Zazdrość

- 2021-09-15
- 2020-09-15
- Iwona Zimnicka
- literatura norweska opowiadania
Śledczy z Aten zostaje wezwany do zbadania sprawy zaginięcia niemieckiego turysty na wyspie Kalimnos. W swojej karierze policjanta zyskał renomę, analizując zabójstwa pod kątem motywu zazdrości. Czy i tym razem intuicja go nie zawiedzie?
Kierowca taksówki znajduje na tylnym siedzeniu auta kolczyk. Łudząco podobną parę kolczyków kupił w prezencie swojej żonie. Czyżby ta błyskotka należała do niej? Ale w takim razie skąd się tam wzięła? Niepokojące pytania, zważywszy, że pojazd należy do jego szefa…
Pasażerka lecąca z Nowego Jorku do Londynu postanawia rozstać się z życiem po odkryciu, że mąż ma romans z jej najlepszą przyjaciółką. Czy rozmowa z człowiekiem, który siedzi obok niej w samolocie, zmieni decyzję kobiety?
Bohaterowie zbioru opowiadań Zazdrość doświadczają gwałtownych uczuć. Nesbo w typowy dla siebie sposób konfrontuje czytelnika z nieprzewidywalnymi skutkami zazdrości, pożądania i zdrady. I jak zawsze zaskakuje.
Mogą Ciebie zainteresować
Wyróżniona opinia
Zazdrość
„...W sprawach dotyczących zabójstw istnieje coś, co nazywa się regułą 80%. W 80% przypadków winna jest osoba pozostająca w bliskich relacjach z ofiarą, spośród tych w 80% winny jest małżonek albo narzeczony, a wśród nich w 80% motywem jest zazdrość…” - to cytat z książki, słowa specjalisty od zazdrości ( taka profesja). Na tym motywie skupił się Nesbo w swoim pierwszym (?) zbiorze opowiadań. Trzeba zapomnieć o Harrym H., o „Królestwie”. „ Zazdrość” jest całkiem inna. Dla mnie to opowiadania obyczajowe, w których wątki kryminalne istnieją, ale nie są najważniejsze. Królową jest tytułowa zazdrość, o męża, o dziewczynę, kolor skóry, powodzenie. Różni są adresaci tej zazdrości, różnorakie powody, a najdziwniejsze katalizatory, które powodują, że zazdrość nie siedzi głęboko w człowieku, ale eksploduje i wywołuje drastyczną reakcję - zemstę. I to spokojnie mógłby być podtytuł książki, czyli „Zemsta wg Nesbo”. Niby monotematyczny ten zbiorek, ale każda zazdrość-zemsta jest inna. Do tego cała plejada postaci mistrzowsko przedstawionych pomimo skromnej ilości słów - zdań. Nie sztuką jest pokazać bohatera w opasłych tomiszczach, ale na kilkunastu stronach. Czarna kasjerka, arogancki białas, brat bliźniak, śmieciarz, imigrant, taksówkarz, niespełniony pisarz, ludzie ogarnięci pasją wspinania. Wszystkim im towarzyszyły silne emocje, które i mnie się udzieliły, mimo iż opowiadania kończyły się dla mnie za szybko. Nie dziwota, że było dobrze, mniej nie musi znaczyć gorzej, jeśli bierze się za to dobry pisarz. Oprócz najważniejszej zazdrości nie brak w opowieściach zbrodni. W każdej historii jest śmierć, zabójstwo, w różnych formach, np. z premedytacją, w afekcie, na zlecenie, ze złości. Jest motyw, morderca, czasem uchodzi mu na sucho, niekiedy policja go dopada, zdarza się, że prawdę wyjawia sam, bo „przyznanie się do winy to opowieść, która tylko czeka na publiczność”. Niby historyjki od strony kryminalnej nie są spektakularne, nie cechuje ich oszałamiająca akcja, nie ma ciarek łażących po plecach, a rozwiązanie intrygi często nasuwa się samo. Za to każda z nich to niebanalna historia, w którą autor zręcznie wplótł element zaskoczenia i pomysłowe detale, a śledzenie mściwej ludzkiej natury, pokręconych umysłów i nieczułych serc w pełni to wynagradza. Rozumiem rozczarowanie tych, którzy oczekiwali quasi-Harrego, ale to po prostu inna książka, chociaż byłoby ciekawie w jednym z opowiadań natknąć się w jego wydaniu na zazdrość. W „Królestwie” Nesbo tego uczucia zresztą nie brakuje. Jo Nesbo zerwał z Harrym, no wiadomo, no niestety… Pewnie ma już dość lub nie chce być postrzegany tylko jako ojciec charyzmatycznego detektywa. Ciekawostka: jedno z opowiadań w „Zazdrości " jest o kultowym pisarzu, od którego czytelnicy oczekują kontynuowania ulubionego wątku w kolejnych powieściach, przez lata. A on chce się od tego uwolnić, pozbyć etykietki i zacząć pisać inaczej. Brzmi znajomo? Jeśli ktoś oczekuje kryminału, sensacji lub klimatu z serii z Harrym, to prawdopodobnie się rozczaruje. Mnie jako czytelniczce czerpiącej przyjemność z mądrych obyczajówek, a przede wszystkim miłośniczce opowiadań nowy Nesbo bardzo się podoba.
Nie wszyscy lubią opowiadania. Ja lubię.
Ale te w wykonaniu Nesbo były słabe.
Zawiódł mnie mój ulubiony pisarz. Sądziłam, że ten mistrz kryminału nigdy nie dostanie ode mnie złej oceny. Tak się jednak stało.
Wszystkie historie miały związek z zazdrością i ten motyw mógłby się podobać. Niestety opowiadania były nudne, rozwlekłe, męczące.
Dostałam ponurą rozrywkę w słabym wydaniu.
Nie zrezygnuję jednak z Nesbo – nie każda jego książka musi mi się podobać.
Nie wszyscy lubią opowiadania. Ja lubię.
więcej Pokaż mimo toAle te w wykonaniu Nesbo były słabe.
Dostałam ponurą rozrywkę w słabym...
Solidne kryminalne opowiadania. Świetnie się czytało. Niestety tytułowe opowiadanie bardzo przewidywalne, ale i tak dobrze napisane.
Pokaż mimo toOpowiadania nie porywały mnie męczyłam się czytając je,słaba to książka była.
Opowiadania nie porywały mnie męczyłam się czytając je,słaba to książka była.
Pokaż mimo toJo Nesbo, jak zawsze, nie zawiódł mnie. Bardzo pomysłowe opowiadania. Do śmiechu, choć traktują o zabójstwach podyktowanych zazdrością.
Pokaż mimo toDozować opowiadania - co jakiś czas jedno :)
Moim zdaniem trzy najlepsze to Kolejka, Odd i Londyn - może dlatego, że tej zazdrość tutaj przybiera inną postać. A także, że jest w nich moment zaskoczenia i dość daleko idąca empatia.
Reszta średnia (jeśli przeczytało się tyle powieści tzw. kryminalnych: co ja).
Dozować opowiadania - co jakiś czas jedno :)
więcej Pokaż mimo toRzeczywiście wspólnym motywem w większości jest zazdrość (męska, w jednym przypadku kobieca).
Reszta średnia (jeśli przeczytało się tyle...
Kompletne rozczarowanie. Umęczyłam się. Książka napisana dla pieniędzy,na fali popularności. Dla mnie strata czasu.
Pokaż mimo toZbiór przygnębiających opowiadań, z których każde pokazuje ciemną stronę natury ludzkiej. Akcja poprowadzona w niekonwencjonalny, czasem zaskakujący sposób charakterystyczny dla Nesbo. Miłośnicy jego prozy nie będą zawiedzeni. Tylko szóstka za brak choćby jednej pozytywnej postaci w aż siedmiu historiach.
Pokaż mimo toStrasznie męcząca opowieść… o ile pierwsza Grecka była w porządku to pozostałe niekoniecznie :/
Pokaż mimo toNie wszystkie pomysły, które powstają w głowie autora mogą się zamienić w książki. Stąd te opowiadania. Świetna książka na zaśnięcie - można przeczytać jedno opowiadanie "do poduszki". Polecam nawet bardziej niż "Zemstę", Nesbo, gdzie wiele opowiadań było w klimacie sci-fi. Tutaj trzymamy się bliżej ziemi, problemy bohaterów też wydają mi się bliższe. Co byś zrobił znajdując na tylnym siedzeniu samochodu szefa kolczyk swojej żony? Albo będąc niedocenianym w pracy śmieciarzem podejrzewając żonę o romans z szefem? Albo zdradzoną żoną, która odkryła romans męża i postanawia go ukarać go swoim samobójstwem? Czy każdy z nas zachowałby się tak samo? Czy są decyzje, z których możemy się jeszcze wycofać? Co z wyrzutami sumienia? Każde z opowiadań jest świetnie napisane, porywające i mocne, choć niektóre mniej przekonywujące (najsłabsze o ekspedientce i rockmanie). Znając styl autora czasem wiedziałam już dokąd to wszystko zmierza, ale nie zawsze. Ostatnie opowiadanie, (o wspinaczach na greckiej wyspie Kalymnos) również świetne, aczkolwiek niepotrzebnie długie, bo szczegółowe opisy wspinaczki były nużące i nic nie wnoszące (tak, wiem, że autor sam się wspina, ale momentami miałam wrażenie, że czytam poradnik do wspinaczki). Mam nadzieję, że autor nie zrezygnuje z tego cyklu i napisze opowiadania o kolejnych ludzkich słabościach. Mocna rzecz.
Nie wszystkie pomysły, które powstają w głowie autora mogą się zamienić w książki. Stąd te opowiadania. Świetna książka na zaśnięcie - można przeczytać jedno opowiadanie "do poduszki". Polecam nawet bardziej niż "Zemstę", Nesbo, gdzie wiele opowiadań było w klimacie sci-fi. Tutaj trzymamy się bliżej ziemi, problemy bohaterów też wydają mi się bliższe. Co byś zrobił...
więcej Pokaż mimo toGeneralnie nie jestem fanem "zbiorów opowiadań", ale jeśli są to takie opowiadania, to poproszę ich jak najwięcej.
To dopiero druga książka Jo Nesbo, którą dane mi było przeczytać, ale już stałem się fanem tego autora. Po prostu uwielbiam zanurzanie się w oceanie przeżyć wewnętrznych postaci książkowych. W tym przypadku ta podróż jest wyjątkowo emocjonująca, bo zbrodnie przyprawione dawką zazdrości innych mocnych emocji to właściwa mieszanka.
więcej Pokaż mimo toTo dopiero druga książka Jo Nesbo, którą dane mi było przeczytać, ale już stałem się fanem tego autora. Po prostu uwielbiam zanurzanie się w oceanie przeżyć wewnętrznych postaci książkowych. W tym przypadku ta podróż jest wyjątkowo emocjonująca, bo zbrodnie...