Przez niego zginę

- 2016-08-24
- 2016-08-24
- 2016-02-02
- Katarzyna Agnieszka Dyrek
Dwudziestoośmioletnia Maggie Sparkes przyjeżdża do Nowego Jorku, by spakować rzeczy przyjaciółki, która popełniła samobójstwo. Policja zgromadziła mocne dowody. Twierdzą, że Celine połknęła całe opakowanie środków psychotropowych, popiła je wódką i już się nie obudziła. W szkatułce ukrytej w mieszkaniu przyjaciółki Maggie odkrywa jednak coś, co stawia wiele niewygodnych pytań. Musi dowiedzieć się czegoś o tajemniczym mężczyźnie, którego Celine kochała, chociaż miał stać się przyczyną jej zguby.
Szukając informacji, Maggie odkrywa nieznane fakty z prywatnego życia przyjaciółki. Przypadkowo stawia się także na celowniku mordercy, który nie cofnie się przed niczym, by jego zbrodnie nie wyszły na jaw.
Ten mężczyzna był moim zbawieniem. Teraz przez niego zginę.
Ten mężczyzna był moim zbawieniem. Teraz przez niego zginę.
Kup Przez niego zginę w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Przez niego zginę
3570 użytkowników ma tytuł Przez niego zginę na półkach głównych- Chcę przeczytać 1 817
- Przeczytane 1 718
- 2018 31
- E-book 27
- 2019 22
- 2017 20
- Ebook 16

OPINIE i DYSKUSJE o książce Przez niego zginę
Fajna ,ciekawa w wątkiem kryminalnym .
Fajna ,ciekawa w wątkiem kryminalnym .
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLekka
Lekka
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to“Ten mężczyzna był moim zbawieniem. Teraz przez niego zginę”
Dwudziestoośmioletnia Maggie Sparkes jest dziedziczką Sparkes Energy, która na co dzień przebywa w Afryce, gdzie w ramach swojej organizacji charytatywnej Zjednoczone Wioski, która jest ukierunkowana na budowanie samowystarczalnych wiosek. Niestety niedawno otrzymała bardzo smutny telefon, przez który obecnie jest w Nowym Jorku, gdzie ma spakować rzeczy przyjaciółki, która popełniła samobójstwo. Im dłużej dziewczyna przebywa w mieszkaniu przyjaciółki tym bardziej zaczynają budzić się u niej wątpliwości. Maggie nie wierzy w to, że Celine popełniła samobójstwo. Niestety innego zdania jest policja, która twierdzi, Celine połknęła całe opakowanie środków psychotropowych, popiła je wódką i już się nie obudziła.
W szkatułce ukrytej w mieszkaniu przyjaciółki Maggie odkrywa jednak coś, co stawia wiele niewygodnych pytań. Dziewczyna jest zdeterminowana by dowiedzieć się czegoś o tajemniczym mężczyźnie, którego Celine kochała, chociaż miał stać się przyczyną jej zguby. Dodatkowo szukając informacji, Maggie odkrywa nieznane fakty z prywatnego życia przyjaciółki, jak również za sprawą pamiętników dowiaduje się co tak naprawdę myślała o niej przyjaciółka…
Czy Maggie odkryje co tak naprawdę było przyczyną śmierci przyjaciółki? Co takiego Celine przed nią ukrywała?
Mimo wielu różnych opinii mnie osobiście książka wciągnęła już od pierwszych stron i trudno było się od niej oderwać. Ciekawa fabuła z świetnie wykreowanymi bohaterami. Oprócz głównej bohaterki zdecydowanie uwagę przyciąga starsza pani, sąsiadka Celine - Ruby, która będąc autorką wielu kryminałów, okazuje się bardzo pomocna. Fabuła odkrywana stopniowo, dzięki pamiętnikom poznajemy przeszłość dziewczyny i możemy toczyć teorie na temat mordercy.
Mimo dużej ilości stron książka jest bardzo wciągająca i nawet się tego nie odczuwa.
Po książkę sięgnęłam zachęcona opisem. Niestety nie można jej nigdzie dostać w wersji papierowej ani nie ma jej na Legimi więc trzeba było się przejść do biblioteki, ale warto było. Jest to moje pierwsze spotkanie z autorką i chętnie sięgnę po inne jej książki.
“Ten mężczyzna był moim zbawieniem. Teraz przez niego zginę”
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDwudziestoośmioletnia Maggie Sparkes jest dziedziczką Sparkes Energy, która na co dzień przebywa w Afryce, gdzie w ramach swojej organizacji charytatywnej Zjednoczone Wioski, która jest ukierunkowana na budowanie samowystarczalnych wiosek. Niestety niedawno otrzymała bardzo smutny telefon, przez który obecnie...
Książka bardzo dobra, ciekawa i pełna zwrotów akcji. Pomimo dość pokaźnych rozmiarów czyta się bardzo szybko. Szczerze polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to📖🐲
Ufff. No wiadomo, jest to typowe czytadełko, więc nie ma się co spodziewać fajerwerków, ale od momentu pojawienia się chińskiej wazy za miliony na wyprzedaży garażowej intryga skręca w stronę absurdu, bo nagle autorka próbuje nas przekonać, że jej plot twist w obecnym kształcie jest prawdopodobny psychologicznie. Niestety nie jest, a zrobienie tego w ten sposób jest marną próbą ukrycia od początku oczywistego sprawcy.
No to proszę, konkretne zarzuty wraz ze SPOJLERAMI:
- Maggie jako biała zbawicielka. Po co? Żebyśmy bardziej lubili pannę dziedziczkę?
- książka jest zdecydowanie za długa i widać, że autorka lubi pisać o nieistotnych pierdołach typowych dla obyczajówek
- wątek chińskiej wazy to całkowity eye-roll, który niepotrzebnie wydłuża lekturę, bo nikt przy zdrowych zmysłach nie kradnie czegoś, co tak ciężko byłoby potem cichaczem sprzedać bez wystawienia siebie władzom
- tłumaczenie wyborów życiowych Celine przymusem i sytuacją podbramkową przy tak bogatej przyjaciółce moim zdaniem nie trzyma się kupy. Co innego, gdyby się o coś mocno pokłóciły i aktualnie nie miały kontaktu, to może bym jakoś uwierzyła, że ktoś woli być prostytutką zamiast poprosić znajomą o kasę. Bez tego jak dla mnie ten wątek jest bzdurny.
- Grady jak na podglądacza zadziwiająco łatwo osiąga satysfakcję seksualną w trakcie zwykłego stosunku. To nie powinno tak być. Moim zdaniem cały ten wątek płacenia Celine za seks z nim samym jest bez sensu. Powinien jej płacić za seks z innymi w jej mieszkaniu z kamerką, bo z tego czerpią satysfakcję podglądacze (helloł były jeszcze dwie inne takie dziewczyny). Szantaże na boku wszystkich klientów Celine byłyby wtedy uzasadnione i byłoby przynajmniej kilku podejrzanych więcej.
- Jace jako nieświadoma ofiara, która myśli, że po prostu spotyka się z dziewczyną, a potem w wyniku szantażu dowiaduje się, że jest po prostu klientem mógłby być na tyle wściekły, żeby chcieć ją zabić, ale w obecnym kształcie fabuły chyba większym zagrożeniem był dla niego Grady z kopią tego nagrania. Więc po co zabijać tylko Celine a nie usunąć z drogi także Grady'ego? Bo Grady obiecał Celine, ze tego nie upubliczni, a jak wiadomo jego słowo droższe od pieniędzy? Buhahaha!!! Jace jest ponoć taki inteligentny i zamiast upozorować kolejne samobójstwo — tym razem Gradego po śmierci jego ostatniej obsesji, czeka nie wiadomo na co?
- Cudowne uwolnienie Maggie z chatki w górach przez przypadkowo przejeżdżającą parę staruszków pominę życzliwym milczeniem.
Do pewnego momentu czytało mi się to w miarę łatwo i przyjemnie, ale potem zaczęłam się złościć nielogicznością tego wszystkiego i to drastycznie obniżyło moją ocenę tej książki. Jeżeli potraficie zignorować te dziury w logice, to książka może się Wam spodobać.
📖🐲
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUfff. No wiadomo, jest to typowe czytadełko, więc nie ma się co spodziewać fajerwerków, ale od momentu pojawienia się chińskiej wazy za miliony na wyprzedaży garażowej intryga skręca w stronę absurdu, bo nagle autorka próbuje nas przekonać, że jej plot twist w obecnym kształcie jest prawdopodobny psychologicznie. Niestety nie jest, a zrobienie tego w ten sposób jest...
Trochę słabsza od innych tej autorki, ale wciąga.
Trochę słabsza od innych tej autorki, ale wciąga.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawy twist na końcu. Polecam na jesienne wieczory.
Ciekawy twist na końcu. Polecam na jesienne wieczory.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Przez niego zginę" W pierwszej chwili wydawała się mi być zwykłym erotykiem z wątkiem kryminalnym. Jednak szybko okazało się, że jest inaczej. Wręcz odwrotnie. Maggie przyjechała do Nowego Jorku by uporządkować rzeczy po przyjaciółce, która popełniła samobójstwo. Jednak nie daje wiary tej teorii. Jest przekonana, że za tym kryje się coś więcej. I decyduje się odkryć co tak naprawdę wydarzyło się. W trakcie śledztwa wychodzą na jaw głęboko skrywane tajemnice a sama Maggie nie wie, komu może zaufać.
Maggie jest osobą, która dobrze wiesz, czego chce od życia. A w tej chwili chce dowiedzieć się co doprowadziło do śmierci przyjaciółki. I nie poddaje się, mimo że wszystko wydaje się sprzysięgnąć przeciwko niej. Szczerze mówiąc nie wiem czy żywię do niej sympatię. Podejrzewam, że raczej w realu nie przypadła by mi do gustu. Mimo to podziwiam ją za upór i poświęcenie.
Przez większość czasu wyczuwalna jest atmosfera paranoi. Każda z postaci zdaje się skrywać jakąś tajemnicę. Nie wiadomo komu można wierzyć.
Powieść bardzo szybko się czyta, zawiła intryga wciąga, nie pozwala oderwać się. Na pewno przypadnie Wam do gustu. Idealnie sprawdzi się jako lektura na letni wieczór.
"Przez niego zginę" W pierwszej chwili wydawała się mi być zwykłym erotykiem z wątkiem kryminalnym. Jednak szybko okazało się, że jest inaczej. Wręcz odwrotnie. Maggie przyjechała do Nowego Jorku by uporządkować rzeczy po przyjaciółce, która popełniła samobójstwo. Jednak nie daje wiary tej teorii. Jest przekonana, że za tym kryje się coś więcej. I decyduje się odkryć co tak...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo przyjemna i wciągająca książka.
Bardzo przyjemna i wciągająca książka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzyznam, że w pewnym momencie ta książka zaczęła mnie irytować.
Wydawała się zbyt sztampowa i oczywista, bazująca na sprawdzonych schematach.
A jednak kolejne strony przekonały mnie, że polecenie jej przez moją Kochaną Przyjaciółkę było uzasadnione.
Maggie przylatuje z Afryki do Nowego Jorku z powodu samobójstwa najlepszej przyjaciółki. Na miejscu coś zaczyna jednak budzić jej wątpliwości.
Czy aby na pewno było to samobójstwo ?
Znają się z Celine od dziecka i nigdy nie podejrzewałaby przyjaciółki o tak destruktywne zachowanie.
Maggie rozpoczyna swoje własne śledztwo.
Oczywiście, już sama tematyka powieści sprawia, że od pewnych schematów uciec nie sposób, ale autorka potrafiła sobie z tym poradzić serwując dość zaskakującą końcówkę.
Dobry język, niezły styl, dobre charakterystyki postaci, barwne opisy to bezsprzecznie cechy powieści K.A. Tucker.
Niektóre zachowania Maggie mogły budzić lekką irytację, ale w końcu któż z nas nie jest bez wad.
Warto przeczytać.
7/10.
Przyznam, że w pewnym momencie ta książka zaczęła mnie irytować.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWydawała się zbyt sztampowa i oczywista, bazująca na sprawdzonych schematach.