Kuchnia Pałucka
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Wydawnictwo:
- Gaj
- Data wydania:
- 2016-04-30
- Data 1. wyd. pol.:
- 2016-04-30
- Liczba stron:
- 160
- Czas czytania
- 2 godz. 40 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788363537425
- Tagi:
- pałuki kuchnia tradycyjna kuchnia pałucka
Czornina z owijonkami, drożdżok z rabarbarym, zupa chlebowa, zupa z korbola, gomółki – te potrawy to zaledwie przedsmak bogactwa tradycyjnej kuchni Pałuk. Kulinarne dziedzictwo tego, położonego między Pomorzem, Kujawami a Wielkopolską regionu intryguje i… smakuje!
„Kuchnia Pałucka” to zbiór ponad 150, wzbogaconych zdjęciami, przepisów. Krzysztof Leśniewski przewertował dziesiątki starych książek kucharskich i rozmawiał z regionalnymi gospodyniami. Zebrane przepisy wypróbował w praktyce, m.in. gotując podczas licznych regionalnych wydarzeń.
Każda z potraw doczekała się również zdjęcia. Stare receptury zostały dostosowane do współczesnych warunków (niegdyś przepisy były raczej ogólnymi wskazówkami, dziś oczekujemy bardziej precyzyjnych instrukcji).
Starając się podtrzymywać tradycję sezonowości w kuchni, autor pogrupował przepisy według czterech pór roku – pozwala to na czerpanie kulinarnych inspiracji i sięganie po receptury, które w danym okresie roku można przyrządzić z najzdrowszych i najłatwiej dostępnych składników. Przepisy wzbogacają opisy regionalnych zwyczajów i obrzędów.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 3
- 2
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
OPINIE i DYSKUSJE
Rewelacyjna książka o kuchni Pałuk - niewielkiego regionu, którego lokalizację pewnie nie każdy dokładnie zna, za to jego miasta - każdy.
Książka pisana przez prawdziwego pasjonata kuchni regionalnych, a w szczególności kuchni na której się wychował, kuchni, z którą miał do czynienia od zawsze. Część Czytelników z Pomorza czy Wielkopolski znajdzie tu dania, które charakteryzują również ich kuchnie, ale to przecież oczywiste.
A najważniejsze jest to, że wszystkie przepisy autor wykonał, ewentualnie troszkę modyfikując do naszych czasów (ale w duchu tradycji - zapomnijcie o kostce rosołowej).
Autor promuję kuchnię pałucką, biorąc udział w różnych wieczorach autorskich, warsztatach, pokazach itp.
Wielkie brawa za zdjęcia własnego autorstwa.
Bardzo polecam.
P.s. opinia może się wydać stronnicza, ale jak tu inaczej ocenić książkę Kolegi, tym bardziej, że naprawdę jest tego warta. A poznalibyście jego księgozbiór kulinarno-gastronomiczny... Ho, ho... Chapeau bas, Krzyśku :D
Rewelacyjna książka o kuchni Pałuk - niewielkiego regionu, którego lokalizację pewnie nie każdy dokładnie zna, za to jego miasta - każdy.
więcej Pokaż mimo toKsiążka pisana przez prawdziwego pasjonata kuchni regionalnych, a w szczególności kuchni na której się wychował, kuchni, z którą miał do czynienia od zawsze. Część Czytelników z Pomorza czy Wielkopolski znajdzie tu dania, które...