Czerwone krzesło
Wydawnictwo: Znak emotikon Cykl: Magiczne drzewo (tom 1) literatura dziecięca
- literatura dziecięca
- Magiczne drzewo (tom 1)
- Znak emotikon
- 2015-03-31
- 2009-01-01
- powieść polska
Na podstawie "Magicznego drzewa" Andrzej Maleszka wyreżyserował oglądany na całym świecie cykl filmowy, nagrodzony EMMY AWARD i dziesiątkami innych nagród.
Burza powaliła olbrzymi stary dąb. Było to Magiczne Drzewo. Ludzie zrobili z niego setki przedmiotów, a każdy zachował cząstkę magicznej siły. Wśród nich było czerwone krzesło. Niesamowite przygody, niebezpieczeństwa, humor i magia... Autobus, który zwariował, most ze światła i wielka fala tsunami. Latający dom, olbrzymi lew i sto wyczarowanych psów! Fantastyczna opowieść o trójce dzieci, które znalazły krzesło spełniające życzenia. Te dobre i te złe...
- 3 303
Czytałam to do pracy, ale okazało się zaskakująco spoko.
Czytałam to do pracy, ale okazało się zaskakująco spoko.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzygodny trójki rodzeństwa z udziałem magicznego czerwonego krzesła. Świetna lektura dla dzieci.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawsze są następne tomy ale od tego zaczęła się moja przygoda z tą serią która towarzyszyła mi za dzieciaka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka podobała mi się bardzo. Literatura dziecięca, ale jakże przyjemna i wesoła. Przygody tu nie brakuje. Na pewno magi i odwagi. Pewnego dnia podczas burzy pęka drzewo jak się okazuje jest magiczne. Z niego powstają różne przedmioty. W pierwszym tomie jest nim czerwone krzesło jak się na nim usiądzie i wypowie życzenie ono spełnia się. Fascynujące jest to, że pomysł autora wciąga i szybko się czyta. Nawet nie wiem kiedy dotarła do ostatniej strony. Będę kontynuować następne tomy
Książka podobała mi się bardzo. Literatura dziecięca, ale jakże przyjemna i wesoła. Przygody tu nie brakuje. Na pewno magi i odwagi. Pewnego dnia podczas burzy pęka drzewo jak się okazuje jest magiczne. Z niego powstają różne przedmioty. W pierwszym tomie jest nim czerwone krzesło jak się na nim usiądzie i wypowie życzenie ono spełnia się. Fascynujące jest to, że pomysł...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie lubie fantastycznych książek. Ta jest tak napisana że czytając 6 letniemu synkowi po skończeniu rozdziału, mówi jeszcze jeszcze ! Bardzo krotkie rozdziały duzo akcji. Czytamy teraz tajemniczy most i jest podobnie. Bardzo polecam sama byłam ciekawa co sie wydarzy w kolejnym rozdziale. Bardzo polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDla dzieci - zwariowana opowieść z wciągającą fabułą.
Dla dzieci - zwariowana opowieść z wciągającą fabułą.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ perspektywy dorosłego - bezmyślność bohaterów i podejmowanie przez nich najgłupszych możliwych decyzji w prostych sytuacjach (nawet jak na nastoletnie dzieci) psuje frajdę z czytania.
"Czerwone krzesło" to pierwsza część serii "Magiczne drzewo". Razem z dziećmi miałam okazję poznać inny tytuł - "Zaginiona para" i tak nas zaciekawił, że zaczęliśmy czytać serię od początku.
"Czerwone krzesło" przenosi czytelnika w świat fantasy, pełen magii z odrobiną humoru, ukazując niesamowite przygody. To opowieść o rodzinie, przyjaźni i współpracy. Moja 6.5-latka była tym tytułem zachwycona i z każdym dniem coraz bardziej ciekawa co będzie dalej.
Inne tytuły serii znajdziecie w wyróżnionej relacji: Magiczne drzewo.
PS Ja osobiście nie przepadam za fantastyką, ale ten tytuł naprawdę mi się podoba 🙂
W ręce Kukiego, Tosi i Filipa wpada czerwone krzesło. Okazuje się, że zostało stworzone z Magicznego Drzewa powalonego przez burzę. Magiczny przedmiot posiada moc spełniania życzeń - wystarczy tylko na nim usiąść i powiedzieć czego się pragnie. Dzieci, które przejmują się losem rodziców postanawiają nieco go odmienić, ale czy dokładnie tak, jakby sobie tego życzyli?...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążkę tą przeczytałam, ponieważ jest ona lekturą klasy 4, w której jestem nauczycielem wspomagającym.
Krzesło działa tak - siada się na nim, wypowiada życzenie i ono się spełnia. Jednak trzeba uważać na to, co sobie życzymy i wypowiadać życzenia bardzo ostrożnie. A dzieciaki przekonały się o tym bardzo szybko.
Dzięki czerwonemu krzesłu przeżyją wiele fantastycznych, ciekawych, ale i niebezpiecznych przygód!
Powiem Wam, że jest to świetna książka przygodowa połączona z elementami fantastycznymi! Czyta się ją bardzo szybko i sprawnie. Myślę, że jest to dobra pozycja dla dzieci - wielu zachęci do sięgnięcia po kolejne części 😊
Polecam zarówno dla młodszych czytelników jak i tych strasznych, każdy znajdzie w niej coś dla siebie 😊
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPodczas kilkudniowej burzy zniszczeniu uległo wiele drzew, między innymi ogromny dąb, który posiadał magiczne właściwości. Z tego drzewa powstało wiele różnych przedmiotów, m.in. czerwone krzesło, które trafiło do rodziny Filipa, Tośki i Kukiego.
Krzesło działa tak -...
To znakomita książka – mądra, ciepła, miejscami bardzo zabawna, pouczająca, ale pozbawiona nachalnego dydaktyzmu. To opowieść o sprawach w życiu najważniejszych.
Zdarzyło się, że w dwutysięcznym roku nad Doliną Warty rozszalała się gwałtowna, kilkudniowa burza. Powaliła ona ogromny dąb – drzewo o magicznych właściwościach. Z jego drewna wytworzono potem wiele przedmiotów, z których każdy zachował niezwykłe właściwości potężnego dębu. Jest wśród nich i czerwone krzesło, które trafia do rodziny Filipa, Tośki i Kukiego. Ojciec i matka rodzeństwa właśnie stracili pracę w orkiestrze. Choć sytuacja finansowa rodziny nie jest zbyt wesoła, jednego dzieciom nie brakuje: miłości. Ale niestety pochopnie wypowiedziane życzenie zmienia wszystko i burzy szczęście rodzenstwa. Rodzicom nagle zaczyna zależeć na pieniądzach i decydują się opuścić swe dzieci, pozostawiając je na rok pod opieką niesympatycznej i potwornie skąpej ciotki. Zanim dzieciom uda się przywrócić normalność, przeżyją wiele niesamowitych przygód i będą musiały wydostać się z potwornych tarapatów. Nauczą się – a wraz z nimi uczyć się będą także najmłodsi czytelnicy tej książki – bardzo, bardzo wiele.
Wypada w tym miejscu wspomnieć, że wiele jest w tej książce motywów stosowanych już wcześniej przez innych autorów. Bohaterami są dzieci, które muszą błyskawicznie dojrzeć, aby odzyskać rodziców, pojawiają się magiczne przedmioty spełniające życzenia, a wypowiadane pragnienia czasem spełniają się w sposób nie całkiem zgodny z intencjami proszących– wszystko to znamy przecież z klasycznych baśni i innych powieści dla dzieci czy młodzieży. Jest też dorosły, który – stając się dzieckiem – odkrywa świat na nowo i ponownie potrafi się nim cieszyć. Ale Andrzejowi Maleszce udało się elementy te połączyć w taki sposób, że jego utwór nie nuży, że nie mamy wrażenia, jakbyśmy czytali książkę podobną do tysiąca innych, w gruncie rzeczy banalną i nieciekawą. Wręcz przeciwnie – ciepło i pogoda ducha bijące z powieści Maleszki ujmują nas od pierwszych stron, każąc zapomnieć o miejscami niezbyt odkrywczych rozwiązaniach fabularnych.
Nie można nic zarzucić literackiemu warsztatowi autora. Maleszka pisze w sposób przystępny, językiem dostosowanym do możliwości percepcyjnych młodszych czytelników. W swą opowieść wplata nieco rubasznego humoru, który przecież w przypadku dzieci doskonale się sprawdza, do starszych czytelników kierując nieco bardziej subtelne, ironiczne żarty.
Ważne jest to, że Maleszka nie stara się tu nikogo potępić. „Każdy może się zmienić” – wydaje się twierdzić autor. Ciotka pod wpływem wspólnie z dziećmi odbytej podróży zmienia się diametralnie. Nawet przestępca ostatecznie dojrzewa do odkrycia własnych błędów i przewin. Owszem, nieco to naiwne, ale w końcu potępiać wypada czyny, nie ludzi. Do tej zasady Maleszka stosuje się konsekwentnie.
Atutem tej powieści jest to, że nie brakuje w jej fabule emocjonujących zdarzeń i zwrotów akcji. Niebezpieczeństwa i pułapki czyhają na bohaterów na każdym kroku– z jednej strony zgotowane przez ludzi pragnących wejść w posiadanie magicznego krzesła, z drugiej zaś – będących efektem życzeń wypowiedzianych w sposób nieprecyzyjny.
Maleszka podejmuje w swej książce rozważania nad kwestią posiadania dóbr materialnych. Pieniądze i dobra materialne mogą wprawdzie ułatwić życie, ale szczęście możliwe jest również bez nich. Kariera czy bogactwo nie zastąpią prawdziwej rodziny – podkreśla autor, czyniąc to równocześnie na tyle delikatnie, by nie zrazić młodych czytelników przesadnie wyeksponowanym dydaktyzmem.
Jest więc w tej opowieści wszystko, co potrzeba. Znajdziemy tu dramatyczne wydarzenia i nieco poczucia humoru, ale też naprawdę mądre i wartościowe przesłania. Warto polecić ją własnym dzieciom, którym na pewno dostarczy wiele frajdy i niezapomnianych wrażeń.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZdarzyło się, że w dwutysięcznym roku nad Doliną Warty rozszalała się gwałtowna, kilkudniowa burza. Powaliła ona ogromny dąb – drzewo o magicznych właściwościach. Z jego drewna wytworzono potem wiele przedmiotów,...
Świetna powieść dla dzieci. Uśmiałam sie serdecznie. Troszkę w środku traci impet, ale wyobraźnia Autora nie opuszcza do końca. Wszystkie możliwe motywy z literatury dziecęcej są i grają w nowej orkiestrze zgrabnie i z talentem. Ach, widać świetną redakcję, gdybyż tak wszystkie ksiażki dla dzieci wyglądały.