Czerwone krzesło

- literatura dziecięca
- Magiczne drzewo (tom 1)
- Znak emotikon
- 2015-03-31
- 2009-01-01
- powieść polska
Na podstawie "Magicznego drzewa" Andrzej Maleszka wyreżyserował oglądany na całym świecie cykl filmowy, nagrodzony EMMY AWARD i dziesiątkami innych nagród.
Burza powaliła olbrzymi stary dąb. Było to Magiczne Drzewo. Ludzie zrobili z niego setki przedmiotów, a każdy zachował cząstkę magicznej siły. Wśród nich było czerwone krzesło. Niesamowite przygody, niebezpieczeństwa, humor i magia... Autobus, który zwariował, most ze światła i wielka fala tsunami. Latający dom, olbrzymi lew i sto wyczarowanych psów! Fantastyczna opowieść o trójce dzieci, które znalazły krzesło spełniające życzenia. Te dobre i te złe...
- 3 100
Bardzo fajna, ciekawa, i wciągająca książka. Serdecznie polecam.
Bardzo fajna, ciekawa, i wciągająca książka. Serdecznie polecam.
Pokaż mimo toCzytanie tej powieści było kompletnie nieplanowane. Poszłam przypilnować dzieci brata, a te już na wejściu poprosiły by poczytać imMagiczne drzewo. Usiedliśmy i zaczęłam czytać. Dzieciaki były tak zafascynowane, że czytaliśmy, czytaliśmy i... zostało czterdziestu stron do końca, gdy musiały kłaść się spać. Do tego historia tak mnie wciągnęła, że postanowiłam już doczytać do końca sama.
Trójka rodzeństwa przypadkowo znajduje magiczne czerwone krzesło. Każdy, kto na nim usiądzie i czegoś sobie zażyczy, dostanie to. Przez nieświadomość wynikają z tego wielkie problemy. Rodzice rodzeństwa, którzy niedawno stracili pracę, dostają propozycję nowej, która wiąże się z ich wyjazdem na rok. Początkowo odmawiają, nie chcąc zostawiać dzieci. Kiedy jednak ciotka siada na krześle i życzy sobie, by rodzice się zmienili i przyjęli propozycję, ci natychmiast ulegają. Rodzeństwo zostaje w tym czasie u ciotki, której nie lubią. Zabierają więc krzesło i chcą wyruszyć do Kopenhagi, by odzyskać rodziców. Oczywiście jak to w książkach bywa - wychodzi z tego wiele różnych, nieprzewidzianych zdarzeń i przede wszystkim emocjonująca przygoda.
Mamy tutaj dużo śmiechu, ale też momenty, w których możemy zadrżeć o bohaterów. Moja bratanica wszystko mocno przeżywała i tuliła się, gdy dzieciakom coś groziło. Nawet jeżeli była to tylko ciotka Maryla, wracająca z pracy. Bawiliśmy się świetnie podczas czytania, o czym najlepiej świadczy, że nie dało się oderwać dzieciaków od książki.
Przyznam, że historię czerwonego krzesła znałam już z filmu, ale pierwszy raz miałam okazję zapoznać się z książka i... To jest naprawdę dobra literatura! Dzieckiem od wielu lat nie jestem, ale nie miało to żadnego znaczenia. Bawiłam się równie dobrze, co moi bratankowie!
Czytanie tej powieści było kompletnie nieplanowane. Poszłam przypilnować dzieci brata, a te już na wejściu poprosiły by poczytać imMagiczne drzewo. Usiedliśmy i zaczęłam czytać. Dzieciaki były tak zafascynowane, że czytaliśmy, czytaliśmy i... zostało czterdziestu stron do końca, gdy musiały kłaść się spać. Do tego historia tak mnie wciągnęła, że postanowiłam już doczytać do...
więcej Pokaż mimo toFajna książka, dużo przygód.
Polecam
Fajna książka, dużo przygód.
Super ksiazka dla dzieci i nie tylko:) rozwija dziecka wyobraźnię i przenosi w świat niekoczacej się przygody.
Pokaż mimo toSeria "Magiczne drzewo" była moją ulubioną serią za dzieciaka i nadal dość dobrze ją wspominam. Dzięki tej książce, jak i jej kontynuacjach bardzo polubiłam czytanie, jak i książki przygodowo - fantasy. Polecam serdecznie czytelnikom w przedziale wiekowym 9 - 12. Przyszłym lub aktualnym czytaczom życzę miłego spędzonego czasu przy tej lekturze🙃
Pokaż mimo toW tej książce dość dużo się dzieje. Obecnie mam prawie jedenaście lat, więc nie była to dla mnie jakaś szałowa książka. Wydaję mi się że to jest powieść dla około ośmiolatków, bo mojemu prawie dziewięcioletniemu bratu się podobało. Założę się że on dałby 10/10.
Pokaż mimo toA dajcie mi spokój.
Jakie te dzieci są głupie 😭
Niby dużo się działo (absurdalnych rzeczy nawet jak na konwencję),ale okropnie się wynudziłxm. Nie dam więcej, bo nie mam za co.
Oczywiście, że będę czytać kolejne tomy. Już się nie mogę doczekać 🤡
A dajcie mi spokój.
Pokaż mimo toJakie te dzieci są głupie 😭
Oczywiście, że będę czytać kolejne tomy. Już się nie mogę doczekać 🤡
fajna ksiązka polecam
fajna ksiązka polecam
Pokaż mimo toDla mnie 7 by było ale córce bardzo się podobało.
Dla mnie 7 by było ale córce bardzo się podobało.
Pokaż mimo toBardzo ciekawa
Bardzo ciekawa