Happy Food Green. O roślinnej diecie i szczęśliwym życiu

Okładka książki Happy Food Green. O roślinnej diecie i szczęśliwym życiu Niklas Ekstedt, Henrik Ennart
Okładka książki Happy Food Green. O roślinnej diecie i szczęśliwym życiu
Niklas EkstedtHenrik Ennart Wydawnictwo: Słowne (dawniej Burda Media Polska) kulinaria, przepisy kulinarne
256 str. 4 godz. 16 min.
Kategoria:
kulinaria, przepisy kulinarne
Tytuł oryginału:
Happy food green: om hur grön mat gör livet bättre
Wydawnictwo:
Słowne (dawniej Burda Media Polska)
Data wydania:
2020-01-01
Data 1. wyd. pol.:
2020-01-01
Liczba stron:
256
Czas czytania
4 godz. 16 min.
Język:
polski
ISBN:
9788380539556
Tłumacz:
Agata Teperek
Średnia ocen

7,3 7,3 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Książki autora

Okładka książki Happy Food 2.0 Co jeść, by szczęśliwie żyć Niklas Ekstedt, Henrik Ennart
Ocena 5,5
Happy Food 2.0... Niklas Ekstedt, Hen...
Okładka książki Happy Food. Przez żołądek do szczęścia Niklas Ekstedt, Henrik Ennart
Ocena 7,5
Happy Food. Pr... Niklas Ekstedt, Hen...

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
7,3 / 10
12 ocen
Twoja ocena
0 / 10

OPINIE i DYSKUSJE

Sortuj:
avatar
137
97

Na półkach:

Pięknie wydana i interesująca książka. Ja nie jestem w stanie aż tak analizować tego, co jem chociaż staram się odżywiać zdrowo. Pewne informacje jednak okazały się przydatne. Skorzystam także z kilku przepisów.

Pięknie wydana i interesująca książka. Ja nie jestem w stanie aż tak analizować tego, co jem chociaż staram się odżywiać zdrowo. Pewne informacje jednak okazały się przydatne. Skorzystam także z kilku przepisów.

Pokaż mimo to

avatar
1489
664

Na półkach:

Happy Food Green. O roślinnej diecie i szczęśliwym życiu to kolejny tom serii zapoczątkowanej przez słynnego szefa kuchni Niklasa Ekstedta i dziennikarza naukowego Henrika Ennarta. Poszukując kolejnych kulinarnych inspiracji autorzy odwiedzili małą włoską miejscowość Cilento, skąd na cały świat rozprzestrzeniła się dieta śródziemnomorska. W tym malowniczym zakątku życie całkiem sporo osób, które przekroczyło setny rok życia. Tajemnica ich długowieczności tkwi w diecie bazującej na bardzo zdrowych, a co najważniejsze naturalnych produktach. Autorzy, odwołując się do najnowszych badań naukowych, opisują prozdrowotne oddziaływanie diety śródziemnomorskiej na nasze zdrowie. Zdrowa dieta nie musi być nudna, Niklas Ekstedt i Henrika Ennarta proponują smaczne, kolorowe, a co najważniejsze proste do przyrządzenia posiłki, które przy okazji mogą przedłużyć nasze życie.

Mile zaskoczyła mnie ta propozycja, łączy sobie to, co najlepsze w literaturze popularnonaukowej z klimatem świetnie skonstruowanej książki kucharskiej. Autorzy sporo miejsca poświęcili zagadnieniom związanym ze zdrowiem, jedzenie powinno być wartościowym paliwem, które doda nam energii i pomoże przeciwdziałać w walce z zagrożeniami, jakie na nas czyhają. Każdy produkt jest dokładnie opisany, a do tego mamy kilka propozycji, w jaki sposób możemy przygotować z niego potrawę. Dowiedziałam się, jak w naturalny sposób mogę wspierać swoja odporność. Zanim przeszłam do przepisów, miałam okazję poczytać trochę wartościowych informacji o produktach, o tym, jak działa ludzki organizm i o tym, jak mogę wspierać moje ciało za pomocą diety. Wątki naukowe są niekwestionowanym atutem tej pozycji, autorzy odwołują się do konkretnych badań, na potwierdzenie swoich twierdzeń.

Przepisy są nieskomplikowane, moim zdaniem całkiem łatwe do przygotowania, a na naszym talerzu nie zabraknie zachęcających kolorów. Książki nie da się przeczytać na raz, taką wiedzę należy sobie na dawkować, żeby nie się intelektualnie nie przeciążyć. Wiele informacji było mi już dobrze znanych, więc na spokojnie mogłam sobie przypomnieć dobrze znane mi fakty. Sama stawiam na dietę warzywną i odchodzę od mięsa, więc idea autorów całkowicie do mnie trafia, szczególnie w tak atrakcyjnej formie. Co do smaków- to już indywidualna kwestia, mnie zaproponowane potrawy przekonały, w książce znalazłam wiele kulinarnych inspiracji. Naukowa wiedza przekazana została w bardzo przestępny sposób, co jest niekwestionowanym plusem tego typu pozycji. Happy food green zostało przepięknie wydane, począwszy od sztywnej oprawki, przez dużą, czytelną książkę, na pięknych zdjęciach skończywszy- wszystkie te elementy zachęcały mnie do czytania.

Happy food green to bardzo potrzebna książka, która pokazuje, jak ogromną moc możemy czerpać z dobrej, naturalnej żywności. Autorzy prezentują, od jakich małych kroków może czytelnik zacząć swoją walkę o dobre zdrowie i długowieczność. Książka z pewnością spodoba się zarówno fanom diety roślinnej, jak i osobom, które szukają prozdrowotnych inspiracji, żeby poprawić wydolność swojego organizmu. Polecam!

Happy Food Green. O roślinnej diecie i szczęśliwym życiu to kolejny tom serii zapoczątkowanej przez słynnego szefa kuchni Niklasa Ekstedta i dziennikarza naukowego Henrika Ennarta. Poszukując kolejnych kulinarnych inspiracji autorzy odwiedzili małą włoską miejscowość Cilento, skąd na cały świat rozprzestrzeniła się dieta śródziemnomorska. W tym malowniczym zakątku życie...

więcej Pokaż mimo to

avatar
989
335

Na półkach: ,

Dość oryginalna książka z działu kulinaria. Dwóch Szwedów - szef kuchni Niklas Ekstendt i dziennikarz Henrik Ennart mają już na koncie parę publikacji o zdrowym jedzeniu. Wcześniejszych nie znam, z tą natomiast zapoznałam się z zainteresowaniem ze względu na to, że już dość dawno rozstałam się z jedzeniem mięsa, a wciąż mało wiem na temat, czym je zastąpić.
Żeby jednak wszystko było jasne - nie jest to książka namolnie nakłaniająca do przejścia na wegetarianizm czy weganizm. Choć tym, którzy są na to zdecydowani lub już wykreślili mięso z jadłospisu, może wskazać, jak wzbogacić dietę o rośliny w sposób racjonalny, zdrowy, pełen składników odżywczych. Z pomocą konkretnej dawki wiedzy uświadamia też, jak duże znaczenie ma to, co jemy, na nasze fizyczne i psychiczne samopoczucie.
Panowie propagują ograniczenie spożywania mięsa i postawienie na dietę roślinną, dostrzegając w tym również furtkę do walki z problemami, z jakimi boryka się nasza wciąż rosnąca ludzka populacja. Efekt cieplarniany, głód, a z drugiej strony - chorobliwa otyłość, nowe pandemie... To nie są brednie wyssane z palca i - czy przyjmujemy to do wiadomości, czy też nie - są ze sobą czasem w paradoksalny sposób powiązane i mają swe źródło w ogromnej mierze z przemysłowej hodowli zwierząt.

Trochę to zaskakujące, że w książce o tak pogodnym, lekkim tytule poruszane są takie poważne tematy; można tu poczytać zarówno o zmianach klimatycznych jak i o florze bakteryjnej naszych jelit czy szkodliwych dla środowiska środkach ochrony roślin. Dzięki temu nie jest to jednak zwykła książka jedynie z przepisami na dania z roślinami w roli głównej (nawiasem mówiąc, niektóre z nich są dość niesamowite, zaintrygowało mnie np. pesto z chwastów).
Dla mnie ta publikacja okazała się cenną dawką informacji o tym, co jemy i co możemy w tym temacie zmienić na lepsze, i to z korzyścią nie tylko dla nas samych.

Dość oryginalna książka z działu kulinaria. Dwóch Szwedów - szef kuchni Niklas Ekstendt i dziennikarz Henrik Ennart mają już na koncie parę publikacji o zdrowym jedzeniu. Wcześniejszych nie znam, z tą natomiast zapoznałam się z zainteresowaniem ze względu na to, że już dość dawno rozstałam się z jedzeniem mięsa, a wciąż mało wiem na temat, czym je zastąpić.
Żeby jednak...

więcej Pokaż mimo to

avatar
316
299

Na półkach: ,

Czym dla Was jest HAPPY FOOD?

Zastanawialiście się kiedyś nad wprowadzeniem diametralnych zmian w odżywianiu? I nie chodzi mi tutaj stricte o przejście na w pełni zieloną stronę kuchni (choć szczerze zachęcam i polecam 🌱). Znacie model talerza wege? Nie? Może warto zaznajomić się z tematem?



Czy dieta śródziemnomorska jest naprawdę taka zdrowa i korzystna? Czym jest tzw. "bogata dieta ubogich"? Jak wygląda, a jak powinien wyglądać ekosystem flory jelitowej? Czym jest clean eating? Czy zdrowe jedzenie może być w niebezpieczeństwie?

Na te i wiele, wiele innych nurtujących pytań, znajdziecie odpowiedzi w aż 17, bardzo interesująco i szczegółowo opracowanych rozdziałach wzbogaconych o całkiem proste, ale również te bardziej wyrafinowane przepisy kulinarne. Tak, są też zdjęcia potraw. Ach, aż ślinka cieknie!

Na końcu znajdziecie słowniczek wege, dzięki któremu poznacie wszystkie odmiany diety wege. Wbrew pozoron to wcale nie takie oczywiste i proste do jednoznacznego określenia. Czym różni się dieta wegetariańska od fleksitariańskiej, czy laktoowowegetariańskiej? Kim jest demiwegetarianin i peskatarianin, czy też frutarianin? Czy można być półwegetarianinen?

.

Musicie pamiętać, że...

"Jedzenie nie tylko ma być zdrowe, powinno być też PRZYJEMNE. Dlatego stawiamy sobie za cel zdanie ci bezpośredniej relacji z linii frontu badań naukowych, zaprezentowanie pysznych przepisów i zachęcenie cię do spróbowania nowych produktów."

Zaintrygowani?
Koniecznie sprawdźcie i może... zmodyfikujcie swoje nawyki żywieniowe na zdrowsze?



Hm... To może dziś na kolację... Socca z karmelizowaną cebulą i pieczarkami? Brzmi smakowicie? Mniam!

Czym dla Was jest HAPPY FOOD?

Zastanawialiście się kiedyś nad wprowadzeniem diametralnych zmian w odżywianiu? I nie chodzi mi tutaj stricte o przejście na w pełni zieloną stronę kuchni (choć szczerze zachęcam i polecam 🌱). Znacie model talerza wege? Nie? Może warto zaznajomić się z tematem?



Czy dieta śródziemnomorska jest naprawdę taka zdrowa i korzystna? Czym jest...

więcej Pokaż mimo to

avatar
708
404

Na półkach: ,

Wow, jestem naprawde pod ogromnym wrażeniem!

Książka Niklasa Ekstededt i Henrika Ennart "Happy food green" zdecydowanie trafiła w moje gusta.
Cudowna, prosta w swej formie okładka. Przepiękne zdjęcia i grafiki. Niebanalne przepisy z ogólnie dostępnych produktów, które zainspirują niejednego poszukiwacza smaków.
Wszystko to perfekcyjnie przeplata się z nienachalną treścia o życiu i funkcjonowaniu ludzkiego organizmu.
Książka nie dość, że idealnie nadaje się na prezent, to jeszcze uszczęśliwi wasze kubki smakowe.
Jak dla mnie cacuszko!

Wow, jestem naprawde pod ogromnym wrażeniem!

Książka Niklasa Ekstededt i Henrika Ennart "Happy food green" zdecydowanie trafiła w moje gusta.
Cudowna, prosta w swej formie okładka. Przepiękne zdjęcia i grafiki. Niebanalne przepisy z ogólnie dostępnych produktów, które zainspirują niejednego poszukiwacza smaków.
Wszystko to perfekcyjnie przeplata się z nienachalną treścia...

więcej Pokaż mimo to

avatar
1049
202

Na półkach: ,

Każdy człowiek chciałby żyć długo i szczęśliwie, bez chorób, demencji i w sprawności fizycznej do końca życia. Bardzo dużo czynników się składa na jakość życia i kondycję człowieka, na jedne z nich mamy wpływ, na inne nie, ale o te, które od nas zależą możemy dbać i modyfikować tak, by żyło nam się lepiej i zdrowiej.

Autorzy książki w swoich kulinarnych podróżach, w poszukiwaniu najlepszej diety, dotarli do włoskiej miejscowości Cilento, skąd rozprzestrzeniła się dieta śródziemnomorska. „To tygiel kulturowy, a zarazem niemal nietknięte środowisko, gdzie jakby czas się zatrzymał”. W Cilento mieszka wielu długowiecznych ludzi, w tym stulatków, którzy odżywiają się w naturalny sposób, niemal taki sam od wieków, i właśnie w ich sposobie odżywiania autorzy upatrują sukces długiego życia oraz sprawności fizycznej i intelektualnej.

Dieta śródziemnomorska stała się bardzo modna jeszcze w XX wieku, kiedy odkryto jej dobroczynne działanie na serce i układ krążenia, zapobieganie miażdżycy, więc i demencji oraz wiele innych dobroczynnych działań. Produkty używane w tej diecie są zalecane przez Międzynarodowe Towarzystwa Kardiologiczne, jako prozdrowotne i zmniejszające ryzyko zawałów serca i miażdżycy. Dlaczego tak się dzieje? Tego wszystkiego czytelnik dowie się z książki „Happy food green”.

Książka jest pięknie wydana, w twardej oprawie i już sama okładka zachęca do czytania. Autorzy, Szwedzi, przez wiele lat odwiedzali różne miejsca na całym świecie, by zgłębiać tajniki zdrowego stylu życia, napisali wcześniej dwie książki o zdrowym jedzeniu, obecna książka jest ich trzecim wspólnym dziełem. Styl pisania jest barwny, w treści widać pasję i zaangażowanie autorów w opisywane fakty. Krok po kroku przedstawiają założenia diety śródziemnomorskiej, omawiają poszczególne składniki i produkty używane w komponowaniu potraw: ich walory smakowe i odżywcze. W diecie śródziemnomorskiej używa się bardzo dużo różnych ziół i warzyw, i czytając miałam wrażenie, jakbym czuła zapachy łąk, ziół, lasów, a wkoło grały cykady. Wszystkie przedstawione założenia diety mają merytoryczne umocowanie i na końcu książki znajdziemy spis fachowej literatury na ten temat.

„Wiele badań wskazuje na korzyści zdrowotne diety bogatej w błonnik, zróżnicowanej, nieprzetworzonej i przede wszystkim roślinnej. Nie ma z kolei badań, które temu przeczą”.



W książce promowany jest wegetarianizm, choć autorzy podkreślają, że jedzenie mięsa od czasu do czasu nie zaszkodzi i fleksitarianizm również jest dobrym rozwiązaniem na prawidłowe odżywianie. Osobiście nie jestem zwolenniczką diety wegańskiej, człowiek nie umie wytworzyć z roślin wszystkich potrzebnych mu składników potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, np. witaminy B12 i weganie muszą ją suplementować, ale to oczywiście wybór indywidualny, co jemy.

Autorzy świetnie pokazują, na czym polega prawidłowe odżywianie.

„Problemem na świecie nie jest brak kalorii. Globalny problem stanowi raczej to, że mamy kiepskie zaopatrzenie w dobre i odżywcze produkty”.

Najważniejszą sprawą jest spożywanie produktów dobrej jakości, najlepiej wytworzonych ekologicznie. Generalnie dobijają nas monokultury upraw, w które ładuje się tony nawozów, zwierzęta hodowane są w często nieludzkich warunkach, faszerowane antybiotykami i wspomagaczami wzrostu, byle szybciej, byle więcej, byle jak najmniejszym nakładem pracy. Robi się z tego błędne koło. Pęd do zysku, wzrostu gospodarczego, presja korporacji sprawia, że niemal nie zastanawiamy się nad tym co i jak jemy. W codziennym pośpiechu nie mamy czasu na delektowanie się posiłkami.

„Wielu z nas utraciło zdolność do odczuwania wdzięczności za życiodajny pokarm, odkąd bez zastanowienia pochłaniamy szybkie lunche z nosami utkwionymi w telefonach”.

Wpływa to na nasze zdrowie, stan jelit, flory bakteryjnej, która ubożeje i zmienia się przy fast foodowych daniach. A wystarczy tak niewiele: chwila oddechu, uważne spojrzenie na to, co mamy na talerzu, przygotowanie ulubionego dania też sprawi przyjemność, pod warunkiem, że skupimy się tylko na tym: na krojeniu warzyw, doborze ziół, by zyskać odpowiednią kompozycję, potem z przyjemnością zjeść spokojnie, bez pośpiechu, razem z rodziną smaczny posiłek.

W wyborze właściwego sposobu odżywiania pomoże ta książka, która oprócz opisu założeń diety śródziemnomorskiej zawiera wiele bardzo ciekawych przepisów okraszonych apetycznie wyglądającymi zdjęciami potraw, aż ślinka cieknie. Zastanawiam się od jakiegoś czasu nad wyborem zdrowej diety i książka „Happy food green”, co w tłumaczeniu oznacza szczęśliwe zielone jedzenie, bardzo do mnie przemówiła. Kwintesencją jest podtytuł: „O roślinnej diecie i szczęśliwym życiu” i choć na długowieczność i zdrowie, oprócz jedzenia ma wiele czynników środowiskowych oraz nasze geny, to pokarm jest tą częścią całości, na którą mamy wpływ i warto zmienić nawyki, by poczuć się lepiej, zdrowiej, a przez to być szczęśliwszym. Nie dam rady żyć bez mięsa, ale fleksitarianizm jest tym, do czego będę dążyć.

Polecam tę książkę początkującym weganom lub wegetarianom oraz osobom, które chcą cokolwiek zmienić w swojej diecie dla zdrowia i lepszego samopoczucia. Każdy znajdzie tu coś dla siebie: podstawy diety roślinnej, opis ziół, warzyw, kapitalne przepisy, a przede wszystkim może zastanowi się nad swoim życiem i być może znajdzie tu bodźce do zmian na lepsze.
https://moznaprzeczytac.pl/happy-food-green-o-roslinnej-diecie-i-szczesliwym-zyciu-niklas-ekstedt-henrik-ennart/

Każdy człowiek chciałby żyć długo i szczęśliwie, bez chorób, demencji i w sprawności fizycznej do końca życia. Bardzo dużo czynników się składa na jakość życia i kondycję człowieka, na jedne z nich mamy wpływ, na inne nie, ale o te, które od nas zależą możemy dbać i modyfikować tak, by żyło nam się lepiej i zdrowiej.

Autorzy książki w swoich kulinarnych podróżach, w...

więcej Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    19
  • Przeczytane
    14
  • Posiadam
    4
  • Kuchnia
    2
  • 2021
    2
  • Ekologia
    1
  • ! BŚ
    1
  • Literatura faktu - posiadam
    1
  • Szczęście
    1
  • Kulinarne
    1

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Happy Food Green. O roślinnej diecie i szczęśliwym życiu


Podobne książki

Przeczytaj także