Ubik
- 2013-07-16
- 1975-01-01
- 2017-09-14
- Michał Ronikier
- fantastyka dick klasyka philip k. dick
„Nudzą cię standardowe powieści science fiction? Masz dość inwazji kosmitów, wykoncypowanych światów i żołnierzy kosmosu? Oto »Ubik«, książka inna niż wszystkie, używana zgodnie z instrukcją zapewni pełnię doznań estetycznych i metafizycznych, będąc przy tym źródłem dobrej zabawy”.
- z przedmowy Łukasza Orbitowskiego
„Wewnątrz świata rażonego obłędem… normalność zachowują już tylko ludzie. Dick poddaje ich więc ciśnieniu przeraźliwej próby i w jego fantastycznym eksperymencie niefantastyczna pozostaje tylko psychologia bohaterów. Walczą oni do końca, stoicko i zajadle, z nacierającym zewsząd chaosem, którego źródła są właściwie niedocieczone… Osobliwości Dickowych światów biorą się zwłaszcza stąd, że dogłębnemu rozszczepieniu i powieleniu ulega w nich – jawa… Końcowy efekt jest zawsze taki sam: rozróżnienie między jawą a zwidem okazuje się niemożliwością. Strona techniczna tego zjawiska jest niezbyt istotna… Rzecz w tym, że świat ów… stwarza praktyczne dylematy, znane tylko teoretycznym spekulacjom filozofii. Jest to świat, w którym filozofia schodzi niejako na ulicę…”
– z posłowia Stanisława Lema, do pierwszego polskiego wydania „Ubika”
Oficjalne recenzje
Książka inna niż wszystkie
Noty na tylnych stronach okładek czy obwolut zwykle obiecują wiele. Każda powieść zapowiadana jest niczym „wydarzenie literackie”, „przełomowe dzieło” czy „niestandardowa porcja rozrywki”. Zwykle więcej w tych słowach marketingu niż odzwierciedlenia stanu faktycznego, nie zdziwię się więc, jeśli czytelnicy zwykli do tych szumnych deklaracji podchodzić z dystansem i niedowierzaniem. Tym razem można jednak w pełni zaufać wydawnictwu Rebis, które określając „Ubika” mianem „książki innej niż wszystkie”, nie minęło się z prawdą ani o jotę.
Akcja jednej z najsłynniejszych powieści Philipa K. Dicka toczy się w roku 1992 i przedstawia świat, w którym postęp techniczny dokonał się o wiele szybciej niż w znanej nam rzeczywistości. Międzyplanetarna ekspansja doprowadziła do utworzenia licznych kolonii, a na podróż w kosmos może pozwolić sobie nie tylko milioner. Zarówno szarzy zjadacze chleba, jak i prezesi wpływowych korporacji nierzadko korzystają z usług telepatów i jasnowidzów bądź też zatrudniają inercjałów – osoby, które potrafią blokować „psioniczne” zdolności innych. Ludzkie życie zaś niekoniecznie kończy się śmiercią, istnieje jeszcze faza pół-życia, w której można komunikować się z bliskimi.
Śledzimy losy grupy inercjałów podczas intratnego zlecenia. Skąd jednak możemy mieć pewność, co tak naprawdę wydarzyło się w świecie, w którym da się wpływać na przeszłość i przyszłość, a żywych tak łatwo pomylić ze zmarłymi? Jak dowiadujemy się z przedmowy, niektóre ze scen i pomysłów przedstawionych w „Ubiku” zawdzięczamy eksperymentom autora ze środkami psychoaktywnymi, między innymi LSD czy amfetaminą. Nie jest trudno w to uwierzyć, kiedy czas opuszcza przynależne mu ramy i swobodnie dryfuje między alternatywami rzeczywistościami, a drzwi mieszkania wdają się w słowną utarczkę z bohaterem.
Innym aspektem wyróżniającym „Ubika” spośród powieści science fiction jest nastrój, jaki książka wywołuje u odbiorcy, zmieniający się wraz z kolejnymi rozdziałami. Początki powieści potrafią wzbudzić uśmiech na twarzy czytelnika, kiedy sprzęty gospodarstwa domowego domagają się drobnej opłaty od spłukanego protagonisty. Gdy akcja posuwa się do przodu, atmosfera stopniowo gęstnieje, do tego stopnia, że pod koniec dreszcz niepewności raz po raz przemyka po plecach, a wszechobecny strach i niepewność udzielają się nie tylko bohaterom.
Pochwalić należy też fakt, że pomimo posiadania drugiego, czy nawet trzeciego dna, pomimo filozoficznych rozterek i egzystencjalnych dylematów bohaterów, „Ubik” wciąż pozostaje wciągającą i trzymającą w napięciu powieścią, którą pochłania się jednym tchem. Niewielu autorów potrafi utrzymać ten balans równie zręcznie co Dick, u którego dzieło ambitne nigdy nie wiąże się z powiewami nudy czy nachalnie wtłaczanymi do głów odbiorców „prawdami”.
„Ubik” uczy, że nigdy nie można mieć pewności, co jest rzeczywiste, co jest przeszłością, co się naprawdę wydarzyło, zaś Philip K. Dick z równą łatwością miesza w głowach bohaterów i czytelników. I choć bezpośrednio po zakończeniu lektury inaczej patrzy się na świat, a perspektywa snu nie wydaje się tak kusząca, jak niegdyś, jest to bez wątpienia jedna z tych książek, których nieprzeczytanie będzie poważnym błędem i dużą stratą.
Marta Weronika Najman
- 8 197
- 4 454
- 1 761
Ocenić te książkę na mniej niż 7 to świadectwo jej niezrozumienia . Jedyny jej minus to długość. Chciałbym dłużej posiedzieć w tym świecie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie wiem o co chodzi, że znowu mi zjada jakieś recenzje z przeszłości, jestem dość przekonany że recenzowałem tą książkę...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKlasyka fantastyki!
Klasyka fantastyki!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUbik to książka, która z początkowo standardowej, choć oryginalnej opowieści zmienia się w szaloną karuzelę fabularną, za którą czasem naprawdę trudno nadążyć. Gdy tylko uda nam się już pojąć istnienie inercjałów i innych esperów, nagle dochodzi do eksplozji i cała rzeczywistość zaczyna się sypać, a my znów zostajemy w tyle.
Z pewnością dostrzegalny jest wpływ środków psychoaktywnych nie tylko na postacie, które chociażby bezrefleksyjnie zażywają amfetaminę, ale i na samego autora. Książka jest szalona, dynamiczna i najzwyczajniej w świecie dziwna, ale w znaczeniu jak najbardziej pozytywnym. Rozmowy ze zmarłymi, stan półżycia, proces regresji i wreszcie cudowny preparat Ubik. Autor rzuca nas w wyśmienicie absurdalną rzeczywistość, czy raczej rzeczywistości, bo wszystko w tej książce ulega drastycznym zmianom. Nie sposób się tu nudzić, a druga połowa książki wręcz zmusza nas do jak najszybszego jej przeczytania dzięki swojej wyjątkowości i wartkiej akcji.
Pozostaje więc zgodzić się z opiniami innych. Ubik zdecydowanie jest świetnym tworem literackim dla każdego, kto chce powiewu świeżości w science fiction i gatunkach pokrewnych. Książka Ubik zapewni niezastąpione wrażenia czytelnicze i pozwoli na cudowną podróż po krainie własnej wyobraźni. Bezpieczna, jeśli stosować zgodnie z instrukcją.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ pewnością dostrzegalny jest wpływ środków...
Mam co do tej książki trochę mieszane uczucia. W kilku miejscach na początku nie byłam pewna, co właściwie się dzieje. Ogólnie pomysł dość ciekawy, pozostawia pewien niedosyt.
Uważam, że była po prostu ok.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUważam, że była po prostu ok.
Joe Chip doświadcza rozpadu rzeczywistości w świecie zdominowanym przez technologię. Philip K. Dick, łączy ze sobą trzy światy prowadząc czytelnika w podróż pełną zagadek i filozoficznych pytań.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWybitna! Nietuzinkowa, ambitna, filozoficzna powieść, w której wszystko jest niejasną zagadką, aż do momentu odkrycia prawdy. Jednak nawet po jej odkryciu pozostaje jedna niewiadoma.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNapisana dość specyficznym językiem, posiada niezwykły klimat. Wciąga. Jestem pod wrażeniem.
Nie jest to powieść fantastyki naukowej, tylko samej fantastyki. Nie opiera się na żadnych naukowych ani realnych podstawach.
Mało treści w fabule, tylko dużo tekstu o sumie jałowej. Początek i koniec książki, to jedyne elementy fabularne, a całość okraszona wypełniaczem pośrodku.
Za jakiś czas będzie się pamiętać tylko ogólny zarys, bo książka nie jest za ciekawa - jako całość.
Oceny od 1 negatywna do 10 pozytywna.
Fabuła: 4
Pomysł: 6
Logika: 3
Jakość treści: 4
Przewidywalność: 2
Oparcie w faktach: nie dotyczy.
Chęć do następnych książek autora: 5
Zakończenie: 5
Wartość płynąca z książki: 3
Ogólna ocena odbioru: 5
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW mojej ocenie nie jest to porywające, bardziej niepowiązane z możliwymi i realnymi możliwościami co do fizyki.
A moim zdaniem jest to książka wybitna. Wszystko tutaj gra, podajcie mi tytuł tak oryginalnej i pokręconej fabuły napisanej w latach 60 XX wieku... Minęło już ponad 50 lat, a historia jest bardziej nowatorska niż wiele dzisiejszych scifi.
Niespodziewanie wszystkie wydarzenia trzymają się tutaj kupy, historia składa się w całość i jest "logicznie" wyjaśnialna. Jedynie z interpretacją ostatniego rozdziału jest spory problem, gdyż pojawienie się monet z twarz Joego jest dość absurdalne i burzy koncepcję opowiadaną przez całą książkę :) Osobiście uważam, że można było tą kwestie pominąć, gdyż dodaje ona niepotrzebnego plot twistu - historia sama w sobie fajnie się zakończyła. Ale cóź to w końcu PKD...
Ogromna błyskotliwość i wyobraźnia autora. Ewidentnie wyczuwam tutaj wpływ przeżyć narkotycznych, w tym najbardziej chyba tripów psychodelicznych. Jak wiadomo PKD dużo eksperymentował - nie miało to dobrego wpływu na jego życie, ale otworzyło mu drogę do opowieści jedynych w swoim rodzaju. Nie do podrobienia.
"Ubik - używać zgodnie z instrukcją"
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiespodziewanie wszystkie wydarzenia trzymają się tutaj kupy, historia składa się w całość i jest "logicznie" wyjaśnialna. Jedynie z...
Czytanie tej książki przyprawiło mnie o mdłości.
Czytanie tej książki przyprawiło mnie o mdłości.