Kuchnia bezwzględna
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Wydawnictwo:
- Znak
- Data wydania:
- 2022-04-28
- Data 1. wyd. pol.:
- 2022-04-28
- Liczba stron:
- 264
- Czas czytania
- 4 godz. 24 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788324076543
Błagam, czy możemy w końcu dać sobie spokój z jednoskładnikowymi daniami instant do zrobienia
w kilka minut? Oczywiście, wszyscy jesteśmy zajęci. Wolałbym jednak, żebyśmy skoncentrowali się na
prostym fakcie – wspaniale przygotowane burgery nie rosną na drzewach.
Postawmy sprawę jasno: jeśli w 9 na 10 przypadków kupujesz bulion w sklepie, to jest to smutne. I nawet mi cię nie żal. Ale skąd niby miałbyś wiedzieć, jak smakuje prawdziwy bulion, jeśli od 50% do 80% jedzenia, które jadłeś, zostało zrobione przez kogoś innego?
Masło, majonez, ser, pikle, sosy, bułki, ketchup…
Świetna kuchnia musi być bezwzględna. Joshua Weissman pomoże ci wskoczyć na wyższy poziom gotowania, improwizować i składać dania tak, jak lubisz, z tego co lubisz. Bez żalu, wymóweki usprawiedliwień, z lekceważącym humorem i ponad 100 wyśmienitymi przepisami.
Nauczysz się z nimi przyrządzać dania, które na zawsze zmienią twoje kulinarne doświadczenia:
• steka smażonego sekretną metodą ze steakhousów,
• sałatkę Cezar twojego życia,
• pełne smaku wołowe pho, po którym zapłaczesz ze wzruszenia,
• idealnie złożonego, najpyszniejszego burgera na świecie.
Joshua Weissman – kulinarny geniusz, charyzmatyczny i niepokorny szef kuchni zuchwale stawiający czoło gotowaniu instant. Prowadzi kanał na Youtubie, gdzie w autorskim cyklu „But Better” sieka, kręci, składa i marynuje dla swojej milionowej publiczności.
#1 NEW YORK TIMES BESTSELLER 8 RAZY! / Top Amazona
„Cel Weissmana, by «przestać stawiać przeszłość na piedestale», nie wymaga przeprosin i jest mocno wspierany w tej książce, która zachęca czytelników do rozwijania własnej intuicji kulinarnej przy jednoczesnym zachowaniu znajomości podstaw.” — Publishers Weekly
„Te przepisy nie tylko uczą podstaw gotowania, ale zostały również stworzone, by imponować i idealnie nadadzą się podczas wizyt gości, czy na wieczorne menu . Książka Kuchnia bezwzględna zaprojektowana z myślą o początkujących domowych kucharzach, zapewnia solidne instrukcje, smaczne przepisy i wiele zwrotów akcji, by mogli się nią cieszyć również doświadczeni kucharze.” — Booklist
Gotowanie to forma sztuki. Ekspresja. Jedna z tych rzeczy, które odróżniają nas, ludzi, od zwykłych zwierząt… na przykład od ptaka, który usiłuje przelecieć przez szybę i uderza w nią raz po raz, choć jest przecież oczywiste, że nie uda mu się przez nią przebić nawet w trakcie próby #69. To także dla wielu niezwykle drażliwy temat. Myślę jednak, że najwyższy czas, by ludzie pogodzili się z faktem, że gotowanie nie jest już tym, czym było kiedyś. Jest o wiele, wiele lepsze. Tak naprawdę świat jedzenia i napojów właśnie dziś jest najbardziej ekscytujący i różnorodny w historii ludzkości. Sami tego doświadczamy. A to dopiero początek. Chciałbym jednak skupić się na najważniejszym: przyjmijmy do wiadomości, że kuchnia się rozwija i cieszmy się tym rozwojem. To coś, z czym moi włoscy znajomi mają spory problem… ale nie będziemy się w to zagłębiać. (Sorry, kochani, wiecie, że was uwielbiam. To tylko delikatny roast).
Chciałbym, żeby ludzie zrozumieli, że dziś najważniejsze nie jest posiadanie w kuchennym arsenale jakiegoś dziwnego, nowomodnego urządzenia, którego jedyną funkcją jest obranie awokado. Najważniejsza jest kulinarna intuicja. Jeśli zrozumiesz, jak i dlaczego wybrana technika czy składnik wpływają na rezultat, nie będzie granicy czy bariery, która przeszkodziłaby ci ugotować dosłownie wszystko. Poza tym uważam, że nie ma żadnych zasad. Jasne, szanuj tradycję, ale także „rób powtórzenia” i zbuduj sobie solidną bazę wiedzy dotyczącej gotowania, kuchni, a przede wszystkim techniki. Nadszedł już czas, by przestać wynosić przeszłość na piedestał i po prostu zrobić coś zaje***cie pysznego.
/fragment książki/
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 29
- 23
- 7
- 4
- 3
- 2
- 2
- 2
- 1
- 1
OPINIE i DYSKUSJE
Książka podobnie jak jego program na YT, przedstawia sposoby jak przygotować najsmaczniej dania i potrawy , a nie jak to teraz modne prosto i na skróty. Przypisy ani dania nie są szczególnie oryginalne , ale POLECAM
Książka podobnie jak jego program na YT, przedstawia sposoby jak przygotować najsmaczniej dania i potrawy , a nie jak to teraz modne prosto i na skróty. Przypisy ani dania nie są szczególnie oryginalne , ale POLECAM
Pokaż mimo toNa taką książkę kucharską czekałam długo, i w końcu się doczekałam.
Podoba mi się podejście autora do kuchni. Podobają mi się przepisy, zwłaszcza te uniwersalne (tak, mam za sobą robienie przetworów, i ten przepis uratował mi życie),oraz to, że sposób ich przygotowania jest tak napisany, że każdy to zrozumie i nie będzie się kilka razy zastanawiał, czy chodzi o dużą czy małą szklankę ;-)
Jedna z lepszych książek kucharskich, jakie miałam w ręku. Gorąco polecam.
Na taką książkę kucharską czekałam długo, i w końcu się doczekałam.
więcej Pokaż mimo toPodoba mi się podejście autora do kuchni. Podobają mi się przepisy, zwłaszcza te uniwersalne (tak, mam za sobą robienie przetworów, i ten przepis uratował mi życie),oraz to, że sposób ich przygotowania jest tak napisany, że każdy to zrozumie i nie będzie się kilka razy zastanawiał, czy chodzi o dużą czy...
Wiadomo, jak ważne jest właściwe odżywianie, a co za tym idzie przygotowywanie zdrowych, różnorodnych posiłków. Wydaje się, że jest to pracochłonne i trudne i często zamiast spróbować korzystamy z szybkich, gotowych dań, które z prawdziwą kuchnią niewiele mają wspólnego, mowa tu o daniach instant. Tymczasem wiele produktów, które na co dzień kupujemy możemy przygotować sami w domu, takich jak chociażby masło, czy ketchup. Warto spróbować, by poczuć różnicę, zainspirować się nowymi pomysłami, kompozycjami smaków, wprowadzić zmiany i w tym może pomóc ta książka.
Po książki kulinarne z ciekawością sięgam, gdyż wychodzę z założenia, że warto poznawać nowe przepisy, sposoby na urozmaicenie swojej codziennej przygody w kuchni, wesprzeć się wiedzą osób, dla których gotowanie jest pasją. Autor tej książki prowadzi kanał na YouTubie, którego jeszcze nie oglądałam, ale po zapoznaniu się z tą publikacją chętnie zajrzę.
Spodobało mi się podejście, o którym można przeczytać w początkowych rozdziałach stanowiących wstęp. Mam na myśli to, że nie jest najważniejsze jak wiele modnego sprzętu się posiada, ale raczej kulinarna intuicja, która pozwoli przygotować smakowite, świetne potrawy, pyszne i zdrowe. Ważne jest też, aby zbudować solidną bazę i na jej fundamentach komponować własne przepisy lub skorzystać z tych zaprezentowanych w książce.
W dziale „Odrobina kulinarnych podstaw” znajdziecie sporo informacji i przepisów zgodnie z tytułem. Jeśli nie wykonywaliście jeszcze marynat, dżemów, bulionu, masła to z tymi przepisami wydaje się to niezwykle proste. Przykładowo niesolone masło można przygotować w 10 minut. Otrzymujemy także między innymi przepis na zakwas na chleb, czy domowy makaron. Przepisów jest znacznie więcej i czasem byłam zdziwiona, że przygotowanie niektórych z nich zajmuje tak mało czasu, co tym bardziej zachęca do ich wypróbowania zamiast kupowania gotowych.
Następny dział to kolejna porcja przepisów na konkretne dania poczynając od śniadań, przystawek, przekąsem, przechodząc do mięs i ryb, zup, czy deserów, a to jeszcze nie wszystko. Czasem sama nazwa może wywołać zdziwienie, jak chociażby kanapka ze stekiem. Pomyślicie, co może być niezwykłego w takiej kanapce? Chociażby to, że chleb na zakwasie, stek idealny i majonez są przygotowane własnoręcznie a nie kupione, co nadaje im jedynego w swoim rodzaju smaku i zapachu. W moich kulinarnych planach jest przygotowanie chashu, czy pankejki z ricottą. Przepisy są przedstawione w prosty, zwięzły sposób i poprzedzone krótkim wstępem. Do ich przygotowania zachęcają także zdjęcia przedstawiające gotowe potrawy.
„Kuchnia bezwzględna” to wartościowa publikacja zachęcająca do wyrobienia własnej intuicji kulinarnej, która pozwoli na rozwijanie swojej pasji i cieszenia się niepowtarzalnymi, smakowitymi daniami. Jednocześnie przepisy w niej zawarte pozwalają na zbudowanie solidnych podstaw i wypróbowania sprawdzonych już dań. Inspiruje i zachęca do przygotowywania posiłków samodzielnie, gdyż to o wiele lepszy sposób niż korzystanie z dań instant. Świetna publikacja, którą szczerze Wam polecam.
http://wyczytane-ksiazki.blogspot.com/2022/06/kuchnia-bezwzgledna-joshua-weissman.html
Wiadomo, jak ważne jest właściwe odżywianie, a co za tym idzie przygotowywanie zdrowych, różnorodnych posiłków. Wydaje się, że jest to pracochłonne i trudne i często zamiast spróbować korzystamy z szybkich, gotowych dań, które z prawdziwą kuchnią niewiele mają wspólnego, mowa tu o daniach instant. Tymczasem wiele produktów, które na co dzień kupujemy możemy przygotować sami...
więcej Pokaż mimo to"Kuchnia bezwzględna" Joshua Weissmana, to najnowsza książka w mojej w moim "książkowym kulinarnym zbiorze". Autor namawia nas do zrezygnowaniu z dań typu instant i przygotowaniu wszystkiego samemu.. od początku do końca :D. Książka jest napisana w dość.. ciekawy sposób :D. Na pewno wyróżnia się tym na tle innych książek kucharskich, co dla mnie jest miłym zaskoczeniem i dużym plusem :). Kolejnymi atutami są dokładnie rozpisane przepisy i piękne zdjęcia, które zachęcają do wypróbowania jak największej ilości dań. Na pewno jest to książka, która idealnie sprawdzi się na prezent zarówno dla osób początkujących (dużo przepisów na podstawowe składniki - dżemy, sosy, sery),jak i tych bardziej zaawansowanych. Jeśli będziecie mieć możliwość, to obejrzyjcie tę książkę na żywo - jest naprawdę pięknie wydana :).
"Kuchnia bezwzględna" Joshua Weissmana, to najnowsza książka w mojej w moim "książkowym kulinarnym zbiorze". Autor namawia nas do zrezygnowaniu z dań typu instant i przygotowaniu wszystkiego samemu.. od początku do końca :D. Książka jest napisana w dość.. ciekawy sposób :D. Na pewno wyróżnia się tym na tle innych książek kucharskich, co dla mnie jest miłym zaskoczeniem i...
więcej Pokaż mimo toBłagam, czy możemy w końcu dać sobie spokój z jednoskładnikowymi daniami instant do zrobienia
w kilka minut? Oczywiście, wszyscy jesteśmy zajęci. Wolałbym jednak, żebyśmy skoncentrowali się na
prostym fakcie – wspaniale przygotowane burgery nie rosną na drzewach.
Postawmy sprawę jasno: jeśli w 9 na 10 przypadków kupujesz bulion w sklepie, to jest to smutne. I nawet mi cię nie żal. Ale skąd niby miałbyś wiedzieć, jak smakuje prawdziwy bulion, jeśli od 50% do 80% jedzenia, które jadłeś, zostało zrobione przez kogoś innego?
Masło, majonez, ser, pikle, sosy, bułki, ketchup…
Świetna kuchnia musi być bezwzględna. Joshua Weissman pomoże ci wskoczyć na wyższy poziom gotowania, improwizować i składać dania tak, jak lubisz, z tego co lubisz. Bez żalu, wymóweki usprawiedliwień, z lekceważącym humorem i ponad 100 wyśmienitymi przepisami.
Nauczysz się z nimi przyrządzać dania, które na zawsze zmienią twoje kulinarne doświadczenia:
• steka smażonego sekretną metodą ze steakhousów,
• sałatkę Cezar twojego życia,
• pełne smaku wołowe pho, po którym zapłaczesz ze wzruszenia,
• idealnie złożonego, najpyszniejszego burgera na świecie.
Joshua Weissman – kulinarny geniusz, charyzmatyczny i niepokorny szef kuchni zuchwale stawiający czoło gotowaniu instant. Prowadzi kanał na Youtubie, gdzie w autorskim cyklu „But Better” sieka, kręci, składa i marynuje dla swojej milionowej publiczności.
(opis z lubimyczytac.pl)
Kiedy dostałam tę książkę do recenzji od Wydawnictwo Znak , zastanawiałam się jak się za nią zabrać 😅 Najlepiej byłoby po prostu przetestować te przepisy, ale strasznie długo by mi zeszło, więc skupię się na efektach wizualnych i odczuciach po lekturze 😉 Przede wszystkim zachwyciło mnie samo wydanie; duży format, twarda oprawa, piękne kolorowe zdjęcia, przejrzysty układ tekstu na stronie, a przy każdym przepisie dokładny opis składników wraz z gramaturą czy ilością oraz opis i kolejność wykonywania poczszególnych czynności. Do tego niemal na każdej stronie dołączone poza przepisami notatki z ciekawostkami. Druga rzecz, na którą zwróciłam uwagę, to mnogość przepisów na różne okazje; od własnoręcznie zrobionych sosów, ketchupów poprzez chleby i dania mączne, śniadania, przekąski i przystawki, ryby, mięsa, makarony i kanapki, warzywa i sałatki aż po zupy i desery. Uwielbiam gotować i jeść, na pewno skorzystam z tej książki. Szczególnie zaintrygował mnie przepis dość nieoczywisty: mianowicie, ciastka z kurczakiem w maślanej polewie z miodem 😍😋 "Gotowanie to forma sztuki", jak pisze autor. I ja się z tym zgadzam. Tu każdy znajdzie coś dla siebie; zarówno kompletny amator, jak i ktoś bardziej zaawansowany w owej sztuce kulinarnej.
Książka doskonała zarówno do używania na codzień jak i na wielkie okazje. Może też stanowić piękny, kolorowy i praktyczny prezent.
Ocena (pod względem wizualnym oraz przydatności): 8/10
Błagam, czy możemy w końcu dać sobie spokój z jednoskładnikowymi daniami instant do zrobienia
więcej Pokaż mimo tow kilka minut? Oczywiście, wszyscy jesteśmy zajęci. Wolałbym jednak, żebyśmy skoncentrowali się na
prostym fakcie – wspaniale przygotowane burgery nie rosną na drzewach.
Postawmy sprawę jasno: jeśli w 9 na 10 przypadków kupujesz bulion w sklepie, to jest to smutne. I nawet mi cię...
Jak świat kulinarny bywa, zazwyczaj jeszcze do samego końca jeszcze nieodkryty wie każdy z nas, gdyż lubimy bardzo dobrze zjeść. Przeważnie wybieramy proste do przyrządzenia wybrane przysmaki. Czasem jest to kuchnia niezdrowa. Jesteśmy do niej przyzwyczajeni, bo żyjemy w szybkim tempie i nie zawsze jest czas na kontrolę zjadanych przez nas regularnych i nieregularnych posiłków.
Gdy otrzymałam książkę pt. ''Kuchnia bezwzględna'' autorstwa Pana Joshua Weissmana to przyznam szczerze, że nie miałam pojęcia, co oznacza to pojęcie związane z nadanym tytułem.
Początkowo, gdy rozpoczęłam, zapoznawać się ze słowem wstępnym to byłam nieco przerażona słowami autora, gdyż zostały one ujęte moim zdaniem takie niezachęcające do dalszego czytania.
Lubię czytać książki kulinarne, ale z takim wyjaśnieniem tytułu nigdy się nie spotkałam. Widocznie takie było zamierzenie autora. Należy szanować każdego zdanie, jeśli nawet nie do końca się z nim zgadzamy, ale za to posiada kulinarny talent do podzielenia się nim z innymi odbiorcami, którzy chcą go poznać.
Postanowiłam dać szansę wykazać się autorowi poprzez sprawdzenie jego możliwości kulinarnych teoretyczne, jak i praktyczne pomysły na wykonanie dań kulinarnych, które zjadamy na co dzień i od święta, kiedy wybieramy się do restauracji, aby zjeść, coś, co lubimy.
Gdy obserwuje, się warsztat pracy autora to muszę przyznać, że prezentuje w tej książce wysoki poziom i każdą wykonywaną kulinarną czynność dokładnie. Podoba mi się to, że rozpoczął od podstaw, gdyż obecnie większość osób, gdy znajduje na spokojne czas to lubi wykonywać przepisy mączne, czy choćby nawet pieczenie chleba.
Pieczenie chleba jest miłe, gdy ma się przygotowane odpowiednie do niego składniki i na pracy, która wymaga cierpliwości i siły. Najlepsze chleby wychodzą, gdy damy ciasto po wyrośnięciu do foremek keksówek, które są bardzo wydajne. Praktykowałam, ten przepis na wyrób chleba jest sprawdzony i godny polecenia. Należy przyznać autorowi rację, aby przypomnieć praktyczne przepisy.
Podoba mi się to, w jaki otwarty sposób doradza, ale również pozwala dokonać czytelnikowi wyboru, którą technikę zastosuje podczas wykonywania wybranej przez siebie potrawy. Nie zapomina o podaniu przepisów na marynaty wszelkiego rodzaju uniwersalnych zalew, niesolone masło, masła smakowe, proste dżemy, masła orzechowe.
Mnie na swój sposób autor do siebie przekonał tym, co lubię najbardziej przekąski i desery.
Książka została wydana w pięknej twardej oprawie, zostały w niej wykonane piękne zdjęcia potraw.
Wydawnictwu Znak dziękuję za podarowanie mi do zrecenzowania egzemplarzu książki pt. ''Kuchnia bezwzględna'' autorstwa Pana Joshua Weissmana.
Warto przeczytać tę książkę.
Jak świat kulinarny bywa, zazwyczaj jeszcze do samego końca jeszcze nieodkryty wie każdy z nas, gdyż lubimy bardzo dobrze zjeść. Przeważnie wybieramy proste do przyrządzenia wybrane przysmaki. Czasem jest to kuchnia niezdrowa. Jesteśmy do niej przyzwyczajeni, bo żyjemy w szybkim tempie i nie zawsze jest czas na kontrolę zjadanych przez nas regularnych i nieregularnych...
więcej Pokaż mimo toDo mojej kolekcji książek kucharskich trafiła właśnie „Kuchnia bezwzględna”. Nietuzinkowa, choć oczywista. Autorem jest charyzmatyczny geniusz kulinarny, z ciętym językiem i specyficznym poczuciem humoru, popularny YouTuber – Joshua Weissman. Jego styl przypomina mi luźną rozmowę z dobrym kumplem, który bez ogródek wali prosto z mostu, co o czym sądzi.
Żeby było smacznie, nie ma drogi na skróty. Nie ma gotowców typu instant. Wszystko jest od podstaw. Bo gotowanie jest sztuką. To wiedza połączona z osobistymi preferencjami. Solidna baza z wytrenowaną techniką. Czasochłonne, ale smak rekompensuje wszystko.
Sto wyśmienitych przepisów od prostych po skomplikowane, ale realne. Dla laika i kulinarnego mistrza. Dobry ramen w mniej niż godzinę? Najsmaczniejszy burger, prosty dżem czy zdrowe kiszonki. O, przepraszam! Lactofermentowane warzywa. Nie brak łakoci, zup, sałatek czy pieczywa. Nie ma to, jak pachnący chlebem dom.
Do mojej kolekcji książek kucharskich trafiła właśnie „Kuchnia bezwzględna”. Nietuzinkowa, choć oczywista. Autorem jest charyzmatyczny geniusz kulinarny, z ciętym językiem i specyficznym poczuciem humoru, popularny YouTuber – Joshua Weissman. Jego styl przypomina mi luźną rozmowę z dobrym kumplem, który bez ogródek wali prosto z mostu, co o czym sądzi.
więcej Pokaż mimo toŻeby było smacznie,...
Dzień dobry ❣️
Dziś kolejny post z serii #kulinarnie.
Dziś o książce "Kuchnia bezwzględna", która ujęła mnie już od pierwszych stron. Czym?
#JoshuaWeissman pisze
"Chciałbym, żeby ludzie zrozumieli, że najważniejsze nie jest posiadanie w kuchennym arsenale jakiegoś dziwnego, nowomodnego urządzenia, którego jedyną funkcją jest obranie awokado. Najważniejsza jest kulinarna intuicja. Jeśli zrozumiesz, jak i dlaczego wybrana technika czy składnik wpływają na rezultat, nie będzie granicy czy bariery, która przeszkodziłaby ci ugotować dosłownie wszystko. Poza tym uważam, że nie ma żadnych zasad. Jasne, szanuj tradycję, ale także rób powtórzenia" i zbuduj solidną bazę wiedzy dotyczącej gotowania, kuchni, a przede wszystkim techniki. Nadszedł już czas, by przestać wynosić przeszłość na piedestał i po prostu zrobić coś zaje***cie pysznego."
A to daje gwarancje, że nawet taki laik jak ja może gotować.
⠀
Całość podzielona została na przejrzyste rozdziały.
Po powrocie z wakacji na pewno skorzystam z przepisu "marynowane cokolwiek" i chociaż raz w miesiącu będę piekła chleb.
⠀
Co dziś u Ciebie na obiad serwuje kuchnia?
U mnie dziś makaron w sosie szpinakowo-serowym z kurczakiem :)
Dzień dobry ❣️
więcej Pokaż mimo toDziś kolejny post z serii #kulinarnie.
Dziś o książce "Kuchnia bezwzględna", która ujęła mnie już od pierwszych stron. Czym?
#JoshuaWeissman pisze
"Chciałbym, żeby ludzie zrozumieli, że najważniejsze nie jest posiadanie w kuchennym arsenale jakiegoś dziwnego, nowomodnego urządzenia, którego jedyną funkcją jest obranie awokado. Najważniejsza jest kulinarna...
Heloł w niedzielę!
Dzisiaj przychodzę do Was z postem, którego bohaterką jest książka kucharska!
Kto troszkę mnie zna, doskonale wie, że uwielbiam piec słodkości!
.
Znajdziecie w niej wiele przepisów, a co najlepsze, wszystko jest pokazane od podstaw! Wrzuciłam Wam specjalnie jeszcze zdjęcia spisu treści. Sama osobiście cenię sobie jego przejrzenie przed zakupem jakiejkolwiek książki kucharskiej.
Z pewnością nie jeden raz wykorzystam ją kiedy będę robiła obiad czy deser😊
Polecam!
Heloł w niedzielę!
więcej Pokaż mimo toDzisiaj przychodzę do Was z postem, którego bohaterką jest książka kucharska!
Kto troszkę mnie zna, doskonale wie, że uwielbiam piec słodkości!
.
Znajdziecie w niej wiele przepisów, a co najlepsze, wszystko jest pokazane od podstaw! Wrzuciłam Wam specjalnie jeszcze zdjęcia spisu treści. Sama osobiście cenię sobie jego przejrzenie przed zakupem...
Kiedy czytam, że w kuchni nie ma zasad, a przepisy zatytułowane są: „marynowane cokolwiek ” lub „podstawowy bulion z czegokolwiek ”, to już wiem, że muszę tę książkę mieć u siebie, gdyż kocham dania z czegokolwiek. To tajemnica mojej kuchni, i powód dietetycznej klęski, bo gotuję z tego co jest, nigdy nie mam wszystkiego i zdecydowanie daleko mi do planowania menu. NIE MA ZASAD to dobra zasada, jest tylko jedno ALE.
Podstawą są podstawy i to trzeba mieć w jednym paluszku. Do gotowania potrzeba jest kuchenna intuicja i myślenie, bez tego żaden przepis nie zagwarantuje sukcesu.
Joshua Weissman namawia do przygotowywania w domu tych składowych jadłospisu, które zazwyczaj kupujemy gotowe. Zapewni to o wiele lepszą jakość podawanych dań i większą satysfakcję z samego procesu gotowania. Kiedy już nauczymy się tworzyć proste jedzenie, stworzenie czegoś bardziej skomplikowanego nie nastręczy problemu, bo jak twierdzi Joshua "jedzenie trzeba budować", najlepiej od samego początku.
Z tym młodym arcymistrzem kuchni zrobimy swoje marynaty, kiszonki, dżemy, masła, buliony, mozzarellę, ricottę i chleb <3 Ukłony za zdjęcia zakwasu dzień po dniu, dla zakwasowego nowicjusza jest to ogromnie pomocne, bo zakwas to niemal dzika istota, którą trudno okiełznać :)
Duży format książki, niezwykle apetyczne zdjęcia, dobrze rozpisane przepisy zachęcają do spędzenia większej ilości czasu w kuchni, przyrządzając na przykład ciasta z kurczakiem w maślanej polewie z miodem albo zwyczajne kluchy, chociaż te najlepiej robi Babcia <3 :)
IG @angelkubrick
Kiedy czytam, że w kuchni nie ma zasad, a przepisy zatytułowane są: „marynowane cokolwiek ” lub „podstawowy bulion z czegokolwiek ”, to już wiem, że muszę tę książkę mieć u siebie, gdyż kocham dania z czegokolwiek. To tajemnica mojej kuchni, i powód dietetycznej klęski, bo gotuję z tego co jest, nigdy nie mam wszystkiego i zdecydowanie daleko mi do planowania menu. NIE MA...
więcej Pokaż mimo to