Kuchnia na plebanii

Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie
8,86 (7 ocen i 4 opinie) Zobacz oceny
10
3
9
1
8
2
7
1
6
0
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
data wydania
ISBN
9788308062463
liczba stron
240
słowa kluczowe
literatura polska
język
polski
dodała
Ag2S

OPOWIEŚCI OSTATNICH KSIĘŻOWSKICH GOSPODYŃ. WOKÓŁ JEDZENIA, TRADYCJI I CZASÓW. Zasobne plebanie, osiem wspaniałych gospodyń i dwieście wyśmienitych przepisów z różnych stron Polski. Niektóre mają po 170 lat, inne zostały spisane na potrzeby książki, bo przecież gotować można „na orientację” – jak twierdzi jedna z bohaterek. Ważne, żeby smakowało. Smakuje, i to jak! Czasem tak, że...

OPOWIEŚCI OSTATNICH KSIĘŻOWSKICH GOSPODYŃ.
WOKÓŁ JEDZENIA, TRADYCJI I CZASÓW.

Zasobne plebanie, osiem wspaniałych gospodyń i dwieście wyśmienitych przepisów z różnych stron Polski. Niektóre mają po 170 lat, inne zostały spisane na potrzeby książki, bo przecież gotować można „na orientację” – jak twierdzi jedna z bohaterek. Ważne, żeby smakowało.

Smakuje, i to jak! Czasem tak, że gospodynie są zapraszane z jednej parafii do drugiej. Zdarza się, że gości zaprosi się za dużo, wówczas z takiej opresji muszą wybrnąć. Wykazują się tu sporym taktem i wiedzą, np. w sytuacjach: Co wrzucić do garnka na komendę „zagraj”, „paluchy” czy „zarzutka”? Czy wypuścić chleb z pieca, gdy „puka”? Dokąd uciekły z plebanii raki? A także o rosole, co ma mrugać leciutko, ot, jak chłopak do swojej lubej.

Kuchnia na plebanii doskonale wpisuje się w trend „powrotu do tradycji” – zarówno pod względem kulinarnym, jak i kulturowym. To mieszanka dawnych obyczajów, anegdoty, slow-foodu ze szczyptą nowoczesności. Książka, która z łatwością zaspokoi zarówno ciekawość, jak i podniebienie – także to świeckie.

 

źródło opisu: http://www.wydawnictwoliterackie.pl/ksiazka/4118/K...(?)

źródło okładki: http://www.wydawnictwoliterackie.pl/ksiazka/4118/K...»

pokaż więcej

Brak materiałów.
Już teraz nowa funkcja: pakiety. Dowiedz się więcej jak kupić kilka książek w najlepszej cenie >>>
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Dodaj dyskusję
Dyskusje o książce
    Obecnie jeszcze nie ma dyskusji powiązanych z tą książką.
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (47)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 360
Saudyjskie-Wielbłądy | 2016-12-07
Przeczytana: 07 grudnia 2016

Na plebanii, jak powszechnie wiadomo, każdy - ksiądz, ministrant czy księżowska gospodyni - pełnił jakąś rolę. I to nie zmieniło się do dziś.
Czym się zajmują księża i co robią ministranci, wszyscy wiemy. Niewiele jednak osób docenia pracę księżowskich gospodyń. A obowiązków taka gospodyni miała i nadal ma co nie miara. Pranie, prasowanie, sprzątanie i oczywiście gotowanie. Bo przecież, ksiądz też człowiek i zjeść musi. A że często się zdarza, że księża lubią dobrze zjeść, to przepisy takich gospodyń są na wagę złota.
Wiele z receptur, które udało się zebrać Łukaszowi Modelskiemu ma ponad 150 lat, inne pochodzą od profesjonalistek tej klasy jak Stefania Hoffman i Irena Sieradzka, które księżowską kuchnią zajmowały się ponad pół wieku. Wszystkie opierają się na rodzimych produktach. Nie znajdziemy tu też udziwnień rodem z kuchni fusion.

Kuchnia na plebanii - czy to codzienna, czy ta uroczysta, odświętna pełna jest naturalnych smaków. Trudno bowiem było kilkadziesiąt lat temu zrobić...

książek: 220
Anna | 2017-07-04
Przeczytana: 04 lipca 2017

''Kuchnia na Plebanii'' to zbiór 200 tradycyjnych przepisów księżowskich gospodyń.

Przepisy na podane dania pochodzą z terenów: Małopolski, Śląska, Kaszub, Podlasia, Pomorza, Mazowsza.

Książka ta zawiera alfabetyczny spis przepisów oraz spis przepisów według kategorii.

Kuchnia na plebanii wzbudza zainteresowanie, gdyż my jako czytelnicy nie wiemy, co księża jadają, ale dzięki rozmowom autora przeprowadzonym z gospodyniami plebani nasza ciekawość w tym zakresie zostaje zaspokojona.

Przepisy, na które zwróciłam, szczególną uwagę, zapoznając się z tą książką, są następujące: babka gotowana, biszkopt, borowiki marynowane, buchty z kruszonką, chałka, chleb domowy, ciasto makaronowe na łazanki, domowy ocet jabłkowy z obierek, gołąbki, gulasz, sernik wiedeński, murzynek, nalewka kawowo- pomarańczowa, pasztet lekki, pasztet klasyczny, ogórki kiszone, pączki, piernik, pierogi, sernik wiedeński.

Każdy podany przez gospodynie przepis został bardzo dokładnie wyjaśniony, podane czynności,...

książek: 16
Ofelia | 2018-04-28
Na półkach: Przeczytane

Kupiłam dziś książkę "Kuchnia na plebanii" Łukasza Modelskiego. I jestem nią zauroczona! Nawet ja, wegetarianka, z ciekawością przerzucam kartki książki, w której królują tradycyjne polskie schabowe, tatar i karkówka.

Lubię czytać gawędy o jedzeniu, a ta książka ma właśnie taki charakter. Autor dotarł do prawdziwie utalentowanych kucharek, gospodyń, które prowadzą plebanię i gotują dla duchowieństwa (a jak się okazuje, księża lubią sobie dobrze zjeść! ;) ) Zebrano tu receptury (przeplatane opowieściami o tym, jak jadano dawniej i dzisiaj, o tradycjach wyniesionych z rodzinnego domu, i różnych sprytnych sztuczkach kuchennych) ośmiu księżowskich gospodyń - od Pomorza aż do Tatr. Wszystkie panie gotują tak, jak gotowało się w ich rodzinnych domach, hołdują tradycji. Nie znajdziemy tu kuchni fusion, nietypowych połączeń smaków. Jest jak u mamy- domowo, ciepło, smacznie. W książce znajdziemy 200 receptur na (w większości) tradycyjne polskie dania. Nie zabrakło jednak przepisu na...

książek: 784
dobrerecenzje | 2016-12-21
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: 21 grudnia 2016

Utarło się powiedzenie, że na plebaniach jada się obficie i tłusto.
Jak zajrzałam do tej książki i zaczęłam wnikliwie czytać, okazało się, że na plebaniach z reguły panowały czterodaniowe obiady: treściwe zupy, ciężkawe mięsa, domowy drób, masło i śmietana oraz kompot.

Autorowi tej książki udało się znaleźć takie gospodynie, które uczyły się tej sztuki gotowania z czwartego czy piątego pokolenia.
Kiedyś wystawne przyjęcia, imieniny proboszcza czy wizytacje biskupie są dzisiaj rzadkością.
Gotowanie dla 40- stu czy więcej osób to było wyzwanie, ale dziś już się nie zdarza.
Nawet gdy na plebanie trafiły przeróżne diety, to księżowskie kucharki podchodziły z rezerwą.

Autor zebrał przepisy i wypowiedzi kucharek z plebanii niemal z całej Polski.
Są tu: kucharka z Kujaw, która proponuje np. zupę z węgorza, pieczony zając, czy pieczone prosię.
Pani Maria z Nowego Sącza znana jest z idealnego rosołu, domowego chleba, czy kołacza z serem.
Pani Ela zaś z Dąbrowy Górniczej proponuje zupę...

książek: 444
paskudek | 2017-06-30
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 30 czerwca 2017
książek: 203
Anita | 2017-02-06
Na półkach: Przeczytane
książek: 2074
izusr | 2016-11-18
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
książek: 2973
emtezetka75 | 2018-06-26
Na półkach: Chcę przeczytać, Kuchnia
książek: 813
Monika | 2018-04-27
Na półkach: Chcę przeczytać
książek: 2962
Eilinel | 2018-03-31
zobacz kolejne z 37 
Przeczytaj także

Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Cytaty z książki
Inne książki autora
więcej książek tego autora
zgłoś błąd zgłoś błąd