Tajemnica Klejnotu Nefertiti

- literatura dziecięca
- Kroniki Archeo (tom 1)
- 2010-11-10
- 2010-11-10
Zaczęło się zupełnie niewinnie od artykułu w gazecie: w Egipcie odkryto nowy grobowiec. Dalej wypadki potoczyły się już lawinowo. Każdy, kto choć trochę interesuje się archeologią, rusza do Kairu. I oto zatłoczone uliczki miasta i bezkresne piaski pustyni, stają się świadkami szaleńczego wyścigu. Kto pozna legendę Nefertiti? Kto wyniósł sarkofag z grobowca? Kim jest tajemnicza Cressida Finch? No i najważniejsze – kto pierwszy dotrze do klejnotu?
Pytań coraz więcej, a czas upływa szybciej niż piasek w klepsydrze…
„Klejnot Nefertiti” to nie tylko zapierające dech w piersiach przygody piątki przyjaciół. To odkrywanie tajemnic, legend i zapomnianych historii, zaglądanie do zakurzonych ksiąg, tajemniczych komnat i nikomu nieznanych grobowców…
Wartka akcja, przygody na miarę Indiany Jones, bohaterowie, z którymi nie będziesz chciał się rozstawać i mnóstwo humoru! Oto książka, którą czyta się jednym tchem!
Ilustracje: Jacek Pasternak.
Kup Tajemnica Klejnotu Nefertiti w ulubionej księgarni
Oceny książki Tajemnica Klejnotu Nefertiti
2359 użytkowników ma tytuł Tajemnica Klejnotu Nefertiti na półkach głównych- Przeczytane 1 660
- Dla dzieci 17
- 2013 14
- Z biblioteki 14
Tagi i tematy do książki Tajemnica Klejnotu Nefertiti
Cytaty z książki Tajemnica Klejnotu Nefertiti
- Daj lornetkę! - Sir Gardner wyciągnął ją nerwowym ruchem z dłoni przyjaciela.
- Gdybym nie wiedział, że panna Ofelia nie ma prawa ja...
Klejnot Nefertiti. Legenda jest prawdą - chłopiec odczytał dwa zdania, które lady Ginevra znała już na pamięć".

OPINIE i DYSKUSJE o książce Tajemnica Klejnotu Nefertiti
Może tego nie wiecie, ale uwielbiam książki Agnieszki Stelmaszyk. Miałam okazję poznać je dawno temu i przeogromnie się cieszę, że Wydawnictwo Wilga zrobiło wznowienie serii "Kroniki Archeo". Mamy obecnie cztery tomy wydane w nowym oszałamiającym wydaniu. Znajdziemy w nim świetne ilustracje Anety Fontner-Forożyńskiej i Wiolety Herczyńskiej.
Pierwszy tom serii "Tajemnica klejnotu Nefertiti" wprowadza nas w życie niesamowitych dzieciaków i ich rodziców. Mamy tu niesamowitą przygodę i zagadkę do rozwiązania oraz wiele tajemnic sięgających również i starożytności. Historia jest ciekawie poprowadzona i wciąga od pierwszej strony, a poznawanie jej kolejny raz sprawiło mi równie wielką frajdę jak przed laty.
Mamy tu mnóstwo ciekawostek i wiedzy, która sprawia, że ta książka zyskuje na jakości i młody czytelnik nie tylko dobrze się bawi, ale i uczy przy okazji i pogłębia wiedzę.
Dodatkowo różnorodność postaci i ich charakterów sprawia, że lektura powieści jest jeszcze bardziej ciekawa i każdy znajdzie swojego ulubieńca.
Polecam tą książkę nie tylko młodym czytelnikom - myślę, że spokojnie książka nada się już dla dziesięciolatków - ale i dorosłym.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPierwszy tom serii "Tajemnica...
"Tajemnica klejnotu Nefretiti" to pierwszy tom dość obszernej serii Kroniki Archeo, która od lat przyciągała mój wzrok, lecz finalnie trafiła w moje ręce przy okazji tego nowego wydania. Jest to coś w rodzaju "Indiany jonesa dla dzieciaków", więc młodzi fani przygód i zagadek mogą się tą serią zainteresować.
"Kroniki" to przygody młodych i niezwykle sympatycznych bohaterów - Ani i Bartka, rodzeństwa pochodzącego z Polski oraz Mary Jane, Jima i Martina - rodzeństwa z Anglii. Rodzice jednych i drugich są cenionymi archeologami, a dzięki ich wspólnej pracy obie rodziny mogły się zaprzyjaźnić. Dzieciaki tworzą zgraną paczkę, uwielbiają rozwiązywać zagadki, śledzić historyczne tropy i odkrywać legendarne skarby.
W pierwszej części autorka przedstawia historię, która toczy się w Egipcie, gdzie odnaleziono nowy grobowiec. Według spekulacji może się tam znajdować niezwykle cenny naszyjnik Nefretiti, więc dzieciaki rozpoczynają poszukiwania. Muszą jednak uciec spod czujnego oka opiekunki, Panny Ofelii, która z kolei jest jedną z bardziej barwnych postaci tej serii. No i oczywiście nie są jedynymi zainteresowanymi skarbem z legend - na jego tropie są też grabieżcy, którym będą musieli stawić czoła!
Książka jest ślicznie wydana, twarda oprawa, dobrej jakości papier i ilustracje to nie wszystko, bowiem między przygodami bohaterów znajdują się też ciekawostki historyczno archeologiczne lub wyjaśnienia charakterystycznych pojęć. Bardzo mi się spodobał ten element edukacyjny.
Książka ma swoje wady, dzieciaki są uparte i nieposłuszne, a dorośli często podejmują nie do końca racjonalne decyzje. Występuje tu trochę naiwnych sytuacji czy głupiutkich scen, lecz mimo wszystko można się przy niej dobrze bawić.
Mimo drobnych niedociągnięć spędziłam z tą książką miły czas i żałuję, że nie mogłam po nią sięgnąć, gdy byłam mała, myślę, że wtedy byłabym w niej zakochana. Ekipie tych dzieciaków szczerze się kibicuje!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Kroniki" to przygody młodych i niezwykle sympatycznych bohaterów...
Fajna książka bardzo ciekawa i wciągająca. Ale dopiero po przeczytaniu 2 rozdziału dowiadujesz się wogule o kim będziesz czytał. Tak to fajna ładne ilustracje i dużo ciekawostek o Egipcie. Polecam😃
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCudowna książka, od której nie da się oderwać!
Cudowna książka, od której nie da się oderwać!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWartka akcja, dużo przygód, trochę historii. Młodym czytelnikom powinno się podobać. Trochę starszym też.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKtoś, kiedyś zareklamował mi tą książkę mówiąc, że świetnie się czyta nawet będąc dorosłym...teraz serię wznowiono wiec stwierdziłam że to znak, aby się przekonać czy rzeczywiście warto. Cóż dla dzieci 7-10 lat jest to na pewno ciekawa i wciągająca lektura. Wartka akcja i wiele przygód powodują że kartki umykają w palcach. A jeśli chodzi o dorosłego czytelnika...cóż, chyba nie. To jest literatura dziecięca, pisana prostym językiem i z nieco naiwnym zaśpiewem, czyli w sam raz dla dzieci. Chociaż jako dorosły czytelnik dużego plusa daję autorce za przygotowanie merytoryczne, dużą znajomość historii i zagadnień archeologii.
Ktoś, kiedyś zareklamował mi tą książkę mówiąc, że świetnie się czyta nawet będąc dorosłym...teraz serię wznowiono wiec stwierdziłam że to znak, aby się przekonać czy rzeczywiście warto. Cóż dla dzieci 7-10 lat jest to na pewno ciekawa i wciągająca lektura. Wartka akcja i wiele przygód powodują że kartki umykają w palcach. A jeśli chodzi o dorosłego czytelnika...cóż, chyba...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAgnieszka Stelmaszyk to autorka, która raz za razem udowadnia, że wie jak podbijać serca młodych czytelników. Jej nazwiskiem sygnowane jest wiele uznanych tytułów, ale chyba koronną serią, która od lat nie traci na znaczeniu, są Kroniki archeo. Książki z tego cyklu budzą zachwyt kolejnych pokoleń młodych odbiorców, a po 15 latach od premiery pierwszego tomu zyskały nową szatę graficzną dzięki wznowieniu przygotowanemu przez wydawnictwo Wilga.
To są książki, w których przygoda przygodę pogania, a jednocześnie akcja nie zatraca się w owczym pędzie. Warstwa przygodowa jest starannie przemyślana, tak by równoważyły się w niej zaskakujące odkrycia, zagadki, tajemnice, pościgi, a jednocześnie by pozostało miejsce zarówno na portretowanie relacji między bohaterami, jak i na przekazywanie solidnej dawki wiedzy.
Bo każdy tom to nie tylko przygoda, a rewelacyjnie wplecione w akcję informacje o historii i kulturze krajów, w których się ona rozgrywa. Są odwołania do mitów, do archeologicznych teorii, ale i informacje o prawdziwych zdarzeniach i odkryciach, które mają wpływ na fabułę. Wszystko podane jest w bardzo przystępny sposób, czy to za pośrednictwem dialogów i narracji, czy też specjalnych notek towarzyszących tekstowi.
Tych, którzy pamiętają serial o przygodach młodego Indiany Jonesa może przekonać fakt, że Kroniki archeo są jakby literacką odpowiedzią na podobną potrzebę - potrzebę podążania za historią inspirowaną historią i kulturą, przygody związanej z odkryciami i tajemnicami skrywanymi przed światem od wieków. Tyle że zamiast samotnego bohatera (który w jednych odcinkach był dzieckiem, w innych nastolatkiem) mamy grupę przyjaciół w różnym wieku, a właściwie dwie rodziny - z Polski i Anglii (i tu uśmiecham się do wspomnień o przyjaźni Stasia i Nel z W pustyni i w puszczy).
A wiecie, że książki mają dwie ilustratorki i dwa typy ilustracji?
Ta seria nie straci szybko na aktualności, myślę, że współczesnym młodszym nastolatkom i starszym wczesnoszkolniakom spodoba się równie mocno, jak podobała się dzieciakom w tym wieku 15 lat temu, a i dorośli przyklasną takiemu doborowi lektury. To historie ciepło pokazujące relacje między rodzeństwem, akcentujące wagę lojalności, odwagi i ciekawości, ale też zdobywania wiedzy i umiejętności. A przede wszystkim pokazujące, że brawurowo działająca grupka dzieciaków może osiągnąć wiele, współpracując ze sobą i korzystając z indywidualnych umiejętności każdego członka paczki. Sama przy lekturze bawiłam się przednio.
Agnieszka Stelmaszyk to autorka, która raz za razem udowadnia, że wie jak podbijać serca młodych czytelników. Jej nazwiskiem sygnowane jest wiele uznanych tytułów, ale chyba koronną serią, która od lat nie traci na znaczeniu, są Kroniki archeo. Książki z tego cyklu budzą zachwyt kolejnych pokoleń młodych odbiorców, a po 15 latach od premiery pierwszego tomu zyskały nową...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWspółpraca recenzencka z Wydawnictwem Wilga:
„Kroniki Archeo” to idealna seria dla młodych odkrywców. Już na pierwszy rzut oka widać, że książki są bardzo starannie wykonane, ale dopiero, gdy zajrzymy do środka, odkryjemy prawdziwy skarb. Każdy z czytelników dostrzeże mnogość kolorów i ilustracji, lecz moim zdaniem najwięcej wnoszą objaśniane przez autorkę słowa. Każda część dzieje się w innym kraju, a przygody bohaterów nawiązują do faktów historycznych. Pojawia się wiele słów, dat, miejsc lub osób, o których młodszy czytelnik mógł nigdy wcześniej nie słyszeć, dlatego autorka skrupulatnie je tłumaczy. Uważam, że czytając o przygodach małych archeologów, można wiele się nauczyć. Byłam zaskoczona, że o niektórych terminach nigdy wcześniej nie słyszałam. Chociaż postaci jest dość dużo, to uważam, że każda z nich ma swój indywidualny charakter i wiele wnosi do fabuły. Przygody są dopracowane, a na koniec zawsze każdy wątek zostaje domknięty. To jedna z tych serii, którą będę stale każdemu polecać.
Współpraca recenzencka z Wydawnictwem Wilga:
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Kroniki Archeo” to idealna seria dla młodych odkrywców. Już na pierwszy rzut oka widać, że książki są bardzo starannie wykonane, ale dopiero, gdy zajrzymy do środka, odkryjemy prawdziwy skarb. Każdy z czytelników dostrzeże mnogość kolorów i ilustracji, lecz moim zdaniem najwięcej wnoszą objaśniane przez autorkę słowa. Każda...
⭐️RECENZJA⭐️
Cała historia została przedstawiona jako przygoda, gdzie połączone były zagadki historyczne z realiami świata oraz dynamiką i humorem. Fabuła krążyła wokół Egiptu, tajemnic z nim związanych oraz artefaktem, który nawiasem mówiąc, był bardzo cenny. Tutaj nie było nic, co by mnie nudziło, czy byłoby napisane na siłę. Wszystko wyróżniało się stonowaniem, przemyśleniem i dopracowaniem odpowiednio do wieku odbiorcy książki.
Autorka wykreowała bohaterów wyrazistych, pełnych emocji oraz uczuć, którzy zostali wciągnięci w intrygę, gdzie musieli wykazać się ogromną determinacją i siłą, żeby odkryć parę rzeczy. Przedstawione zostały nam zarówno te młodsze postacie, jak i te starsze. Może ci drudzy zostali obdarzeni nutką grozy, ale bez jakiejś przesady. Uważam, że nie brakowało nikomu niczego, a przez to, co robili, powodowali w czytelniku, że rozbudzali ciekawość historii oraz świata. Czyż nie brzmi to dobrze? 😛
Końcóweczka zaskakująca i satysfakcjonująca. Miałam poczucie domknięcia przygody, ale także takiego czegoś, co wskazywało na to, że jeszcze spotkam się z bohaterami. Pani Agnieszka pozostawiła mnie z wielkim przekonaniem, że świat ma dla nas kolejne tajemnice, które będziemy dalej odkrywać.
"Tajemnica klejnotu Nefertiti" to lekturka, którą polecam każdemu! Nie ma znaczenia, czy to dziecko, czy ktoś dorosły. Każdy się tu odnajdzie! 😏
💎
Współpraca barterowa z @wydawnictwo_wilga 💚
⭐️RECENZJA⭐️
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Tajemnica klejnotu Nefertiti" od pisarki @agnieszka_stelmaszyk to propozycja świetnej powieści dla dzieci oraz pierwszy tom cyklu "Kroniki Archeo" i zarazem nasze pierwsze spotkanie, jednakże nie ostatnie! 😁
Nie ocenię. Miałem wobec niej wielkie nadzieje - nie wiem skąd się wzięły - ale książka nie dowiozła.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUpatrywałem w niej coś na wzór "Baśniobór" albo chociaż coś podobnego. Przeczytałem, a jednak się rozczarowałem.