Świat na talerzu
Wydawnictwo: G+J kulinaria, przepisy kulinarne
206 str. 3 godz. 26 min.
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Wydawnictwo:
- G+J
- Data wydania:
- 2004-01-01
- Data 1. wyd. pol.:
- 2004-01-01
- Liczba stron:
- 206
- Czas czytania
- 3 godz. 26 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 83-89019-87-6
- Tagi:
- podróże jedzenie kultury świata kuchnie orientalne
Zbiór fascynujących opowiadań o doświadczeniach kulinarnych znanych polskich podróżników i odkrywców. Opisują oni swoje niezwykłe doświadczenia związane z egzotycznymi potrawami, które przyszło im jeść w odległych zakątkach świata, ale nie tylko... Z opowieści naszych autorów przebija też nostalgia za polskim barszczem, razowcem i świeżutką mizerią.
Jak smakują pieczone mrówki, hamburger z krokodyla, świeży szpik z kości karibu? Jak przyrządzić najsmaczniejsze karaluchy? Jaki był ulubiony koktajl Ernesta Hemingwaya? Co Szwedzi dodają do klusek? Odpowiedzi na te pytania i egzotyczne przepisy można znaleźć w książce.
Pomysł, opracowanie tekstów, wstęp, sylwetki Autorów i przypisy: Beata Pawlikowska.
Dodaj do biblioteczki
Porównaj ceny
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Szukamy ofert...
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 102
- 33
- 9
- 2
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
OPINIE i DYSKUSJE
Tę książkę tworzy zbiór ciekawie opisanych doświadczeń smakowych i kulinarnych przeżytych przez polskich podróżników w trakcie rożnych podróży. Pokazują oni, że zetknięcie z inną kulturą to zetknięcie także z innymi, dotychczas nieznanymi smakami. Autorzy opisują spostrzeżenia w zetknięciu z egzotycznymi potrawami, których mieli okazję spróbować w różnych miejscach na świecie. Ciekawym elementem tych opowieści jest opis tęsknoty przeżywanej w trakcie podroży za tradycyjnymi polskimi daniami.
Autorzy próbują przekazać nam jak smakują pieczone mrówki, hamburger z krokodyla, szpik z kości karibu, czy wielorybia słonina. W książce pojawiają się też ciekawe przepisy warte wypróbowania na przykład na satay, zapiekankę z cykorii, kanapkę Elvisa Presleya, czy koktajl Ernesta Hemingwaya.
Opracowanie jest także wzbogacone o zdjęcia z odbytych przez autorów podroży.
Polecam.
Tę książkę tworzy zbiór ciekawie opisanych doświadczeń smakowych i kulinarnych przeżytych przez polskich podróżników w trakcie rożnych podróży. Pokazują oni, że zetknięcie z inną kulturą to zetknięcie także z innymi, dotychczas nieznanymi smakami. Autorzy opisują spostrzeżenia w zetknięciu z egzotycznymi potrawami, których mieli okazję spróbować w różnych miejscach na...
więcej Pokaż mimo to