Na polanie wisielców

- Tracy Crosswhite (tom 3)
- In the Clearing
- Albatros
- 2018-06-20
- 2018-06-20
- 2016-05-17
- Andrzej Szulc
- Andrzej Szulc
Detektyw Tracy Crosswhite ma doświadczenie w rozwiązywaniu spraw, które z braku dowodów policja odkłada na półkę. Kiedy więc dawna znajoma z akademii policyjnej prosi ją o pomoc przy śledztwie dotyczącym tajemniczego samobójstwa uczennicy elitarnego liceum, Tracy nie waha się ani chwili. Korzystając z dowodów zgromadzonych przez ojca koleżanki, rozpoczyna dochodzenie, które wywleka na powierzchnię skrywane przez lata mroczne sekrety. Nie zdaje sobie sprawy, że swoją nieustępliwością ściąga na siebie niebezpieczeństwo.
Mówią, że wspólna podróż po obcym kraju jest dobrym testem na to, czy ludzie mogą ze sobą wytrzymać.
Dzieci chcą wierzyć, że ich rodzice zawsze będą im towarzyszyć i otaczać je troską. Jedną z najtrudniejszych rzeczy w procesie dorastania je...
Rozwiń
To już moje trzecie spotkanie z Tracy, również w formie audiobooka i nadal bardzo przyjemne.
Mało miasteczkowość połączona z tajemnicą z przeszłości, przeszłości ulokowanej w latach kiedy "co ludzie powiedzą" miało dużo mocniejsze znaczenie niż teraz, to jest to co lubię. W tym tomie przyjdzie naszej Pani detektyw zmierzyć się z tragedią z przed lat, samobójstwem młodej dziewczyny, w które nie wszyscy uwierzyli.
Bardzo polubiłam postać Tracy, jest nie głupią babką, która pomimo trudnej przeszłości nie utknęła w nałogach. Jej decyzje sa przemyślane, działania mają sens, a cała historia jest poprowadzona naturalnie bez potrzeby wciskania na siłę zbędnej sensacji tam gdzie jej nie potrzeba.
To kryminał z tych "detektywistycznych" czyli przyjdzie nam bardziej skupić się na rozwiązywaniu zagadki niż skupianiu się by nie poślizgnąć na zalanej krwią podłodze czy potknięciu o rozczłonkowane części ciała. Mimo braków makabry nie traci na atrakcyjności, a wręcz zyskuje. To dobra książka gdy potrzebujemy czegoś lżejszego i spokojniejszego ale nie chcemy rezygnować z ulubione kategorii literackiej :)
więcej Pokaż mimo toMało miasteczkowość połączona z tajemnicą z przeszłości, przeszłości ulokowanej w latach kiedy "co ludzie powiedzą" miało dużo mocniejsze znaczenie niż teraz, to jest to co lubię. W tym tomie przyjdzie naszej Pani detektyw zmierzyć się z tragedią z przed lat, samobójstwem młodej...
Bardzo ciekawa książka,będąc w bibliotece nie zauważyłam,że to trzeci tom. Polecam.
Pokaż mimo toDobrze napisana książka, ale nie jest porywająca. W powieści przeplatają się dwie zbrodnie, jedna współczesna, a druga - sprzed czterdziestu lat.
Pokaż mimo toAkcja zaczyna się od nietypowego zabójstwa, w którym przyznanie się zabójcy jest początkiem a nie końcem dochodzenia.Jednocześnie główne śledztwo dotyczy sprawy sprzed 40 lat- domniemanego samobójstwa młodej dziewczyny. Mamy więc wnikliwą, współczesną interpretację starych tropów , nowe śledztwo i umiejętnie wprowadzane retrospekcje. Całość jest bardzo dobrze skonstruowana, napięcie wciąż utrzymywane a wątki poboczne są tylko tłem dla śledztwa. To świetny kryminał dla tych, których interesuje samo rozwiązywanie zagadki a nie tło polityczno, społeczno obyczajowe.
Akcja zaczyna się od nietypowego zabójstwa, w którym przyznanie się zabójcy jest początkiem a nie końcem dochodzenia.Jednocześnie główne śledztwo dotyczy sprawy sprzed 40 lat- domniemanego samobójstwa młodej dziewczyny. Mamy więc wnikliwą, współczesną interpretację starych tropów , nowe śledztwo i umiejętnie wprowadzane retrospekcje. Całość jest bardzo dobrze skonstruowana,...
więcej Pokaż mimo to7/2023
7/2023
Pokaż mimo toCiekawie napisana dwuwątkowa książka.
Warto.
Ciekawie napisana dwuwątkowa książka.
Pokaż mimo toMamy tu ciekawe wątki: dziejący się współcześnie, oraz w przeszłości. Ten drugi tutaj przeważa, no i jest ciekawszy.
Warto.
Seria Roberta Dugoniego o detektyw Tracy Crosswhite trzyma poziom.
Mimo że zarys fabuły szczególnie oryginalny nie jest, powieść czyta się znakomicie. Zdecydowanie jestem fanem tej serii, o czym niech zaświadczy fakt, że pisząc te słowa znajduję się już w połowie lektury kolejnej książki z cyklu. :)
Seria Roberta Dugoniego o detektyw Tracy Crosswhite trzyma poziom.
więcej Pokaż mimo toW III odcinku znów pozostawiamy w tyle światła wielkiego Seattle i jego zbrodnie (choć ukazane na wstępie morderstwo początkowo wydaje się ciekawsze niż to będące sednem fabuły :),by zanurzyć się w historii niewyjaśnionego zabójstwa nastoletniej Indianki z lat 70.
Mimo że zarys fabuły szczególnie...
Kolejna książka Roberta Dugoniego utwierdza mnie w przekonaniu, że to świetny pisarz. Oby tak dalej. Czyta się szybko, płynnie, nie ma krwawych scen, za to zawsze jest historia, która zapada w pamięć. Tym razem prowadzone są dwie sprawy: bieżące śledztwo i takie sprzed 40lat. Która na dłużej zostanie w pamięci... ?Polecam!
Pokaż mimo toDalszy ciąg zmagań z życiem detektyw Trecy Crosswhite ponownie zakończony sukcesem. Tym razem w tle zabójstwo młodziutkiej Indianki, które wymagało wyjaśnienia od ponad 40 lat. A na planie pierwszym rodzinna tragedia i poszukiwania zabójcy....czy zabił syn czy może żona....? Z pomocą Trecy obie sprawy znajdują swoje rozstrzygnięcia.
Pokaż mimo toPrzyjemnie napisany kryminał - dobrze sie czyta. Dwie zagadki kryminalne, odległe w czasie, zaangażowana w swoją pracę policjantka, trochę akcji, trochę ludzkich dylematów -wszystko dobrze zestawione. Podobało mi się.
Nie jest to książka, którą będę wspominać po latach. Jest to po prostu sprawnie napisany kryminał, czyli taki którego przyjemnie można posłuchać przy sprzątaniu czy gotowaniu. Słuchałam audiobooka.
więcej Pokaż mimo toNie jest to książka, którą będę wspominać po latach. Jest to po prostu sprawnie napisany kryminał, czyli taki którego przyjemnie można posłuchać przy...