Tajemnica Klejnotu Nefertiti

Okładka książki Tajemnica Klejnotu Nefertiti autora Agnieszka Stelmaszyk, 9788376238074
Okładka książki Tajemnica Klejnotu Nefertiti
Agnieszka Stelmaszyk Wydawnictwo: Zielona Sowa Cykl: Kroniki Archeo (tom 1) literatura dziecięca
literatura dziecięca
Kroniki Archeo (tom 1)
2010-11-10
2010-11-10

Kup Tajemnica Klejnotu Nefertiti w ulubionej księgarnii

Oceny książki Tajemnica Klejnotu Nefertiti

OPINIE i DYSKUSJE o książce Tajemnica Klejnotu Nefertiti

Może tego nie wiecie, ale uwielbiam książki Agnieszki Stelmaszyk. Miałam okazję poznać je dawno temu i przeogromnie się cieszę, że Wydawnictwo Wilga zrobiło wznowienie serii "Kroniki Archeo". Mamy obecnie cztery tomy wydane w nowym oszałamiającym wydaniu. Znajdziemy w nim świetne ilustracje Anety Fontner-Forożyńskiej i Wiolety Herczyńskiej.

Pierwszy tom serii "Tajemnica klejnotu Nefertiti" wprowadza nas w życie niesamowitych dzieciaków i ich rodziców. Mamy tu niesamowitą przygodę i zagadkę do rozwiązania oraz wiele tajemnic sięgających również i starożytności. Historia jest ciekawie poprowadzona i wciąga od pierwszej strony, a poznawanie jej kolejny raz sprawiło mi równie wielką frajdę jak przed laty.

Mamy tu mnóstwo ciekawostek i wiedzy, która sprawia, że ta książka zyskuje na jakości i młody czytelnik nie tylko dobrze się bawi, ale i uczy przy okazji i pogłębia wiedzę.

Dodatkowo różnorodność postaci i ich charakterów sprawia, że lektura powieści jest jeszcze bardziej ciekawa i każdy znajdzie swojego ulubieńca.

Polecam tą książkę nie tylko młodym czytelnikom - myślę, że spokojnie książka nada się już dla dziesięciolatków - ale i dorosłym.

Pierwszy tom serii "Tajemnica...

"Tajemnica klejnotu Nefretiti" to pierwszy tom dość obszernej serii Kroniki Archeo, która od lat przyciągała mój wzrok, lecz finalnie trafiła w moje ręce przy okazji tego nowego wydania. Jest to coś w rodzaju "Indiany jonesa dla dzieciaków", więc młodzi fani przygód i zagadek mogą się tą serią zainteresować.

"Kroniki" to przygody młodych i niezwykle sympatycznych bohaterów - Ani i Bartka, rodzeństwa pochodzącego z Polski oraz Mary Jane, Jima i Martina - rodzeństwa z Anglii. Rodzice jednych i drugich są cenionymi archeologami, a dzięki ich wspólnej pracy obie rodziny mogły się zaprzyjaźnić. Dzieciaki tworzą zgraną paczkę, uwielbiają rozwiązywać zagadki, śledzić historyczne tropy i odkrywać legendarne skarby.

W pierwszej części autorka przedstawia historię, która toczy się w Egipcie, gdzie odnaleziono nowy grobowiec. Według spekulacji może się tam znajdować niezwykle cenny naszyjnik Nefretiti, więc dzieciaki rozpoczynają poszukiwania. Muszą jednak uciec spod czujnego oka opiekunki, Panny Ofelii, która z kolei jest jedną z bardziej barwnych postaci tej serii. No i oczywiście nie są jedynymi zainteresowanymi skarbem z legend - na jego tropie są też grabieżcy, którym będą musieli stawić czoła!

Książka jest ślicznie wydana, twarda oprawa, dobrej jakości papier i ilustracje to nie wszystko, bowiem między przygodami bohaterów znajdują się też ciekawostki historyczno archeologiczne lub wyjaśnienia charakterystycznych pojęć. Bardzo mi się spodobał ten element edukacyjny.

Książka ma swoje wady, dzieciaki są uparte i nieposłuszne, a dorośli często podejmują nie do końca racjonalne decyzje. Występuje tu trochę naiwnych sytuacji czy głupiutkich scen, lecz mimo wszystko można się przy niej dobrze bawić.

Mimo drobnych niedociągnięć spędziłam z tą książką miły czas i żałuję, że nie mogłam po nią sięgnąć, gdy byłam mała, myślę, że wtedy byłabym w niej zakochana. Ekipie tych dzieciaków szczerze się kibicuje!

"Kroniki" to przygody młodych i niezwykle sympatycznych bohaterów...

Fajna książka bardzo ciekawa i wciągająca. Ale dopiero po przeczytaniu 2 rozdziału dowiadujesz się wogule o kim będziesz czytał. Tak to fajna ładne ilustracje i dużo ciekawostek o Egipcie. Polecam😃

2359 użytkowników ma tytuł Tajemnica Klejnotu Nefertiti na półkach głównych
582 użytkowników ma tytuł Tajemnica Klejnotu Nefertiti na półkach dodatkowych