Animal Farm

- angielski
- 0-14-000838-1
- Penguin Books
- polityka satyra
Satyra polityczna, w tradycyjnej formie bajki, gdzie pod postaciami zwierząt ukrywają się ludzkie postawy i wady.
Dodaj książkę do biblioteczki
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Wypożycz z biblioteki
Bywały dni, w których wydawało się zwierzętom, że pracują dłużej i nie jedzą lepiej niż za czasów Jonesa.
Zwierzęta w ogrodzie patrzyły to na świnię, to na człowieka, potem znów na świnię i na człowieka, ale nikt już nie mógł się połapać, kto jes...
RozwińWszystkie zwierzęta są sobie równe, ale niektóre są równiejsze od innych.
Mogą Cię również zainteresować
Opinie [1 392]
Dobra lektura szkolna.
Pokaż mimo toPomysł alegorii genialny, język fantastyczny, morał zawsze na czasie. George Orwell w wielkiej formie.
Pokaż mimo toSama metafora zagrożenia komunizmem o Marksa, przez rewolucje po czystki i dyktaturę jest łatwa do rozszyfrowania. Podobnie jest z konkluzją, jednak i tak - mimo wiedzy - książka robi piorunujące wrażenie, szczególnie kiedy idea zatacza koło i zaczyna asymilować to wszystko, z czym dotychczas walczyła. Prawie wszystko w tej książce ma swoje odniesienie w sowieckiej...
więcejDokładnie podsumowuje mechanizmy rewolucyjne i jak szybko pozwalamy zabierać sobie dopiero co odzyskaną wolność. Pięknie pokazuje też różne podejścia ludzi w społeczeństwie i reakcje na wydarzenia polityczne. M.in. indywidualistyczna, dbająca o swoje dobro Kotka; intelektualistyczny i bierny osioł Benjamin; zawsze pracowity i uległy Boxer; tęskniąca za starym porządkiem...
więcejJak bajki Ezopa, głęboka analiza społeczna. Genialna puenta.
Pokaż mimo toPiękna książka wyśmiewająca komunizm. Mimo iż ma prawie sto lat - ciągle bardzo aktualna, a może i szczególnie aktualna w Polsce. Bardzo króciutka, idealna na jeden wieczór. Serdecznie polecam!!
Pokaż mimo toMyślę, że to książka ponadczasowa, wielowymiarowa, dająca czytelnikowi szeroki wachlarz interpretacji i odniesienia do czasów, w których dane mu było egzystować.
Pokaż mimo toGenialna książka! Jedna wielka przenośnia dająca do myślenia. Mimo upływu lat ciągnę aktualna, wybitna lektura!
Pokaż mimo toZamiast sierpa i młota - białe kopyto i róg. Zamiast Stalina - knur Napoleon, który jako jedyny nie przywarł pyskiem do ziemi, kiedy ludzie wysadzili wiatrak. Mocarny koń Boxer - przodownik pracy socjalistycznej, który jako niezdatny w końcu do pracy zostaje wysłany na ubój dla ogólnego pożytku. Kruk Mojżesz, który szybuje wysoko w przestworzach i opowiada bajki o...
więcejKsiążka nie znalazła się w moim przypadku na liście lektur szkolnych, dlatego z jej treścią zapoznałam się dopiero teraz. Jak większość czytelników, również i ja jestem zaskoczona trafnością metafor jakie zastosował autor oraz przerażona faktem, iż pomimo upływu sporej ilości czasu od napisania utworu, jest on w obecnych czasach tak bardzo aktualny. Uważam, że dosłownie...