Do końca moich dni

Okładka książki Do końca moich dni
Anna Rybakiewicz Wydawnictwo: Filia powieść historyczna
powieść historyczna
2024-01-24
2024-01-24

Kup Do końca moich dni w ulubionej księgarnii

Oceny książki Do końca moich dni

OPINIE i DYSKUSJE o książce Do końca moich dni

"Do końca moich dni" to całkiem zgrabnie napisana historia o losach Apolonii na Syberii, która – mimo ciężkiego tematu – wchodzi nadspodziewanie lekko. Nie jest to może emocjonalny walec, który zostawi Cię w rozsypce, ale jako życiowa opowieść o przetrwaniu i trudnych miłościach sprawdza się naprawdę w porządku.

Sięgnąłem po tę książkę, ponieważ podoba mi się pióro pani Rybakiewicz, ale ta książka mi się mniej podobała. Jest piękna miłość szlachcianki i parobka. Potem wybucha wojna, agresja ZSRR na Polskę. Zsyłka na Sybir.

Nie polubiłem bohaterki Apolonii Dobkowskiej. Tak szczerze zakochana w Jurku ogrodniku, a pozwala sobie na to, aby dopuścić do siebie innego mężczyznę, a dodatku wroga Polski. Obywatela Związku Radzieckiego.
Mówi się, na miłość nie ma rady, ale jeśli już ktoś kogoś szczerze kocha, to inny mężczyzna nie powinien się liczyć. Rozłąka w czasie wojny to nie powód, by przestać szukać i się poddać. Trzeba działać do skutku, aby co los rozłączył, ponownie połączyć.

Po latach Pola, też jakby podmieniona. Nie ten sam człowiek. Jej decyzje też mi się nie podobają. Przecież powinno się liczyć, to, że ludzie mają siebie. Powinno się patrzeć przez pryzmat, ile mogą sobie zaoferować, nie na straty. Majątek to nie wszystko. Mieć bliską osobę to jest coś!

Wplątany wątek wojenny, zsyłka w głąb ZSRR, ale mnie ta historia nie urzekła.

Jestem rozczarowany, lubię co jakiś czas wrócić do takiej tematyki, niestety tu, mam wrażenie, wiele rzeczy zostało potraktowanych "po łebkach"
Wojny nie widać, nie czuć, prawdziwego oddania dramatu tamtych ludzi też.
Jest za to irracjonalna miłość, która wzięła się praktycznie z niczego.
Sam pobyt bohaterów na Syberii to 1/3 książki, w samym jej środku.
Potencjał był.

Wojny nie widać, nie czuć, prawdziwego oddania dramatu tamtych ludzi też.
Jest za to irracjonalna miłość, która wzięła się praktycznie z niczego.
Sam pobyt bohaterów na Syberii to 1/3 książki, w samym jej środku.
Potencjał...

2473 użytkowników ma tytuł Do końca moich dni na półkach głównych
365 użytkowników ma tytuł Do końca moich dni na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Do końca moich dni

Anna Rybakiewicz
Anna Rybakiewicz
autorka bestsellerowych powieści obyczajowych, radczyni prawna. Absolwentka Wydziału Prawa Uniwersytetu w Białymstoku. Prywatnie szczęśliwa żona i mama. Lubi żyć w zgodzie z naturą i nie stroni od nowych wyzwań. Niepoprawna romantyczka, która uwielbia słuchać ludzkich historii. Debiutowała w 2023 roku powieścią Lekarka nazistów, która przez wiele tygodni była jedną z najlepiej sprzedających się książek w Polsce. Od debiutu każda jej kolejna powieść staje się bestsellerem

Cytaty z książki Do końca moich dni