Najnowsze artykuły
ArtykułyCzytamy w weekend. 10 kwietnia 2026
LubimyCzytać349
ArtykułyNadciąga Gwiazdozbiór Kryminalny!
LubimyCzytać7
ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać13
LubimyCzytać12
Popularne wyszukiwania
Polecamy
Początki refleksji nad pochodzeniem i językiem Słowian

- historia
- Wierzenia i zwyczaje
- Początki refleksji nad pochodzeniem i językiem Słowian
- 2024-05-07
- 2024-05-07
(Wydanie I, Wydawnictwo Replika, Poznań, 2024)
"Początki refleksji nad pochodzeniem i językiem Słowian" - to trzeci dodatek specjalny do serii WIERZENIA I ZWYCZAJE, autorstwa profesora Jerzego Strzelczyka.
Kup Początki refleksji nad pochodzeniem i językiem Słowian w ulubionej księgarnii
Oceny książki Początki refleksji nad pochodzeniem i językiem Słowian
82 użytkowników ma tytuł Początki refleksji nad pochodzeniem i językiem Słowian na półkach głównych- Chcę przeczytać 63
- 2024 3
- Wierzenia i zwyczaje 3
- Do kupienia 2
- Seria: Wierzenia i zwyczaje 1
- SERIA LEGENDY,WIERZENIA 1
- Historia 1
Liber Romani. Studia ofiarowane Romanowi Michałowskiemu w siedemdziesiątą rocznicę urodzin Agnieszka Bartoszewicz, Andrzej Buko, Marian Dygo, Tomasz Jurek, Robert Kasperski, Halina Manikowska, Jakub Morawiec, Grzegorz Pac, Zbigniew Pianowski, Aneta Pieniądz, Jerzy Pysiak, Maksymilian Sas, Krzysztof Skwierczyński, Jerzy Strzelczyk, Jarosław Wenta, Leszek Wetesko

Jerzy Strzelczyk
Polski naukowiec, historyk-mediewista specjalizujący się m.in. w początkach państwa polskiego oraz państw barbarzyńskich na ziemiach dawnego Imperium Romanum. Doktorat na Wydziale Historyczno-Filozoficznym UAM w Poznaniu. Habilitacja w 1975 r. w Instytucie Historii (który niedługo wcześniej uzyskał prawo do nadawania stopni naukowych)na podstawie rozprawy Słowianie i Germanie w Niemczech środkowych we wczesnym średniowieczu. Od 1984 profesor nadzwyczajny, od 1989 profesor zwyczajny. W latach 1991-1996 był dyrektorem Instytutu Historii UAM. Kierownik Zakładu Historii Średniowiecznej Instytutu Historii Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, członek krajowy czynny Wydziału II Historyczno-Filozoficznego PAU. Członek Centralnej Komisji do Spraw Stopni i Tytułów. Członek zarządu Fundacji Historycznej im. Profesora Henryka Łowmiańskiego. Uhonorowany Nagrodą FNP za rok 2009 w kategorii nauk humanistycznych i społecznych.
Zobacz stronę autoraCzytelnicy tej książki przeczytali również
Cytaty z książki Początki refleksji nad pochodzeniem i językiem Słowian
Dodaj cytat z książki Początki refleksji nad pochodzeniem i językiem Słowian
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Początki refleksji nad pochodzeniem i językiem Słowian
Ciekawa lektura, choć liczyłam na więcej informacji o samym języku. Myślę, że choć książka jest dość cieniutka to jednak skorzystałby ona na mapce lub kilku, które przedstawiałyby pochodzenie Słowian według różnych źródeł.
Osobiście wolałabym dolne przypisy, ale to już kwestia preferencji.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOsobiście wolałabym dolne przypisy, ale to już kwestia preferencji.
Tym razem z Repliką, której nie jestem zbyt przychylna profesor oddał w nasze ręce 35 stronicową broszurkę napisaną na podstawie artykułu Jego autorstwa "Etnogeneza Słowian w świetle źródeł pisanych", opublikowanego w 2001 roku w książce "Archeologia o początkach Słowian. Materiały z konferencji". Został on uzupełniony. Co do spraw technicznych - przypisy dodane są w niewygodnym miejscu - na końcu książeczki. I coś co mnie nieco zniesmaczyło - nie znajdziemy tu osobnej bibliografii.
Co w książce? Historyk cytuje w źródła skupiające się na - można rzec - bajecznym pochodzeniu Słowian. Jak już pisałam przy okazji recenzji książki Stalmacha z XIX wieku rodowód słowiański był aż do XVIII wieku (później, choć bardziej sporadycznie, jak widać na załączonym brazku również) poszukiwany głównie w biblii. To... w sumie tyle. Komentarz jest mocno okrojony.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toArtykuł naukowy wydany w wersji broszurowej książeczki.
Jako bezpłatny dodatek do serii - akceptowalny, jako osobna pozycja - niepotrzebne.
Artykuł naukowy wydany w wersji broszurowej książeczki.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeśli ktoś jest zainteresowany, może chcieć dodać to do swojej kolekcji, aczkolwiek ciężko dowiedzieć się z tego czegoś nowego. Niewiele treści, język ciężki w odbiorze, nieuwspółcześniony, na minus szereg literówek, które sprawiają że ciężko się czyta.
Jako bezpłatny dodatek do serii - akceptowalny, jako osobna...
Rozprawa „Początki refleksji nad pochodzeniem i językiem Słowian” zawiera gro informacji, zaczerpniętych z innych źródeł, zebranych w logiczną całość, opisujących plemiona słowiańskie na przestrzeni dziejów. Początkowe wzmianki o plemionach datowane są nawet na VI w. Przytaczane są odpowiednie ustępy z literatury fachowej, a całość okraszona jest wnioskami autora. Ciekawy przerywnik w grubszych dziełach :)