Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Walka o ogień. Jak gotowanie stworzyło człowieka

Wydawnictwo: CiS
6,92 (25 ocen i 6 opinii) Zobacz oceny
10
1
9
2
8
4
7
9
6
6
5
2
4
1
3
0
2
0
1
0
szczegółowe informacje
tytuł oryginału
Catching Fire. How Cooking Made Us Human
data wydania
ISBN
9788385458388
liczba stron
256
słowa kluczowe
ewolucja
język
polski
dodała
Pistacia

Już od czasów Karola Darwina uczeni ewolucyjny sukces człowieka przypisywali właściwej naszemu gatunkowi inteligencji i zdolnościom do adaptacji do różnych środowisk. Profesor Richard Wrangham, biolog z Harvardu i jeden z najwyżej dziś cenionych antropologów, w swojej najnowszej książce (wydanie amerykańskie maj 2009) proponuje jednak odmienne, znacznie bardziej biologiczne i lepiej...

Już od czasów Karola Darwina uczeni ewolucyjny sukces człowieka przypisywali właściwej naszemu gatunkowi inteligencji i zdolnościom do adaptacji do różnych środowisk. Profesor Richard Wrangham, biolog z Harvardu i jeden z najwyżej dziś cenionych antropologów, w swojej najnowszej książce (wydanie amerykańskie maj 2009) proponuje jednak odmienne, znacznie bardziej biologiczne i lepiej udokumentowane spojrzenie na ewolucyjną historię rodzaju Homo i naszego gatunku, spojrzenie, które powinno znacząco zmienić również nasze podejście do problemów dziś nurtujących ludzkość, jak choćby powszechna epidemia otyłości. Profesor Wrangham, z charakterystyczną dla siebie erudycją, operując olbrzymim i wyczerpującym materiałem dowodowym, obejmującym zarówno świadectwa archeologiczne, jak antropologiczne, etnograficzne i biologiczne, dowodzi, że przełomowy moment w historii gatunku ludzkiego nastąpił około miliona ośmiuset tysięcy lat temu, kiedy nasi przodkowie opanowali ogień i przeszli z diety surowej na gotowaną. Wówczas to u Homo erectus - który w zasadzie w tym ujęciu powinien zostać nazwany Homo gastronomicus - zaczęły pojawiać się ewolucyjne, anatomiczne i psychologiczne adaptacje, a ostatecznym efektem tych przemian były narodziny Homo sapiens, człowieka współczesnego, z rozwiniętym mózgiem i bogatym życiem społecznym. U zarania ludzkości stał nie Człowiek?Łowca, dowodzi profesor Wrangham, ale Człowiek?Kucharz. To ogień ukształtował naszą biologię i naszą psychologię, a skutki tego do dziś widoczne są w naszej anatomii i w naszych społeczeństwach. Walka o ogień to lektura dla wszystkich, którzy interesują się naszą ewolucyjną historią, i dla wszystkich, którzy interesują się naszą całkiem współczesną dietą.

[opis wydawcy]

 

źródło opisu: CiS, 2009

źródło okładki: http://www.cis.pl/

pokaż więcej

Brak materiałów.
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Dodaj dyskusję
Dyskusje o książce
    Obecnie jeszcze nie ma dyskusji powiązanych z tą książką.
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (75)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 285
renavera | 2015-12-15
Na półkach: Przeczytane, Posiadam

Zajmująca lektura. Opracowanie zasadniczo antropologiczne, dotyczące ewolucyjnego rozwoju człowieka, dotykające też kwestii etnologii, etnografii i kultury. Momentami obrazuje, do jakiego stopnia dawne, pierwotne wręcz przyzwyczajenia pierwszych ludzi do chwili obecnej oddziałują na, wydawałoby się, nowoczesne, cywilizowane społeczeństwa. W żadnej mierze nie jest to sucha naukowa książka, naszpikowana danymi liczbowymi i tabelami, ale wciągająca, interesująca książka, poszerzająca horyzonty czytelnika. Mówi się, że podróże kształcą. Ta podróż przez wieki była bardzo pouczająca.

książek: 3353
żabot | 2013-08-14
Przeczytana: 13 sierpnia 2013

Lubię książki, które, nawet kiedy promują autorska teorię, nie są jednostronne, uwzględniają poglądy innych na dany temat. XIX i większość XX wieku charakteryzowała się wręcz skrajną jednostronnością i dogmatyzmem w wielu dziedzinach nauk biologicznych i naukach o człowieku. Dochodziło do wręcz żenujących awantur i sporów na najwyższych szczytach nauki. Żeby przypomnieć choćby długotrwały i gorący spór, co kształtuje naturę ludzką, geny czy środowisko (wychowanie i kultura). Naukowcy, żeby nadać swojej teorii większego splendoru potrafili dyskredytować wszystkie fakty, które doń nie pasowały i a oponentów mieszać z błotem i szkalować. Nie inaczej było z teoriami, co zapoczątkowało człowieka w zwierzęciu, jakie czynniki miały zasadniczy wpływ na to, że gdzieś w pomroce dziejów jakiś Australopitecus, któremu w wielu aspektach budowy i życia bliżej było do wielkich małp człekokształtnych niż człowieka, stawał się powoli Homo, a potem poprzez kolejne stadia pośrednie stawał się coraz...

książek: 13
podolen | 2016-08-17
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 17 sierpnia 2016

Niby nic odkrywczego tu nie ma.Niby treści zawarte w tej książce są mniej więcej znane, ale poukładane i zaargumentowane w ten sposób w jaki opisuje to autor powoduje że zaczynasz się zastanawiać: "Dlaczego ja tego wcześniej sam sobie w głowie tak nie poukładałem.Dlaczego patrzyłem i nie widziałem??" Świetna książka,jedna z tych do przeczytania której nakłaniam każdego.

książek: 53
Vincent | 2015-02-09
Na półkach: Przeczytane

Ciekawa pozycja. Autor próbuje przedstawić jak wiele w naszym życiu zmieniło się odkąd opanowaliśmy ogień. Nie tylko w kontekście rozwoju cech osobniczych, ale również kulturowych. Wiele ciekawych informacji, w szczególności dotyczących wpływu gotowania nasz rozwój. Książka może zainteresować tak osoby próbujące zgłębić wiedzę z zakresu życia naszych przodków, jak i zainteresowane odziaływaniem określonego pokarmu na organizm.

książek: 0
| 2015-04-18
Na półkach: Przeczytane

Szczególnie ciekawa dla osób interesujących się nauką o żywieniu i ewolucją.

książek: 303
Dawid | 2016-11-19
Przeczytana: 18 listopada 2016

Walka o ogień czyli ksiazka o nas, o naszych przodkach i przodkach przodków.
Nakłania do myślenia w jaki sposób myślimy, żyjemy i spożywamy w szczególności uwzględniając sposób naszego odżywiania i gotowania.
Bardzo przyjemna lektora na parę dni.

książek: 142
Wojtek | 2016-09-24
Na półkach: Przeczytane
książek: 265
unnecessary | 2016-06-29
Przeczytana: 11 lipca 2016
książek: 2891
beata | 2016-06-01
Przeczytana: 10 października 2016
książek: 200
chichi1982 | 2016-02-23
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: luty 2016
zobacz kolejne z 65 
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Cytaty z książki
Inne książki autora
więcej książek tego autora
zgłoś błąd zgłoś błąd