Rocznik Antropologii Historii, 2011, Nr 1-2. Preliminarium

Antropologia historii
Studia i rozprawy
Krzysztof Piątkowski, Antropologia i historia
Ewa Klekot, Prolegomena do etnografii „pomników historii i kultury
narodowej”. Dziedzictwo jako wymiar nowoczesnej historyczności
Paweł Bohuszewicz, Kulturowa historia literatury staropolskiej: studium przypadku
Tomasz Mojsik, Muzy i płeć meta poetyki
Bogdan Burliga, „Homo Venans”. Sakralny wymiar polowania starożytnych Greków według Arriana z Nikomedii
Piotr Pranke, Pierwsi Piastowie w kręgach arystokratycznych Cesarstwa
Tomasz Wiślicz, Nadprzyrodzone interwencje w dzieje Rzeczypospolitej: przypadki Matki Boskiej Sokalskiej i Matki Boskiej z Tynnej
Stanisław Witecki, „Jako parszywa owca innych zarażająca aby wygnana była”. Cudzołóstwo w osiemnastowiecznej wsi małopolskiej – interpretacja kulturowa
Justyna Beinek, Cultural Texts: Polish and Russian Albums in the Age of Romanticism
Monika Widzicka, „Travolterzy naszych czasów”. Krytyka dyskotek w świetle refleksji nad polską kulturą popularną lat siedemdziesiątych
Przedruki i archiwalia
Wojciech Wrzosek, Losy źródła historycznego (refleksje na marginesie idei R. G. Collingwooda)
Czesław Robotycki, Historia, tradycja, antropologia (tezy)
Ludwik Stomma, Zmiana i trwanie
Dyskusje i polemiki
Antropologia historii/antropologia historyczna w Polsce. Pojęcie – dziedzictwo
– perspektywy (Janusz Barański, Grzegorz Godlewski, Jaromir
Jeszke, Edmund Kizik, Monika Milewska, Krzysztof Moraczewski,
Włodzimierz Pessel, Andrzej Radomski, Paweł Rodak)
Recenzje, omówienia
Czesław Robotycki, Symbolizacja przeszłości, (M. KurkowskaBudzan,
Antykomunistyczne podziemie zbrojne na Białostocczyźnie)
Jacek Kowalewski, Między różnorodnością a uniwersalizmem, (J. Tanner,
Historische Anthropologie zur Einführung)
Rafał Rutkowski, W jaki sposób badać historię berserków?, (Ł. Malinowski,
Berserkir i úlfhe.nar w historii, mitach i legendach)
* * *
A. Kowalski, Świat Andrzeja Komonickiego. Studia z antropologii historycznej,
kronikarza Żywca (rec. B. Rok)
E. Wolf, Europa i ludy bez historii (rec. M. Brocki)
J. G Carrier (ed.) A Handbook of Economic Antropology (rec. P. Pranke)
Kronika naukowa
Smak i Historia. Metodologia, źródła, perspektywy (A. Kleśta-Nawrocka, J. Dumanowski)
Humanistyka i dominacja. Oddolne doświadczenia społeczne w perspektywie zewnętrznych rozpoznań (R. Kleśta-Nawrocki)
Co po Geertzu? Dziedzictwo – Interpretacje – Dylematy (Adam Szafrański)
Noty bilbiograficzne
Noty biograficzne