Książę Mgły

Okładka książki Książę Mgły autorstwa Carlos Ruiz Zafón
Okładka książki Książę Mgły autorstwa Carlos Ruiz Zafón
Carlos Ruiz Zafón Wydawnictwo: Muza Cykl: Trylogia mgły (tom 1) literatura piękna
Trylogia mgły (tom 1)
El príncipe de la niebla
2022-05-26
2010-11-10
2006-01-01
Katarzyna Okrasko, Carlos Marrodán Casas
"Rodzina Carverów (trójka dzieci, Max, Alicja, Irina, i ich rodzice) przeprowadza się w roku 1943 do małej osady rybackiej, na wybrzeżu Atlantyku, by zamieszkać w domu, który niegdyś należał do rodziny Fleishmanów. Ich dziewięcioletni syn Jacob utonął w morzu. Od pierwszych dni dzieją się tutaj dziwne rzeczy (Max widzi nocą w ogrodzie clowna i dziwne posągi artystów cyrkowych),ale ważniejsze, że dzieci poznają kilkunastoletniego Rolanda, dzięki któremu mogą to i owo dowiedzieć się o miasteczku (np. historię zatopionego w wodach przybrzeżnych, pod koniec pierwszej wojny, okrętu ""Orfeusz"") i poznać dziadka Rolanda, latarnika Victora Kraya, który opowie im o złym czarowniku znanym jako Cain lub Książę Mgły, chętnie wyświadczającym usługi, ale nigdy za darmo. Coś, co dzieciom wydaje się jeszcze jedną miejscową legendą, szybko okazuje się zatrważającą prawdą.

""Musiało upłynąć wiele lat, by Max zdołał wreszcie zapomnieć owe letnie dni, podczas których odkrył, niemal przypadkiem, istnienie magii""."

Posłuchaj fragmentu
00:00 /00:00

Kup Książę Mgły w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Książę Mgły

Oceny książki Książę Mgły

OPINIE i DYSKUSJE o książce Książę Mgły

👍

👍

Książka która absolutnie oczarowała mnie swoją okładką. Jest przepiękna i zachęca do czytania, niestety sama treść już nie tak bardzo.

Przyznam, że czytając ją ciężko mi było skupić się na historii którą czytam. Miałam wrażenie, jakby niektóre wątki były zbyt rozwleczone przez co traciłam zainteresowanie, a po chwili książka znowu przyspieszała i byłam zagubiona.

Nie do końca wpadła w mój gust.

Nie do...

Książka poprawna. Akcja nie ciągnie się, bohaterowie zbudowani nieźle, język płynie, jak zwykle u Zafona znajdzie się trochę urokliwych cytatów, ale zaskoczenia nie ma, rozwiązanie przewidywalne. Dla młodego odbiorcy jednak może być fajnym doświadczeniem, bo mamy tu trochę mroku, trochę letniej przygody, trochę nienachalnej miłości, czy może raczej wakacyjnego zauroczenia, trochę odwagi zmieszanej z młodzieńczym buntem, rześkie morskie powietrze, pewną tajemnicę i złola do pokonania.

23948 użytkowników ma tytuł Książę Mgły na półkach głównych
6738 użytkowników ma tytuł Książę Mgły na półkach dodatkowych

Carlos Ruiz Zafón
Carlos Ruiz Zafón
Hiszpański pisarz. Z wykształcenia dziennikarz. Od 1993 mieszkał w Los Angeles, gdzie poświęcił się pisaniu scenariuszy filmowych i powieściopisarstwu. Wydał cztery książki dla młodzieży. Za pierwszą z nich, „El principe de la niebla” (Książę mgły) otrzymał nagrodę Edebé. Po kolejnych trzech („El palacio de la medianoche”, „Las luces de septiembre” i „Marina”) postanowił napisać powieść skierowaną do starszych czytelników. „La sombra del viento” (Cień wiatru),opublikowana w 2001, została przetłumaczona na ponad 30 języków i została opublikowana w 45 krajach. Książka zapoczątkowała cykl „Cmentarz Zapomnianych Książek”. Do swoich ulubionych autorów zaliczał Dostojewskiego, Tołstoja i Dickensa. Zmarł na raka jelita grubego w swoim mieszkaniu w Los Angeles. Miał 55 lat.

Posłaniec Markus Zusak
Posłaniec
Markus Zusak
Jak to jest być obojętnym i szarym? Czy warto dać sobie szansę na wyjście z cienia i życiowej nijakości, przeciętniactwa graniczącego z nieudacznictwem? Bez celu czy z celem? Iść do przodu czy pozostać w biernej egzystencji? Czy jest miejsce w codzienności na dobro? Ile może kosztować wysiłku i fizycznego bólu zmiana w życiu? Te z pozoru banalne i oczywiste pytania, i zapewne wiele innych, znajdą swoją odpowiedź w „Posłańcu” Zusak’a, książce która totalnie mnie zaskoczyła treścią i przekazem. Zupełnie spodziewałem się czegoś innego. Przeczytałem opis książki i nie wiedzieć czemu moje skojarzenia szły w kierunku sensacji dużą dozą emocji. Tymczasem otrzymałem opowieść o Edzie Kennedym, przegranym życiowo na samym starcie, pozbawionym perspektyw młodym chłopaku. Nieudaczniku przekonanym o swojej nijakości w czym utwierdza go środowisko w którym żyje, i jego bliscy, a zwłaszcza matka. Ed mieszka w jakiejś ruderze na przedmieściach ze starym psem mieszańcem wabiącym się Portier, z którym rozmawia, chodzi na spacery, dzieli się swoimi rozterkami i kawą. Ed kocha się, raczej bez wzajemności (ale to też mu nie przeszkadza) w Audrey, z którą spędza wolne chwile poza pracą. Czasem z nią i swoimi kumplami, równie przeciętnymi jak on sam, grają w karty. Nie jest w tym dobry. Ale w końcu czym jest…? Pracuje jako taksówkarz po sfałszowaniu daty swoich urodzin, ale w tym też nie jest zbyt dobry i chociaż jest wykorzystywany przez pracodawcę nie szuka niczego innego, jak również nie robi nic, aby zmienić coś w swoim życiu i wychynąć chociaż czubkiem nosa poza wszechobecną przeciętność. Wszystko to zmienia się podczas napadu na bank, którego jest mimowolnym świadkiem i podczas którego wbrew sobie, wiedziony impulsem tajemniczej siły czego będzie za chwilę żałował, przeciwstawia się napastnikom udaremniając im skuteczny napad. Ten nieprzemyślany odruch zmieni jego życie. Ale zanim się to stanie zostanie wplątany w grę. W grę w której stanie się posłańcem, i w którą będzie grał wbrew sobie, na przekór przeciętności swojej egzystencji, przełamując bariery własnej psychiki i doświadczając wewnętrznego a czasem i fizycznego bólu. Czekają go zadania, których sens i zakres musi się sam domyśleć, i co gorsza sam zrealizować. Adresy na kartach do gry, które dostaje, wskazują mu miejsce działania. Kto mu je wysyła i czemu właśnie jemu? Ed stawia czoło tej misji niosąc zmiany ludziom do których prowadzą go karty. Wyboista, bolesna i trudna to droga, która ostatecznie zmienia również Eda. Przyznam, że na początku poczułem rozczarowanie tą książką, w czym utwierdził mnie jeszcze lektor czytający głosem niemrawym, lekko posępnym, bez życia. Szybko jednak zrozumiałem, że lektor oddaje tak naprawdę naturę Eda, który jest narratorem. I dosyć szybko wsiąkłem w ten przeciętny świat Eda uczestnicząc w grze w której bierze udział. Grze dzięki której zmienił czyjeś życie ale też i siebie. Fajna fabuła, z ciekawymi i nieoczywistymi wątkami, budząca szereg emocji. Jest ciekawie, zajmująco i z przesłaniem. Może to przesłanie jest i banalne, ale na pewno prawdziwe, zmuszające do pewnej refleksji i odpowiedzi na pytania postawione na początku opinii, ale też i inne. Czy my w swego rodzaju przeciętności nie funkcjonujemy? Czy chociaż raz na jakiś czas zdarza nam się być tak jak Ed posłańcem czegoś dobrego? A nawet nie idąc górnolotnie w przesłania, wartą tą książkę przeczytać dla samej fabuły, a by zobaczyć jakie dziwne wyzwania podejmował Ed, jak każde z nich się dla niego skończyło i najważniejsze rozwiązać zagadkę kto i dlaczego "zmuszał" go do udziału w tej grze. I na koniec. W trakcie czytania o posłannictwie Eda miałem skojarzenie z okresu dzieciństwa kiedy co tydzień w niedzielę rano był program dla młodzieży „Niewidzialna ręka to także ty”. Ci z mojego pokolenia wiedzą o co chodzi, dla młodszych to będzie pewnie abstrakcja. Był to program inicjatywa zachęcająca aby bezinteresownie pomagać innym, którzy tej pomocy potrzebują. Wiele dzieciaków, w tym ja jarało się tym aby być niewidzialną ręką:)
Artur Bo - awatar Artur Bo
ocenił na91 miesiąc temu
Biała jak mleko, czerwona jak krew Alessandro D'Avenia
Biała jak mleko, czerwona jak krew
Alessandro D'Avenia
Uważam, że w życiu nie ma przypadków. Pewne rzeczy dzieją się z jakiegoś powodu, a inne nigdy nie mają miejsca. Kupiłam tę książkę na wyprzedaży miejskiej biblioteki za śmieszne pieniądze...2, maksymalnie 4 złote. Zaczynając czytać nigdy nie pomyślałabym, że za grosze otrzymałam czyste złoto. Gdybym w dwóch słowach miała powiedzieć czym jest "Biała jak mleko, czerwona jak krew", odpowiedziałabym, że przepisem na życie. Każda kartka jest drogowskazem, radą dobrego przyjaciela, która zmusza do spojrzenia na własne życie i powtarza "nie zmarnuj ani sekundy". Nie ma strony, która nie zawierałaby cennej uwagi i spostrzeżenia na temat świata. Pan D'Avenia ma niezwykły talent, bo pokazał rzeczywistość dokładnie taką jaką ona jest, używając do tego pięknych metafor barw i nawiązań do literatury. Dobrze czasem trafić na historię, która przypomni o wartości życia, czasu, miłości i relacji. Tak bardzo brakuje światu takich książek...książek pełnych nadziei i prawdy. Wydaje nam się, że jesteśmy wyjątkowi, ale tak naprawdę wszyscy jesteśmy książkami, które mają ten sam początek i koniec, różni nas tylko to co pomiędzy. Dawno już żadna książka nie doprowadziła mnie do łez, ale tej nie da się bez nich czytać. W odpowiednim momencie, płyną same. "To gasnące spojrzenie w jednej chwili pozwoliło mi zrozumieć, że ja mam wszystko, co ona właśnie traci". Myślę, że absolutnie każdy potrzebuje przeczytać tę historię.
nela36 - awatar nela36

Cytaty z książki Książę Mgły

Złych wspomnień nie musisz brać ze sobą. I bez tego będą cię prześladować.

Złych wspomnień nie musisz brać ze sobą. I bez tego będą cię prześladować.

Carlos Ruiz Zafón Książę Mgły Zobacz więcej

Dopiero z upływem lat zaczyna się dostrzegać pewne rzeczy. Teraz wiem na przykład, że życie dzieli się zasadniczo na trzy etapy. Najpierw człowiek nawet nie myśli o tym, że się starzeje, że czas płynie i że od pierwszej chwili, od samych narodzin, zmierzamy do wiadomego końca. Kiedy mija pierwsza młodość, wkraczamy w drugi okres i uświadamiamy sobie, jak kruche jest nasze życie. To, co z początku jest tylko bliżej nieokreślonym niepokojem, przebiera na sile, stając się wreszcie morzem wątpliwości i pytań, które towarzyszą nam przez resztę dni. I w końcu u kresu życia rozpoczyna się trzeci etap, okres pogodzenia się z rzeczywistością. Wówczas nie pozostaje nam nic innego, jak tylko zaakceptować naszą kondycję i czekać.

Rozwiń
Carlos Ruiz Zafón Książę Mgły Zobacz więcej

Pewne obrazy z dzieciństwa zostają w albumie pamięci wyryte niczym fotografie, niczym sceneria, do której człowiek zawsze wraca pamięcią, choćby upłynęło nie wiadomo jak wiele czasu.

Rozwiń