Krew i popiół

- 2020-03-30
- 9788328720220
- Danuta Górska
- #fantasy #przemoc #romans
Poppy jest Panną. Jej życie jest pełne samotności. Nikt nie może jej dotknąć. Tylko garstka wybrańców może zobaczyć jej twarz albo z nią porozmawiać. Jej egzystencja jest pozbawiona wszelkiej przyjemności. Poświęcona bogom, ma tylko jedno zadanie - przygotować się do Ascendencji, rytuału, który ma zapoczątkować nową erę.
Jednak Poppy dużo lepiej czuje się w towarzystwie swoich strażników niż dam dworu i kapłanek. Gdyby mogła, mieczem i łukiem broniłaby swoich bliskich przed niebezpieczeństwem zza Zapory. Dobrze wie, jakie potwory kryją się za nią w magicznej mgle. Niestety, nie ma żadnego wpływu na swoją rolę w zbliżającym się obrządku. Mimo to, Poppy jest gotowa podjąć ryzyko.
- 3 888
- 3 508
Przeczytalam wiele bardzo pozytywnych opinii na temat tej serii. Spodziewalam sie czegos mega "wow".
Przebrniecie pierwszych 200str bylo dla mnie tragiczne - zasypialam juz po kilku akapitach, choc sama nie wiem czemu, jedynie "Lalka" i "Dracula" byly dla mnie takimi dobranockami. Puzniej bylo lepiej, a koncowka byla swietna, jednak uwazam ze historia zbyt mocno rozwleczona.
więcej Pokaż mimo toPrzebrniecie pierwszych 200str bylo dla mnie tragiczne - zasypialam juz po kilku akapitach, choc sama nie wiem czemu, jedynie "Lalka" i "Dracula" byly dla mnie takimi dobranockami. Puzniej bylo lepiej, a koncowka byla swietna, jednak uwazam ze historia zbyt mocno...
Oh cóż to był za emocjonalny rollercaster! Wbrew swoim oczekiwaniom jestem dziwnie zachwycona. Było to moje pierwsze podejście do fantastyki i nie sądziłam, że będę w stanie tak przyjemnie i gładko płynąć z treścią. Świetnie napisane sceny walki, pięknie zorganizowany i zobrazowany świat, w którym dzieje się akcja, interesujące back story głównej bohaterki. Ostatnie 100 stron przeczytane na jednym wdechu z poczuciem ogromnej ekscytacji i niedowierzenia.
Jestem naprawdę zadowolona z tej pozycji, nie mogę się doczekać momentu aż sięgnę po drugi tom!
więcej Pokaż mimo toChciałam sięgnąć po coś lekkiego jako przerwę w trakcie czytania Malazanskiej. Cóż mogę napisać? Czyta się bardzo szybko, nie ma tutaj nic ambitnego, postać Hawka była dla mnie dość przewidywalna już od 1/4 książki. Schemat, który tutaj mamy jest powtarzalny w wielu tego typu lekturach, ale mimo wszystko czytało się w miarę przyjemnie. Główna bohaterka jak zwykle posiada wiele wspaniałych cech, bo jakżeby inaczej, jednak jej waleczność i to jak radzi sobie ze znacznie potężniejszymi od siebie przeciwnikami wzbudza moje wątpliwości. Całość oceniam jako dobrą pozycję na tzw "odmóżdżenie". Jeśli nie będziemy jakoś mocno analizować tego, co czytamy to książka powinna się spodobać.
Chciałam sięgnąć po coś lekkiego jako przerwę w trakcie czytania Malazanskiej. Cóż mogę napisać? Czyta się bardzo szybko, nie ma tutaj nic ambitnego, postać Hawka była dla mnie dość przewidywalna już od 1/4 książki. Schemat, który tutaj mamy jest powtarzalny w wielu tego typu lekturach, ale mimo wszystko czytało się w miarę przyjemnie. Główna bohaterka jak zwykle posiada...
więcej Pokaż mimo toRomans osadzony w otoczce fantasy z przewidywalną fabułą.
Romans osadzony w otoczce fantasy z przewidywalną fabułą.
Pokaż mimo toBardzo spodobał mi się styl pisania i dłuższe wypowiedzi bohaterów. Kiedy chciałam ja odłożyć, to akcja w książce mi nie pozwalała. Polecam 🫶
Pokaż mimo toNa początku troche nie moglam sie połapać o co chodzi i Momentami sie troche dłużyła ale ogolnie Byla fajna, polecam
Pokaż mimo toŚwietna książka. :)
Świetna książka. :)
Pokaż mimo toJennifer L. Armentrout to autorka, którą po raz pierwszy poznałam kilka lat temu i od tego czasu zdążyłam zapoznać się z większością jej książek wydanych w Polsce. “Krew i popiół” to powieść fantasy, która czekała kilkanaście miesięcy na swoją kolej i w końcu przyszła na nią pora. Armentrout przenosi mnie w lata, gdy czytanie było moim głównym zajęciem, a fantastyka pozwala mi przenieść się we wspaniałe miejsca i uciec od rzeczywistości.
Poppy to młoda dziewczyna, której życie podporządkowane jest byciu Panną. Nikt nie może jej dotknąć, porozmawiać z nią, nie wspominając już o rozrywkach czy normalnym życiu. Całe jej życie zostało poświęcone bogom, a czas zajmuje przygotowanie do Ascendencji - rytuału, który zmieni życie wszystkich. Poppy jednak zjednuje sobie przyjaciół wśród strażników, posługuje się bronią i pomaga, jak tylko jest w stanie. Wie, co kryje się za Zaporą i zrobi wszystko, by potwory nie dosięgły jej bliskich.
Fantastyka jest głównym gatunkiem literackim, który czytam i cieszę się, że “Krew i popiół” mnie nie rozczarowało. Czytałam wiele różnych opinii na temat tego tytułu i cieszę się, że trafiłam do części, której ta powieść odpowiada.
Na pewno bardzo podoba mi się przedstawienie świata, w którym dzieje się cała książka i liczę na to, że w kolejnych częściach autorka jeszcze bardziej zagłębi się w historię tego państwa. Wykonanie pomysłu również bardzo dobre, choć to mnie nie dziwi, ponieważ mamy do czynienia z doświadczoną pisarką. Poppy to główna bohaterka, która została wykreowana według pewnego schematu, jednak nie jest irytujaco-mazgajowata. To silna i charakterna dziewczyna, która wie, że chce zmienić swoje życie.
Książka jest dla starszych czytelników, a to za sprawą wątku romantycznego i scen erotycznych, które zostały napisane ze smakiem przez Armentrout. Napięcie towarzyszy dwójce głównych bohaterów i jest ciekawym tłem dla wszystkich wydarzeń, które mają miejsce w powieści.
“Krew i popiół” nie jest dziełem literackim bez wad, jednak plusy przeważają. Wciągnęłam się podczas czytania, a zakończenie, które zafundowała nam pisarka sprawiło, że nie mogę doczekać się, aż zacznę kolejną część.
Jennifer L. Armentrout to autorka, którą po raz pierwszy poznałam kilka lat temu i od tego czasu zdążyłam zapoznać się z większością jej książek wydanych w Polsce. “Krew i popiół” to powieść fantasy, która czekała kilkanaście miesięcy na swoją kolej i w końcu przyszła na nią pora. Armentrout przenosi mnie w lata, gdy czytanie było moim głównym zajęciem, a fantastyka pozwala...
więcej Pokaż mimo toKsiążka od której ciężko się oderwać. Z niecierpliwością czekam na drugą część.
Książka od której ciężko się oderwać. Z niecierpliwością czekam na drugą część.
Pokaż mimo toNa taką książkę czekałam :)
Na taką książkę czekałam :)