Iluzjonista

- Mroczna strona
- Filia
- 2019-10-30
- 2019-10-30
- literatura polska manipulacja mistyfikacja niebezpieczeństwo obsesja psychopata seryjny zabójca szantaż thriller wyścig z czasem zemsta
W 1988 roku Gerard Edling prowadził śledztwo, które zakończyło się ujęciem i skazaniem sprawcy serii zagadkowych zabójstw. Z racji ich tajemniczego charakteru, w kronikach kryminalnych morderca nazywany był Iluzjonistą – długo zwodził śledczych, a zabójstw dokonywał tak, by dowody wskazywały na inne osoby. Jego ofiar nie łączyło nic poza tym, że na ich skórze znajdował się wypalony znak zapytania.
Ponad trzydzieści lat później na jednym z opolskich kąpielisk odnalezione zostaje ciało z podpisem Iluzjonisty, a sposób działania sprawcy łudząco przypomina czarną serię, która niegdyś wstrząsnęła miastem. Prowadzenie dochodzenia utrudnia fakt, że akta dawnej sprawy zaginęły, a osoby z nią związane albo milczą, albo znikają w niewyjaśnionych okolicznościach.
Jedynym, który może pomóc prokuraturze, jest wydalony ze służby Edling, skrywający własne tajemnice związane z dawnymi wydarzeniami…
Oficjalne recenzje
Zagadka
„Przez pewien czas trwała w zupełnym bezruchu. W głowie musiało układać jej się to samo, co wcześniej w umyśle Edlinga. Przeszłość wróciła. I miała zdefiniować wszystko, co od tej pory zdarzy się w ich życiu”.
Remigiusz Mróz. To nazwisko zna już chyba każdy w Polsce. Pisarz, który wywołuje skrajne emocje. Jedni go uwielbiają, inni przeciwnie. Bodaj jeden z niewielu znanych mi autorów oskarżany o to, że pisze… za dużo książek. Coś w tym jest, wszak sama seria o Chyłce liczy już dziesięć tomów, a Mróz co kilka miesięcy wydaje nową książkę.
Nie powinno więc dziwić, że nakładem wydawnictwa Filia ukazała się właśnie jego najnowsza pozycja, zatytułowana „Iluzjonista”. Jest to dość pokaźna, licząca ponad pięćset stron powieść. Zanim przejdę do recenzji, muszę wspomnieć o „Behawioryście”. To właśnie wtedy poznaliśmy Gerarda Edlinga, byłego prokuratora i specjalistę od komunikacji niewerbalnej. Autor postanowił w swojej nowej książce wrócić właśnie do tego bohatera.
Czy więc „Iluzjonista” jest w istocie „misterną, porywającą i genialną historią”, jak chce Alex Marwood? Czy Mróz może jeszcze zaskoczyć czymś swoich czytelników? Okazuje się, że jak najbardziej.
Wydarzenia w powieści biegną dwutorowo. Pewnego dnia do Edlinga puka prokurator okręgowy Domański. Zostało popełnione morderstwo, a na ciele ofiary ktoś wypalił pytajnik. Gerard jest w szoku. Nie może uwierzyć w to, co przed chwilą usłyszał. Czy to możliwe? Czy to możliwe, że powróciły demony przeszłości?
Po pewnym czasie dla wszystkich jest jasne, że morderstwa mają związek ze sprawą, jaką młody prokurator Edling prowadził w czasach PRL-u. Sprawą bardzo tajemniczą – jej akta uległy zniszczeniu, a świadkowie tamtych wydarzeń giną.
Czy to możliwe, że Iluzjonista powrócił po tylu latach? Między mordercą a Edlingiem rozpoczyna się swoisty wyścig z czasem. Pomaga mu – jak w przeszłości – Małgorzata Rosa. Jak zakończy się ta rozgrywka? W jaki sposób przeszłość rzutuje na teraźniejszość? Czy prawda w końcu wyjdzie na jaw?
Po skończonej lekturze mam nieco mieszane uczucia. Z jednej strony Mróz trzyma formę – buduje skomplikowaną intrygę, mnoży tropy, wciąga czytelnika w szukanie rozwiązania. Czasem wydawało mi się jednak, że powieść jest nieco za długa, a niepotrzebne szczegóły i dygresje spowalniają akcję. Nie można jednak wykluczyć, że taki był zamysł autora. Przyznam się jeszcze do czegoś – moje rozwiązanie było dużo bardziej nieprawdopodobne niż autora.
„Iluzjonista” to dobry wybór na jesienne wieczory. Myślę, że sięgną po niego wszyscy, którzy polubili Gerarda Edlinga.
PS. Czy rozwiążecie zagadkę zadaną przez autora w posłowiu? Mnie się udało, spróbujcie i wy.
Wojciech Sobański
- 7 749
- 1 806
- 1 096
Myślałam, że Behawiorystę ciężko będzie przebić, bo poza kilkoma niewiarygodnymi zwrotami akcji, oceniłam ją bardzo dobrze. Jednak Iluzjonista, w mojej ocenie, jest jeszcze lepszy. Zagwarantowały to powroty do przeszłości, gdzie w czasach PRL-u historia miała swój początek. Podobnie jak w pierwszej części z serii przygód Edlinga, akcja biegnie szybkim torem a zwroty akcji nie dają złapać oddechu czytelnikowi. To powoduje, że od książki ciężko jest się oderwać i o przebiegu zdarzeń myśli się nawet po jej odłożeniu. Zostały 2 części i mam cichą nadzieję, że poziom z dwóch pierwszych zostanie utrzymany :-)
więcej Pokaż mimo toNuudaaa Panie Remigiuszu. Dwie gwiazdki za zakończenie.
Nuudaaa Panie Remigiuszu. Dwie gwiazdki za zakończenie.
Pokaż mimo toUwielbiam Edlinga,więc każda pozycja z nim jest dla mie rewelacyjna :)To jak randka ,tyle że ze zbrodniąw tle :)
Pokaż mimo toBardzo dobrze czytało mi się tą książkę. Mimo że Behawiorysta czyli pierwsza część nie była zbyt dobra.
Bardzo ciekawie się czyta, polecam.
Pokaż mimo toAkcja książki dzieję się w dwóch płaszczyznach czasowych - obecnie i w 1988 roku. I to właśnie akcja z końca PRL bardziej wciąga i jest ciekawsza.
Bardzo ciekawie się czyta, polecam.
Drugi tom wydał mi się dużo ciekawszy, niż pierwsze spotkanie z Gerardem. I w końcu poznajmy przyczynę, dlaczego były prokurator stał się behawiorystą. Sama historia idealnego naśladownictwa w takiej odległości czasowej, była świetnym pomysłem.
Polecam, dla kogoś, kto czytał pierwszy tom
Pokaż mimo toPolecam, dla kogoś, kto czytał pierwszy tom
Po slabym Behawioryscie powienem sobie odpuscic ten cykl, ale Iluzjonista okazal sie milym zaskoczeniem. Jestem juz po 4 tym tomie i w trakcie Ekstremisty i uwazam ze ta czesc jest najlepsza z calego cyklu 7 plus.
Pokaż mimo toAudiobook= lektor nr 1 wśród lektorów.
Mam (po)mieszane uczucia.
Wciągająca. Momentami nazbyt nierealna.
Ale jak to bywa, wierny klient marki...
Polecam
Audiobook= lektor nr 1 wśród lektorów.
Pokaż mimo toMam (po)mieszane uczucia.
Wciągająca. Momentami nazbyt nierealna.
Ale jak to bywa, wierny klient marki...
Polecam
Całkiem dobry kryminał.
Jednak nadal nie potrafię polubić głównego bohatera, mam do niego wiele "ale".
Całkiem dobry kryminał.
Pokaż mimo toBardziej zainteresowała mnie i wciągnęła ta część dziejąca się w przeszłości, teraźniejszość była nieco przekoloryzowana, ale generalnie Iluzjonistę czytało mi się sprawniej, niż Behawiorystę.
Jednak nadal nie potrafię polubić głównego bohatera, mam do niego wiele "ale".
Kolejna cześć serii o Gerardzie Edlingu, akcja jest prowadzona rownolegle w teraźniejszości i przeszłości. Początkowo męczyło mnie to , z czasem jednak przywykłam. Gerard zmuszony jest wrócić do sprawy z przeszłości, która wydawałoby się została zakończona 30 lat temu. Według mnie największym atutem tej części jest pokazanie funkcjonowania PRLu, wymiaru sprawiedliwości. Niestety to ponury obraz, skazywanie ludzi bez dowodów, fabrykowanie dowodów, krycie sprawców jeśli byli powiązani z partią to nagminne praktyki. Wspomniana została afera mięsna która zakończyła się skazaniem na smierć niewinnych ludzi, sposób w jaki na więźniach były wykonywane wyroki to wszystko to zapewne tylko ułamek tego co kryją tamte czasy. Poznajemy trochę przeszłości Gerarda, jego burzliwy związek z Gochą który zakończył się ich rozstaniem. I to wszystko w wyścigu z mordercą, który eliminuje kolejne osoby. Polecam przeczytać samameu i ocenić. 🙂
więcej Pokaż mimo tokontynuacja serii, która wciąga...
kontynuacja serii, która wciąga...