Amerykańscy bogowie

2002-01-01
2003-01-01
Paulina Braiter-Ziemkiewicz
Tagi:
miłość podróż USA śledztwo tajemnica wypadek samochodowy zabójstwo

Patronaty LC

Książki autora

Okładka książki Uniwersum DC według Neila Gaimana Neil Gaiman, Alan Grant, Mark Verheiden
Uniwersum DC w... Neil Gaiman, Alan G...
Okładka książki Księga Cmentarna - tom 1 Neil Gaiman, Scott Hampton, Tony Harris, Kevin Nowlan, P. Craig Russell, Stephen B. Scott, Galen Showman, Jill Thompson
Księga Cmentar... Neil Gaiman, Scott ...

Nowe się rozpycha. Próbuje wygryź stare. Zajmuje coraz więcej miejsca w umysłach ludzi... W opowieści, w której tradycja i postęp walcząc ze sobą wywołując wielką burzę w świecie, pojawia się Cień. Człowiek, były więzień. Wyrusza w podróż z Panem Wednesday'em. Dziwną podróż, pełną spotkań z jeszcze dziwniejszymi postaciami. Razem postarają się rozwikłać morderstwa dokonywane zimą w pewnym amerykańskim miasteczku.

Neil Gaiman w swojej powieści porusza temat przemijania wartości, religii i wierzeń. Pełno tu rozważań o pasji, miłości i śmierci, ale także o zwykłych codziennych problemach i wątpliwościach, które dotykają każdego człowieka.

Nie ma tu brawurowych pościgów, wybuchów. Są za to amerykańskie małe miasteczka, starzy bogowie, którzy szukają dla siebie nowego miejsca... Kunsztowne połączenie mitologii, legend i baśni ze współczesnym światem i jego dylematami.

Niech Was nie odstrasza tło przepełnione wierzeniami i symbolami. Kto ciekawy, to podąży i za nim. Dla mniej ciekawskich będzie to dobra powieść o podejmowanych decyzjach i ich wpływie na nasze życie. Jeśli dacie się wciągnąć opowieści... pokochacie pióro Gaimana.

Ta książka to całkiem przyjemna, współczesna baśń. Jej akcja rozgrywa się niby współcześnie, jednak mimo to dużo w niej magii i fantazji. Poznajemy zbankrutowanych bogów pochodzących z różnych rejonów świata, z różnych religii i wierzeń, żyjących obecnie w USA, które nie są podobno dobrym miejscem do życia dla bogów. Podążamy za losami Cienia, który jest głównym bohaterem, i który od samego początku wydaje się być kimś więcej niż naprawdę jest. Kiedyś zacząłem oglądać serial nakręcony na podstawie tej książki, jednak nie był on dla mnie zbyt strawny. To co jednak jest zbyt naciągane na ekranie, potrafi się całkiem dobrze obronić w książce. Tak było i w tym przypadku, może to dlatego, że czytając używamy naszej własnej wyobraźni a nie gotowych obrazków namalowanych przez kogoś. Ogólnie książka jest bardzo interesująca i moim zdaniem jest warta przeczytania.

Książka, która potrafi mnie przenieść w inny świat i sprawić, że zapominam o rzeczywistości to dla mnie dobra książka. Amerykanscy bogowie to właśnie taka powieść, pełna magii i fantazji.
Cień wychodzi z więzienia, marzy o spokojnym życiu u boku ukochanej żony Laury. Jednak marzenia jak często bywa rozmijają się z życiem. Jego żona ginie w wypadku samochodowym, a on zatrudnia się u dziwnego starszego mężczyzny. I wtedy dla Cienia zaczyna się przygoda.
Książka jest jak sen, w którym wszystko jest możliwe, spotykamy bogów żyjących pośród ludzi, bogów dawnych i współczesnych. Razem z Cieniem i jego pracodawcą wędrujemy po Ameryce.
To magiczna wędrówka i magiczna książka.

Zdecydowanym plusem tej książki jest barwnie zarysowany świat i ciekawe koncepty, jakie są przez nią sugerowane. Należy jednak uzbroić się w cierpliwość - historia tli się bardzo powoli (z wyjątkiem ostatniej 1/4 książki),a spod pióra Gaimana wychodzą zawiłe, często nadmiernie skomplikowane zdania, za którymi z ciężko nadążyć, im dłużej czyta się książkę w jednym ciągu (zwłaszcza jeśli czyta się ją w swoim drugim języku :p).

Ciężko oceniać książkę której nie dałem rady skończyć. Początek rewelacja. Spodziewam się czegoś wyjątkowego i nagle wszystko się sypie w 1/3 Chaotyczne historię chwilami dość ciekawie przedstawiane połączone z bohaterami ( Cieniem i Panem Środa ) którzy zaczynają irytować. W pewnym momencie nawet zapowiadane niesamowite zakończenie nie pozwoliło dotrwać do końca. Kto co lubi. Książka banalna i bez żadnej duszy a przecież była nadzieję że stanie się czymś górnolotnym.

Oddzielając książkę od autora to była naprawdę dobra, niezbyt wartka zabawa. Idealna książka jeśli masz za sobą kilka cięższych lektur. Bardzo satysfakcjonujące zakończenie - czytałem dosłownie kilka dni a pozostawiło ono we mnie sporo sentymentu.

No cóż. Gaimana się kocha albo nienawidzi co widać po opiniach pod tą książką.
Ja kocham Gaimana. Książka super. Myślałam, że będzie trochę więcej mitologii skoro Cień mało wie, że może ktoś mu wytłumaczy, no ale nie. Dla mnie to nawet lepiej, bo sama mogę to sprawdzić i zatracić się w tych informacjach.
Kocham Wednesday'a, Czarnoboga.
Serial obejrzałam przed przeczytaniem książki. Serial poszedł trochę inną drogą mimo to uwielbiam oba, i książkę i film. Szkoda, że serial skończył się w takim miejscu w jakim się skończył. Teraz jestem jeszcze bardziej ciekawa jak by się tam to potoczyło.
Gaiman ma całą głowę świetnych pomysłów. I zaskakuje i wkurza i irytuje ale to jest SUPER!

No cóż. Gaimana się kocha albo nienawidzi co widać po opiniach pod tą książką.
Kocham Wednesday'a, Czarnoboga.
Serial obejrzałam przed przeczytaniem...

"Amerykańscy Bogowie" autorstwa Neila Gaimana to książka, która mimo swojego rozgłosu i rzeszy fanów, nie zdołała sprostać moim oczekiwaniom. Przyciągnęła mnie obietnica epickiej opowieści łączącej elementy mitologii z nowoczesnym społeczeństwem, jednak efekt końcowy pozostawia wiele do życzenia.

Przede wszystkim, fabuła jest rozwleczona i momentami chaotyczna. Gaiman wprowadza zbyt wiele wątków pobocznych, które nie zawsze wnoszą coś istotnego do głównej historii. Często miałem wrażenie, że autor gubi się w swojej własnej narracji, co sprawia, że książka staje się nużąca i trudna do śledzenia.

Bohaterowie również nie wzbudzają sympatii. Cień, główny protagonista, jest postacią nijaką i bez wyrazu. Jego bierna postawa sprawia, że trudno z nim sympatyzować czy się z nim utożsamić. Brakuje mu głębi, co czyni go jednowymiarowym i mało interesującym.

Styl pisania Gaimana, chociaż momentami poetycki, często ociera się o pretensjonalność. Opisy są przesadnie rozbudowane, a dialogi nie zawsze naturalne. Zamiast angażować czytelnika, niejednokrotnie odciągają go od głównej fabuły.

Wreszcie, zakończenie książki pozostawia wiele do życzenia. Mimo długiej i meandrującej fabuły, kulminacja jest rozczarowująca i wydaje się wymuszona. Zamiast satysfakcjonującego zamknięcia, czytelnik otrzymuje niejasne i niesatysfakcjonujące zakończenie, które pozostawia więcej pytań niż odpowiedzi.

Podsumowując, "Amerykańscy Bogowie" to powieść, która miała ogromny potencjał, ale nie zdołała go w pełni wykorzystać. Rozwlekła fabuła, nijacy bohaterowie i pretensjonalny styl sprawiają, że książka jest trudna do polecenia. Dla wielu może to być lektura rozczarowująca i nużąca, mimo obiecującego konceptu.

Przede wszystkim, fabuła jest rozwleczona i momentami chaotyczna. Gaiman...

Dostajemy mało bogów (mimo sporej ich liczby w pewnych momentach) i mało Ameryki, za to zapisanych stron aż w nadmiarze. Potencjał świata przedstawionego ulatuje przez liczne dziury realizacyjne, dało się lepiej, dało się krócej. Książka, która nie jest wybitnie zła, ale którą ostatecznie ciężko polecić.

Książkę przeczytałam dwa lata po obejrzeniu serialu. Serial zrobił na mnie bardzo duże wrażenie. Książka okazała się wybitna. Mieszanka fantastyki, mistyki, kryminału i czarnego humoru to ładunek w sam raz dla mnie

• Przeczytane
  • Chcę przeczytać