- nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
- 2019-09-18
- 2019-09-18
- Sylwia Miłkowska
Kolejna kłótnia, której powodu nie pamiętasz? Coś cię jednak rozzłościło. Brak zrozumienia z drugiej strony? Ogarnia cię bezsilność, bo nie wiesz, jak wytłumaczyć to, co czujesz? Zamiast zastanawiać się, co znowu poszło nie tak, skup się na sobie i znajdź powody złych emocji. Za twoje uczucia odpowiedzialne są Dziecko Cienia i Dziecko Słońca. Towarzyszą ci od dzieciństwa i mają wiele do powiedzenia, szczególnie teraz. Ważne, aby nie tylko nauczyć się ich słuchać, ale by one dogadały się ze sobą – a każde z nich jest tak samo ważne. Jak to zrobić?
Oto klucz do rozwiązania prawie wszystkich twoich problemów: przeczytaj książkę Stefanie Stahl, odkryj swoje wewnętrzne dziecko, zaprzyjaźnij się z nim, znajdź równowagę i żyj szczęśliwie. Do dzieła!
Kup Odkryj swoje wewnętrzne dziecko. Klucz do rozwiązania (prawie) wszystkich problemów w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Opinia społeczności
Oceny książki Odkryj swoje wewnętrzne dziecko. Klucz do rozwiązania (prawie) wszystkich problemów
4088 użytkowników ma tytuł Odkryj swoje wewnętrzne dziecko. Klucz do rozwiązania (prawie) wszystkich problemów na półkach głównych- Chcę przeczytać 2 658
- Przeczytane 1 170
- Psychologia 75
- 2021 25
- 2020 23
- Poradniki 22

OPINIE i DYSKUSJE o książce Odkryj swoje wewnętrzne dziecko. Klucz do rozwiązania (prawie) wszystkich problemów
Kupiłem tę książkę dla żony, a okazała się ona dla mnie początkiem drogi w głąb siebie. Po niej przeczytałem jeszcze wiele podobnych, poszedłem na terapię i bardzo długo oraz samokrytycznie nad sobą pracowałem. Mam do niej bardzo osobisty, emocjonalny stosunek, ale rozumiem, że może ona swoją formą nie trafiać w gusta każdego. Moje życie odmieniła, dała impuls, który sprawił, że jestem dziś całkowicie innym człowiekiem niż byłem zanim trafiła w moje ręce. Nie gwarantuje, że u każdego wywoła tak spektakularny efekt. Dla mnie jednak stała się jedną z najważniejszych książek w życiu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiestety książka mnie wyjątkowo zamęczyła swoim stylem, bardziej pasującym do poradnika dla drwali niż do książki psychologicznej. Autorka wyjątkowo nieporadnie operuje piórem a historia z pierwszego rozdziału opisująca kłótnię jakiejś pary o kiełbasę, której to narzeczona zapomniała kupić swojemu chłopakowi - zwyczajnie mnie rozczuliła... Niestety autorka wraca do tego nieszczęsnego przykładu nagminnie w kolejnych rozdziałach, co tylko pogarsza sprawę.
Zabrakło również przypisów zatem nie wiem na ile koncepcje przedstawione w książce są wewnętrznymi przemyśleniami autorki a na ile ugruntowaną wiedzą psychologiczną
Niestety książka mnie wyjątkowo zamęczyła swoim stylem, bardziej pasującym do poradnika dla drwali niż do książki psychologicznej. Autorka wyjątkowo nieporadnie operuje piórem a historia z pierwszego rozdziału opisująca kłótnię jakiejś pary o kiełbasę, której to narzeczona zapomniała kupić swojemu chłopakowi - zwyczajnie mnie rozczuliła... Niestety autorka wraca do tego...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUważam, że książka fajnie opisuje i przedstawia tematykę wewnętrznej pracy ze sobą (w książce dziecko słońca i dziecko cienia). Jak na ten rodzaj - napisana w prosty sposób. Każdy czytelnik zrozumie sens wypowiedzi.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKłótnie, nieporozumienia i emocjonalne trudności, które pojawiają się w codziennym życiu, często mają głębsze korzenie. Jeśli często czujesz się rozzłoszczony lub bezsilny, nie potrafiąc wyjaśnić swoich uczuć, może to oznaczać, że nie rozumiesz, co tak naprawdę dzieje się w środku ciebie. Często za te silne emocje odpowiadają dwie części twojej psychiki, które są ze sobą w konflikcie – Dziecko Cienia i Dziecko Słońca.
Autorka książki, Stefanie Stahl, wyjaśnia, że te wewnętrzne dzieci to różne aspekty naszej osobowości, które kształtują się już w dzieciństwie i mają wpływ na nasze zachowanie i odczucia przez całe życie. Dziecko Cienia jest tym, co często wstydzimy się wyrażać – naszą lękową, zranioną i pełną niepewności stroną, natomiast Dziecko Słońca to ta część, która pragnie miłości, zrozumienia i sukcesu.
Kiedy te dwa „dzieci” w nas nie potrafią się porozumieć, w efekcie dochodzi do wewnętrznych konfliktów, które manifestują się w związkach i codziennym życiu. Ta książka pomaga odkryć, jak te dwa oblicza siebie nawzajem zrozumieć, jak je pogodzić i przywrócić równowagę wewnętrzną.
Stefanie Stahl proponuje narzędzia i techniki, które pozwolą ci nawiązać lepszą relację z obiema stronami siebie. Dzięki tej książce możesz nauczyć się, jak zrozumieć swoje emocje, zaakceptować je, a potem mądrze reagować na to, co cię spotyka. To krok w stronę większej samoakceptacji i szczęścia w codziennym życiu.
Kłótnie, nieporozumienia i emocjonalne trudności, które pojawiają się w codziennym życiu, często mają głębsze korzenie. Jeśli często czujesz się rozzłoszczony lub bezsilny, nie potrafiąc wyjaśnić swoich uczuć, może to oznaczać, że nie rozumiesz, co tak naprawdę dzieje się w środku ciebie. Często za te silne emocje odpowiadają dwie części twojej psychiki, które są ze sobą w...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka zrobiła na mnie bardzo duże wrażenie.
Podoba mi się sugestia dotycząca wychowania, aby nie przyjmować skrajnych postaw i zadbać zarówno o wieź z dzieckiem, jak i jego potrzebę autonomii, akceptować je i stawiać wymagania.... Zafascynował mnie mechanizm ujawniania się naszych niezaspokajanych przez rodziców dziecięcych potrzeb w naszym dorosłym życiu. Cenną wydaje mi się rada reagowania w trudnej sytuacji - oddech, refleksja między bodźcem a reakcją; a także zachęta do zrozumienia potrzeb drugiej osoby (rozróżnienie: potrzeba a przyjęta przez kogoś strategia obronna); a przede wszystkim wskazówka jak zamiast z Ja Wewnętrznego Dziecka przejść do odpowiedzi z Ja - Dorosłego.
Myślę, że jest to ważna pozycja, aby lepiej rozumieć siebie i świat ludzkich odczuć i zachowań.
Książka zrobiła na mnie bardzo duże wrażenie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPodoba mi się sugestia dotycząca wychowania, aby nie przyjmować skrajnych postaw i zadbać zarówno o wieź z dzieckiem, jak i jego potrzebę autonomii, akceptować je i stawiać wymagania.... Zafascynował mnie mechanizm ujawniania się naszych niezaspokajanych przez rodziców dziecięcych potrzeb w naszym dorosłym życiu. Cenną wydaje...
Treść tej książki bardzo do mnie przemawia, z wieloma rzeczami się utożsamiam. A jednak muszę przyznać, że czuję, z
Iz nie wszystko do mnie dotarło, pewne idee pozostaly mgliste, trochę niedoprecyzowane. Chętnie zgłębiłabym jeszcze ten temat, szczególnie w odniesieniu do konkretnych schematów obronnych, jakie przybieram, aby w pełni zrozumieć, jak to działa i jak się od tego uwolnić. Nie twierdzę, że ćwiczenia są nieprzydatne, ale wiele z nich opiera się wewnętrznym dialogu naszego Dziecka z Dorosłym. Może nie w tej formie, ale stosuję to. Przydałaby mi się za to szersza wiedza na temat, jakie zachowania się dokładnie pojawiają przez Dziecko Cienia.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toIz nie wszystko do mnie dotarło, pewne idee pozostaly mgliste, trochę niedoprecyzowane. Chętnie zgłębiłabym jeszcze ten temat, szczególnie w odniesieniu do konkretnych schematów obronnych, jakie przybieram, aby w pełni zrozumieć, jak to działa i jak się od...
Ciekawa pozycja do samodzielnej pracy i poszukiwania wewnętrznego dzieciaka:) Chętnie do niej sięgam, pomimo udziału w terapii.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPomocna lektura przy terapii schematów.
Pomocna lektura przy terapii schematów.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFantastyczna książka! Porusza temat wewnętrznego dziecka z czułością i bez amerykańskiego "wszystko jest super" i "jeśli chcesz możesz wszystko".
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSkończyłam.
Polecam
Skończyłam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCIekawa książka, która sięga do Dziecka Cienia, do traum albo nawet zwykłych przyzwyczajeń z dzieciństwa. Fajnie było przeczytać i mieć takie wrażenie, że "przecież to o mnie".
Polecam