Receptury z domowej spiżarni. Domowa spiżarka

Okładka książki Receptury z domowej spiżarni. Domowa spiżarka
Okładka książki Receptury z domowej spiżarni. Domowa spiżarka
Wydawnictwo: Wydawnictwo Olesiejuk poradniki
Kategoria:
poradniki
Wydawnictwo:
Wydawnictwo Olesiejuk
Data wydania:
2015-07-14
Data 1. wyd. pol.:
2015-07-14
Język:
polski
ISBN:
9788327436467
Średnia ocen

8,0 8,0 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
8,0 / 10
1 ocen
Twoja ocena
0 / 10

OPINIE i DYSKUSJE

Sortuj:
avatar
534
503

Na półkach: ,

Lato to wyjątkowa pora roku pełna kolorów, aromatycznych zapachów i różnorodnych smaków. Jest to też czas gdy staramy się zamknąć w słoiku wszystko to czym chcielibyśmy cieszyć się zimą. Przygotowujemy smaczne konfitury, soki, kisimy, marynujemy zapełniając swoje spiżarki najróżniejszymi specjałami. Wszystkich, którzy również chcieliby to zrobić a brakuje im pomysłów, sprawdzonych i tradycyjnych receptur zachęcam do sięgnięcia po serię książek Domowa spiżarka.

„Receptury z domowej spiżarni” to publikacja, która zachęciła mnie do zajrzenia w swe karty już samą piękną okładką. Wiedziałam, że sięgając po nią nie zawiodę się i tak też było, mogę nawet śmiało przyznać, że zawartość książki zaskoczyła mnie gdyż nie spodziewałam się aż tak dużej różnorodności przepisów opartych na tradycyjnej polskiej kuchni, którą zdecydowanie preferuję. Są tu receptury na przetwory z owoców i warzyw, ale nie tylko. Ogromną radość i ciekawość wzbudziły we mnie dwa ostatnie rozdziały czyli przepisy na domowe wędliny, sery oraz masło, czego w tej książce w ogóle się nie spodziewałam.

Po krótkim wstępnie odnoszącym się do każdego z kolejnych działów przechodzimy do fantastycznych przepisów. Na początek są to uwielbiane rzez dużych i małych konfitury, dżemy i powidła. Zaproponowano ich przygotowanie z truskawek, porzeczki, wiśni, jeżyn, jagód, jabłek, pigwy, moreli, śliwek, gruszek, malin, tarniny, czarnego bzu, mandarynek, agrestu, płatków róży a nawet z derenia czy orzechów włoskich. Brzmi smacznie, prawda ;)
W kolejnym rozdziale skupiono się na marynowaniu owoców i warzyw takich jak ogórki, buraczki, fasolka, pomidory, papryka, dynia, patisony, cebula, czosnek, brzoskwinie, gruszki, czereśnie, wiśnie, śliwki czy żurawina. Rozdział trzeci poświęcony jest kiszeniu i skrywa receptury na kiszone ogórki, winogrona, cukinię, kapustę, fasolkę, jabłka i śliwki. W przedostatnim rozdziale zgłębiamy tajniki przygotowania pysznych domowych wędlin: kiełbasy jałowcowej, polskiej pieczonej, wiejskiej, krakowskiej, kabanosów, salami, parówek szynki, baleronu, salcesonu, pasztetu, metki, kaszanki. Ostatni rozdział przeprowadzi nas natomiast przez produkcję najróżniejszych serów i swojskiego masła.

Cała publikacja robi niesamowite wrażenie a przepisy aż proszą aby pokusić się o ich przyrządzenie. Opisane są bardzo dokładnie i przystępnie. Mamy więc wypisane składniki potrzebne do ich realizacji, dokładny sposób przygotowania krok po kroku i ciekawostki warte uwagi jak np. bogactwo witamin, zdrowotnych właściwości oraz inne przydatne podczas produkcji wskazówki. Każdy przepis wzbogaca też duża kolorowa fotografia gotowego specjału. Na końcu natomiast znajduje się miejsce na własne notatki i przepisy, które oczywiście zawsze się przydaje i równie potrzebny indeks.

Ja jestem pewna, że nie raz skorzystam ze wskazówek jakie znajdują się w tej książce. Zainteresowało mnie wiele przepisów i wielu chciałabym wypróbować w najbliższym czasie. Zdecydowanie jest to lekturą, którą mogę polecić z czystym sercem każdemu, kto chciałby zamknąć lato w słoiku i przechować je tam aż do mroźnej zimy a nawet dłużej.
Gorąco polecam ;)

http://testowanieartdzieciece.blogspot.com/

Lato to wyjątkowa pora roku pełna kolorów, aromatycznych zapachów i różnorodnych smaków. Jest to też czas gdy staramy się zamknąć w słoiku wszystko to czym chcielibyśmy cieszyć się zimą. Przygotowujemy smaczne konfitury, soki, kisimy, marynujemy zapełniając swoje spiżarki najróżniejszymi specjałami. Wszystkich, którzy również chcieliby to zrobić a brakuje im pomysłów,...

więcej Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    10
  • Posiadam
    2
  • Chcę w prezencie
    1
  • Kuchnia
    1
  • Kulinarne
    1
  • 1 ***POSIADAM***
    1
  • KULINARIA
    1
  • Przeczytane
    1
  • Chcę w prezencie
    1
  • Dla mnie
    1

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Receptury z domowej spiżarni. Domowa spiżarka


Podobne książki

Przeczytaj także