i banalne, a budowana atmosfera tajemniczego zniknięcia dziewczyny i jej losów została zamknięta tak niewiarygodnie, że nie klei się to do całości. Na pewno sięgnę po inne książki autora, bo ta była świetnym wyborem na początek.
Bardzo dobra książka. Generalnie bardzo fajnie się ją czyta. Dużo tajemnic, bardzo dużo postaci, ale wszystko idzie w takim tempie że spokojnie jesteśmy w stanie za tym nadążyć. Wiele wątków, które wyjaśniają się dopiero na ostatnich stronach książki i ciężko do tych rozwiązań dojść samemu. Odejmuję punkcik na pewno za "zakończenie" wątku Paige, bo to było dla mnie bardzo...
więcej Pokaż mimo toSimon ma piękną żonę, którą bardzo kocha. Razem tworzą wspaniałą kochającą rodzinę. Jednak ich życie ma również ciemną stronę. Najstarsza córka Paige jest uzależniona od narkotyków. Jak daleko potrafi się posunąć rodzic aby ratować swoje dziecko? Czy są granice, których nie przekroczy?
Znakomita fabuła, ciekawe postacie i dobre zakończenie. Czego chcieć więcej?
Pokaż mimo toZnakomita fabuła, ciekawe postacie i dobre zakończenie. Czego chcieć więcej?
,,Widziałam różne rzeczy. Zło zostaje. Nie odchodzi. Może je pan zakopać, a ono i tak wydostanie się spod ziemi. Może je pan wrzucić do oceanu, a ono wypłynie i wróci do pana z falą pływową."
Harlan Coben jest znany z dobrych książek - tym razem także nie zawiódł.
Książka opowiada o ojcu, który szuka swojej córki narkomanki. Podczas poszukiwań zaczyna współpracę z prywatną detektyw Eleną Ramirez. Ale na drodze rozwiązania całej sprawy stoją na straży sekretu dwie osoby...
Książka szczerze mnie zaskoczyła - była mało przewidywalna i akcja działa się cały czas. Na początku fabuła wolniej się rozwijała, ale zakończenie zdecydowanie to wynagradza.
W ,,O krok za daleko" pojawia się kilka wątków i jest to zrobione bardzo dobrze. Wszystko jest przejrzyste, a zarazem tajemnicze.
Bardzo dobry thriller!
Moja ocena ☆ 8/10 ☆
xoxo, Regina
więcej Pokaż mimo toHarlan Coben jest znany z dobrych książek - tym razem także nie zawiódł.
Nudna ksiązka w porównaniu z innymi "Cobenami". Przez cały czas czekałam kiedy się wreszcie rozkręci. Nie rozkręciło się. Ot, trochę rzuconych informacji z przeszłości kilku postaci. Całość niezachęcająca. Życie córki-ćpunki Simona jakoś całkiem mnie nie obeszło. Za dużo akcji typowo "amerykańskich" tj facet szuka wiatru w polu zamiast siedzieć w szpistalu przy żonie, która jest cieżkim stanie. Nagłe poszukiwania, postrzał, historia żony, historia płatnów zabójców. Nie kupuję opowiadania na żadnym etapie, ale przede wszystkim w ogóle mnie to nie obchodzi. Mogliby się wszyscy pozabijać, a "O krok za daleko" nie wzubudziłoby we mnie żadnych emocji.
więcej Pokaż mimo toNie przypadła mi do gustu ta historia. Przez większość czasu się męczyłam podczas czytania. Duży plus za zaskakującą końcówkę. Oczywiście autorowi dam kolejne szanse, być może inne książki mnie przekonają.
Pokaż mimo toBardzo dobra książka. Kilka wątków, które na początku ciężko połączyć w całość. Warto uważnie czytać. Od pierwszych stron wciągająca, przeczytałam ją jednym tchem. Szczerze polecam