Okładka książki Odkryj swoje wewnętrzne dziecko. Klucz do rozwiązania (prawie) wszystkich problemów autorstwa Stefanie Stahl
Stefanie Stahl Wydawnictwo: Otwarte nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
2019-09-18
2019-09-18
Sylwia Miłkowska
Kolejna kłótnia, której powodu nie pamiętasz? Coś cię jednak rozzłościło. Brak zrozumienia z drugiej strony? Ogarnia cię bezsilność, bo nie wiesz, jak wytłumaczyć to, co czujesz? Zamiast zastanawiać się, co znowu poszło nie tak, skup się na sobie i znajdź powody złych emocji. Za twoje uczucia odpowiedzialne są Dziecko Cienia i Dziecko Słońca. Towarzyszą ci od dzieciństwa i mają wiele do powiedzenia, szczególnie teraz. Ważne, aby nie tylko nauczyć się ich słuchać, ale by one dogadały się ze sobą – a każde z nich jest tak samo ważne. Jak to zrobić?

Oto klucz do rozwiązania prawie wszystkich twoich problemów: przeczytaj książkę Stefanie Stahl, odkryj swoje wewnętrzne dziecko, zaprzyjaźnij się z nim, znajdź równowagę i żyj szczęśliwie. Do dzieła!

Kup Odkryj swoje wewnętrzne dziecko. Klucz do rozwiązania (prawie) wszystkich problemów w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Odkryj swoje wewnętrzne dziecko. Klucz do rozwiązania (prawie) wszystkich problemów

OPINIE i DYSKUSJE o książce Odkryj swoje wewnętrzne dziecko. Klucz do rozwiązania (prawie) wszystkich problemów

Kupiłem tę książkę dla żony, a okazała się ona dla mnie początkiem drogi w głąb siebie. Po niej przeczytałem jeszcze wiele podobnych, poszedłem na terapię i bardzo długo oraz samokrytycznie nad sobą pracowałem. Mam do niej bardzo osobisty, emocjonalny stosunek, ale rozumiem, że może ona swoją formą nie trafiać w gusta każdego. Moje życie odmieniła, dała impuls, który sprawił, że jestem dziś całkowicie innym człowiekiem niż byłem zanim trafiła w moje ręce. Nie gwarantuje, że u każdego wywoła tak spektakularny efekt. Dla mnie jednak stała się jedną z najważniejszych książek w życiu.

Niestety książka mnie wyjątkowo zamęczyła swoim stylem, bardziej pasującym do poradnika dla drwali niż do książki psychologicznej. Autorka wyjątkowo nieporadnie operuje piórem a historia z pierwszego rozdziału opisująca kłótnię jakiejś pary o kiełbasę, której to narzeczona zapomniała kupić swojemu chłopakowi - zwyczajnie mnie rozczuliła... Niestety autorka wraca do tego nieszczęsnego przykładu nagminnie w kolejnych rozdziałach, co tylko pogarsza sprawę.
Zabrakło również przypisów zatem nie wiem na ile koncepcje przedstawione w książce są wewnętrznymi przemyśleniami autorki a na ile ugruntowaną wiedzą psychologiczną

Uważam, że książka fajnie opisuje i przedstawia tematykę wewnętrznej pracy ze sobą (w książce dziecko słońca i dziecko cienia). Jak na ten rodzaj - napisana w prosty sposób. Każdy czytelnik zrozumie sens wypowiedzi.

4088 użytkowników ma tytuł Odkryj swoje wewnętrzne dziecko. Klucz do rozwiązania (prawie) wszystkich problemów na półkach głównych
558 użytkowników ma tytuł Odkryj swoje wewnętrzne dziecko. Klucz do rozwiązania (prawie) wszystkich problemów na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Odkryj swoje wewnętrzne dziecko. Klucz do rozwiązania (prawie) wszystkich problemów

Stefanie Stahl
Psycholog i terapeuta pochodząca z Niemiec. Autorka poczytnych poradników psychologicznych. Prowadzi Seminaria na temat miłości, poczucia własnej wartości oraz lęku przed związkami.

Kochaj najlepiej, jak potrafisz! O sztuce bycia razem Stefanie Stahl
Kochaj najlepiej, jak potrafisz! O sztuce bycia razem
Stefanie Stahl
Już na wstępie książka jest bardzo pozytywna. Autorka rozpoczyna swoje spotkanie z czytelnikiem od tezy, że każdy może zbudować szczęśliwy związek, jest to "kwestia osobistych decyzji", pewnej świadomości i uważności. Następnie "uczy" nas rozpoznawać nasze wewnętrzne oprogramowanie (schematy = strategie wyniesione w domu, które w tamtym momencie chroniły nas przed zranieniem),pokazuje jak rozszyfrowywać potrzeby ukryte za zachowaniem, aż wreszcie odsłania ukryty w podświadomości schemat zdobywcy (jacy ludzie nas przyciągają i dlaczego, "nie wybieramy naszego partnera przypadkowo"),a także program związku (w jaki sposób w naszym związku chcemy zaspokoić swoje nieuświadomione potrzeby z dzieciństwa i jakie są tu możliwe warianty, prawdopodobne strategie i reakcje drugiej strony). Autorka zachęca, aby "chwytać" powstałe w nas emocje, pytać się, "o czym one są"; aby być samoświadomymi i poddać się "mentalnej dyscyplinie" (wzmacniać dorosłe Ja, nie reagować z pkt. widzenia i emocji Wewnętrznego Dziecka). *Bardzo rozbawiła mnie opisana w książce rozmowa introwertyka z ekstrawertykiem - samo życie;) np. on milczy, ona mówi...;) bo przecież zaległa cisza:) Autorka omawia także nasze ludzkie ucieczki (w konsumpcję, zakupy, nałogi),uwypukla, iż wszystko czego potrzebujemy jest w nas (gdybyśmy byli świadomi tego, co w naszym wnętrzu posiadamy, nie potrzebowalibyśmy tego u partnera). Podsumowując: świetna pozycja, aby poszerzyć swoją świadomość i podążać ku radosnej stronie życia!
Anna_Kowalska - awatar Anna_Kowalska
oceniła na71 rok temu
Partnerstwo bliskości. Jak teoria więzi pomoże ci stworzyć szczęśliwy związek Amir Levine
Partnerstwo bliskości. Jak teoria więzi pomoże ci stworzyć szczęśliwy związek
Amir Levine Rachel Heller
"PARTNERSTWO BLISKOŚCI. JAK TEORIA WIĘZI POMOŻE CI STWORZYĆ SZCZĘŚLIWY ZWIĄZEK" - A.LEVINE, R.HELLER Książka przede wszystkim pozwala zrozumieć style przywiązania. Wyróżniamy 3 - bezpieczny, unikający i lękowy (+mieszany). Rozpoznanie swojego stylu i stylu przywiązania partnera pokazuje nam dlaczego część relacji działa, a inne niekoniecznie. Autorzy krok po kroku charakteryzują style i przedstawiają krótkie kwestionariusze dla czytelnika, aby mógł rozpoznać styl swój i bliskiej osoby. Mimo, że książka opiera się na artykułach, badaniach to nie jest napisana naukowym językiem. Autorzy w przystępny sposób wprowadzają w temat, a jednocześnie na poziomie podstawowym go wyczerpują. Pokazują przykłady z życia różnych osób, dzięki czemu obrazowo łatwiej jest zrozumieć mechanizmy i odnieść je do własnego życia. W książce znajdują się też praktyczne porady i ćwiczenia, co jest świetnym podsumowaniem wiedzy. Dowiedziałam się jakie są tajniki skutecznej komunikacji, jak rozwiązywać konflikty i na jakie sygnały ostrzegawcze zwracać uwagę. Ja już trochę informacji z tej tematyki miałam, ale był to chaos. Dzięki tej pozycji uporządkowałam sobie je w głowie i zrozumiałam, czego chce od relacji. Zdecydowanie warta przeczytania, nie ważne czy jesteś singlem czy w związku. Daj jej szansę i zrozum siebie. Polecam! 9/10⭐
czytnatka - awatar czytnatka
oceniła na926 dni temu

Cytaty z książki Odkryj swoje wewnętrzne dziecko. Klucz do rozwiązania (prawie) wszystkich problemów

Kto nie ma oparcia w samym sobie, nie znajdzie go też w świecie zewnętrznym.

Kto nie ma oparcia w samym sobie, nie znajdzie go też w świecie zewnętrznym.

Stefanie Stahl Odkryj swoje wewnętrzne dziecko. Klucz do rozwiązania (prawie) wszystkich problemów Zobacz więcej

Powinniśmy zaakceptować to, że popełniamy błędy, mamy słabości i nie jesteśmy bez skazy. Jeśli sądzimy, że możemy uczestniczyć w życiu tylko wtedy, kiedy jesteśmy mądrzy i odporni, to omija nas wiele okazji i związków.

Rozwiń

To nie negatywne schematy utrudniają nam kontakty międzyludzkie i sposób kształtowania naszego życia, lecz strategie obronne, które wybieramy, by przeciwdziałać naszym schematom.

Rozwiń