Kiedy ciebie nie ma

- 2018-10-17
- 2018-10-17
- Danuta Śmierzchalska
- córka zaginięcie tajemnice
Miała piętnaście lat i była ukochaną córką swojej matki. Miała przed sobą całe życie. I nagle, w mgnieniu oka, Ellie zniknęła. Po dziesięciu latach Laurel wciąż nie straciła nadziei, że znajdzie Ellie. I wtedy spotyka czarującego, charyzmatycznego nieznajomego, który robi na niej piorunujące wrażenie. Jednak naprawdę zapiera jej dech, kiedy poznaje jego dziewięcioletnią córkę. Bo jego córka jest obrazem Ellie. Wszystkie pytania bez odpowiedzi, które nie dawały Laurel spokoju, teraz odżywają. Co naprawdę stało się z Ellie? I kto nadal ma coś do ukrycia?
Oficjalne recenzje
W kręgu tajemnic
Laurel ma rodzinę idealną. Kochającego męża, dwie dorastające córki, w tym Ellie, jej oczko w głowie. Ellie ma piętnaście lat i jest przykładem nastolatki idealnej. Jest piękna, spotyka się z przystojnym chłopakiem, ma świetne oceny i w każdej dziedzinie życia lepsza od starszej siostry, jest mądra, inteligentna i tak dalej. Dla matki jest najważniejszą osobą na świecie, tą lepszą córką. Pewnego dnia, tuż przed egzaminami, do których się żmudnie przygotowywała, Ellie znika. Wychodzi z domu do biblioteki i wszelki ślad po niej ginie. Nikt jej nie widział, nikt nic nie wie, miejski monitoring nie zarejestrował niczego podejrzanego.
Dziesięć lat później Laurel nadal nie może pogodzić się ze stratą ukochanej córki. Jej rodzina się rozpada, nic nie jest już takie jak kiedyś. Pewną ulgę w tym trudnym życiu przynosi jej jednak spotkanie czarującego mężczyzny, Floyda. Para zakochuje się w sobie i spędza razem coraz więcej czasu. Kobieta doznaje szoku, gdy pewnego dnia poznaje dziewięcioletnią córkę partnera. Poppy to kropla w kroplę jej zaginiona Ellie. Bohaterka staje wobec tajemnic skrywanych przez jej najbliższych. Czy ktoś wie coś o zaginięciu jej córki? Ktoś coś ukrywa?
Lisa Jewell jest autorką głównie literatury kobiecej, „Kiedy ciebie nie ma” to thriller, który też zaliczyłabym do tej kategorii. Mamy tu całkiem udaną fabułę, która ciekawie się rozwija i rozgałęzia. Temat książki jest trudny i zmusza czytelnika do głębszych przemyśleń. Potrafi poruszyć do głębi i wywołać zwątpienie w najbliższe nam środowisko. Mimo to czyta się ją lekko i przyjemnie. Jest sprawnie napisana, a rozdziały są bardzo krótkie. Książkę trudno odłożyć, cały czas towarzyszy nam bowiem myśl znana wszystkim czytelnikom: „jeszcze tylko jeden rozdział”. Przy niewielkim wysiłku można połknąć ją w jeden wieczór.
Bohaterowie są w porządku. Tak po prostu. Nie da się ich ani szczególnie lubić, ani nie lubić, niezależnie od tego, czy mowa o protagonistach, czy antagonistach. Choć w głównej bohaterce raziła mnie nieumiejętność kojarzenia niektórych faktów, to jej los, jak również losy innych postaci, nie był mi całkiem obojętny. Lisa Jewell pokazuje nam wiele różnych emocji, od panicznego strachu, przez matczyną rozpacz, po całkowite rozchwianie umysłu.
W historii tej zabrakło mi jednak miejsca na domysły, spekulacje i własne interpretacje. W „Kiedy ciebie nie ma” autorka doprowadza każdy wątek do końca, podając wszystko na tacy oraz tłumacząc każdą myśl i każdą sytuację. Nie zostawia miejsca dla wyobraźni. Co więcej, wiele rzeczy nie pozostaje długo zagadką dla czytelnika, można się ich łatwo domyślić.
Nie mogę jednak powiedzieć, że bawiłam się przy tej książce źle, o nie! Bawiłam się całkiem dobrze, szczególnie w drugiej połowie, kiedy wszystko stawało się coraz bardziej zagmatwane. Chciałam znać szczegóły, chciałam upewnić się w moich przypuszczeniach co do przebiegu historii. Przyznaję, że nie wszystkie moje domysły się potwierdziły, był więc element zaskoczenia.
Polecam tę książkę wszystkim, którzy głodni są trudnych tematów w lekkiej, wciągającej formie.
Klaudyna Ślenzak
Człowiek, który nie jest w stanie kochać, ale rozpaczliwie potrzebuje być kochanym, jest naprawdę niebezpieczny.
Kiedy czytam powieść, wydaje mi się, że to jest prawdziwe życie, a kiedy ją odkładam, jest tak, jakbym wracała do snu.
Uwielbiam tę autorkę i sposób, w jaki pisze, snując intrygę za intrygą, pełną mrocznych tajemnic, sprawiając, że książka staje się tak cudownie nieodkladalna. Polecam!
Pokaż mimo toDobra pozycja z zawiłą intrygą , porwaniem zabójstwem . Czytało się dość płynnie ale trzeba było się skupić . Dość smutna z zakończeniem pozytywnym ale jednak nie do końca . Książka wydaję mi się godna polecenia .
Pokaż mimo to" Wszyscy walczyli o jej uwagę, o promień jej złocistego światła. A potem światła zabrakło, oni zaś rozproszyli się jak martwe planety odpływające od światła."
10 lat później na swojej drodze spotyka czarującego mężczyznę Floyda. Pewnego dnia poznaje jego córkę imieniem Poppy, doznaje szoku, ponieważ jest bardzo podobna do jej zaginionej córki.
Co tak naprawdę stało się z Elle?
Co Floyd ukrywa przed Loren?
" Największym koszmarem jest niewiedza. Brak zamknięcia. Nie mogę zacząć znów żyć, nie wiedząc gdzie jest moja córka. To jest jak chodzenie po ruchomych piaskach. Widzę coś na horyzoncie, ale nigdy nie mogę do tego dotrzeć. To jest jak żyć, będąc martwym."
Było mi naprawdę żal Loren, sama niewiem jakbym się czuła gdybym znalazła się na jej miejscu. Z drugiej strony byłam na nią zła za to jak traktowała resztę swoich dzieci, nie dbała o nie przez co czuły się porzucone,
mimo prób zwrócenia na siebie uwagi, Loren dalej była myślami o Elle.
Ostatnie strony mnie poruszyły, nie potrafiłam powstrzymać łez🥺
Dla mnie autorka jest najlepszym tegorocznym odkryciem pod względem książek psychologicznych, książka była rewelacyjna.
więcej Pokaż mimo to15 letnia córka Loren zaginęła, Elle była jej oczkiem w głowie, lepszą córka, dzieckiem idealnym. Po jej stracie zaczęła zaniedbywać resztę swoich dzieci.
10 lat później na swojej drodze spotyka czarującego...
Czy rodzic może mieć ulubione dziecko?
Tak było w tym przypadku kiedy córka Laury znika.
Pewnego popołudnia Ellie wychodzi do biblioteki i nie wraca.
Laura nigdy nie porzuciła nadziei ze jej ukochane, ulubione dziecko się odnajdzie. Po dziesięciu latach dalej szuka znaków i snuje domysły co mogło się takiego wydarzyć. Czemu akurat ta córka ?
Laura po rozpadzie rodziny postanawia ułożyć sobie życie na nowo z poznanym mężczyzna w kawiarni. Kiedy poznaje jego córkę, doznaje szoku jak bardzo jest podobna do Ellie.
Pytania kłębią się Laurel w głowie, czy to możliwe żeby ktoś był aż tak podobny ? Co takiego naprawdę się stało z jej ukochaną córką.
Zapierająca dech książka z niemożliwym zakończeniem. Zakończyła mnie jako całość, a zakończenie było zaskakujące. Książka która została pochłonięta w jeden dzień, nie dało się od niej odejść nawet na chwile. 🔥🥹
Czy rodzic może mieć ulubione dziecko?
więcej Pokaż mimo toTak było w tym przypadku kiedy córka Laury znika.
Pewnego popołudnia Ellie wychodzi do biblioteki i nie wraca.
Laura po rozpadzie rodziny...
Autorka ma lekkie pióro, przez co jej książki czyta się błyskawicznie. Są wciągające. Z dotychczasowo przeczytanych książek ta podobała mi się najmniej. Strasznie naciągana fabuła, niestety przewidywalna. Można pominąć.
Pokaż mimo toRewelacyjna,świetny styl,, bardzo wciągajaca historia dziewczyny, która zniknęła. Śledząc los, który ją spotkał momentami chciało mi się płakać. Poruszająca historia....
Pokaż mimo toPoczątek nawet mnie zaciekawił , ale z czasem książka zaczęła się ciągnąć. I była również bardzo przewidywalna. Łatwo się domyślić o co w tym wszystkim chodzi
Pokaż mimo toMam mieszane uczucia co do tej książki. Podoba mi się lekki język, którym jest napisana przez co szybko się czyta natomiast sama fabuła przynajmniej do połowy była dla mnie męcząca/nudna. W połowie też łatwo jest się domyślić zakończenia. Nie była to zła lektura, natomiast nie będę jej polecać tak jak np. "Idealnej rodziny" tej samej autorki.
Pokaż mimo toBardzo dobrze się czyta, polecam.
Bardzo dobrze się czyta, polecam.
Pokaż mimo toRewelacyjna, choć zatrważająca opowieść.
Rewelacyjna, choć zatrważająca opowieść.