Gra Anioła

- Cmentarz Zapomnianych Książek (tom 2)
- El Juego del Angel
- Muza
- 2017-10-11
- 2008-01-01
- 2010-04-01
- Katarzyna Okrasko, Carlos Marrodán Casas
- Katarzyna Okrasko Carlos Marrodan-Casas Barcelona Daniel Sempere antykwariusz
W mrocznej, niebezpiecznej i niespokojnej Barcelonie lat dwudziestych młody pisarz, żyjący obsesyjną i niemożliwą miłością, otrzymuje od tajemniczego wydawcy ofertę napisania książki, jakiej jeszcze nie było, w zamian za fortunę i, być może, coś więcej.
Z niezwykłą precyzją powieściopisarską i w charakterystycznym dlań, oszałamiającym stylu, autor "Cienia wiatru" ponownie przenosi nas do Barcelony Cmentarza Zapomnianych Książek, by obdarować niezwykłą intrygą, romansem i tragedią poprzez labirynt tajemnic, gdzie czar książek, namiętności i przyjaźni splatają się w mistrzowskiej opowieści.
- 31 430
- 11 114
- 8 980
- 2 609
Piękna historia, jak każda książka Carlosa Ruiza Zafóna. Właściwie ciąg dalszy bestsellera "Cień wiatru".
Pokaż mimo toMoja pierwsza książka Zafona.
Na początku nie było mi łatwo wejść w historię.
Im bliżej końca, tym trudniej było się oderwać od książki, ale pozostawiła mnie ze znakami zapytania, nie wiem czy nie była za długa.
Dam szansę innym książkom autora, bo momentami czytało się to naprawdę dobrze, w napięciu oczekując na dalszy rozwój sytiacji
Moja pierwsza książka Zafona.
Pokaż mimo toNa początku nie było mi łatwo wejść w historię.
Niestety tylko 4. Chyba nie potrafię docenić tak zachwalanej książki.
Niestety tylko 4. Chyba nie potrafię docenić tak zachwalanej książki.
Pokaż mimo toNigdy nie przypuszczałam, że książka ta będzie typowym ,,zabili go i uciekł''.
Miałam nadzieję, że będzie to dumny reprezentant literatury pięknej, okazuje się jednak, że fabuła opiera się na tym, że główny bohater odwiedza ,,znajomych'', którzy prędzej czy później dostają przysłowiową (lub nie przysłowiową) kulką w łeb. Całość można by zmieścić w 200 stronach (nie 600). Mam wrażenie, że głównym atutem powieści jest to, że ma miejsce w Barcelonie. Jestem niezmiernie zawiedziona, bo oczekiwałam czegoś niesamowitego po nazwisku Zafón, a dostałam tani dreszczowiec.
Nigdy nie przypuszczałam, że książka ta będzie typowym ,,zabili go i uciekł''.
więcej Pokaż mimo toMiałam nadzieję, że będzie to dumny reprezentant literatury pięknej, okazuje się jednak, że fabuła opiera się na tym, że główny bohater odwiedza ,,znajomych'', którzy prędzej czy później dostają przysłowiową (lub nie przysłowiową) kulką w łeb. Całość można by zmieścić w 200 stronach (nie 600)....
Opowieść - petarda, może odrobinę słabsza od części pierwszej.
Przewspaniały język, wciągająca fabuła i masa wątków. Ciężko było się oderwać.
Opowieść - petarda, może odrobinę słabsza od części pierwszej.
Pokaż mimo toPrzewspaniały język, wciągająca fabuła i masa wątków. Ciężko było się oderwać.
Książki Carlosa Ruiza Zafona wyróżniają się klimatem i wyjątkowym stylem pisania - w końcu był on mistrzem realizmu magicznego. "Cmentarz Zapomnianych Książek" to seria, w której wydarzenia, tajemnice i intrygi ujawniają się stopniowo i są w dużej mierze dawkowane. Zarówno "Cień Wiatru" jak i "Gra Anioła" powoli wprowadzają w swoje historie w taki sposób, aby czytelnik w pełni przesiąkł klimatem oraz wczuł się w bohaterów. Od połowy powieść zaczyna "łapać wiatr w żagle", a pod koniec maksymalnie zwiększa pęd wydarzeń. Ostatnie 150 stron to prawdziwy rollercoaster. "Gra Anioła" na szczęście mnie nie zawiodła i trzyma poziom. Może i trzeba dać jej czas na rozwinięcie, ale później potrafi zadziwić niejeden raz. Co prawda większą sympatią darzyłam bohaterów 1 tomu, ale historia chyba bardziej przemawia do mnie z tomu 2, dlatego ocena jest taka sama.
więcej Pokaż mimo toWzruszająca proza
Wzruszająca proza
Pokaż mimo toWspaniała opowieść. Czytałam ją z prawdziwą przyjemnością i żałuję, że już się skończyła.
Pokaż mimo toWybitne dzieło napisane wyjątkowym i przepięknym językiem. Historia niezwykla, wciągająca, do ostatnich stron pełna tajemniczości. Czyta się szybko. Książka na długo pozostaje w pamięci.
Pokaż mimo toOd razu zaznaczę, że moja opinia może być podyktowana tym, że to pierwsza książka tego autora, po jaką sięgnąłem i nie znam poprzedniej części, więc coś mogło mi umknąć. Czytając ją pojedynczo uważam, że to nie jest dobra powieść, ponieważ po pierwsze wiele wątków zostało zawieszonych bez rozwiązania, czyli chyba można powiedzieć, że wprowadzonych niepotrzebnie, po drugie, wątki fantastycznie według mnie nie współgrają z obyczajowymi i robi się przez to trochę mało poważnie, po trzecie pod koniec autor chyba na siłę chciał czymś czytelników zaskoczyć i co chwilę wprowadzał nowe mający chyba zaskoczyć zwroty akcji, pościgi i inne głupoty rodem z Dana Browna, co dla mnie jeszcze bardziej sprawiało, że książka stawała się jużz trchę groteskowa. Z drugiej strony nie mogę też powiedzieć, że jest zła, bo napisana jest dobrym językiem, ma solidne tło obyczajowe i ładne, ale nie za długie opisy i sporo niejednoznaczności w sylwetkach bohaterów, dzięki czemu stają się żywe i sprawiają wrażenia plastikowych. Podsumowując wypadło na 5/10.
Od razu zaznaczę, że moja opinia może być podyktowana tym, że to pierwsza książka tego autora, po jaką sięgnąłem i nie znam poprzedniej części, więc coś mogło mi umknąć. Czytając ją pojedynczo uważam, że to nie jest dobra powieść, ponieważ po pierwsze wiele wątków zostało zawieszonych bez rozwiązania, czyli chyba można powiedzieć, że wprowadzonych niepotrzebnie, po drugie,...
więcej Pokaż mimo to