Amerykańscy bogowie. Wersja autorska
- American Gods
- fantastyka, fantasy, science fiction
- 2008-01-01
- 978-83-7480-090-7
- Paulina Braiter-Ziemkiewicz
- fantastyka powieść Ameryka mitologia Loki podróż bogowie Nebula Hugo
Wersja autorska najsłynniejszej powieści Neila Gaimana, która zdobyła serca czytelników na całym świecie. Amerykańscy bogowie to coś więcej niż historia miłosna, jest bowiem opowieścią o współczesnym świecie, o przemijaniu wartości, konflikcie pomiędzy tym co nowe, a tradycjami, które powstawały przez wieki. Opowiada o pasji, miłości, nienawiści i śmierci, o codziennych problemach i rozterkach trapiących nas ludzi na początku nowego tysiąclecia. Po trzech latach spędzonych w więzieniu Cień ma wyjść na wolność. Ale w miarę jak do końca odsiadki pozostają tygodnie, godziny, minuty, sekundy, czuje narastający niepokój. Na dwa dni przed zakończeniem wyroku, jego żona, Laura, ginie wypadku samochodowym w tajemniczych okolicznościach ? wszystko wskazuje na zdradę małżeńską. Oszołomiony Cień powraca do domu, gdzie spotyka tajemniczego Pana Wednesday, twierdzącego, iż jest uchodźcą wojennym, byłym bogiem i królem Ameryki. Razem wyruszają oni w niesamowitą podróż przez Stany, rozwiązując zagadkę morderstw, które co zimę są dokonywane w małym amerykańskim miasteczku. Jednak podąża za nimi ktoś, z kim Cień musi zawrzeć pokój... W swojej niepokojącej, wciągającej i bardzo osobliwej powieści Neil Gaiman, wyrusza w podróż w poszukiwaniu duszy Ameryki.
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Dyskusje
Wypożycz z biblioteki
To pewne, jak to, że woda jest mokra, dni długie, a przyjaciel zawsze w końcu cię zawiedzie.
Każda godzina rani. Ostatnia zabija.
Zawsze powtarzam, że miasto nie jest miastem, jeśli nie ma w nim księgarni. Może nazywać się miastem, ale bez księgarni nikogo nie nabierze
Opinie [713]
Fantastyczna książka.
Pokaż mimo toJedno z przykazań Dekalogu brzmi "Nie będziesz miał Bogów cudzych przede mną", co jednak zrobić wtedy, gdy starzy bogowie idą na wojnę z nowymi? Kto w tym starciu wyjdzie z tarczą a kto na tarczy? Czy tradycja zwycięży z postępem i technologią? A może kult jakichkolwiek bogów i bożków z góry spisany jest na porażkę, a szansę na przetrwanie ma tylko jednostka ludzka, pod...
więcejNadciąga burza. Wojna pomiędzy starym, a nowym. Pomiędzy tradycją, a postępem, bowiem niektórzy żyją w przeświadczeniu, że może i powinno przetrwać tylko jedno. Z niewiadomych powodów, do centrum tego wszystkiego zostanie wciągnięty Cień, który ostatnie lata spędził w więzieniu. W towarzystwie specyficznego Pana Wednesdaya, mężczyzna uda się w podróż pełną dziwacznych...
więcejEkstra :) trochę odjechana momentami :) ale bogowie nordycy nadal królują w moim sercu :) polecam
Pokaż mimo toNajwiększy zarzut, jaki mam do Gaimana, jest taki, że ciągle zostawia mi niedosyt.
więcejNarzekałam już na to po lekturze "Gwiezdnego pyłu". Gaiman ma świetną, nietuzinkową wyobraźnię, ale nie wykorzystuje w pełni jej potencjału, bo opisy pisze za skąpe, zbyt lakoniczne, żeby w pełni oddały to, co on ma przed oczami, kiedy pisze.
Odczuwałam to mocno w wielu momentach lektury -...
W sumie do tej książki podeszłam bez większych oczekiwań, nie wiedząc, czego mogę się spodziewać. Opowieść wciągnęła mnie praktycznie od pierwszych stron. To niesamowita podróż na granicy rzeczywistości i fantastyki, gdzie nic nie jest do końca oczywiste. To jedna z tych książek, które chcę mieć w swojej biblioteczce, żeby móc do nich wracać w dowolnym momencie!
Pokaż mimo toNie wiem czy to moje oczekiwania ustawiłem zbyt wysoko czy tym razem Neil Gaiman nie dał rady. Zbyt rozwlekła, za długa i nierówna akcja spowodowała, że mniej więcej od połowy opasłego tomiska zacząłem się męczyć.
Pokaż mimo toNie rozumiem, co się stało. Autor buduje napięcie przez niemal całą książkę, tylko i wyłącznie po to, żeby w żaden sposób go nie skumulować. Książka zdecydowanie bardziej dla fanów horrorów niż fantastyki. Postacie ciężko polubić, a fabuła nie jest na tyle wciągająca, żeby jakoś to wyrównała. Jestem zła na tę książkę, bo szczerze mówiąc, spodziewałam się czegoś absolutnie...
więcejChyba największą - nie tylko w kwestii objętości - książkę Gaimana zostawiłem sobie na samiutki koniec, przez co trochę bałem się zawiedzenia moich oczekiwań. Zupełnie niepotrzebnie; ciekawa powieść o wielu wątkach, w których jeden nie ustępuje drugiemu. Ciekawy główny bohater, nie mniej interesujący jego towarzysze. Zgrabny miks humoru i powagi.
Pokaż mimo toW kultowej książce Gaimana bogowie dosłownie ożywają na kartach historii. Lektura jest aż gęsta od mitologii i nawiązań, za co powinna chyba być szczególnie ceniona. Autor świetnie odtwarza i odświeża dawne mity tworząc tym samym porywające dzieło z niejednym głębszym dnem.
więcejDo "Amerykańskich Bogów" jednak, mówiąc już z własnego doświadczenia, warto podejść po zaznajomieniu...