Dieta Doktora. Pokonaj choroby!
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Wydawnictwo:
- Znak Literanova
- Data wydania:
- 2020-10-05
- Data 1. wyd. pol.:
- 2020-10-05
- Liczba stron:
- 272
- Czas czytania
- 4 godz. 32 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788324072156
- Tłumacz:
- Aleksandra Żak
PIERWSZY Z CYKLU BESTSELLEROWYCH PORADNIKÓW "DIETA DOKTORA"!
Dynia z orzechami jako ratunek dla serca? Ziołowa pieczeń
wspomagająca odporność? To możliwe!
Jedzenie może nie tylko zminimalizować prawdopodobieństwo zachorowania, ale także przedłużyć nasze życie, poprawić nastrój, a nawet „naprawić” DNA.
Dr Rupy Aujla, lekarz, założyciel organizacji Culinary Medicine UK, popularny podcaster i bestsellerowy autor pokazuje, jak zmienić dietę oraz styl życia w lekarstwo. Łącząc rzetelną wiedzę naukową z ajurwedą i medycyną naturalną, wyjaśnia związek między żywieniem a chorobami, pokazuje, co dzięki zmianie diety mogą zyskać nasz mózg, serce, skóra, odporność i samopoczucie oraz dlaczego jedzenie może działać antynowotworowo.
W książce znajdziesz:
• 80 przepisów o leczniczej mocy, podzielonych na kategorie według efektu zdrowotnego,
• koncepcję stylu życia „360 stopni”, wzbogaconą przydatnymi poradami,
• kody Spotify do autorskiego podcastu The Doctor's Kitchen.
Już teraz możesz pozbyć się stanów zapalnych, wzmocnić odporność i przestać ciągle odwiedzać apteki czy gabinety lekarskie. Talerze mają większą moc niż tabletki, a szczęśliwe i zdrowe życie zaczyna się w kuchni!
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 12
- 11
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
OPINIE i DYSKUSJE
Jak dla mnie zbyt skomplikowane przepisy. Wolę produkty, które są łatwo dostępne i smakują każdemu. Niestety książka nie dla mnie, a pokładałam w niej duże nadzieje.
Jak dla mnie zbyt skomplikowane przepisy. Wolę produkty, które są łatwo dostępne i smakują każdemu. Niestety książka nie dla mnie, a pokładałam w niej duże nadzieje.
Pokaż mimo toDoktor Rupy Aujla jest autorem poradnika na temat odżywiania "Dieta doktora". Książka podzielona jest na dwie części. Pierwsza wskazuje na stosowanie właściwych produktów wspomagających pracę układów wewnętrznych człowieka. Druga to proste przepisy, które da radę przygotować nawet taki laik kulinarny jak ja. Książka pełna jest kolorowych zdjęć przyciągających uwagę. Mamy przykłady na pyszne śniadania i obiady, a także na desery, pasty, a nawet napoje. Premiera książki odbyła się 14 października.
W obecnych czasach wielu z nas odczuwa przewlekły dyskomfort zdrowotny. Objawia się zmęczeniem i brakiem siły. Często towarzyszą temu bóle głowy, brzucha. Jesteśmy smutni i pozbawieni energii do działania. Doktor przekonuje nas, że nie ma sensu sięgać po kolejną tabletkę przeciwbólową, bo odpowiednim odżywianiem jesteśmy w stanie, przynajmniej częściowo poprawić swoje zdrowie. Dotyczy to również wspomagania pracy mózgu oraz profilaktyki przed poważnymi chorobami. Pokazuje jak ważne jest dostarczanie witamin z kolorowych warzyw, używanie zdrowych tłuszczów i zastąpienie cukru naturalnymi składnikami. Zdrowe jedzenie nie musi być nudne i niesmaczne. Wbrew pozorom przygotowanie posiłku nie wymaga tak wiele czasu. Poza dostarczaniem do organizmu zdrowego jedzenia, autor przypomina, że również aktywność fizyczna, picie wody, suplementacja witaminy D i odpowiednia długość snu mają ogromne znaczenie w energetycznym funkcjonowaniu człowieka. Niby wiemy, ale czy stosujemy?
Doktor Rupy Aujla jest autorem poradnika na temat odżywiania "Dieta doktora". Książka podzielona jest na dwie części. Pierwsza wskazuje na stosowanie właściwych produktów wspomagających pracę układów wewnętrznych człowieka. Druga to proste przepisy, które da radę przygotować nawet taki laik kulinarny jak ja. Książka pełna jest kolorowych zdjęć przyciągających uwagę. Mamy...
więcej Pokaż mimo toChoć staram się odżywiać zdrowo i prowadzić zdrowy tryb życia, to czasami błądzę. W takich momentach z pomocą przychodzą mi właśnie mądre książki o zdrowym odżywianiu, takie jak np. "Dieta doktora", które w prosty i przejrzysty sposób zachęcają do zastanowienia się nad własnym odżywianiem. Takie książki sprowadzają mnie znów na dobrą drogę i motywują.
Książka dr Aujla to skarbnica wiedzy na temat diety wspomagającej pracę różnych narządów. W ciekawy i prosty sposób autor przekazuje wiedzę. W moim odczuciu to wartościowa i merytoryczna publikacja, która nie przytłacza ilością informacji. Autor udowadnia i przekonuje jak istotny jest styl życia i odżywiania dla naszego zdrowia fizycznego i psychicznego.
Książka prócz sporej dawki wiedzy na temat odżywiania zawiera 80 przepisów na zdrowe i zapewniające dobre samopoczucie dania. Wiele z nich jest idealnych na jesień, rozgrzewających i dosłownie poprawiających humor - prawdziwe comfort food!
W książce przy konkretnych rozdziałach autor zamieścił również kody Spotify do konkretnych odcinków swojego podcastu o odżywianiu. Serdecznie Wam ten podcast polecam.
Choć staram się odżywiać zdrowo i prowadzić zdrowy tryb życia, to czasami błądzę. W takich momentach z pomocą przychodzą mi właśnie mądre książki o zdrowym odżywianiu, takie jak np. "Dieta doktora", które w prosty i przejrzysty sposób zachęcają do zastanowienia się nad własnym odżywianiem. Takie książki sprowadzają mnie znów na dobrą drogę i motywują.
więcej Pokaż mimo toKsiążka dr Aujla to...
IG @angelkubrick
O tym, że łaska pańska na pstrym koniu jeździ, przekonał się osobiście angielski lekarz rodzinny – dr Rupy Aujla. Do 2017 r. był zupełnie nieznany opinii publicznej, lecz po wydaniu swojej pierwszej książki, w której przekonywał odbiorców o mocy zdrowego odżywiania, stał się nową gwiazdą na dietetycznym firmamencie branży zdrowotnej. Przyciąga nie tylko rozległą wiedzą, ale i niebagatelną urodą. Jego konto na Instagramie obserwuje 211 tysięcy fanów. Robi wrażenie, prawda?
Dr Aujla bezsprzecznie udowadnia, że żywienie i styl życia zazębiają się z licznymi specjalizacjami medycznymi. „Dieta doktora” omawia składy posiłków wspierających mózg, serce, odporność, skórę, oczy i nastrój. Porusza też kwestię diety obniżającej stany zapalne (clue sprawy w czasie trwającej pandemii – odpowiednio dobrane składniki żywieniowe stopują wyrzut cytokin prozapalnych),a także wskazuje co jeść, by poprawić odporność.
W części z przepisami mamy podział na śniadania, małe dania i szybkie posiłki, dania główne, desery, a także pasty, przyprawy i herbaty. W daniach doktora występuje sporo orientalnych przypraw – co ważne – na wszystkie z nich mamy podane receptury, można je więc spokojnie przygotować w domu.
Nie jest to zwykła książka kucharska, bo aż 110. stron stanowią wyjaśnienia i uwagi dr Aujla, które pomogą nam zrozumieć wpływ tego, co spożywamy na stan naszego zdrowia, co jest szczególnie istotne w czasie, w jakim przyszło nam żyć. Dziś najlepszym lekarzem jesteśmy my sami.
Po weekendzie spędzonym z tą pozycją w kuchni uczulam, że – jeśli nie lubicie czosnku, który pachnie (lub śmierdzi, zależy, kto ocenia :D) w całym domu – wampiry, te energetyczne również, dostaną szału. Pachnie też innymi przyprawami, a wszystko to w duchu orientu. Dania można modyfikować, dodając to, co ma się w lodówce. Byle z głową, to w końcu ma być jadło uzdrawiające. Moim absolutnym odkryciem jest zupa czosnkowo-imbirowa, do której dodawana jest północnoafrykańska mieszanka, składająca się z cynamonu, kardamonu i kolendry. Ja miałam tylko cynamon i ten wystarczył, żeby wyczarować nieznane mi dotąd połączenie smaków. Człowiek byłby taki głupi bez książek kucharskich, serio! :) Kilka dni z kuchnią tego przystojnego doktora sprawiło, że mam ochotę na więcej eksperymentów, tych kuchennych ofc. Mnogość przypraw robi rewolucję w postrzeganiu smaków. Ale chyba wolę nie sprawdzać potraw, które ten magik od warzyw ochrzcił jako pikantne :D Może kiedyś... :) Na ten moment niemal po każdym posiłku czuję, że moje wnętrze płonie. Wirusy? Złe bakterie? Pasożyty? Nie mają szans! Podsumowując, "Dieta doktora" to idealna książka na prezent dla każdego z nas. Wypróbujcie koniecznie!<3
IG @angelkubrick
więcej Pokaż mimo toO tym, że łaska pańska na pstrym koniu jeździ, przekonał się osobiście angielski lekarz rodzinny – dr Rupy Aujla. Do 2017 r. był zupełnie nieznany opinii publicznej, lecz po wydaniu swojej pierwszej książki, w której przekonywał odbiorców o mocy zdrowego odżywiania, stał się nową gwiazdą na dietetycznym firmamencie branży zdrowotnej. Przyciąga nie tylko...
W moim życiu miałam kilkuletni epizod, gdy prowadziłam bloga kulinarnego 🍞🥞🥣
🍜fantazjemagdyk.blogspot.com🥗
Wtedy książki kulinarne to było moje uzależnienie, godzinami mogłam je czytać i przeglądać, a później eksperymentować w kuchni
Dlaczego o tym pisze, otóż dlatego, że dobrą/wartościową książkę kulinarną rozpoznaję od razu.❤❤
Taka właśnie jest książka
𝐃𝐢𝐞𝐭𝐚 𝐃𝐨𝐤𝐭𝐨𝐫𝐚
𝐏𝐨𝐤𝐨𝐧𝐚𝐣 𝐜𝐡𝐨𝐫𝐨𝐛𝐲!
𝐃𝐫 𝐑𝐮𝐩𝐲 𝐀𝐮𝐣𝐥𝐚
W książce Dr Rupy Aujla otrzymacie nie tylko 80 inspirujących i zdrowych przepisów, ale też ogrom wiedzy.
Dowiecie się jaki wpływ mają składniki odżywcze na pracę naszego mózgu i całego ciała, jaki wpływ mają na odporności i na walkę z chorobami i oczywiście na dobre samopoczucie.
Będą jeszcze długo czytać, bo wiadomości jest od groma, a za gotowanie zabiorę się jak tylko będę mogła wyjść z domu na zakupy 😄😄😄
Możecie też posłuchać podcastów The Doctor's Kitchen na Spotify skanując kody z książki 😀
W moim życiu miałam kilkuletni epizod, gdy prowadziłam bloga kulinarnego 🍞🥞🥣
więcej Pokaż mimo to🍜fantazjemagdyk.blogspot.com🥗
Wtedy książki kulinarne to było moje uzależnienie, godzinami mogłam je czytać i przeglądać, a później eksperymentować w kuchni
Dlaczego o tym pisze, otóż dlatego, że dobrą/wartościową książkę kulinarną rozpoznaję od razu.❤❤
Taka właśnie jest książka
𝐃𝐢𝐞𝐭𝐚...
Czy wiecie, że jedzenie może wpływać na Nasz nastrój?
Wiecie, jaka jest coraz powszechniejsza niepełnosprawność naszej cywilizacji?
To DEPRESJA, zaburzenia nastroju, stany lękowe. Czynniki, które powodują w Nas te stany są różne, bo każdy z Nas jest inny.
W różny sposób reagujemy na bodźce zewnętrzne. To, co po jednych spływa, jak woda po kaczce, innych doprowadzi do choroby. Wizyta u psychoterapeuty wskazana, a ten pewnie zapisze jakieś antydepresanty.
Jednak możemy sobie pomóc w naturalny sposób.
A tym sposobem może być odpowiednie żywienie.
To jeden z wielu ciekawych rozdziałów tej książki, która jest połączeniem poradnika z przepisami. Dostaniecie tu 80 przepisów, którym Autor przypisuje leczniczą moc, a ze względu na różne dolegliwości, które Nas męczą, podzielone zostały według typów chorób, o których pisze Dr Rupy.
🦐🦐🦐🦐🦐🦐🦐🦐🦐🦐🦐🦐🦐🦐🦐🦐
Ja dzisiaj na poprawę nastroju zaserwowałam krewetki z czosnkiem, chilli, pomidorkami koktajlowymi w sosie z białego wina i masła ( @pani_ka_czyta miała okazję takich u mnie spróbować).
Do tego bagietka. Najlepsza jest świeża, albo taka z masłem czosnkowym, albo gdy macie mniej świeże pieczywo, to na patelni zróbcie grzanki czosnkowe.
🦐🦐🦐🦐🦐🦐🦐🦐🦐🦐🦐🦐🦐🦐🦐🦐
Jeśli chcecie dowiedzieć się, co należy jeść by wspomóc pracę konkretnych narządów, tj. serce, poprawić jakość i wygląd swojej skóry, pomóc mózgowi by podsuwał nam lepsze pomysły na życie, czy ogólnie wzmocnić swoją odporność bez potrzeby szpikowania się niepotrzebnie środkami farmakologicznymi, to warto sięgnąć do tej pozycji.
Znajdziecie tu przepisy na wszystkie posiłki dnia, napoje zimne, czy różne smakowite herbaty, które tak kochamy jesienią.
Będzie to np. dynia z orzechami jako ratunek dla serca, czy ziołowa pieczeń, która ma wspomóc Naszą odporność.
Sami możecie ocenić, czy jedzenie może zminimalizować prawdopodobieństwo zachorowań.
POLECAM!!!
Czy wiecie, że jedzenie może wpływać na Nasz nastrój?
więcej Pokaż mimo to
Wiecie, jaka jest coraz powszechniejsza niepełnosprawność naszej cywilizacji?
To DEPRESJA, zaburzenia nastroju, stany lękowe. Czynniki, które powodują w Nas te stany są różne, bo każdy z Nas jest inny.
W różny sposób reagujemy na bodźce zewnętrzne. To, co po jednych spływa, jak woda po kaczce, innych doprowadzi do...
Obecnie żyjemy w dość ciężkich i dziwnych czasach. Pandemia opanowała cały świat, a my musimy się jej podporządkować. Musimy stosować się do zaleceń sanitarnych, dzielnie nosić maseczki i zachowywać odstępy na tyle, ile jest to możliwe. Ale najważniejsze jest by dbać o zdrowie. W tym okresie jesiennym szczególnie musimy pamiętać o swojej odporności. Musimy odpowiednio się wzmacniać, gdy za oknem deszcz, chłód i wiatr, a wokół rozprzestrzenia się wirus.
Dobrze mieć zatem w swoich książkowych zbiorach, taką książkę po którą często będziemy sięgać.
"Dieta doktora. Pokonaj choroby" jest poradnikiem, dzięki któremu nie jedna odporność zostanie wsparta. Znajdziecie tutaj 80 prostych przepisów o leczniczej mocy, dla lepszego samopoczucia i zdrowia. Wszystko podzielone jest według efektu zdrowotnego. Poznasz również koncepcję stylu życia. A wszystko w zaledwie 270 stronach!
_____
Doktor uświadomi ci, że największy wpływ na twoje zdrowie może mieć właśnie twoje postępowanie. Dlatego to właśnie od ciebie zależy czy będziesz zdrów jak ryba, czy będziesz tułał/a się po lekarzach. A chyba chodzi o to by choroby zwalczać a nie je do siebie przyciągać...
"Naturalne pełnowartościowe pokarmy są najbardziej zaawansowanymi lekami, jakie można sobie wyobrazić, a to, co jemy, wpływa dosłownie na każdy układ w organizmie".
Wspaniały poradnik, niezwykle wartościowy i nam potrzebny. Warto zaopatrzyć się w taką książkę, bo o zdrowie trzeba dbać cały czas. A dobre nawyki procentują na przyszłość! Zachęcam do lektury :)
Obecnie żyjemy w dość ciężkich i dziwnych czasach. Pandemia opanowała cały świat, a my musimy się jej podporządkować. Musimy stosować się do zaleceń sanitarnych, dzielnie nosić maseczki i zachowywać odstępy na tyle, ile jest to możliwe. Ale najważniejsze jest by dbać o zdrowie. W tym okresie jesiennym szczególnie musimy pamiętać o swojej odporności. Musimy odpowiednio się...
więcej Pokaż mimo toAutor oryginalnych smaków, lekarz i bestsellerowy autor, na prawie trzystu stronach pokazuje jaki związek zachodzi pomiędzy żywieniem a chorobami. Udawadnia w jaki sposób odpowiednio łącząc rzeczy można wiele ofiarować własnemu organizmowi. Stosując wcale nie skomplikowane triki może zyskać nasze serce, skóra i samopoczucie.Czyni to nie tylko medycznymi wskazówkami, ale przede wszystkim
kulinarnie.
⠀🍲 Wiem, że są i tacy, co to wodę potrafią przypalić. Są jednak i tacy, którzy pasjonują się gotowaniem i pieczeniem. Jednak większość z nas to zwykli kucharze "codziennego garnka". Gotujemy, pieczemy, bo rodzina głodna i wypada ten obiad zrobić. Oczywiście staramy się urozmaicać nasze dania. Nikt nie wytrzymałby tygodnia z codzienną pomidorową, a i nawet karkówka jedzona siedem dni w tygodniu może się sprzykrzyć.Kombinujemy, urozmaicamy, wykorzystujemy. Zastanawialiście się kiedyś jaki wpływ ma to, co jemy na nasze zdrowie? Czy istnieją przepisy o leczniczej mocy? Czy jedząc coś można się pozbyć stanów zapalnych, problemów skórnych, wzmocnić odporność? Wiadomo, że z dnia na dzień nie rozstaniemy się z lekarzem i apteką, bo zaczęliśmy inaczej jeść. Nikt nikogo do tego nie namawia. Ale...może warto spróbować zmienić koncepcję stylu odżywiania? I to nie za pomocą co niektórych samozwańczych dietetyków i mistrzów metamorfozy sylwetki (bo mnóstwo takich w sieci) ale stosując się do porad lekarza-kucharza?
⠀
🍲 Autor pokazuje jak olbrzymi wpływ na zdrowie
ma nasze postępowanie. Podzielona na rozdziały książka, tłumaczy krok po kroku funkcjonowanie naszego organizmu (mózgu, serca, skóry, oczu...) i możliwości kontrolowania go. Cenne, logiczne rady, treningi, symulacje okraszone zbiorem przepisów dotyczących śniadań, dań głównych, przekąsek, deserów i szybkich potraw, którym można poświęcić jedynie pół godziny. Każdy przepis opatrzony został komentarzem dotyczącym wpływu składników na nasze zdrowie, sensowności stosowania niektórych przypraw czy ich zamienników. Kwintesencją są piękne zdjęcia dań.
⠀
🍲 Pięknie wydana i warta zainteresowania pozycja. Mam już kilka ciekawych inspiracji i nie omieszkam ich wypróbować.
Autor oryginalnych smaków, lekarz i bestsellerowy autor, na prawie trzystu stronach pokazuje jaki związek zachodzi pomiędzy żywieniem a chorobami. Udawadnia w jaki sposób odpowiednio łącząc rzeczy można wiele ofiarować własnemu organizmowi. Stosując wcale nie skomplikowane triki może zyskać nasze serce, skóra i samopoczucie.Czyni to nie tylko medycznymi wskazówkami, ale...
więcej Pokaż mimo to