Dziewczyna, którą kochałeś
- literatura obyczajowa, romans
- Dziewczyna, którą kochałeś (tom 1)
- The Girl You Left Behind
- Między Słowami
- 2017-01-11
- 2017-01-11
- 2012-01-01
- Nina Dzierżawska
- Nina Dzierżawska
- Inne
Ten portret to moja ulubiona rzecz w całym domu. Właściwie na całym świecie. Przypomina mi o dziewczynie, którą kiedyś byłam. Która nie martwiła się na okrągło. I która potrafiła się bawić, po prostu… robiła różne rzeczy. O dziewczynie, którą chcę znów być.
W życiu Liv nic nie poszło zgodnie z planem. Zamiast cieszyć się miłością męża i myśleć o przyszłości, została sama. Jedyne, na co ma ochotę, to wejść pod kołdrę i już nigdy nie wyściubiać spod niej nosa. Wypić o jeden kieliszek wina za dużo i zapomnieć o mailach od komornika i mężczyźnie, który miał być spełnieniem marzeń, a zniknął bez słowa. Jedyne, co pomaga jej przetrwać, to portret dziewczyny, zaręczynowy prezent. Najcenniejsza rzecz, jaką ma.
Kiedy ktoś chce jej go odebrać, Liv zaczyna walczyć. O obraz i o siebie. Podobno można łamać zasady, jeśli się kocha…
Jojo Moyes to ulubiona autorka milionów czytelników, a jej pisarstwo jest światowym fenomenem wydawniczym. Wyrównała rekord należący do Harlana Cobena i Stephena Kinga – trzy jej książki znalazły się równocześnie na listach bestsellerów „New York Timesa”.
Powieści Moyes zostały przetłumaczone na 35 języków i rozeszły się w nakładzie ponad 9 milionów egzemplarzy.
Oficjalne recenzje
Bądźmy po prostu dwojgiem ludzi*
„Dziewczyna, którą kochałeś” to najnowsza powieść Jojo Moyes, czyli autorki głośnego tytułu „Zanim się pojawiłeś”. Było to moje pierwsze spotkanie z twórczością tej pisarki, więc mogłam jedynie bazować na opiniach krążących wokół drugiego z wymienionych tytułów. Nie będę ukrywać, że sprawiły one, iż sięgając po „Dziewczynę...” byłam nastawiona na powieść, w której wszystko kręci się wokół wątku miłosnego, nawet jeżeli to „wszystko” miało być tłem niebanalnym.
W „Dziewczynie, którą kochałeś” zostają przedstawione historie dwóch kobiet żyjących w zupełnie odmiennym czasie i okolicznościach. Sophie i jej siostra prowadzą hotel i restaurację w okupowanej podczas I wojny światowej Francji, wyczekując powrotu swoich mężów, którzy musieli stawić się na służbę w obronie kraju. Sophie otuchy dodaje jej portret, namalowany przez ukochanego mężczyznę na początku ich znajomości.
Liv, żyjąca współcześnie, jest młodą wdową po architekcie, której ze szczęściem przestało być po drodze w momencie śmierci jej męża – Davida. Kobieta ledwo wiąże koniec z końcem, wszystko w domu przypomina jej o ukochanym (nie tylko przez fakt, iż budynek jest jego projektem).. a długów i problemów końca nie widać. Ona również czerpie otuchę głównie z kontemplacji sztuki. W jej przypadku jest to prezent od męża – portret pewnej kobiety.
Co się wydarzy, jeżeli okaże się, że obraz przestanie dawać kobietom siłę, a przysporzy tylko więcej problemów?
Jak już wspomniałam na początku, najnowsza powieść Jojo Moyes klasyfikowana jest między innymi jako romans. Sięgnęłam po książkę świadoma tej kategoryzacji, jednakże w moim odczuciu wątki romantyczne nie są w niej najważniejsze. Owszem, fabuła bazuje na miłości, jednak obarczonej tęsknotą za nieobecnymi mężami.
W powieści „Dziewczyna, którą kochałeś” podoba mi się splecenie losu Sophii z życiem Liv. Jojo Moyes w subtelny sposób – znajdujący się dosłownie w tle codziennego funkcjonowania obu kobiet, połączyła je nicią nadziei oraz dawała siłę do walki w ciężkiej sytuacji.
Kobiety zmuszone są do samodzielności w ciężkim świecie – zarówno Sophie i jej siostra żyjące w okupowanym państwie, które bez pomocy mężczyzn musiały zapewnić bezpieczeństwo sobie oraz bliskim osobom, ale też Liv pozostawiona samotnie we współczesności, czasie bogatym we wszelkiego rodzaju rozrywki mogące pomóc „zasłonić” problemy.
Jest to powieść aktualna, właśnie ze względu na zwrócenie uwagi, iż nie wszystko da się schować do szafy. Warto zatrzymać się i przez chwilę zadumać nad „Dziewczyną, którą kochałeś”.
Katarzyna Irzyk
*Tytuł jest cytatem z tejże książki
- 4 567
- 3 561
- 1 086
Być może powtórzę się, pisząc poniższą opinię, ale cóż... powieści Jojo Moyes zachwycają mnie niezmiennie.
Biorąc do ręki książkę tej autorki, mam pewność, że będzie to nietuzinkowa historia, w której bohaterowie stają przed niełatwymi wyborami. Pisarka umiejętnie łączy teraźniejszość z przeszłością, wciąga w wykreowany świat coraz głębiej, sprawiając, że trudno oderwać się od lektury.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBiorąc do ręki książkę tej autorki, mam pewność, że będzie to nietuzinkowa historia, w której bohaterowie stają przed niełatwymi wyborami. Pisarka umiejętnie łączy teraźniejszość z przeszłością, wciąga w wykreowany świat coraz głębiej, sprawiając, że trudno oderwać...
Mam mieszane uczucia do tej książki bo z jednej strony była to smutno-gorzka historia a z drugiej piękna a jeszcze z trzeciej już nudna i naciągana. Nie była to kompletna strata czasu no ale to taki średniak w książkowej kwalifikacji.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCudowna ❤️
Cudowna ❤️
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDla fanów filmów o Bibliotekarzu. Ja uwielbiam i książkę i cykl z Noahem Wyle'm w roli tytułowej.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSama z siebie nie wybrałabym lektury o wojnie do poczytania dla przyjemności. Jakie było moje zdziwienie gdy wątek wojenny pochłonął mnie na całego i nie mogłam się doczekać jego kontynuacji.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCała historia dość wciągająca i jak wszystko tej autorki - bardzo przyjemnie się czyta.
Nudna, nie mogłam dotrwać do końca.
Nudna, nie mogłam dotrwać do końca.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNieczęsto zdarza mi się sięgać po obyczajówki. "Dziewczyna, którą kochałeś" trafiła w moje ręce w wyniku intuicyjnego impulsu, ulotnej myśli, iż może stanowić dla mnie interesującą odskocznię od kryminałów i publikacji popularnonaukowych.
Autorka, której nazwisko rozsławiła adaptacja filmowa "Zanim się pojawiłeś", wprawiła mnie w zachwyt. Język powieści to literacka uczta, splot dwóch przejmujących historii odległych w czasie prowadził mnie ścieżkami kontemplacyjnych uniesień. Postaci uzyskały moje przyzwolenie, by wdarły się do mojego życia, wzbudzając emocje, kreśląc poglądy. Krótko podsumowując, "Dziewczyna, którą kochałeś" to wzruszająca, ucząca, operująca erudycyjnie skrojonym językiem, z nakreśloną finezyjnie i z polotem fabułą książka, która zachęca do zapoznania się z pozostałym dorobkiem Jojo Moyes.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutorka, której nazwisko rozsławiła adaptacja filmowa "Zanim się pojawiłeś", wprawiła mnie w zachwyt. Język powieści to literacka uczta,...
Francja, pierwsza woja światowa i małe, okupowane przez Niemców miasteczko. Sofie wraz ze swoją siostrą starają się robić wszystko, aby utrzymać swoją rodzinę przy życiu. Codziennie, patrząc na obraz „Dziewczyny, którą kochałeś”, kobieta myśli o mężu, licząc na to, że pewnego dnia do niej wróci.
Londyn, obecnie, dom sławnego architekta. Liv po stracie męża ledwo wiąże koniec z końcem. Jedyną rzeczą, która trzyma ją przy życiu, jest obraz „Dziewczyny, którą kochałeś", który dostała od Davida w podróży poślubnej. Jednak życie nie jest łaskawe dla niej – pojawiają się potomkowie malarza, którzy pragną odzyskać obraz skradziony przed laty przez Niemców. Liv jednak nie chce go oddać i wkracza na drogę sądową.
Połączenie przeszłości i teraźniejszości, a także wątku romantycznego sprawia, że powieść Jojo Moyes zyskuje niezwykły charakter. Muszę przyznać się, że miałam kilka podejść do tej pozycji, jednak było warto. Historia Sophie oraz Liv, pokazuje z jakimi trudami życia muszą zmagać się kobiety, niezależnie od okresu, w którym żyły. Nie jest to łatwa książka, a w pewnych momentach mnie męczyła, lecz zakończenie było warte tej męki.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLondyn, obecnie, dom sławnego architekta. Liv po stracie męża ledwo wiąże...
Nowy tytuł autorki znanej z popularnych wyciskaczy łez. Pomyślałam, że i w tym wypadku będzie podobnie. Myliłam się. Książka opowiada historię zaginionego obrazu, którego zarówno dawniej, jak i dzisiaj właścicielkami były silne kobiety. Akcja dzieje się w czasach współczesnych, ale opowieść zaczyna się od genezy obrazu z czasów 1 wojny światowej. Miałam chrapkę na romans. Skończyło się tylko na zażyłej relacji głównej bohaterki z najbardziej niepożądanym bohaterem w tym czasie, ale to niestety nie było to. Styl autorki specjalnie wodzi czytelnika i sprowadza go zupełnie na inne tory myślenia, żeby za chwilę urwać lub pociągnąć w inną stronę. To nie jest lekka książka. Dużo w niej cierpienia, tęsknoty za ukochanym, rozczarowań, przemocy i nawiązań do obozów koncentracyjnych w Dachau. To bardzo bolesny i ciężki temat szczególnie w książce tego pokroju. Mimo zawiedzionych oczekiwań książka nawet mnie wciągnęła. Polecam do przemyśleń wszystkim tęskniącym za swoimi ukochanymi. POLECAM
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeden obraz, dwie związane z nim kobiety. Nie powinien zatem przysporzyć zbyt wiele problemów, prawda?
Gdy Francja zostaje okupowana przez Nazistów, życie Sophie zmienia się diametralnie. Jej mąż wyjeżdża na front, a ona zostaje sama z rodzeństwem i restauracją, którą trzeba zarządzać. Na domiar złego, niemiecki komendant postanawia, że jego żołnierze będą jedli wystawne posiłki właśnie tam...
Znajomość Francuzki i Niemca została opisana bardzo przemyślanie. Autorka nie posiliła się na zbędne romantyzowanie jej czy spłycenie. Przemyślenia Sophii odnośnie komendanta są ludzkie, kobiece i rozsądne, dzięki czemu nie odnosiło się wrażenia, że będzie to kolejna ckliwa opowieść romantyczna. Wręcz przeciwnie, kolejne kartki przerzucałam z niecierpliwością, jakbym miała do czynienia z thrillerem.
I w momencie, gdy akcja nabrała największego tempa, retrospekcje wojenne zostały przerwane, a autorka zaczęła opisywać życie innej bohaterki, Liv, która otrzymała w prezencie od męża obraz z wizerunkiem Sophii...
Muszę się przyznać, że nie doczytałam drugiej części książki, bo po tak fascynujących rozdziałach z czasów z II WŚ, rozdziały o Liv były dla mnie nudne. Monotonne, bez polotu i nieciekawe. Przekartkowałam resztę książki, by zaznajomić się z tym, co "mniej więcej" się działo i przeszłam od razu do ostatniego rozdziału, w którym mogliśmy poznać zakończenie historii Sophie.
Ciężko mi jednolicie ocenić tę książkę, ale myślę, że dla samej pierwszej części warto po nią sięgnąć.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGdy Francja zostaje okupowana przez Nazistów, życie Sophie zmienia się diametralnie. Jej mąż wyjeżdża na front, a ona zostaje sama z rodzeństwem i restauracją, którą trzeba zarządzać. Na domiar złego, niemiecki komendant postanawia, że jego żołnierze będą jedli wystawne...